21.9 C
Amorgós
HomeAmorgos NewsΗ ανάδειξη της Αμοργού μέσα από το "Ελληνικό πρωινό" και τον "Οδηγό...

Η ανάδειξη της Αμοργού μέσα από το “Ελληνικό πρωινό” και τον “Οδηγό Ελληνικής Γαστρονομίας”

«Ήθελα να, βρε, ήθελα να, ήθελα να ’μουν, να ’μουν αητός!
Ήθελα να ’μουν αητός για μια στιγμή μονάχα, για μια στιγμή μονάχα!
Να πέταγα στην Αμοργό για μιαν αυγή μονάχα, για μιαν αυγή μονάχα!»
Με αυτά τα λόγια ο Γιώργος Πίττας, ο επικεφαλής του «Ελληνικού Πρωινού», εξέφρασε όλα όσα νιώθει για την αγαπημένη του Αμοργό που επισκέφτηκε το 2016 προκειμένου να την καταγράψει γαστρονομικά.
Η Αμοργός πλέον έχει το δικό της πρωινό. Φέτος το παρουσίασε πρώτη από τις 6 τιμώμενες περιοχές κατά τη διάρκεια της έκθεσης HORECA 2017 στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Ελληνικού Πρωινού. Μια μεγάλη ομάδα από Αμοργιανούς ήρθαν στην πρωτεύουσα για να μεταφέρουν τα αρώματα και τις γεύσεις του διαλεκτού νησιού και όλοι όσοι παρευρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις μοναδικές γεύσεις της.
Της ομάδας επικεφαλής ήταν ο Δήμαρχος Νίκος Φωστέρης που χαιρέτησε και την εκδήλωση. Το Ελληνικο Πρωινό της Αμοργού παρουσίασαν ο Θόδωρος Δεσποτίδης από το ξενοδοχείο «Μικές», η Δέσποινα Γιαννακοπούλου από το ξενοδοχείο «Βίγλα», ο Γιάννης Λουδάρος από το ζαχαροπλαστείο «Μέλι και κανέλλα».
Στην αντιπροσωπεία και ομάδα εργασίας συμμετείχαν η Ειρήνη και ο Στέφανος Γιαννακοπούλος από το ξενοδοχείο “Αιγιαλίς», ο Ευάγγελος Λουδάρος από το εστιατόριο “καπετάν Δήμος” και τέλος η Ευαγγελία του μεζεδοπωλείου «Στον Πύργο» και ο Ηλίας Βεκρής που κάναν live cooking πιτάκια και λουκουμάδες.

Τα εδέσματα που παρουσιάστηκαν στο Ελληνικό Πρωινό Αμοργού ήταν:
σπιτικές μαρμελάδες (καρπούζι, πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ),
κρίθινα ελιόψωμα και σταφιδόψωμα, κρίθινα παξιμάδια, αμοργιανός παύλος (ντακάκια).

παστέλια με κύμινο πάνω σε λεμονόφυλλο, λουκούμια, ψημένη ρακί από τον Αντώνη Βεκρή της εταιρείας Αμόργιον,
παραδοσιακά τυριά Αμοργού ( μελίχλωρο, μαλάκα) από τον τυροκόμο Βλαβιανό Γιώργο και ξερό κεφαλοτύρι από το τυροκομείο του Σταμάτη Σίμου.

εδέσματα: ξεχώρισαν οι φαβοκεφτέδες με μάραθο που συνοδευτηκαν από πέστο αμοργιανής κάπαρης (έμπνευση του σεφ Ηλία Βεκρή), παραδοσιακά γιαπράκια με λαχανίδες (Ευαγγελία Ρούσσου), παραδοσιακή φάβα, παραδοσιακά πιτάκια με τυρί και άγρια χόρτα.

και τέλος γλυκά: παστέλι με κύμινο, ρυζόγαλο, λουκουμάδες, λουκούμια, τηγανίτες με μέλι, μεθυσμένα αμοργιανά, μπάρες δημητριακών με μέλι, αυγά αμοργιανά, σφουγκάτο, σύκα και ξεροί καρποί.

Χρησιμοποιήθηκαν τα τοπικά προϊόντα αρκετών αμοργιανών παραγωγών όπως από:
το “Κελάρι” με την βιολογική φάβα του Ευάγγελου Φαβιανού, το λάδι, ελιές και κάπαρη,
το «Βοτανικό Πάρκο Αμοργού»

και το ζαχαροπλαστείο «Μέλι και κανέλλα» με τα ρυζόγαλα, τις μπάρες δημητριακών, κουραμπιέδες και το μέλι.

Λίγα Λόγια για τον Γιώργο Πίττα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954 και από το 1977 έως το 1980 έκανε σπουδές πολιτικής οικονομίας και κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Paris 8 (Vincennes).Ήταν σχεδιαστής επίπλων και interior designer και υπήρξε ιδρυτικό μέλος από το 1980 της ομάδας “Νέο Κατοικείν” που πρωτοστάτησε για μια 20ετία στον ελληνικό σχεδιασμό επίπλων, με παραγωγή και διάθεση επίπλων design.
Από το 1995 μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Πάρου όπου διατηρεί στο ορεινό χωριό Λεύκες, την πρότυπη ξενοδοχειακή μονάδα Lefkes Village.
Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.) και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) με δράση σε θέματα πολιτισμού και εναλλακτικού τουρισμού.
Από το 2010 ως μέλος του ΔΣ του Ξ.Ε.Ε είναι επικεφαλής του «Ελληνικού Πρωινού» ενός προγράμματος που αποσκοπεί στην σύνδεση της ξενοδοχίας με τον γαστρονομικό πλούτο κάθε τόπου. Για το λόγο αυτό ταξιδεύει σ’ όλη την Ελλάδα δημιουργώντας πρότυπα τοπικών «Ελληνικών πρωινών» με τις πιο αντιπροσωπευτικές γεύσεις και προϊόντα κάθε περιοχής.
Ο Γιώργος Πίττας μαζί με τη Μπήλιω Τσουκαλά είναι φορέας και διαχειριστής της ιστοσελίδας greekgastronomyguide.gr η οποία δημιουργήθηκε για να αναδείξει την ελληνική γαστρονομία στο σύνολό της, αγκαλιάζοντας όλες τις πτυχές και όλες της τις διαστάσεις. Σκοπός είναι η λεπτομερής καταγραφή της γαστρονομικής ταυτότητας κάθε περιοχής της χώρας, μέσα από μια ολιστική, αλλά κυρίως ανθρωποκεντρική προσέγγιση.
Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας greekgastronomyguide.gr είναι αποτέλεσμα επιτόπιας έρευνας, καταγραφής και φωτογράφισης με προσωπική συνέντευξη και επίσκεψη στους χώρους. Η αρχική καταγραφή προήλθε από τα ταξίδια του Γιώργου Πίττα που εδώ και 25 χρόνια ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και αποτυπώνει τα πλέον αχαρτογράφητα θέματα της ελληνικής γαστρονομίας – μέρος των οποίων περιέχεται στα 6 βιβλία του – και από τις έρευνες της Μπήλιως Τσουκαλά, όταν από το 2003 στις τηλεοπτικές της εκπομπές στην ΕΡΤ πρωτοπαρουσίαζε τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων της ελληνικής επαρχίας.

amorgos1 amorgos2 amorgos3 amorgos4 amorgos5 amorgos6 amorgos7 amorgos8 amorgos9 amorgos10 amorgos11

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Best of Amorgos

Μουσική βραδιά σήμερα στον ξενώνα Απέραντο Γαλάζιο

0
Απόψε 13/8 και ώρα 21.30, ο ξενώνας “Απέραντο Γαλάζιο” στην Αιγιάλη,  έχει τη καθιερωμένη live βραδιά του Αυγούστου με παραδοσιακή νησιώτικη μουσική και τραγούδια....

Σαντουράκι: Γεύσεις από την τοπική κουζίνα και όχι μόνο

0
Στο πανέμορφο παραδοσιακό χωριό Θολάρια της Αμοργού, στην κεντρική του πλατεία, θα βρείτε το Σαντουράκι, μια οικογενειακή ταβέρνα που τιμά την αμοργιανή κουζίνα. Με...

