27.9 C
Amorgós
HomeAmorgos NewsΜεκίλα: Η βραβευμένη ελληνική τεκίλα φτιάχνεται με φραγκόσυκα από την Αμοργό

Μεκίλα: Η βραβευμένη ελληνική τεκίλα φτιάχνεται με φραγκόσυκα από την Αμοργό

Για την Μεκίλα, την βραβευμένη ελληνική τεκίλα από φραγκόσυκα, μίλησε ο Αμοργιανός ποτοποιός Αντώνης Βεκρής στο site newsbomb.gr. Ο πολυμήχανος ποτοποιός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα υπόλοιπα πολυβραβευμένα ποτά του αλλά και στα μελλοντικά του σχέδια!

Ακολουθεί η συνέντευξη όπως δημοσιοποιήθηκε στο newsbomb.gr:

Σκέφτεστε τι θα πιείτε σήμερα κατά την βραδινή σας έξοδο; Τι λέτε μια τεκίλα…όχι μεξικάνικη αλλά ελληνική!

Και όμως υπάρχει και είναι από την Αμοργό και μάλιστα λέγεται Μεκίλα.

 

Ο ποτοποιός Αντώνης Βεκρής φτιάχνει τεκίλα χρησιμοποιώντας αμοργιανά φραγκόσυκα.

Μιλάει στο Newbomb.gr για το εγχείρημα του, που κατακτά ακόμη και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις του ποτού. Μυστικά για την παρασκευή της Μεκίλας σύμφωνα με τον ίδιο είναι η μικρή παραγωγή αλλά το μεγάλο μεράκι.

Έχει αποσπάσει βραβεία ποιότητας. Ως ανήσυχο πνεύμα υπόσχεται και νέα καινοτόμα προϊόντα που θα συνοδεύουν το υπέροχο ποτό του…

Ελληνική «τεκίλα» από…φραγκόσυκα. Πώς προήλθε αυτή η ιδέα και τι αποδοχή έχει;

«Σαν ποτοποιός που είμαι, γνωρίζω, ότι η τεκίλα παράγεται στο Μεξικό, από ένα κάκτο που λέγεται Αγαύη. Έτσι λοιπόν καθώς ήμουν στο νησί μου την Αμοργό και βλέποντας τις φραγκοσυκιές που υπάρχουν σε άφθονες στο σε άγριο επίπεδο σκέφτηκα όπως οι μεξικανοί φτιάχνουν ποτό από τον κάκτο αγαύη να φτιάξω και εγώ ένα ποτό από τα φρούτα του κάκτου της φραγκοσυκιάς, τα φραγκόσυκα. Έλεγα στους συμπατριώτες μου, ότι όπως οι μεξικανοί έφτιαξαν την τεκίλα έτσι και εγώ θα φτιάξω την Αμοργιανή τεκίλα και γελούσαν.

Ζήτησα λοιπόν από το γενικό χημείο του κράτους, που με εποπτεύει, να μου δώσει την άδεια να αποστάξω φραγκόσυκα και αν είναι απόσταγμα καλό, να φτιάξω ποτό. Το χημείο μου έδωσε την άδεια, να παράγω 10 λίτρα, να το αναλύσουν και αν είναι καλό, να μου δώσουν την άδεια για παραγωγή, για να το διαθέσω στο κοινό. Οι αναλύσεις του χημείου έδειξαν, ότι το απόσταγμα από τα φραγκόσυκα ήταν πρώτης ποιότητας και με προέτρεψαν να ιδρύσω αποσταγματοποιία, για να αποστάξω νόμιμα τα φραγκόσυκα, να πληρώνω τους φόρους οινοπνεύματος στο κράτος και να το διαθέσω, να πωλείται στα καταστήματα.

Από το 2008 έως το 2012 πάλευα με την γραφειοκρατία, για να πάρω την άδεια να αποστάξω φραγκόσυκα.

Η αιτία της καθυστέρησης, όπως με ενημέρωναν οι υπάλληλοι του γενικού χημείου του κράτους, ήταν ότι δεν υπήρχε ούτε νόμος ούτε κανόνες για την απόσταξη φραγκόσυκου, αφού μέχρι τότε κανένας ποτοποιός δεν είχε κάνει τέτοια άδεια στο ελληνικό κράτος.

