Όλα όσα έγιναν στο Υπέρια 2018

34

της Λίας Μωραϊτάκη

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε και πάλι στο ξενοδοχείο “Aegialis Hotel & Spa”  το 16ο Διεθνές συνέδριο για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό και το 9ο Διεθνές φεστιβάλ τουριστικών ταινιών μικρού μήκους.

Οικοδέσποινα και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής η πάντα δραστήρια κα Ειρήνη Γιαννακοπούλου, ενώ τον συντονισμό και την παρουσίαση στο συνέδριο έκανε η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αμοργού κα Ελένη Κουντουράκη.

Οι 150 σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρακολούθησαν τις ενδιαφέρουσες ομιλίες, καθώς και τις ταινίες του φεστιβάλ. Αντάλλαξαν γνώμες, γεύτηκαν Αμοργιανά φαγητά και γλυκά και εντυπωσιάστηκαν με την παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων από τη λέσχη Γαστρονομίας Αμοργού.

Οι συμμετέχοντες επιστήμονες, δημοσιογράφοι, κινηματογραφιστές και φοιτητές δημοσιογραφίας και κινηματογράφου, επισκέφθηκαν τα Θολάρια και το πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων, ξεναγήθηκαν στα γραφικά στενά της Λαγκάδας, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Χοζοβιώτισσας, τον Άγιο Γεώργιο Βαλσαμίτη, όπου τους υποδέχθηκε και τους φίλεψε η μοναχή Ειρήνη, ενώ στο νότιο μέρος του νησιού ξεναγήθηκαν στον ελληνιστικό πύργο της Αγίας Τριάδας. Οι σύνεδροι εντυπωσιάσθηκαν από την επίσκεψή τους στη Χώρα, στο Αρχαιολογικό και Εκκλησιαστικό Μουσείο, ενώ στη συνέχεια γνώρισαν το ελαιοτριβείο στα Κατάπολα και το γραφικό λιμάνι.

Εξαιρετική ήταν η εμπειρία από ελαιώνα στην Αιγιάλη, το μάζεμα της ελιάς και το πικ-νικ κάτω από τα δένδρα, ενώ η βόλτα στον φθινοπωρινό Όρμο μάγεψε τους επισκέπτες.

Για την ψυχαγωγία των συνέδρων, χόρεψαν στο ξενοδοχείο “Aegialis Hotel & Spa” παιδιά από τον πολιτιστικό σύλλογο «Σημωνίδης», συνοδευόμενα απ τον χοροδιδάσκαλο τους Γιώργο Οικονομίδη.

Εντυπωσίασε όλους με το ταλέντο της η μικρή Ειρήνη Γιαννακοπούλου που τραγούδησε με τη συνοδεία κιθάρας και βιολιού το οποίο έπαιζε αριστοτεχνικά ο πατέρας της Σταμάτης Γιαννακόπουλος.

Η ζεστή φιλοξενία στο ξενοδοχείο “Aegialis Hotel & Spa” , οι πλούσιοι μπουφέδες, οι αξιόλογες ομιλίες, οι ενδιαφέρουσες ταινίες, οι σπουδαίες ευκαιρίες για γνωριμίες με αξιόλογους ανθρώπους και οι μοναδικές εμπειρίες από τις επισκέψεις σε διάφορα μέρη του νησιού ενθουσίασαν τους συμμετέχοντες στο 16ο ΥΠΕΡΙΑ.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην κα Γιαννακοπούλου και στην οικογένειά της, διότι με τις δράσεις τους προάγουν τον πολιτισμό, προσελκύουν τον τουρισμό και προβάλλουν την Αμοργό στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο!