9.2 C
Amorgós
HomeAmorgos News12  γυναίκες της Αμοργού μιλούν για την 8η Μαρτίου

12  γυναίκες της Αμοργού μιλούν για την 8η Μαρτίου

8η  Μαρτίου, μια ημέρα που δεν πρέπει να περνάει  όπως τις άλλες. Κάθε γυναίκα αξίζει σεβασμό, κάθε γυναίκα  εμπνέει με την ιστορία της. Έτσι και οι σύγχρονες Αμοργιανές, νεότερες ή μεγαλύτερες  έχουν δυναμική παρουσία και  ενεργούς ρόλους στην τοπική κοινωνία.

Από γυναίκες προς γυναίκες λοιπόν, ας μάθουμε  τα μηνύματα  μοναδικών αμοργιανών γυναικών ( κάποιων από το σύνολο) που αξίζει να ακούσουμε:

Λίλα Μαραγκού, αρχαιολόγος-τέως καθηγήτρια  Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου  Ιωαννίνων: Να ευχηθώ σε όλες τις γυναίκες υγεία, υγεία, υγεία, δύναμη και αγάπη. Nα αγαπάτε την πατρίδα γη, Tο μέλλον  μας  είναι το παρελθόν μας. Να αγαπάτε την Ελλάδα, την Αμοργό, να ζείτε τον τόπο σας, μην είστε ξένοι εδώ. Να αγαπιέστε και μεταξύ σας, να μην τρώγεστε. Η αγάπη είναι ζωή που λέει και ο ποιητής.

Αγγελική  Ψακή-Κωβαίου ποιήτρια-Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών Ελλάδος: Η Καλλιρόη Παρέν, η πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια  είπε «Ο Φεμινισμός είναι πρωτίστως ανθρωπισμός». Πιστεύω πως πρέπει να σταματήσει ο έμπρακτος περιορισμός των δικαιωμάτων της γυναίκας, διότι τούτη η λεπτοφυής ύπαρξη που φέρνει στον κόσμο τη ζωή τούτη μόνο ξέρει να την υπολογίζει και να τη σέβεται. Άρα πρέπει να διατηρεί το δικαίωμα να αυτοδιαθέτει το σώμα της και να μην αποκλείεται από την οποία βία. Να συμμετέχει ισότιμα στην πολιτική και σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, να είναι οικονομικά ανεξάρτητη και προπαντός πιστεύω του δικαιώματος της στην αυτοεκτίμηση και στην συναισθηματική ανεξαρτησία που θα της επιστρέψει να απαγκιστρωθεί από νοσηρές καταστάσεις και να αποφασίζει η ίδια για τον εαυτό της.

Κλείνω με  δυο στίχους του Τ.Λειβαδίτη

Δινόσουν ολάκερη ολάκερη,

Και δεν κράταγες για τον εαυτό σου

Παρά μονάχα την έγνοια

Αν έχεις ολάκερη δοθεί, Χρόνια πολλά γυναίκες!

Πόπη Δεσποτίδη, Αντιδήμαρχος Τουριστικής-Πολιτιστικής προβολής και Κοινωνικής πρόνοιας Αμοργού Δήμου Αμοργού: Η ΖΩΗ είναι Γυναίκα

Σήμερα, όπως και κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου τιμούμε την γυναίκα ως μητέρα, σύντροφο, εργαζόμενη, επιστήμονα, πολιτικό. Την γυναίκα ως μαχήτρια στη σύγχρονη και απαιτητική εποχή.

Η Ημέρα της Γυναίκας είναι εδώ, για να μας θυμίζει τους αγώνες που δόθηκαν σε όλο τον κόσμο και που ακόμη απομένει να δοθούν για την ισότητα των φύλων, συνθήκη απαραίτητη για ένα ισότιμο και βιώσιμο μέλλον.

Σήμερα, δεν πρέπει να είναι μια ημέρα ευχών, αλλά μια μέρα προβληματισμού και απολογισμού για να δούμε πόσο πραγματικά έχουμε προχωρήσει ως κοινωνία στον τομέα της ουσιαστικής ισότητας των δύο φύλων.

