15.1 C
Amorgós
HomeAmorgos News12  γυναίκες της Αμοργού μιλούν για την 8η Μαρτίου

12  γυναίκες της Αμοργού μιλούν για την 8η Μαρτίου

8η  Μαρτίου, μια ημέρα που δεν πρέπει να περνάει  όπως τις άλλες. Κάθε γυναίκα αξίζει σεβασμό, κάθε γυναίκα  εμπνέει με την ιστορία της. Έτσι και οι σύγχρονες Αμοργιανές, νεότερες ή μεγαλύτερες  έχουν δυναμική παρουσία και  ενεργούς ρόλους στην τοπική κοινωνία.

Από γυναίκες προς γυναίκες λοιπόν, ας μάθουμε  τα μηνύματα  μοναδικών αμοργιανών γυναικών ( κάποιων από το σύνολο) που αξίζει να ακούσουμε:

Λίλα Μαραγκού, αρχαιολόγος-τέως καθηγήτρια  Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου  Ιωαννίνων: Να ευχηθώ σε όλες τις γυναίκες υγεία, υγεία, υγεία, δύναμη και αγάπη. Nα αγαπάτε την πατρίδα γη, Tο μέλλον  μας  είναι το παρελθόν μας. Να αγαπάτε την Ελλάδα, την Αμοργό, να ζείτε τον τόπο σας, μην είστε ξένοι εδώ. Να αγαπιέστε και μεταξύ σας, να μην τρώγεστε. Η αγάπη είναι ζωή που λέει και ο ποιητής.

Αγγελική  Ψακή-Κωβαίου ποιήτρια-Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών Ελλάδος: Η Καλλιρόη Παρέν, η πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια  είπε «Ο Φεμινισμός είναι πρωτίστως ανθρωπισμός». Πιστεύω πως πρέπει να σταματήσει ο έμπρακτος περιορισμός των δικαιωμάτων της γυναίκας, διότι τούτη η λεπτοφυής ύπαρξη που φέρνει στον κόσμο τη ζωή τούτη μόνο ξέρει να την υπολογίζει και να τη σέβεται. Άρα πρέπει να διατηρεί το δικαίωμα να αυτοδιαθέτει το σώμα της και να μην αποκλείεται από την οποία βία. Να συμμετέχει ισότιμα στην πολιτική και σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, να είναι οικονομικά ανεξάρτητη και προπαντός πιστεύω του δικαιώματος της στην αυτοεκτίμηση και στην συναισθηματική ανεξαρτησία που θα της επιστρέψει να απαγκιστρωθεί από νοσηρές καταστάσεις και να αποφασίζει η ίδια για τον εαυτό της.

Κλείνω με  δυο στίχους του Τ.Λειβαδίτη

Δινόσουν ολάκερη ολάκερη,

Και δεν κράταγες για τον εαυτό σου

Παρά μονάχα την έγνοια

Αν έχεις ολάκερη δοθεί, Χρόνια πολλά γυναίκες!

Πόπη Δεσποτίδη, Αντιδήμαρχος Τουριστικής-Πολιτιστικής προβολής και Κοινωνικής πρόνοιας Αμοργού Δήμου Αμοργού: Η ΖΩΗ είναι Γυναίκα

Σήμερα, όπως και κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου τιμούμε την γυναίκα ως μητέρα, σύντροφο, εργαζόμενη, επιστήμονα, πολιτικό. Την γυναίκα ως μαχήτρια στη σύγχρονη και απαιτητική εποχή.

Η Ημέρα της Γυναίκας είναι εδώ, για να μας θυμίζει τους αγώνες που δόθηκαν σε όλο τον κόσμο και που ακόμη απομένει να δοθούν για την ισότητα των φύλων, συνθήκη απαραίτητη για ένα ισότιμο και βιώσιμο μέλλον.

Σήμερα, δεν πρέπει να είναι μια ημέρα ευχών, αλλά μια μέρα προβληματισμού και απολογισμού για να δούμε πόσο πραγματικά έχουμε προχωρήσει ως κοινωνία στον τομέα της ουσιαστικής ισότητας των δύο φύλων.

