23.6 C
Amorgós
HomeAmorgos NewsΌλα τα μυστικά για τέλειο Αμοργιανό κατσικάκι της Λαμπρής στο φούρνο!

Όλα τα μυστικά για τέλειο Αμοργιανό κατσικάκι της Λαμπρής στο φούρνο!

Για όσους δεν σουβλίζουν αρνί ή κατσίκι το Πάσχα, υπάρχει κι άλλος νόστιμος τρόπος να το γευθείτε. Μια υπέροχη και λαχταριστή, αμοργιανή συνταγή που θέλει να μπει το ψητό στο φούρνο είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσατε να φάτε. Απολαύστε το!

Συνταγή για παραδοσιακό γεμιστό κατσίκι Αμοργού

Υλικά:

Κατσίκι – Αρνί (ρίφι)

Συκώτι – Φλεμόνι από το κρέας

Ξερό κρεμμύδι

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια

Φρέσκο σκόρδο

Άνηθο

Ρύζι κίτρινο η γλασέ

Αβγά

Ξερή αμοργιανή μυζήθρα

Ελαιόλαδο

Φυτικό βούτυρο

Κλωνάρι δεντρολίβανου

Αλάτι, πιπέρι, κανέλα

Καλάμια ή κληματόβεργες

Παρότι η βασική συνταγή είναι μία υπάρχουν αρκετές διαφορές στην εκτέλεση της γέμισης ανάλογα με το χωριό. Οι νοικοκυρές πλένουν σχολαστικά το κρέας μέσα και έξω περνώντας το, άλλες με λεμόνι και άλλες με κλαδί δενδρολίβανου για να μυρίσει. Μπορείτε μάλιστα να φτιάξετε για αυτόν τον σκοπό αμοργιανή ‘’άρμη’’ δηλαδή νερό με θαλασσινό χοντρό αλάτι μέσα στο οποίο βάζεις ένα αβγό ημέρας. Προσθέτοντας το αλάτι στο νερό, το αβγό θα αρχίσει να ανεβαίνει και όταν φτάσει στην επιφάνεια τότε η άρμη είναι έτοιμη. Με το μείγμα αυτό, ραντίζεις το κρέας χρησιμοποιώντας το κλωνάρι του δενδρολίβανου.

Συνεχίζουνε ψιλοκόβωντας τα εντόσθια και τα κρεμμύδια. Στην περιοχή της Αιγιάλης, σε αντίθεση με το υπόλοιπο νησί, βάζουν και φρέσκο σκόρδο.Τα τσιγαρίζουν ελαφρά σε τηγάνι με ελαιόλαδο ή φυτικό βούτυρο. Το φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκόβεται μέσα στο ρύζι από κάποιες μαγείρισσες χωρίς να τσιγαριστεί. Το ρύζι βράζεται για λίγο είτε ξεχωριστά είτε με τα υπόλοιπα συστατικά της γέμισης. Η ποσότητα εξαρτάται από την προτίμηση της κάθε οικογένειας, συνήθως βάζουν ένα κιλό ρύζι σε κατσίκι 7 με 10 κιλών. Στην Κάτω Μεριά, τη Χώρα και τα Κατάπολα στη γέμιση ξύνεται επίσης αμοργιανή μυζήθρα και σπάνε 2-3 αβγά. Ο άνηθος μπαίνει τελευταίος μαζί με το αλάτι και το πιπέρι καθώς αναμειγνύονται όλα τα υλικά μαζί. Η κανέλα είναι προαιρετική μιας και δε χρησιμοποιείται από όλους. Η γέμιση μπαίνει στην κοιλιά του κατσικιού και κάποιες μαγείρισσες προσθέτουν ένα φλιτζάνι νερό ενώ οι περισσότερες προτιμούν η γέμιση να μαγειρευτεί με τα υγρά του κρέατος. Με χοντρή κλωστή ράβουν μέχρι το πίσω μέρος του ζώου βάζοντας ένα κλωνάρι δεντρολίβανο ή ένα κομμάτι μυζήθρας στο τελείωμα.

Τέλος το κρέας αλείφεται με ελαιόλαδο ή φυτικό βούτυρο για να σχηματίσει κρούστα. Σκεπάζεται με λαδόκολλα, τοποθετείται πάνω στα καλάμια και όχι απευθείας στο ταψί για να μη ‘’βράσει’’. Παλαιοτέρα κάθε σπίτι είχε τον ξυλόφουρνο του οπότε έψηναν οι ίδιοι το ψητό τους. Πλέον το κρέας δίνεται στον φούρναρη του χωριού κάθε απόγευμα Μεγάλου Σαββάτου και επιστρέφεται μεσημέρι της Λαμπρής. Στην Αιγιάλη υπήρχαν οικογένειες που έτρωγαν ψητό και μετά την Αναστάσιμη Ακολουθία ενώ οι περισσότεροι στο νησί εκείνο το βράδυ δειπνούσαν με ψητά αβγά, παϊδάκια, μαγειρίτσα και μυζήθρα απολαμβάνοντας το ψητό στο οικογενειακό τραπέζι της επόμενης μέρας.

