22.3 C
Amorgós
HomeAmorgos NewsΌλα τα μυστικά για τέλειο Αμοργιανό κατσικάκι της Λαμπρής στο φούρνο!

Όλα τα μυστικά για τέλειο Αμοργιανό κατσικάκι της Λαμπρής στο φούρνο!

Για όσους δεν σουβλίζουν αρνί ή κατσίκι το Πάσχα, υπάρχει κι άλλος νόστιμος τρόπος να το γευθείτε. Μια υπέροχη και λαχταριστή, αμοργιανή συνταγή που θέλει να μπει το ψητό στο φούρνο είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσατε να φάτε. Απολαύστε το!

Συνταγή για παραδοσιακό γεμιστό κατσίκι Αμοργού

Υλικά:

Κατσίκι – Αρνί (ρίφι)

Συκώτι – Φλεμόνι από το κρέας

Ξερό κρεμμύδι

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια

Φρέσκο σκόρδο

Άνηθο

Ρύζι κίτρινο η γλασέ

Αβγά

Ξερή αμοργιανή μυζήθρα

Ελαιόλαδο

Φυτικό βούτυρο

Κλωνάρι δεντρολίβανου

Αλάτι, πιπέρι, κανέλα

Καλάμια ή κληματόβεργες

Παρότι η βασική συνταγή είναι μία υπάρχουν αρκετές διαφορές στην εκτέλεση της γέμισης ανάλογα με το χωριό. Οι νοικοκυρές πλένουν σχολαστικά το κρέας μέσα και έξω περνώντας το, άλλες με λεμόνι και άλλες με κλαδί δενδρολίβανου για να μυρίσει. Μπορείτε μάλιστα να φτιάξετε για αυτόν τον σκοπό αμοργιανή ‘’άρμη’’ δηλαδή νερό με θαλασσινό χοντρό αλάτι μέσα στο οποίο βάζεις ένα αβγό ημέρας. Προσθέτοντας το αλάτι στο νερό, το αβγό θα αρχίσει να ανεβαίνει και όταν φτάσει στην επιφάνεια τότε η άρμη είναι έτοιμη. Με το μείγμα αυτό, ραντίζεις το κρέας χρησιμοποιώντας το κλωνάρι του δενδρολίβανου.

Συνεχίζουνε ψιλοκόβωντας τα εντόσθια και τα κρεμμύδια. Στην περιοχή της Αιγιάλης, σε αντίθεση με το υπόλοιπο νησί, βάζουν και φρέσκο σκόρδο.Τα τσιγαρίζουν ελαφρά σε τηγάνι με ελαιόλαδο ή φυτικό βούτυρο. Το φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκόβεται μέσα στο ρύζι από κάποιες μαγείρισσες χωρίς να τσιγαριστεί. Το ρύζι βράζεται για λίγο είτε ξεχωριστά είτε με τα υπόλοιπα συστατικά της γέμισης. Η ποσότητα εξαρτάται από την προτίμηση της κάθε οικογένειας, συνήθως βάζουν ένα κιλό ρύζι σε κατσίκι 7 με 10 κιλών. Στην Κάτω Μεριά, τη Χώρα και τα Κατάπολα στη γέμιση ξύνεται επίσης αμοργιανή μυζήθρα και σπάνε 2-3 αβγά. Ο άνηθος μπαίνει τελευταίος μαζί με το αλάτι και το πιπέρι καθώς αναμειγνύονται όλα τα υλικά μαζί. Η κανέλα είναι προαιρετική μιας και δε χρησιμοποιείται από όλους. Η γέμιση μπαίνει στην κοιλιά του κατσικιού και κάποιες μαγείρισσες προσθέτουν ένα φλιτζάνι νερό ενώ οι περισσότερες προτιμούν η γέμιση να μαγειρευτεί με τα υγρά του κρέατος. Με χοντρή κλωστή ράβουν μέχρι το πίσω μέρος του ζώου βάζοντας ένα κλωνάρι δεντρολίβανο ή ένα κομμάτι μυζήθρας στο τελείωμα.

Τέλος το κρέας αλείφεται με ελαιόλαδο ή φυτικό βούτυρο για να σχηματίσει κρούστα. Σκεπάζεται με λαδόκολλα, τοποθετείται πάνω στα καλάμια και όχι απευθείας στο ταψί για να μη ‘’βράσει’’. Παλαιοτέρα κάθε σπίτι είχε τον ξυλόφουρνο του οπότε έψηναν οι ίδιοι το ψητό τους. Πλέον το κρέας δίνεται στον φούρναρη του χωριού κάθε απόγευμα Μεγάλου Σαββάτου και επιστρέφεται μεσημέρι της Λαμπρής. Στην Αιγιάλη υπήρχαν οικογένειες που έτρωγαν ψητό και μετά την Αναστάσιμη Ακολουθία ενώ οι περισσότεροι στο νησί εκείνο το βράδυ δειπνούσαν με ψητά αβγά, παϊδάκια, μαγειρίτσα και μυζήθρα απολαμβάνοντας το ψητό στο οικογενειακό τραπέζι της επόμενης μέρας.