Ακόμη και τώρα, εν έτη 2023, οι γυναίκες έχουμε ακόμη πολλά να διεκδικήσουμε, έχουμε πολλά να κατακτήσουμε, ώστε να βρεθούμε να μιλάμε για πλήρη και πραγματική ισότητα. ισότητα στην οικογένεια, στην εργασία, στην κοινωνία.

Οι γυναίκες έχουμε υποχρέωση στον εαυτό μας να αναλάβουμε δράση και να διεκδικήσουμε ισότιμη παρουσία στον κοινωνικό, οικονομικό και επαγγελματικό βίο.

Να ονειρευόμαστε, να ελπίζουμε και να δημιουργούμε με θάρρος, τόλμη, αποφασιστικότητα. Και να οδηγούμε την κοινωνία σε μια καλύτερη ζωή ελευθερίας, ανάπτυξης και προόδου. Γιατί η ΖΩΗ είναι Γυναίκα.

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη χώρα μας, τιμάται μέσα σε ένα πολύ μεγάλο πένθος από μια ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη όλων μας είναι στις οικογένειες των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα, αλλά και σε εκείνους που τραυματίστηκαν σε αυτό το φοβερό δυστύχημα.

Δήμητρα Νομικού-Ψακή αντιδήμαρχος  εκπαίδευσης, Αθλητισμού και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αμοργού: Η σημερινή μέρα τιμά τον ρόλο της γυναίκας ως Μητέρα, σύζυγο, ως μέλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως μέλος φορέων και σωματείων και γενικά την προσφορά της στην κοινωνία. Η κοινωνία και ο καθένας μας ξεχωριστά θα πρέπει να αγωνίζεται ώστε οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο να ολοκληρώνουν το ρόλο τους χωρίς διακρίσεις , χωρίς βία, χωρίς ανισότητες και χωρίς άλλες γυναικοκτονίες.

Ιωάννα Συνοδινού 

{Μητέρα μόνιμη κάτοικος Αμοργού,

Προεδρος ΚΥ Αμοργου,

Πρόεδρος Συλλ.Γονέων Κηδεμόνων γυμν-λυκείου,

Πρόεδρος συλλ. «Παλιά Στράτα»,

Διοργανώτρια Amorgos trail challenge: Η ισότητα των φύλων είναι πραγματικότητα;

Η προσφορά των γυναικών στην κοινωνία, την οικονομία, την οικογένεια και τον πολιτισμό αναδεικνύεται όσο μας αρμόζει;

Εύχομαι εμείς οι γυναίκες να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό τους και να μην χρειάζεται να υποκρινόμαστε κάτι διαφορετικό από αυτό που είμαστε.

Εύχομαι αυτή η γιορτή η οποία, ουσιαστικά, αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους έγραψαν ιστορία, να συνεχίσει να είναι μέρα επανάστασης και αέναης ελευθερίας.

Γυναίκες .. μπορούμε… σχεδόν τα έχουμε καταφέρει!!!

Χρόνια μας πολλά!

Ελένη Κουντουρούπη, Σύζυγος-εργαζόμενη Μητέρα, Προεδρος Συλλογου Γονεων και Κηδεμόνων Αιγιαλης – Προεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αμοργού κ Λέσχης Γαστρονομίας Αμοργού: Εύχομαι από καρδιάς όλες οι γυναίκες του κόσμου να είναι δυνατές γιατί ο ρόλος τους είναι πολύπλοκος και δύσκολος συγχρόνως!!! Σύζυγος, μάνα εργαζόμενη!!!! Μαγική συνταγή για να τα συνδυάσει δυστυχώς δεν υπάρχει!!! Αυτό που χρειάζεται είναι θέληση, υπομονή και επιμονή!!! Κάτι εξίσου και ίσως πιο σημαντικό όμως είναι και η αγάπη προς τον εαυτό και τη μοναδικότητα της !!! Η σύγχρονη γυναίκα, όπως κάθε γυναίκα, πρέπει να γνωρίζει τη σημαντικότητα της ως άνθρωπος με δικαιώματα, υποχρεώσεις, όνειρα και θέλω!

Για τις γυναίκες που χάθηκαν σε αυτή την πρόσφατη τραγωδία και που χάνονται άδικα καθημερινά εύχομαι καλή ανάπαυση στις ψυχούλες τους και για τις γυναίκες μάνες-γιαγιάδες-αδερφές ο χρόνος να μαλακώσει τον πόνο τους και να βρουν τη δύναμη να συνεχίσουν μπροστά για τις ίδιες και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας τους.

