23 C
Amorgós
HomeAmorgos NewsΠώς φτιάχνουμε ελιές για φάγωμα!

Πώς φτιάχνουμε ελιές για φάγωμα!

Μας είπαν οι παλιοί πως διατηρούμε το φρέσκο λάδι, τώρα να δούμε τι έχουν να μας πουν για το πως φτιάχνουμε τις ελιές για φάγωμα. Bέβαια υπάρχουν πολλοί τρόποι αλλά στην Αμοργό τις φτιάχνουν οι πιο πολλοί ως εξής.

Πλένουμε καλά της ελιές που μαζέψαμε, να φύγει η σκόνη και αμέσως μετά τις βάζουμε σε ένα δοχείο, κατά προτίμηση γυαλί η κεραμικό όπου προσθέτουμε νερό, (το καλύτερο είναι στερνίσιο) μέχρι να καλυφτούν καλά.

Tις αφήνουμε στο νερό χωρίς να το αλλάζουμε, με την πικράδα από τις ελιές στο νερό δεν θα χαλάσουν. Μέτα από περίπου 1,5 μήνα μπορούμε να δοκιμάσουμε άμα οι ελιές έχουν χάσει την πικράδα τους.

Συνήθως χρειάζεται να τις αφήνουμε ακόμα μισό με ένα  μήνα, εκτός άμα είναι πολύ μικρές. Οι πράσινες και οι μεγάλες ελιές θέλουν παραπάνω.

Στην συνέχεια  αλλάζουμε το νερό και προσθέσουμε αλάτι ώσπου όταν βάλουμε ένα φρέσκο αυγό θα πλέει στην επιφάνεια, όπως λένε οι παλιοί.

(Για αυτούς που τους αρέσουν οι αριθμοί,  το αλάτι πρέπει να είναι περίπου 10% από το νερό που έχουμε βάλει, πχ. σε 10 κιλά-λίτρα νερό / 1 κιλό αλάτι)

Πάλι πρέπει να περιμένουμε 1 με 2 μήνες, δεν χρειάζεται να αλλάξουμε το νερό, μέσα στο αλάτι δεν θα χαλάσουν.

Όταν έχουν γλυκάνει και είναι έτοιμες, μπορούμε να τις πάρουμε λίγες λίγες, για το τραπέζι. Χωρίς το αλμυρό νερό κρατάνε μόνο λίγες μέρες. Μέσα στο δοχείο στο αλμυρό νερό κρατάνε μέχρι 2 χρόνια.

Άμα θέλουμε, όταν βάζουμε το αλάτι, μπορούμε να προσθέσουμε και μυρωδικά όπως σκόρδο, φλούδες από λεμόνια κλπ.

Καλή όρεξη!

 

Let’s see what the old locals tell us about the way we can preserve the olives for eating!Of corse there are many different ways ,but we will follow the old way,as my mother in law told me…

Immediately after we have picked our olives,(also the small ones can be delicious!)we wash them well and put them straight away in a container with clean water,preferable rainwater from a cystern,the water has to cover all olives completely.The container should be from ceramics or glass,not plastic.We don’t have to change the water,the bitterness of the olives prevents them from turning bad.

After about 1,5 months,we can try the olives to see if they have lost their bitterness;maybe they are not tasty still,but they should be eatable,if they are still too bitter (big olives,and the green ones might take longer) just leave them another 0,5 month or more,trying from time to time.When they tast sweeter,we have to change the water , put fresh water and add salt.

The locals say: as much salt as  a FRESH egg  should float when you put it on the watersurface..

(in numbers that’s about 10% of the quantity of water you put,so if you put your olives in 10 liter of water,you must put about 1 kilo of salt)  It is not required  to change the water,inside the salt they will be preserved .Now we’ll have to wait another month,1,5 or-2 months and again try them.Whenever they taste good,we can take some olives for eating,out of the salt water you can keep the olives only for a few days,( in the fridge a little longer),in the salty water the olives can be kept 2 years.If we want,when we put the salt, we can also add herbs like garlic,lemonpeels,koriander and pepper grains etc.to make the olives more tasty.