Ευχαριστούμε θερμά τις αμοργιανές μαγείρισσες που μοιράστηκαν μαζί μας τα μυστικά τους: Ευαγγελία Συμιδαλά, Ειρήνη Πρέκα, Μαρία Μαύρου, Έλενα Συνοδινού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλες συμφώνησαν για το πιο απαραίτητο συστατικό της συνταγής, που είναι η αγάπη, με την οποία ετοιμάζουν κάθε χρόνο το ψητό για τους συζύγους, τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Καλή επιτυχία σε όσους το προσπαθήσουν για πρώτη φορά!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Best of Amorgos

Αυθεντικές γεύσεις και νόστιμα πιάτα στην “Κατωμερίτισσα” στην Αρκεσίνη

0
Στην όμορφη Αρκεσίνη το μεζεδοπωλείο "Κατωμερίτισσα" σας περιμενει για να γευτείτε αυθεντικές αμοργιανές γεύσεις μαγειρεμένες με μοντέρνες πινελιές! Με τις περισσότερες πρώτες ύλες να είναι...

Άνοιξε και η ταράτσα στο “Λιμάνι της Κυρά Κατίνας”

0
Ο Ιούλιος ξεκινά με το opening της ταράτσας στη γνωστή ταβέρνα "Το Λιμάνι της Κυρά Κατίνας" στην Αιγιάλη. Τώρα μπορείτε να απολαμβάνετε τα θαλασσινά...

Καλλιστώ: Το αγαπημένο γλυκοπωλείο της Χώρας

0
Από το 1997, το γλυκοπωλείο Καλλιστώ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας στη Χώρα Αμοργού. Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση που έχει καταφέρει να συνδυάσει...

Η Κρεπερί “Ελίχρυσον” στα Κατάπολα γιορτάζει 10 χρόνια γεύσεων

0
Από το 2015 μέχρι σήμερα, η κρεπερί “Ελίχρυσον” στα Κατάπολα σας κρατά συντροφιά από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, με λαχταριστά πρωινά,...

Titika Pension: Διαμονή μία ανάσα από τη θάλασσα!

0
Σε μια ήσυχη γωνιά του λιμανιού των Καταπόλων, στο γραφικό Ξυλοκερατίδι, βρίσκεται η Titika Pension – ένα οικογενειακό κατάλυμα χτισμένο με παραδοσιακό κυκλαδίτικο στυλ, κυριολεκτικά...

Διακοπές χωρίς άπλυτα εύκολα και γρήγορα με το AmorWash

0
Η λύση για διακοπές χωρίς άπλυτα ρούχα βρίσκεται στην πλατεία της Αιγιάλης! Εκεί σας περιμένει το AmorWash, ένα αυτοματοποιημένο καθαριστήριο με πλυντήρια χωρητικότητας 10...

Ηρεμία, θέα και παράδοση στα Plori Studios & Apartment στα Θολάρια...

0
Στο γραφικό χωριό Θολάρια, χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από το λιμάνι της Αιγιάλης βρίσκεται το συγκρότημα Plori Studios & Apartment. Εδώ, η ηρεμία της φύσης, η...

SIS Insurance Broker: Ο Αξιόπιστος Σύμμαχος στην Ασφάλιση Κινδύνων

0
Σε έναν κόσμο γεμάτο απρόβλεπτες καταστάσεις και συνεχείς προκλήσεις, η ανάγκη για ασφάλεια δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά ουσιαστική προϋπόθεση για να νιώθουμε προστατευμένοι. Η ασφάλιση είναι...

Βοτανικό Πάρκο Αμοργού: Ένας χώρος αφιερωμένος στη φύση και τον πολιτισμό

0
Στην καρδιά των Καταπόλων, το Βοτανικό Πάρκο Αμοργού αποτελεί έναν ξεχωριστό χώρο αφιερωμένο στη φύση. Από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, υποδέχεται τους επισκέπτες...

Περγαλίδι, ο μικρός μπαξές της Λαγκάδας

0
Αν ψάχνεις το σημείο που συνδυάζει υπέροχες γεύσεις, χαλαρή ατμόσφαιρα και αυθεντική κυκλαδίτικη φιλοξενία, τότε το Περγαλίδι είναι ο προορισμός σου! Κρυμμένο στο όμορφο...

«Τρανζιστοράκι Γεύσεις»: Ένα γευστικό ταξίδι στην καρδιά της Χώρας Αμοργού

0
Στη γραφική Χώρα της Αμοργού, εκεί που η παράδοση συναντά την αυθεντικότητα, βρίσκεται ένα μικρό γαστρονομικό διαμαντάκι: το «Τρανζιστοράκι Γεύσεις». Ένα κατάστημα γεμάτο αρώματα,...