Το Μεξικό έχει κατοχυρώσει το όνομα «τεκίλα» για το ποτό, εσείς πως το ονομάζετε;

«Εγώ ίδρυσα την αποσταγματοποιία στην Αμοργό και άρχισα να παράγω από τα άγρια φραγκόσυκα της Αμοργού τα ποτά. Το όνομα που τους έδωσα είναι ΜΕΚΙΛΑ. Πήρα το ΜΕ από το μέλι που βάζω και το ΚΙΛΑ από το φραγκοσυκίλα και έφτιαξα το όνομα ΜΕΚΙΛΑ. Με το όνομα ΜΕΚΙΛΑ ονόμασα 3 ποτά, άσπρη Μεκίλα, που είναι στην αρχική του μορφή, κίτρινη Μεκίλα που έχει μέσα λίγο μέλι να σπάει την αγριάδα του αποστάγματος και να αρέσει σε περισσότερο κόσμο. Την παλαιωμένη Μεκίλα που είναι απόσταγμα 100% παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια, 3 χρόνια και φτιάξαμε και ένα λικέρ, που το ονομάσαμε φραγκοσυκόμελο.

Έχετε αποσπάσει διεθνή βραβεία για τα προϊόντα σας; Ποια αφορούν;

«Τα ποτά Μεκίλα έχουν πάρει χρυσό βραβείο για την ποιότητα και την εξωτική τους γεύση καθώς και το φραγκοσυκόμελο έχει πάρει και αυτό χρυσό βραβείο. Στα καταστήματα μας που έχουμε 4 στην Αμοργό, 1 στην Άνδρο, 1 στην Τήνο και 1 στην Αθήνα και έχουμε την δυνατότητα να κερνάμε τους πελάτες μας , η ανταπόκριση είναι πολύ εντυπωσιακή. Στους άνδρες αρέσει περισσότερο τα 3 ποτά τεκίλα και στις γυναίκες και γενικά στους νέους που δεν τους αρέσουν τα δυνατά ποτά αρέσει το φραγκοσυκόμελο».

Το δικό σας προϊόν υποστηρίζετε πως είναι καλύτερο από το αντίστοιχο ποτό του Μεξικού, τι το κάνει πιο διαφορετικό;

«Πιστεύω ότι η ποιότητα και η γεύση των ποτών μας ΜΕΚΙΛΑ και ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΌΜΕΛΟ οφείλεται στο ότι παράγονται από ένα άγριο φρούτο το φρούτο του κάκτου της φραγκοσυκιάς και όχι από τον ίδιο τον κάκτο όπως τα ποτά του Μεξικού. Επιπλέον παράγονται από μια μικρή ελληνική ποτοποιία με πολύ προσοχή και μεράκι μικρές ποσότητες που κάνουν το προϊόν αυτής της προσπάθειας να υπερτερεί σε ποιότητα και γεύση. Η ποτοποιία μας ξεκίνησε την καριέρα της το έτος 2003 για να φτιάξει το πρώτο ρακόμελο στην Ελλάδα το ΑΜΟΡΓΙΟΝ ρακόμελο. Μέχρι τότε κανένας ποτοποιός δεν είχε σκεφτεί να κάνει ποτό το βραστάρι που πίναμε όταν πονούσε ο λαιμός μας. Για τον λόγο αυτό πήραμε 3 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και καθιερώσαμε την μόδα του Ρακόμελου και τα Ρακόμελαδικα σε όλη την Ελλάδα. παρόλο που μας αντέγραψαν και έχουν φτιάξει και άλλοι Ρακόμελα , το ΑΜΟΡΓΙΟΝ Ρακόμελο έχει καθιερωθεί στην μνήμη του λαού ότι είναι το καλύτερο στην Ελλάδα».