Ακόμη και τώρα, εν έτη 2023, οι γυναίκες έχουμε ακόμη πολλά να διεκδικήσουμε, έχουμε πολλά να κατακτήσουμε, ώστε να βρεθούμε να μιλάμε για πλήρη και πραγματική ισότητα. ισότητα στην οικογένεια, στην εργασία, στην κοινωνία.

Οι γυναίκες έχουμε υποχρέωση στον εαυτό μας να αναλάβουμε δράση και να διεκδικήσουμε ισότιμη παρουσία στον κοινωνικό, οικονομικό και επαγγελματικό βίο.

Να ονειρευόμαστε, να ελπίζουμε και να δημιουργούμε με θάρρος, τόλμη, αποφασιστικότητα. Και να οδηγούμε την κοινωνία σε μια καλύτερη ζωή ελευθερίας, ανάπτυξης και προόδου. Γιατί η ΖΩΗ είναι Γυναίκα.

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη χώρα μας, τιμάται μέσα σε ένα πολύ μεγάλο πένθος από μια ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη όλων μας είναι στις οικογένειες των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα, αλλά και σε εκείνους που τραυματίστηκαν σε αυτό το φοβερό δυστύχημα.

Δήμητρα Νομικού-Ψακή αντιδήμαρχος  εκπαίδευσης, Αθλητισμού και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αμοργού: Η σημερινή μέρα τιμά τον ρόλο της γυναίκας ως Μητέρα, σύζυγο, ως μέλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως μέλος φορέων και σωματείων και γενικά την προσφορά της στην κοινωνία. Η κοινωνία και ο καθένας μας ξεχωριστά θα πρέπει να αγωνίζεται ώστε οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο να ολοκληρώνουν το ρόλο τους χωρίς διακρίσεις , χωρίς βία, χωρίς ανισότητες και χωρίς άλλες γυναικοκτονίες.

Ιωάννα Συνοδινού 

{Μητέρα μόνιμη κάτοικος Αμοργού,

Προεδρος ΚΥ Αμοργου,

Πρόεδρος Συλλ.Γονέων Κηδεμόνων γυμν-λυκείου,

Πρόεδρος συλλ. «Παλιά Στράτα»,

Διοργανώτρια Amorgos trail challenge: Η ισότητα των φύλων είναι πραγματικότητα;

Η προσφορά των γυναικών στην κοινωνία, την οικονομία, την οικογένεια και τον πολιτισμό αναδεικνύεται όσο μας αρμόζει;

Εύχομαι εμείς οι γυναίκες να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό τους και να μην χρειάζεται να υποκρινόμαστε κάτι διαφορετικό από αυτό που είμαστε.

Εύχομαι αυτή η γιορτή η οποία, ουσιαστικά, αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους έγραψαν ιστορία, να συνεχίσει να είναι μέρα επανάστασης και αέναης ελευθερίας.

Γυναίκες .. μπορούμε… σχεδόν τα έχουμε καταφέρει!!!

Χρόνια μας πολλά!

Ελένη Κουντουρούπη, Σύζυγος-εργαζόμενη Μητέρα, Προεδρος Συλλογου Γονεων και Κηδεμόνων Αιγιαλης – Προεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αμοργού κ Λέσχης Γαστρονομίας Αμοργού: Εύχομαι από καρδιάς όλες οι γυναίκες του κόσμου να είναι δυνατές γιατί ο ρόλος τους είναι πολύπλοκος και δύσκολος συγχρόνως!!! Σύζυγος, μάνα εργαζόμενη!!!! Μαγική συνταγή για να τα συνδυάσει δυστυχώς δεν υπάρχει!!! Αυτό που χρειάζεται είναι θέληση, υπομονή και επιμονή!!! Κάτι εξίσου και ίσως πιο σημαντικό όμως είναι και η αγάπη προς τον εαυτό και τη μοναδικότητα της !!! Η σύγχρονη γυναίκα, όπως κάθε γυναίκα, πρέπει να γνωρίζει τη σημαντικότητα της ως άνθρωπος με δικαιώματα, υποχρεώσεις, όνειρα και θέλω!