Χρόνια πολλά γυναίκες όλου του κόσμου !!!

 Άννα Γαβαλά, πρόεδρος της Ένωσης Καταπολιανών:  Χρόνια πολλά στη γυναίκα, στην Ελληνίδα, την Αμοργιανή γιαγιά, μητέρα, πεθερά, κόρη, νύφη, συνάδελφο. Στεκόταν και στέκεται δίπλα στον άντρα συνοδοιπόρος με αξιοπρέπεια, δύναμη και αποφασιστικότητα. Η θέση της στην κοινωνία  και στην οικογένεια πάντα ψηλά, πάντα ατενίζοντας την θάλασσα, αντλώντας δύναμη από αυτήν,  πάντα στην θέση της καπετάνισσας της ζωής!!!

Μίνα Μαύρου, δημοσιογράφος –μέλος στον Σύνδεσμο Αμοργίνων: Δεν θα πω το πρωτότυπο “Εμείς γιορτάζουμε κάθε μέρα”, θα πω “Χρόνια μας πολλά”! Ας είναι αφορμή αυτή η Ημέρα, για να συναισθανθούμε και να υπερασπιστούμε τον όποιο ρόλο έχει η καθεμία από εμάς στη ζωή της. Και το βασικότερο: Πάντα να παίρνουμε μικρές δόσεις ανεμελιάς από το μικρό κορίτσι που είναι φωλιασμένο μέσα μας. Χρόνια μας πολλά, κορίτσια!!!

Ειρήνη Γαβαλά, Εκπαιδευτικός, πρόεδρος του πολιτιστικού και εξωραϊστικού συλλόγου «Αρχαία Αρκεσίνη: Οι  προκλήσεις που ερχόμαστε συνεχώς αντιμέτωπες είναι πολλές, ωστόσο αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι τα ψυχικά αποθέματα δύναμης και αντοχής που κρύβει η καθεμιά μας μέσα της….στοιχεία τα οποία για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε, οφείλουμε στον εαυτό μας να αναγνωρίσουμε εμείς οι ίδιες πρώτα ότι τα έχουμε..αξίζουμε όλα όσα μπορούμε να ονειρευτούμε και έχουμε όλη τη δύναμη για να τα καταφέρουμε…

Ευαγγελία Γιαννακού-νοσηλεύτρια Κέντρο Υγείας Αμοργού:  Κάθε γυναίκα είναι άξια θαυμασμού σε όποιο πόστο και αν προσφέρει κ γι αυτό πρέπει να γιορτάζει κάθε μέρα κι όχι μόνο σήμερα. Πάνω απ’ όλα δίνει ζωή και αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα κάθε γυναίκας. Χρόνια πολλά σε όλες!

Μαριάννα Θεολογίτου-εκπαιδευτικός-διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Αρκεσίνης: Γυναίκα, μόχθος, δύναμη, χαρά, Ζωή..Μην την πατάς, Μην την πετάς!!

Μαρία Βεκρή – φωτογράφος, επιχειρηματίας, αρχισυντάκτρια amorgos-news.gr: Χρόνια πολλά σε όλες εμάς που καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωπες με πάμπολλες προκλήσεις. Ο ρόλος της γυναίκας δεν είναι μονοδιάστατος αλλά χαρακτηρίζεται από ποικιλία και μεγάλο βαθμό δυσκολίας! Είμαστε εργαζόμενες, σύζυγοι, μητέρες, αδερφές, κόρες αλλά πάνω από όλα είμαστε δυναμικές γυναίκες! Χρόνια πολλά σε όλες μας και ας ευχηθούμε ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνία…για τα παιδιά μας!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Best of Amorgos

«Καλοκαιρινή μέθη»: διαφημιστικό spot  ή ταινία μικρού μήκους;

0
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η προβολή σε δύο μέρη της ιστορίας με τίτλο «Καλοκαιρινή μέθη» στα σοσιαλ μίντια του ξενώνα «Απέραντο Γαλάζιο» . Επικοινωνήσαμε με...

Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας

0
Το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας (Γ.Ν.Α.) εδώ και 15 έτη, έχει υιοθετήσει το νησί της Αμοργού, ως απομακρυσμένο, και οι μόνιμοι κάτοικοι, έχουν το...