Βγάζετε και άλλα ποτά τόσο ιδιαίτερα;

«Όπως διαπιστώνετε η ποτοποιία μας ξεκίνησε με ένα καινοτόμο ποτό και συνέχισε να εκπλήσσει τον κόσμο και με άλλα καινοτόμα ποτά όπως είναι η Mεκίλα, το Φραγκοσυκόμελο αλλά και άλλα όπως το Ροδόμελο (ρακόμελο με ρόδι), το Μαστιχάτο (ρακόμελο με μαστίχα), το οινόμελο ΜΕΛΙΚΡΑΤΟΝ που πήραμε την ιδέα από τους αρχαίους Έλληνες , το LEMONTELO ( ρακόμελο με λεμόνι). Φτιάχνουμε επίσης το ποτό ψημένη προς τιμήν του νησιού μας Αμοργός γιατί έτσι έλεγαν το βραστάρι που πίναμε για το λαιμό μας, αντί να το λένε βρασμένο το λέγανε ψημένη/ ψημένο. Επίσης φτιάχνουμε και άλλα καινοτόμα προϊόντα όπως λουκούμια με ρακόμελο, λουκούμια με ψημένη, αμυγδαλωτά με ρακόμελο. Επίσης, παρασκευάζουμε και καινοτόμα κρασιά όπως ο Χρυσαφένιος , ένα λευκό ξηρό κρασί με χρώμα χρυσό, το οποίο όμως έχει πολυφαινόλες που έχουν μόνο τα κόκκινα κρασιά. Δηλαδή η καινοτομία του είναι ότι ενώ είναι κατηγορία λευκό ξηρό έχει ευεργετικά συστατικά του κόκκινου κρασιού . Στα καταστήματα μας που κάνουμε γευσιγνωσία , οι Γάλλοι που ξέρουν από κρασιά το επιλέγουν. Παράγουμε επίσης , το λευκό ξηρό κρασί ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ, ένα κρασί χωρίς κανένα συντηρητικό, ούτε το θειώδη που βάζουν στα κρασιά για συντήρηση. Φτιάχνεται μόνο από τον χυμό του σταφυλιού και εντυπωσιάζει για την ποιότητα και την γεύση του.

Το έτος 2021, δηλαδή φέτος, φτιάξαμε ακόμη ένα καινοτόμο ποτό, το οποίο ονομάσαμε ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ, προς τιμήν του νησιού μας Αμοργός. Είναι ένα ποιοτικό ποτό με 18%Vol και με χρώμα το απέραντο γαλάζιο της Αμοργού. Στην ουσία είναι ένα μπλε ρακόμελο με δροσερά βότανα και με το φύκιο υπερτροφή, σπυρουλίνα που του δίνει το χρώμα μπλε. Εφέτος που έκανε πρεμιέρα, οι πελάτες το τίμησαν ιδιαίτερα, όχι μόνο στην Αμοργό αλλά και σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα όμως στα νησιά».

Ετοιμάζετε κάτι άλλο το προσεχές διάστημα;

«Το έτος 2019 ίδρυσα στην Αμοργό τυροκομείο. Έφτιαξα μια μικρή παραγωγή με κεφαλοτύρι- γραβιέρα και ξυνομηζύθρα και εντυπωσίασε τους πελάτες που τα δοκίμασαν και τα αγόρασαν. Περιμένω να τελειώσει η κατάσταση με τον Κοροναϊο για να αρχίσω πάλι την παραγωγή με καινοτόμα προϊόντα που θα εντυπωσιάσουν.

Όλη η φιλοσοφία μας, η δική μου και των παιδιών μου που είμαστε στην εταιρεία είναι να φτιάχνουμε ποιοτικά καινοτόμα προϊόντα, που να ξεχωρίζουν για την ποιότητα και την μοναδική τους γεύση».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Best of Amorgos

Μουσική βραδιά σήμερα στον ξενώνα Απέραντο Γαλάζιο

0
Απόψε 13/8 και ώρα 21.30, ο ξενώνας “Απέραντο Γαλάζιο” στην Αιγιάλη,  έχει τη καθιερωμένη live βραδιά του Αυγούστου με παραδοσιακή νησιώτικη μουσική και τραγούδια....