Κείμενο: Άννα Αποστολάκη

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Best of Amorgos

Μουσική βραδιά σήμερα στον ξενώνα Απέραντο Γαλάζιο

0
Απόψε 13/8 και ώρα 21.30, ο ξενώνας “Απέραντο Γαλάζιο” στην Αιγιάλη,  έχει τη καθιερωμένη live βραδιά του Αυγούστου με παραδοσιακή νησιώτικη μουσική και τραγούδια....

Σαντουράκι: Γεύσεις από την τοπική κουζίνα και όχι μόνο

0
Στο πανέμορφο παραδοσιακό χωριό Θολάρια της Αμοργού, στην κεντρική του πλατεία, θα βρείτε το Σαντουράκι, μια οικογενειακή ταβέρνα που τιμά την αμοργιανή κουζίνα. Με...

Μπυρ…ζολάκι: Παραδοσιακές Γεύσεις με σύγχρονες Πινελιές

0
Στο Μπυρζολάκι στη Χώρα Αμοργού, η παράδοση παντρεύεται με τη δημιουργικότητα! Εκεί σας περιμένουν λαχταριστά φαγητά βασισμένα στις παραδοσιακές συνταγές εμπλουτισμένα με σύγχρονες πινελιές. Απολαύστε...

H παραδοσιακή ταβέρνα “Αστέρια” στον Όρμο της Αιγιάλης

0
Το ChatGPT είπε: Σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα, στον όμορφο Όρμο της Αιγιάλης στην Αμοργό, βρίσκεται εδώ και χρόνια η παραδοσιακή ταβέρνα του Μικέ...

Ζήστε την εμπειρία του Aegialis Hotel & Spa στην Αιγιάλη

0
Eίτε αναζητάτε μια ρομαντική απόδραση είτε σχεδιάζετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές με την οικογένεια, το Aegialis Hotel & Spa σας καλωσορίζει με μια ευρεία γκάμα...

Φρέσκα ψάρια και όχι μόνο στην ταβέρνα Μαρουσώ στην Αρκεσίνη

0
Αν βρεθείτε στην Κάτω Μεριά, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Αμοργού, και αναζητάτε αυθεντικές γεύσεις και ολόφρεσκο ψάρι, τότε η παραδοσιακή ταβέρνα «Μαρουσώ» στην Αρκεσίνη...

Στο νησί του απέραντου γαλάζιου με οχήματα από το Evdokia’s car...

0
Αυτοκίνητα, μηχανάκια, γουρούνες, ποδήλατα και buggy μπορείτε να νοικιάσετε από το Evdokia's car and bike rental για να εξερευνήσετε το νησί, να δείτε τα...

Αξιόπιστες λύσεις μετακίνησης από την Asset Rent a Car

0
Η Asset Rent a Car είναι μια αμιγώς ελληνική εταιρεία με μακροχρόνια παρουσία στον χώρο της ενοικίασης αυτοκινήτων. Με έδρα σε Πειραιά και Αθήνα...

Για ψώνια στα σούπερ μάρκετ “Ο Μπέμπης” σε Χώρα και Αιγιάλη

0
Στα σούπερ μάρκετ "Ο Μπέμπης" θα βρείτε τα πάντα που χρειάζεστε για την καθημερινότητά σας όπως τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά, κρέας, τυριά, χαρτικά, είδη καθαριότητας...

Καφενείο “Ο Μάκης” στην καρδιά της Αρκεσίνης

0
Στην καρδιά της Αρκεσίνης, στο νότιο άκρο της Αμοργού, βρίσκεται εδώ και δεκαετίες το Καφενείο «Ο Μάκης». Στεγάζεται σε ένα κτίριο άνω των 200...

Nomikos Cruises: Με το “Νατάσσα” κάθε διαδρομή είναι μια μοναδική εμπειρία

0
Επιβιβαστείτε στο ξύλινο παραδοσιακό τρεχαντήρι, χαλαρώστε και απολαύστε κάθε διαδρομή από το λιμάνι των Καταπόλων. Βουτιές, ηλιοθεραπεία και καταδύσεις στις Πλάκες. Χαλάρωση και μπάνιο στα...

Pension Maria: Διαμονή στο γραφικό Ξυλοκερατίδι

0
To Pension Maria στα Κατάπολα απέχει μόλις λίγα μέτρα από την κεντρική παραλία και βρίσκεται στη γραφική συνοικία της Αμοργού, στο Ξυλοκερατίδι. Πρόκειται για ένα...