Την Τετάρτη 23 Αυγούστου μονοήμερη κρουαζιέρα σε Κέρο, Δασκαλιό Κέρου, κ.Κουφονήσι,...

0
Ελάτε μαζί μας στην ημερήσια κρουαζιέρα από Αμοργό για Κέρο, Δασκαλιό Κέρου, Κάτω Κουφονήσι και αντικέρι! Ανακαλύψτε τα όμορφα νησιά μας με την πολυτελή...

Το Καμάρι, από το 1976 η σταθερή αγάπη μικρών και μεγάλων

0
Δίνοντας το όνομα του χωριού καταγωγής του στο καφέ - εστιατόριο του ο κυρ ΓιώργηςΝομικός φτιάχνει μικρά χειροποίητα «θαύματα» από το 1976…μετατρέποντας το όνομα...

O γύρος της Αμοργού με το Amorgos Roussetos Daily Cruises

0
Την Πέμπτη 13 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ο γύρος της Αμοργού με το Amorgos-Roussetos Daily Cruises. Ναυάγιο, Μοναστήρι, Χάλαρα, Μεταλλείο & Σπαρτί! Ανεξερεύνητα τοπία σας...

Καθημερινά δρομολόγια για το νησί της Γραμβούσας

0
Ξεκίνησαν σταθερά τα δρομολόγια για μία από τις πιο μακρινές μα ταυτόχρονα πιο μαγικές παραλίες της Αμοργού, στο νησάκι Γραμβούσα, απέναντι από τον όρμο...

Προβολή επιχειρήσεων από το amorgos news

0
Αγαπητοί μας συμπατριώτες, εάν επιθυμείτε να προβάλλουμε την επιχείρησή σας από το amorgos-news το κόστος είναι μόνο 120€. Στην τιμή περιλαμβάνεται: 1. Διαφημιστικό μπάνερ στην αρχική σελίδα του site που...

Καλοκαιρινό Giveaway από το βιβλιοπωλείο Αμοργός!

0
Ποιος είπε ότι όταν κλείσει το σχολείο ξεχνάμε τα βιβλία? Το βιβλιοπωλείο Αμοργός με το σύνθημα «διαβάζουμε και το καλοκαίρι» ετοίμασε ένα σούπερ “giveaway” για...

Bastet, το νέο hot spot των Καταπόλων

0
                                 Μια  νέα  πρόταση ήρθε  για να ταράξει τα νερά  των Καταπόλων! Με σύμβολο την πασίγνωστη θεά-γάτα Μπαστέτ, μια θεότητα  που σύμφωνα με την αιγυπτιακή παράδοση  συμβολίζει την...

Όταν το μεράκι συναντά την τέχνη! Πόρτες, Παράθυρα, Σίτες Γεώργιος Ν.Θηραίος

0
. Αν  κάποιος γνωρίζει καλά από αλουμίνιο στο χώρο των κατασκευών αυτός είναι ο  αμοργιανός   τεχνίτης  Γιώργος  Θηραίος. Με συνέπεια και επαγγελματισμό αλλά και το...

Μισός αιώνας λειτουργίας της αλυσίδας  φωτογραφείων  Photovekris

0
Η έναρξη λειτουργίας του πρώτου φωτογραφείου στον Άγιο Δημήτριο το 1974 είναι η ζωντανή απόδειξη  ενός ανθρώπου που έκανε το χόμπι του επάγγελμα και...

Το στέκι του Μαχαίρα, ένα κρυμμένο διαμάντι στον οικισμό του Ασφοντιλίτη

0
Είτε  είσαι δεινός περιπατητής και έρχεσαι από το παλιό ορεινό  μονοπάτι της διαδρομής, τη Μεγάλη Στράτα, στο ύψος της Όξω Μεριάς, είτε φτάσεις με...

Μάιος, ο ιδανικότερος μήνας  να δημιουργήσετε τον δικό σας κήπο!

0
                      Ήρθεν ο  Μάης….. με τα λούλουδα και με τις πρασινάδες. ‘Ηρθεν ο Μάης μάτια μου ήρθε  καλέ, ήρθε το καλοκαίρι..ο Μάης με τα λούλουδα...