Σαντουράκι: Γεύσεις από την τοπική κουζίνα και όχι μόνο

0
Στο πανέμορφο παραδοσιακό χωριό Θολάρια της Αμοργού, στην κεντρική του πλατεία, θα βρείτε το Σαντουράκι, μια οικογενειακή ταβέρνα που τιμά την αμοργιανή κουζίνα. Με...

Μπυρ…ζολάκι: Παραδοσιακές Γεύσεις με σύγχρονες Πινελιές

0
Στο Μπυρζολάκι στη Χώρα Αμοργού, η παράδοση παντρεύεται με τη δημιουργικότητα! Εκεί σας περιμένουν λαχταριστά φαγητά βασισμένα στις παραδοσιακές συνταγές εμπλουτισμένα με σύγχρονες πινελιές. Απολαύστε...

H παραδοσιακή ταβέρνα “Αστέρια” στον Όρμο της Αιγιάλης

0
Το ChatGPT είπε: Σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα, στον όμορφο Όρμο της Αιγιάλης στην Αμοργό, βρίσκεται εδώ και χρόνια η παραδοσιακή ταβέρνα του Μικέ...

Ζήστε την εμπειρία του Aegialis Hotel & Spa στην Αιγιάλη

0
Eίτε αναζητάτε μια ρομαντική απόδραση είτε σχεδιάζετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές με την οικογένεια, το Aegialis Hotel & Spa σας καλωσορίζει με μια ευρεία γκάμα...

Φρέσκα ψάρια και όχι μόνο στην ταβέρνα Μαρουσώ στην Αρκεσίνη

0
Αν βρεθείτε στην Κάτω Μεριά, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Αμοργού, και αναζητάτε αυθεντικές γεύσεις και ολόφρεσκο ψάρι, τότε η παραδοσιακή ταβέρνα «Μαρουσώ» στην Αρκεσίνη...

Στο νησί του απέραντου γαλάζιου με οχήματα από το Evdokia’s car...

0
Αυτοκίνητα, μηχανάκια, γουρούνες, ποδήλατα και buggy μπορείτε να νοικιάσετε από το Evdokia's car and bike rental για να εξερευνήσετε το νησί, να δείτε τα...

Αξιόπιστες λύσεις μετακίνησης από την Asset Rent a Car

0
Η Asset Rent a Car είναι μια αμιγώς ελληνική εταιρεία με μακροχρόνια παρουσία στον χώρο της ενοικίασης αυτοκινήτων. Με έδρα σε Πειραιά και Αθήνα...

Για ψώνια στα σούπερ μάρκετ “Ο Μπέμπης” σε Χώρα και Αιγιάλη

0
Στα σούπερ μάρκετ "Ο Μπέμπης" θα βρείτε τα πάντα που χρειάζεστε για την καθημερινότητά σας όπως τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά, κρέας, τυριά, χαρτικά, είδη καθαριότητας...

Καφενείο “Ο Μάκης” στην καρδιά της Αρκεσίνης

0
Στην καρδιά της Αρκεσίνης, στο νότιο άκρο της Αμοργού, βρίσκεται εδώ και δεκαετίες το Καφενείο «Ο Μάκης». Στεγάζεται σε ένα κτίριο άνω των 200...

Nomikos Cruises: Με το “Νατάσσα” κάθε διαδρομή είναι μια μοναδική εμπειρία

0
Επιβιβαστείτε στο ξύλινο παραδοσιακό τρεχαντήρι, χαλαρώστε και απολαύστε κάθε διαδρομή από το λιμάνι των Καταπόλων. Βουτιές, ηλιοθεραπεία και καταδύσεις στις Πλάκες. Χαλάρωση και μπάνιο στα...

Pension Maria: Διαμονή στο γραφικό Ξυλοκερατίδι

0
To Pension Maria στα Κατάπολα απέχει μόλις λίγα μέτρα από την κεντρική παραλία και βρίσκεται στη γραφική συνοικία της Αμοργού, στο Ξυλοκερατίδι. Πρόκειται για ένα...

Πρωτότυπες και χειροποίητες δημιουργίες από την Παρέσα στο Βρούτση

0
Χρώματα και πρωτοτυπία είναι τα δύο βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις χειροποίητες δημιουργίες της Παρέσας! Το κατάστημα «Παρέσα» βρίσκεται στο Βρούτση και εκεί θα...