Ιδέες για Δώρα για τη Γιορτή του Μπαμπά από τα Photovekris!

0
Η Γιορτή του Πατέρα πλησιάζει_15 Ιουνίου_και είναι η ιδανική ευκαιρία να του δείξεις την αγάπη σου με ένα μοναδικό, προσωποποιημένο δώρο από τα Photovekris! Μερικές ιδέες που σου προτείνουμε εάν...

Η καντίνα στην παραλία Μαλτέζι άνοιξε!

0
Καφέδες, σνακς, χυμοί, μπύρες, δροσερά cocktails, σαλάτες, σάντουιτς, γιαούρτι με φρούτα και μέλι, φρουτοσαλάτες θα κάνουν την παραμονή σας στην παραλία ομορφότερη. Ανοιχτά 10.00-19.00 #lifeisbetteratthebeach

Grand opening για το Souvlaki Bar “Ο Ζουμερός” στην Χώρα Αμοργού

0
Λαχταριστά τυλιχτά, σκεπαστές και πολλές άλλες γευστικές επιλογές σας περιμένουν στο Souvlaki Bar «Ο Ζουμερός». Σε έναν φιλόξενο και μοντέρνο χώρο, στο πιο κεντρικό σοκάκι...

Η καντίνα στην Καλοταρίτισσα άνοιξε και σας περιμένει!

0
Η αγαπημένη καντίνα της παραλίας άνοιξε και σας περιμένει καθημερινά, από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, για να απολαύσετε μοναδικές γεύσεις δίπλα στο...

Πασχαλινές Ευχές από την CAPTAIN

0
Η Captain Hellas αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες χονδρεμπορικές εταιρείες της χώρας με ολοκληρωμένες λύσεις για επαγγελματίες του κλάδου τροφίμων, Super Market, HO.RE.CA. Η εταιρεία...

Πασχαλινό Γλέντι στην Ταβέρνα “Λουδάρος” στη Λαγκάδα Αμοργού

0
Η παραδοσιακή ταβέρνα "Λουδάρος", πιστή στην αμοργιανή φιλοξενία και γεύση, σας προσκαλεί σε ένα αυθεντικό Πασχαλινό γλέντι γεμάτο αρώματα, γεύσεις και μουσική! Στο γιορτινό τραπέζι...

Ειρήνη Γιαννακοπούλου: Πρωτοποριακός τουρισμός πολυτέλειας και ευεξίας στην Αμοργό με πάνω...

0
Το περιοδικό «The Global Woman Leader Magazine for ‘Top 10 Best Women CEOs in Greece 2024» στο τεύχος του Δεκεμβρίου 2024 συμπεριέλαβε στις 10 κορυφαίες...

SOS από την Ένωση Ξενοδόχων & Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αμοργού, για...

0
Σε επιστολή διαμαρτυρίας αλλά και απόγνωσης έχει προβεί η Ένωση Ξενοδόχων & Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αμοργού, γνωρίζοντας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ακτοπλοϊκής εταιρείας SEA...

Νέος κύκλος δωρεάν σεμιναρίων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων το Μάρτιο για τις...

0
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, στο πλαίσιο της διαρκούς εκπαίδευσης και κατάρτισης των μελών του με στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και την προσαρμογή στις νέες...

Λαμπερό Party για τη γνωστή αλυσίδα φωτογραφίας ‘’Photovekris’’, που γιόρτασε τα...

0
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου το διπλό επετειακό event για τον εορτασμό των 50 χρόνων λειτουργίας και το άνοιγμα του νέου...

Photovekris: Γιορτάζει τα 50 χρόνια λειτουργίας του εγκαινιάζοντας το νέο κατάστημα...

0
Τα καταστήματα Photovekris γιορτάζουν τα 50 χρόνια λειτουργίας τους εγκαινιάζοντας το νέο τους κατάστημα στη Γλυφάδα, Μαραγκού 6. Τα εγκαίνια του νέου καταστήματος θα...

Ανοιχτή και τον χειμώνα η ψησταριά “Ο Λουδάρος” στη Λαγκάδα

0
Στο γραφικό χωριό της Λαγκάδας βρίσκεται η παραδοσιακή ταβέρνα - ψησταριά «Ο Λουδάρος» η οποία παραμένει ανοιχτή και τον χειμώνα. Εκεί θα βρείτε γεύσεις της...

Black Friday προσφορά που δεν μπορείτε να προσπεράσετε!

0
Mια μοναδική προσφορά σας περιμένει εν όψει Black Friday. Τώρα η οικογενειακή σας φωτογράφιση στοιχίζει μόλις 60 Ευρώ από 130 Ευρώ! Αποκτήστε την προσφορά έως...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Sitemap