Όλη η νοστιμιά της Αμοργού και των Κυκλάδων στα πιάτα του Βεγγέρα

342

Αυθεντικές αμοργιανές γεύσεις και άλλες πολλές κυκλαδίτικες νοστιμιές περιέχει το μενού του «Βεγγέρα» στο λιμάνι των Καταπόλων δια χειρός Γιώργου Θηραίου!

Ο Αμοργιανός από τα Κατάπολα επέστρεψε στις ρίζες του το 2018 αποφασισμένος να αναβιώσει πιάτα του τόπου του. Η ιδέα για το ύφος και το μενού του συγκεκριμένου εστιατορίου γεννήθηκε στην Ολλανδία. Εκεί ο Γιώργος εργαζόταν ως σεφ σε εστιατόρια επί 20 χρόνια. Το 2017 όμως αποφάσισε να δημιουργήσει πιάτα από την κυκλαδίτικη κουζίνα και να τα «τεστάρει»  στους πελάτες του. Φάβα, πατατάτο, κοπανιστή ήταν μόνο μερικά από τα πιάτα που λάτρεψαν οι Ολλανδοί! Το αποτέλεσμα όλου αυτού του εγχειρήματος ήταν η δημιουργία ενός εξαιρετικού μενού και φυσικά η κατακόρυφη άνοδος της πελατείας! Με ώθηση την επιτυχία της Ολλανδίας ο Γιώργος πήρε την απόφαση να τα αφήσει όλα πίσω του και να κάνει το 2018 ένα νέο ξεκίνημα στο νησί. Την συνέχεια την ξέρουμε όλοι… δημιουργήθηκε το “Βεγγέρα”!

Στο “Βεγγέρα” το οποίο βρίσκεται στο Ξυλοκερατίδι ακριβώς στην παραλία, θα βρεις όχι μόνο πατατάτο και αμοργιανή φάβα αλλά και κοκοράδα, χοιρινό με χαρουπόμελο και γάστρην! Μπορεί σε κάποιους να είναι άγνωστα τα συγκεκριμένα πιάτα ωστόσο οι Αμοργιανοί, κυρίως κατά τα παλιά χρόνια, τα έφτιαχναν συχνά στα σπίτια τους. Η κοκοράδα είναι κόκορας κρασάτος με στριφτούδια δηλαδή χειροποίητες μακαρούνες. Το χοιρινό με χαρουπόμελο είναι μαγειρευτό φαγητό και σε αυτό χρησιμοποιούνται χαρούπια καθώς κάποτε το Ξυλοκερατίδι ήταν γεμάτο ξυλοκέρατα δηλαδή χαρούπια! Πεντανόστιμα είναι και τα πιταράκια τα Αμοργιανά με κατσίκι, φρέσκια μυζήθρα και δεντρολίβανο. Το γλυκό γάστρην που σερβίρεται μόνο στο «Βεγγέρα» είναι κάτι σαν τον μπακλαβά. Το έφτιαχναν οι μινωΐτες και το έφεραν στο νησί όταν δημιούργησαν αποικίες.

Φέτος εκτός από Αμοργιανές συνταγές θα βρείτε επίσης και πολλά πιάτα από Σίφνο, Κίμωλο, Άνδρο, Νάξο, Τήνο και Σχοινούσα.

Από το Αμοργιανό μενού δεν λείπουν τα ντόπια κρασιά της ποτοποιίας Amorgion αλλά και κρασιά από Κρήτη και Πελοπόννησο.

Λευκό ή κόκκινο, ξηρό ή γλυκό όποια κι αν είναι η επιλογή σας το σίγουρο είναι πως θα συνοδεύσει άψογα το φαγητό σας και θα απογειώσει τις γεύσεις!

Βεγγέρα

Ανοιχτό: 9:00πμ – 01:00 μμ

Ξυλοκερατίδι, Κατάπολα

22850 71182

Facebook:

@rosafoskolou.veggera