Αγροτουρισμός στην Αμοργό με το Pagali Hotel

0
Στη γραφική Λαγκάδα, στο βόρειο τμήμα της Αμοργού και στην άκρη του εντυπωσιακού φαραγγιού του Αρακλού, βρίσκεται το Ξενοδοχείο Παγκάλη. Πρόκειται για ένα αγροτουριστικό...

Εξερευνώντας την Αμοργό με ένα αυτοκίνητο από το Etoile de Mer

0
Ζήστε την εμπειρία της Αμοργού με τον καλύτερο τρόπο, οδηγώντας ένα σύγχρονο και αξιόπιστο όχημα από την επιχείρηση ενοικίασης οχημάτων Etoile de Mer. Με...

Corner: Η ταβέρνα που βλέπει εκεί ακριβώς που δύει ο ήλιος

0
Για πάνω από 30 χρόνια, το εστιατόριο Corner στα Κατάπολα αποτελεί σημείο αναφοράς για την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα στην Αμοργό. Δίπλα στο κύμα, με...

Βιβλιοπωλείο Αμοργός: Στη μέση του Αιγαίου από το 1996

0
Από το 1996, το Βιβλιοπωλείο Αμοργός στα Κατάπολα αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του βιβλίου, μικρούς και μεγάλους. Πρόκειται για έναν προσεγμένο...

Στο “Καμάρι” από το 1976 για handmade πρωινό και όχι μόνο

0
Δίνοντας το όνομα του χωριού καταγωγής του στο καφέ – εστιατόριο του ο Γιώργης Νομικός φτιάχνει μικρά χειροποίητα «θαύματα» από το 1976… μετατρέποντας το όνομα...

Giali All Day Cafe: Απόλαυση με θέα την αιγαιοπελαγίτικη θάλασσα

0
Το Giali All Day Cafe με τα παραδοσιακά στοιχεία αλλά και τις σύγχρονες επιλογές είναι ένα καφέ στην καρδιά της Αιγιάλης, ιδανικό για κάθε...

Θαλασσινό Όνειρο: Η παραδοσιακή ταβέρνα που έψαχνες βρίσκεται στα Θολάρια

0
Στα όμορφα Θολάρια θα συναντήσετε το "Θαλασσινό Όνειρο". Μία παραδοσιακή ταβέρνα που διαθέτει ένα πλούσιο μενού αρκετό για να ικανοποιήσει κάθε γαστρονομική επιθυμία. Εκεί...

Anna Studios: Απόδραση με άνεση και φυσική ομορφιά στην καρδιά των...

0
Μόλις 100 μέτρα από το λιμάνι των Καταπόλων και μέσα σε έναν καταπράσινο κήπο 4.000 τ.μ., τα Anna Studios προσφέρουν την ιδανική επιλογή για...

Aπόλαυση δίπλα στη θάλασσα στο all day cafe-bar Mouros

0
Λίγο πιο πάνω από την ειδυλλιακή παραλία Μούρος σας περιμένει ένας χώρος γεμάτος γεύσεις και αρώματα, ιδανικός για κάθε στιγμή της ημέρας. Στο all day...

Αυθεντικές γεύσεις και νόστιμα πιάτα στην “Κατωμερίτισσα” στην Αρκεσίνη

0
Στην όμορφη Αρκεσίνη το μεζεδοπωλείο "Κατωμερίτισσα" σας περιμενει για να γευτείτε αυθεντικές αμοργιανές γεύσεις μαγειρεμένες με μοντέρνες πινελιές! Με τις περισσότερες πρώτες ύλες να είναι...

Άνοιξε και η ταράτσα στο “Λιμάνι της Κυρά Κατίνας”

0
Ο Ιούλιος ξεκινά με το opening της ταράτσας στη γνωστή ταβέρνα "Το Λιμάνι της Κυρά Κατίνας" στην Αιγιάλη. Τώρα μπορείτε να απολαμβάνετε τα θαλασσινά...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Sitemap