Όλα όσα έγιναν στην πρώτη εκδήλωση για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης!

0

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μεγάλη γιορτή για τη άλωση της Κωνσταντινούπολης που έλαβε χώρα χτες στον Πολυχώρο των Δημοτικών Σχολείων Αιγιάλης – Θολαρίων.

Την γιορτή παρουσίασε ο Μάρκος Γαβράς και κατά το πρώτο μέρος της ακούστηκαν Βυζαντινοί ύμνοι ενώ στο δεύτερο μέρος ο θεολόγος Αιδεσιμολογιώτατος Εφημέριος Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Καταπόλων π. Παρασκευάς Δεσποτίδης πραγματοποίησε επίκαιρη ομιλία για την Άλωση της Πόλης. Το τρίτο μέρος ήταν πλούσιο σε παραδοσιακά τραγούδια με αποκορύφωμα το τελευταίο τραγούδι «Εχε γεια Παναγιά…». Το συγκεκριμένο είναι το τραγούδι αποχαιρετισμού της Πόλης μετά το άδικο ξεριζωμό των Ελλήνων. Το τραγούδι περιγράφει τα μέρη της εποχής, όπως το Πέραν, ο Γαλατάς, το Γεντί κουλέ, τα Θεραπειά, τα Ταταύλα και το Νεοχώρι.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο χορός ιεροψαλτών, η παιδική χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού και το χορευτικό συγκρότημα υπό τη διδασκαλία του Γεωργίου Οικονομίδη. Την ορχήστρα πλαισίωσαν ο Δημήτρης Κωβαίος (βιολί), ο Γιακουμής Γαβράς (βιολί), ο Γιώργος Γαβράς (λαούτο), ο Μανώλης Νομικός (λαούτο), η Αθηνά Κουκή (κανονάκι) και ο Χρίστος Νάτσης (τουμπερλέκι).

Ο κόσμος χειροκρότησε θερμά όλους όσους εργάστηκαν και συμμετείχαν στην συγκεκριμένη εκδήλωση που πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στο νησί. Ο πατέρας Αντώνιος από την πλευρά του που ήταν ο συντονιστής της εκδήλωσης ευχαρίστησε εγκάρδια όλους όσους βοήθησαν και στάθηκαν δίπλα του κατά την διάρκεια της προετοιμασίας.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Θήρας, Αμοργού και Νήσων, Αρχιερατική και περιφέρεια Αμοργού σε συνεργασία με τον Δήμο Αμοργού, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Αιγιάλης – Θολαρίων, Χώρας και Καταπόλων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Σημωνίδης», τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αρχαία Βίγλα» Θολαρίων και τον Σύλλογο Γυναικών Θολαρίων.

Φωτογραφίες: Ελένη Κουντουρούπη