Μπυρ…ζολάκι: Παραδοσιακές Γεύσεις με σύγχρονες Πινελιές

0
Στο Μπυρζολάκι στη Χώρα Αμοργού, η παράδοση παντρεύεται με τη δημιουργικότητα! Εκεί σας περιμένουν λαχταριστά φαγητά βασισμένα στις παραδοσιακές συνταγές εμπλουτισμένα με σύγχρονες πινελιές. Απολαύστε...

H παραδοσιακή ταβέρνα “Αστέρια” στον Όρμο της Αιγιάλης

0
Το ChatGPT είπε: Σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα, στον όμορφο Όρμο της Αιγιάλης στην Αμοργό, βρίσκεται εδώ και χρόνια η παραδοσιακή ταβέρνα του Μικέ...

Ζήστε την εμπειρία του Aegialis Hotel & Spa στην Αιγιάλη

0
Eίτε αναζητάτε μια ρομαντική απόδραση είτε σχεδιάζετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές με την οικογένεια, το Aegialis Hotel & Spa σας καλωσορίζει με μια ευρεία γκάμα...

Φρέσκα ψάρια και όχι μόνο στην ταβέρνα Μαρουσώ στην Αρκεσίνη

0
Αν βρεθείτε στην Κάτω Μεριά, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Αμοργού, και αναζητάτε αυθεντικές γεύσεις και ολόφρεσκο ψάρι, τότε η παραδοσιακή ταβέρνα «Μαρουσώ» στην Αρκεσίνη...

Στο νησί του απέραντου γαλάζιου με οχήματα από το Evdokia’s car...

0
Αυτοκίνητα, μηχανάκια, γουρούνες, ποδήλατα και buggy μπορείτε να νοικιάσετε από το Evdokia's car and bike rental για να εξερευνήσετε το νησί, να δείτε τα...

Αξιόπιστες λύσεις μετακίνησης από την Asset Rent a Car

0
Η Asset Rent a Car είναι μια αμιγώς ελληνική εταιρεία με μακροχρόνια παρουσία στον χώρο της ενοικίασης αυτοκινήτων. Με έδρα σε Πειραιά και Αθήνα...

Για ψώνια στα σούπερ μάρκετ “Ο Μπέμπης” σε Χώρα και Αιγιάλη

0
Στα σούπερ μάρκετ "Ο Μπέμπης" θα βρείτε τα πάντα που χρειάζεστε για την καθημερινότητά σας όπως τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά, κρέας, τυριά, χαρτικά, είδη καθαριότητας...

Καφενείο “Ο Μάκης” στην καρδιά της Αρκεσίνης

0
Στην καρδιά της Αρκεσίνης, στο νότιο άκρο της Αμοργού, βρίσκεται εδώ και δεκαετίες το Καφενείο «Ο Μάκης». Στεγάζεται σε ένα κτίριο άνω των 200...

Nomikos Cruises: Με το “Νατάσσα” κάθε διαδρομή είναι μια μοναδική εμπειρία

0
Επιβιβαστείτε στο ξύλινο παραδοσιακό τρεχαντήρι, χαλαρώστε και απολαύστε κάθε διαδρομή από το λιμάνι των Καταπόλων. Βουτιές, ηλιοθεραπεία και καταδύσεις στις Πλάκες. Χαλάρωση και μπάνιο στα...

Pension Maria: Διαμονή στο γραφικό Ξυλοκερατίδι

0
To Pension Maria στα Κατάπολα απέχει μόλις λίγα μέτρα από την κεντρική παραλία και βρίσκεται στη γραφική συνοικία της Αμοργού, στο Ξυλοκερατίδι. Πρόκειται για ένα...

Πρωτότυπες και χειροποίητες δημιουργίες από την Παρέσα στο Βρούτση

0
Χρώματα και πρωτοτυπία είναι τα δύο βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις χειροποίητες δημιουργίες της Παρέσας! Το κατάστημα «Παρέσα» βρίσκεται στο Βρούτση και εκεί θα...

Αγροτουρισμός στην Αμοργό με το Pagali Hotel

0
Στη γραφική Λαγκάδα, στο βόρειο τμήμα της Αμοργού και στην άκρη του εντυπωσιακού φαραγγιού του Αρακλού, βρίσκεται το Ξενοδοχείο Παγκάλη. Πρόκειται για ένα αγροτουριστικό...

Εξερευνώντας την Αμοργό με ένα αυτοκίνητο από το Etoile de Mer

0
Ζήστε την εμπειρία της Αμοργού με τον καλύτερο τρόπο, οδηγώντας ένα σύγχρονο και αξιόπιστο όχημα από την επιχείρηση ενοικίασης οχημάτων Etoile de Mer. Με...

Corner: Η ταβέρνα που βλέπει εκεί ακριβώς που δύει ο ήλιος

0
Για πάνω από 30 χρόνια, το εστιατόριο Corner στα Κατάπολα αποτελεί σημείο αναφοράς για την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα στην Αμοργό. Δίπλα στο κύμα, με...

Βιβλιοπωλείο Αμοργός: Στη μέση του Αιγαίου από το 1996

0
Από το 1996, το Βιβλιοπωλείο Αμοργός στα Κατάπολα αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του βιβλίου, μικρούς και μεγάλους. Πρόκειται για έναν προσεγμένο...

Στο “Καμάρι” από το 1976 για handmade πρωινό και όχι μόνο

0
Δίνοντας το όνομα του χωριού καταγωγής του στο καφέ – εστιατόριο του ο Γιώργης Νομικός φτιάχνει μικρά χειροποίητα «θαύματα» από το 1976… μετατρέποντας το όνομα...

Giali All Day Cafe: Απόλαυση με θέα την αιγαιοπελαγίτικη θάλασσα

0
Το Giali All Day Cafe με τα παραδοσιακά στοιχεία αλλά και τις σύγχρονες επιλογές είναι ένα καφέ στην καρδιά της Αιγιάλης, ιδανικό για κάθε...

Θαλασσινό Όνειρο: Η παραδοσιακή ταβέρνα που έψαχνες βρίσκεται στα Θολάρια

0
Στα όμορφα Θολάρια θα συναντήσετε το "Θαλασσινό Όνειρο". Μία παραδοσιακή ταβέρνα που διαθέτει ένα πλούσιο μενού αρκετό για να ικανοποιήσει κάθε γαστρονομική επιθυμία. Εκεί...

Anna Studios: Απόδραση με άνεση και φυσική ομορφιά στην καρδιά των...

0
Μόλις 100 μέτρα από το λιμάνι των Καταπόλων και μέσα σε έναν καταπράσινο κήπο 4.000 τ.μ., τα Anna Studios προσφέρουν την ιδανική επιλογή για...

Aπόλαυση δίπλα στη θάλασσα στο all day cafe-bar Mouros

0
Λίγο πιο πάνω από την ειδυλλιακή παραλία Μούρος σας περιμένει ένας χώρος γεμάτος γεύσεις και αρώματα, ιδανικός για κάθε στιγμή της ημέρας. Στο all day...

Αυθεντικές γεύσεις και νόστιμα πιάτα στην “Κατωμερίτισσα” στην Αρκεσίνη

0
Στην όμορφη Αρκεσίνη το μεζεδοπωλείο "Κατωμερίτισσα" σας περιμενει για να γευτείτε αυθεντικές αμοργιανές γεύσεις μαγειρεμένες με μοντέρνες πινελιές! Με τις περισσότερες πρώτες ύλες να είναι...

Άνοιξε και η ταράτσα στο “Λιμάνι της Κυρά Κατίνας”

0
Ο Ιούλιος ξεκινά με το opening της ταράτσας στη γνωστή ταβέρνα "Το Λιμάνι της Κυρά Κατίνας" στην Αιγιάλη. Τώρα μπορείτε να απολαμβάνετε τα θαλασσινά...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Sitemap