Για τις γυναίκες που χάθηκαν σε αυτή την πρόσφατη τραγωδία και που χάνονται άδικα καθημερινά εύχομαι καλή ανάπαυση στις ψυχούλες τους και για τις γυναίκες μάνες-γιαγιάδες-αδερφές ο χρόνος να μαλακώσει τον πόνο τους και να βρουν τη δύναμη να συνεχίσουν μπροστά για τις ίδιες και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας τους.

Χρόνια πολλά γυναίκες όλου του κόσμου !!!

 Άννα Γαβαλά, πρόεδρος της Ένωσης Καταπολιανών:  Χρόνια πολλά στη γυναίκα, στην Ελληνίδα, την Αμοργιανή γιαγιά, μητέρα, πεθερά, κόρη, νύφη, συνάδελφο. Στεκόταν και στέκεται δίπλα στον άντρα συνοδοιπόρος με αξιοπρέπεια, δύναμη και αποφασιστικότητα. Η θέση της στην κοινωνία  και στην οικογένεια πάντα ψηλά, πάντα ατενίζοντας την θάλασσα, αντλώντας δύναμη από αυτήν,  πάντα στην θέση της καπετάνισσας της ζωής!!!

Μίνα Μαύρου, δημοσιογράφος –μέλος στον Σύνδεσμο Αμοργίνων: Δεν θα πω το πρωτότυπο “Εμείς γιορτάζουμε κάθε μέρα”, θα πω “Χρόνια μας πολλά”! Ας είναι αφορμή αυτή η Ημέρα, για να συναισθανθούμε και να υπερασπιστούμε τον όποιο ρόλο έχει η καθεμία από εμάς στη ζωή της. Και το βασικότερο: Πάντα να παίρνουμε μικρές δόσεις ανεμελιάς από το μικρό κορίτσι που είναι φωλιασμένο μέσα μας. Χρόνια μας πολλά, κορίτσια!!!

Ειρήνη Γαβαλά, Εκπαιδευτικός, πρόεδρος του πολιτιστικού και εξωραϊστικού συλλόγου «Αρχαία Αρκεσίνη: Οι  προκλήσεις που ερχόμαστε συνεχώς αντιμέτωπες είναι πολλές, ωστόσο αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι τα ψυχικά αποθέματα δύναμης και αντοχής που κρύβει η καθεμιά μας μέσα της….στοιχεία τα οποία για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε, οφείλουμε στον εαυτό μας να αναγνωρίσουμε εμείς οι ίδιες πρώτα ότι τα έχουμε..αξίζουμε όλα όσα μπορούμε να ονειρευτούμε και έχουμε όλη τη δύναμη για να τα καταφέρουμε…

Ευαγγελία Γιαννακού-νοσηλεύτρια Κέντρο Υγείας Αμοργού:  Κάθε γυναίκα είναι άξια θαυμασμού σε όποιο πόστο και αν προσφέρει κ γι αυτό πρέπει να γιορτάζει κάθε μέρα κι όχι μόνο σήμερα. Πάνω απ’ όλα δίνει ζωή και αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα κάθε γυναίκας. Χρόνια πολλά σε όλες!

Μαριάννα Θεολογίτου-εκπαιδευτικός-διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Αρκεσίνης: Γυναίκα, μόχθος, δύναμη, χαρά, Ζωή..Μην την πατάς, Μην την πετάς!!

Μαρία Βεκρή – φωτογράφος, επιχειρηματίας, αρχισυντάκτρια amorgos-news.gr: Χρόνια πολλά σε όλες εμάς που καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωπες με πάμπολλες προκλήσεις. Ο ρόλος της γυναίκας δεν είναι μονοδιάστατος αλλά χαρακτηρίζεται από ποικιλία και μεγάλο βαθμό δυσκολίας! Είμαστε εργαζόμενες, σύζυγοι, μητέρες, αδερφές, κόρες αλλά πάνω από όλα είμαστε δυναμικές γυναίκες! Χρόνια πολλά σε όλες μας και ας ευχηθούμε ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνία…για τα παιδιά μας!

Best of Amorgos

Δρομολόγια στη Γραμβούσα, βαρκάδα στο ναυάγιο και ο γύρος της Αμοργού...