Πρωτότυπες και χειροποίητες δημιουργίες από την Παρέσα στο Βρούτση

0
Χρώματα και πρωτοτυπία είναι τα δύο βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις χειροποίητες δημιουργίες της Παρέσας! Το κατάστημα «Παρέσα» βρίσκεται στο Βρούτση και εκεί θα...

Αγροτουρισμός στην Αμοργό με το Pagali Hotel

0
Στη γραφική Λαγκάδα, στο βόρειο τμήμα της Αμοργού και στην άκρη του εντυπωσιακού φαραγγιού του Αρακλού, βρίσκεται το Ξενοδοχείο Παγκάλη. Πρόκειται για ένα αγροτουριστικό...

Εξερευνώντας την Αμοργό με ένα αυτοκίνητο από το Etoile de Mer

0
Ζήστε την εμπειρία της Αμοργού με τον καλύτερο τρόπο, οδηγώντας ένα σύγχρονο και αξιόπιστο όχημα από την επιχείρηση ενοικίασης οχημάτων Etoile de Mer. Με...

Corner: Η ταβέρνα που βλέπει εκεί ακριβώς που δύει ο ήλιος

0
Για πάνω από 30 χρόνια, το εστιατόριο Corner στα Κατάπολα αποτελεί σημείο αναφοράς για την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα στην Αμοργό. Δίπλα στο κύμα, με...

Βιβλιοπωλείο Αμοργός: Στη μέση του Αιγαίου από το 1996

0
Από το 1996, το Βιβλιοπωλείο Αμοργός στα Κατάπολα αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του βιβλίου, μικρούς και μεγάλους. Πρόκειται για έναν προσεγμένο...

Στο “Καμάρι” από το 1976 για handmade πρωινό και όχι μόνο

0
Δίνοντας το όνομα του χωριού καταγωγής του στο καφέ – εστιατόριο του ο Γιώργης Νομικός φτιάχνει μικρά χειροποίητα «θαύματα» από το 1976… μετατρέποντας το όνομα...

Giali All Day Cafe: Απόλαυση με θέα την αιγαιοπελαγίτικη θάλασσα

0
Το Giali All Day Cafe με τα παραδοσιακά στοιχεία αλλά και τις σύγχρονες επιλογές είναι ένα καφέ στην καρδιά της Αιγιάλης, ιδανικό για κάθε...

Θαλασσινό Όνειρο: Η παραδοσιακή ταβέρνα που έψαχνες βρίσκεται στα Θολάρια

0
Στα όμορφα Θολάρια θα συναντήσετε το "Θαλασσινό Όνειρο". Μία παραδοσιακή ταβέρνα που διαθέτει ένα πλούσιο μενού αρκετό για να ικανοποιήσει κάθε γαστρονομική επιθυμία. Εκεί...

Anna Studios: Απόδραση με άνεση και φυσική ομορφιά στην καρδιά των...

0
Μόλις 100 μέτρα από το λιμάνι των Καταπόλων και μέσα σε έναν καταπράσινο κήπο 4.000 τ.μ., τα Anna Studios προσφέρουν την ιδανική επιλογή για...

Aπόλαυση δίπλα στη θάλασσα στο all day cafe-bar Mouros

0
Λίγο πιο πάνω από την ειδυλλιακή παραλία Μούρος σας περιμένει ένας χώρος γεμάτος γεύσεις και αρώματα, ιδανικός για κάθε στιγμή της ημέρας. Στο all day...

Αυθεντικές γεύσεις και νόστιμα πιάτα στην “Κατωμερίτισσα” στην Αρκεσίνη

0
Στην όμορφη Αρκεσίνη το μεζεδοπωλείο "Κατωμερίτισσα" σας περιμενει για να γευτείτε αυθεντικές αμοργιανές γεύσεις μαγειρεμένες με μοντέρνες πινελιές! Με τις περισσότερες πρώτες ύλες να είναι...

Άνοιξε και η ταράτσα στο “Λιμάνι της Κυρά Κατίνας”

0
Ο Ιούλιος ξεκινά με το opening της ταράτσας στη γνωστή ταβέρνα "Το Λιμάνι της Κυρά Κατίνας" στην Αιγιάλη. Τώρα μπορείτε να απολαμβάνετε τα θαλασσινά...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Sitemap