Το βιβλίοπωλείο Αμοργός συμμετέχει στη Δράση Σαγκουίνι 2023: Αντάλλαξε ένα βιβλίο...

0
Μας ρωτούσατε εάν θα ξαναγίνει η δράση σαγκουινι! Ξεκίνησε και το βιβλιοπωλείο Αμοργος συμμετέχει....Τη Δράση Μανταρίνι, την ξέρετε ήδη και την αγαπάτε! Ήρθε η ώρα...

Erisimo studios: Απόλαυσε τις διακοπές σου σε ένα ονειρεμένο τοπίο!

0
Χτισμένο αμφιθεατρικά, στην πλαγιά του Όρμου Αιγιάλης, με θέα όλο τον γυαλό, βρίσκεται το συγκρότημα των Erisimo studios. Με το άρωμα του βοτάνου από...

Studio84.gr: το νέο «έξυπνο» e-shop για τους λάτρεις της φωτογραφίας!

0
Σας αρέσει να φωτογραφίζετε  τους αγαπημένους σας? Απαθανατίζετε  στιγμές με το κινητό σας? Αφιερώνετε χρόνο για να αποτυπώσετε  σωστά ένα τοπίο? Και όλα αυτά...

Πανσιόν Χώρα: δωμάτια με θέα!

0
Για όσους θέλουν να απολαύσουν γεύση αυθεντικής νησιώτικης φιλοξενίας, η επιλογή είναι αναμφισβήτητα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ''πανσιόν Χώρα'' στην πρωτεύουσα του νησιού. Χτισμένα στη γραφική...

Η σύγχρονη ιστορία του τουρισμού στην Αμοργό μέσα από τη ζωή...

0
Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου Αν θελήσουμε να εξετάσουμε την εμφάνιση του τουριστικού φαινομένου στο Αιγαίο και τις Κυκλάδες, αυτόματα η σκέψη μας στρέφεται στη σύγχρονη μεταπολεμική...

Lakki Village: ένα διαχρονικό «κόσμημα» στην φιλοξενία της Αμοργού

0
Oικογενειακό ξενοδοχείο πάνω στη θάλασσα υπό τη διεύθυνση της οικογένειας Γαβαλά στη διάθεση των επισκεπτών και φέτος. Το Πάσχα πλησιάζει, κάντε την κράτηση σας έγκαιρα...

Υakamos amorgos, μια νέα  γαστρονομική πρόταση στο νησί!

0
Διακαμός ή Yakamos, το λαμπύρισμα δηλαδή  των θαλάσσιων πλασμάτων στο νερό, ειδικά όταν τον ουρανό στολίζει ένα γεμάτο φεγγάρι. Η λάμψη αυτή αποτελεί έμπνευση...

Διαμερίσματα Xenisis στον Όρμο  Αιγιάλης, ιδανική επιλογή για τις διακοπές σας!

0
Αν είσαι λάτρης της άνεσης η διαμονή στο «Xenisis apartments»  είναι μονόδρομος αφού ένα συγκρότημα  έξι νέων  διαμερισμάτων δυναμικότητας  2-4 ατόμων χτισμένα στην είσοδο...

ΗERMES-RENT A CAR-γνωρίστε το νησί με τα ‘’φτερά’’ του αγγελιαφόρου Ερμή

0
Το νησί της Αμοργού, με το ιδιαίτερο σχήμα και τα χιλιόμετρα ακτογραμμής του, σου  επιβάλλει τη χρήση μεταφορικού μέσου για την  ολοκληρωμένη εξερεύνηση του....

Politimi’s Studios: Διαμονή στην Χώρα της Αμοργού με θέα τους γραφικούς...

0
Στα Politimi’s Studios απολαμβάνεις τη νησιώτικη ομορφιά ενώ βρίσκεσαι μία ανάσα από την Χώρα της Αμοργού. Η θέση των Politimis Studiοs είναι ιδανική καθώς...

Πηγάδι-Proton, μια σταθερή επιλογή για ούζο & μεζέ δίπλα στο κύμα!

0
Εσείς έχετε επισκεφτεί το  πιο  cult μαγαζί των Καταπόλων, στον οικισμό του Ξυλοκερατιδίου λίγα μέτρα από τη θάλασσα? Με σήμα κατατεθέν, το μπλε πηγάδι, και τα σαν...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Sitemap