0
Δρομολόγια στη Γραμβούσα, βαρκάδα στο Ναυάγιο και τον γύρο την Αμοργού πραγματοποιεί το Amorgos Roussetos Daily Cruises με τα δύο καΐκια που διαθέτει "Αγία...

Ammos Islandwear: Ανδρικά-γυναικεία ενδύματα και αξεσουάρ με υπέροχη καλοκαιρινή διάθεση

0
Από το 2015 στην πλατεία Καταπολών (απέναντι από το φαρμακείο) λειτουργεί το κατάστημα  ΑΜΜΟΣ islandwear παντα ενημερωμένο, φρέσκο και γεμάτο ξεχωριστές επιλογές σε ρούχα,...

Στο εστιατόριο Corner θα βρείτε νόστιμα πιάτα, άριστη εξυπηρέτηση και...

0
Χειμώνα - καλοκαίρι εδώ και πάνω από 30 χρόνια ο Νίκος Οικονομίδης και η οικογένειά του προσφέρουν τα πιο γευστικά, ελληνικά πιάτα. Το εστιατόριο Corner,...

Anna studios: Καλαίσθητα δωμάτια με θέα τη θάλασσα και έναν ονειρικό κήπο 

0
Αν ψάχνεις άνετα δωμάτια σε ιδανική τοποθεσία και πλήρως εξοπλισμένα σίγουρα τα Anna Studios είναι αυτά που χρειάζεσαι. Τα Anna Studios βρίσκονται σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από το λιμάνι...

Περγαλίδι: Το all day bar της Λαγκάδας

0
Δέκα χρόνια κλείνει φέτος το Περγαλίδι στη Λαγκάδα, το γνωστό καφέ - σνακ - μπαρ που σου κρατάει συντροφιά από το πρωί έως αργά το βράδυ! Η...

«Το Πάσχα στο “Απέραντο γαλάζιο” είμαστε όλοι μια παρέα!»

0
Το Πάσχα στην Αμοργό είναι πολύ ιδιαίτερο. Η  Άνοιξη «φοράει» τα γιορτινά της και για πολλές εποχιακές επιχειρήσεις, η Μεγάλη Εβδομάδα σηματοδοτεί και την...

Laundry Amorgos: Laundry services στα Κατάπολα Αμοργού

0
Στα Κατάπολα Αμοργού σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από το λιμάνι βρίσκεται το Laundry Amorgos. To Laundry Amorgos αναλαμβάνει την φροντίδα, το πλύσιμο και το...

“Απέραντο γαλάζιο” – Λιλή & Παύλος Γαβαλάς: Ένας ξενώνας και δυο...

0
Ο ξενώνας «Απέραντο γαλάζιο» είναι πράγματι ένα κόσμημα υψηλής αισθητικής και με θέα που σου κόβει την ανάσα στον κόλπο της Αιγιάλης. Αλλά για...

Στην έκθεση Food Expo η ποτοποιία Amorgion

0
Την μεγάλη ποικιλία σε κρασιά και ποτιά που διαθέτει η ποτοποιία Αmorgion θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν όσοι επισκεφτούν την έκθεση Food Expo...

Pension Maria: Διαμονή μόλις μία ανάσα από την κεντρική παραλία των...

0
To Pension Maria στα Κατάπολα απέχει μόλις λίγα μέτρα από την κεντρική παραλία και βρίσκεται στη γραφική συνοικία της Αμοργού, στο Ξυλοκερατίδι.  Πρόκειται για...

Γυρίζοντας την Αμοργό με οχήματα από το Evdokia’s car and bike...

0
Αυτοκίνητα, μηχανάκια, γουρούνες, ποδήλατα και buggy μπορείτε να νοικιάσετε από το Evdokia's car and bike rental για να εξερευνήσετε το νησί, να δείτε τα...

Για φαγητό στο λιμάνι της Κυρά Κατίνας

0
"Το Λιμάνι της Κυρά Κατίνας" στην Αιγιάλη διαθέτει μία από τις καλύτερες κουζίνες στην Αμοργό και είναι γνωστό για την ποικιλία θαλασσινών και τα...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τα social μας

4,101FansLike
6,990FollowersFollow
119SubscribersSubscribe

Τα Αγαπημένα

Sitemap