Ευχαριστούμε θερμά τις αμοργιανές μαγείρισσες που μοιράστηκαν μαζί μας τα μυστικά τους: Ευαγγελία Συμιδαλά, Ειρήνη Πρέκα, Μαρία Μαύρου, Έλενα Συνοδινού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλες συμφώνησαν για το πιο απαραίτητο συστατικό της συνταγής, που είναι η αγάπη, με την οποία ετοιμάζουν κάθε χρόνο το ψητό για τους συζύγους, τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Καλή επιτυχία σε όσους το προσπαθήσουν για πρώτη φορά!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Best of Amorgos

Την Πέμπτη 4 Ιουλίου μονοήμερη κρουαζιέρα σε Κέρο, Δασκαλιό Κέρου, Αντικέρι,...

0
Ελάτε μαζί μας στην ημερήσια κρουαζιέρα από Αμοργό για Κέρο, Δασκαλιό Κέρου, Αντικέρι & Γραμβούσα! Ανακαλύψτε τα όμορφα νησιά μας με την πολυτελή θαλαμηγό...

Erisimo suites: ολοκαίνουργες σουίτες στην Αιγιάλη με θέα στη θάλασσα και...

0
Ένα νεόδμητο συγκρότημα δωματίων ανοίγει τις πόρτες του το καλοκαίρι για να υποδεχτεί  τους  φετινούς  επισκέπτες. Τα δωμάτια  βασισμένα στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, με μίνιμαλ  ύφος και παραδοσιακά στοιχεία...

Σχεδιάστε το πιο απαραίτητο ρούχο του καλοκαιριού… μόνοι σας! 

0
Δημιουργήστε μοναδικά Τ- shirts εκτυπώνοντας πάνω τους ό,τι εσείς θέλετε. Μπλουζάκια με τη δική σας φωτογραφία, κάποιο μήνυμα, μια εικόνα ή ένα στίχο από ένα τραγούδι...

Άνοιξε η καντίνα στην παραλία Μαλτέζι

0
Η καντίνα στην παραλία Μαλτέζι άνοιξε! Καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 7:30 το απόγευμα. Απολαύστε δροσερές σαλάτες, καφέ, χυμούς, αναψυκτικά και κοκτέιλ...

Μιχάλης Γαβαλάς – Μαριεύα Γιαννούλη: Δύο νέοι είναι σε «καλοκαιρινή μέθη»...

0
Σε ένα υπέροχο σημείο της Αιγιάλης, στο χώρο όπου γυρίστηκε το βίντεο «Καλοκαιρινή Μέθη» στον ξενώνα «Απέραντο Γαλάζιο», με θέα το Αιγαίο, συναντηθήκαμε με...

Ξεκίνησαν τα δρομολόγια με το Νατάσσα για Μαλτέζι και Πλάκες

0
Ξεκίνησε και φέτος το "Νατάσσα" τα καθημερινά δρομολόγια του από τα Κατάπολα για τις παραλίες Μαλτέζι και Πλάκες. Εκτός από τις καθημερινές μετακινήσεις προς...

Villa Vanessa: Διαμονή μία ανάσα από την παραλία των Καταπόλων

0
Σε ένα από τα πιο γραφικά σημεία των Καταπόλων, μια ανάσα από το κύμα ένα άρτια εξοπλισμένο διαμέρισμα δυναμικότητας 7 ατόμων είναι διαθέσιμο να...

Έκτακτα δρομολόγια για Αμοργό από την Blue Star Ferries τις ημέρες...

0
Η Blue Star Ferries ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Δήμου Αμοργού για ενίσχυση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης την περίοδο του Πάσχα, ώστε όσο τον δυνατόν περισσότεροι...

«Καλοκαιρινή μέθη»: διαφημιστικό spot  ή ταινία μικρού μήκους;

0
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η προβολή σε δύο μέρη της ιστορίας με τίτλο «Καλοκαιρινή μέθη» στα σοσιαλ μίντια του ξενώνα «Απέραντο Γαλάζιο» . Επικοινωνήσαμε με...

Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας

0
Το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας (Γ.Ν.Α.) εδώ και 15 έτη, έχει υιοθετήσει το νησί της Αμοργού, ως απομακρυσμένο, και οι μόνιμοι κάτοικοι, έχουν το...

Την Τετάρτη 23 Αυγούστου μονοήμερη κρουαζιέρα σε Κέρο, Δασκαλιό Κέρου, κ.Κουφονήσι,...

0
Ελάτε μαζί μας στην ημερήσια κρουαζιέρα από Αμοργό για Κέρο, Δασκαλιό Κέρου, Κάτω Κουφονήσι και αντικέρι! Ανακαλύψτε τα όμορφα νησιά μας με την πολυτελή...

Το Καμάρι, από το 1976 η σταθερή αγάπη μικρών και μεγάλων

0
Δίνοντας το όνομα του χωριού καταγωγής του στο καφέ - εστιατόριο του ο κυρ ΓιώργηςΝομικός φτιάχνει μικρά χειροποίητα «θαύματα» από το 1976…μετατρέποντας το όνομα...

O γύρος της Αμοργού με το Amorgos Roussetos Daily Cruises

0
Την Πέμπτη 13 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ο γύρος της Αμοργού με το Amorgos-Roussetos Daily Cruises. Ναυάγιο, Μοναστήρι, Χάλαρα, Μεταλλείο & Σπαρτί! Ανεξερεύνητα τοπία σας...

Καθημερινά δρομολόγια για το νησί της Γραμβούσας

0
Ξεκίνησαν σταθερά τα δρομολόγια για μία από τις πιο μακρινές μα ταυτόχρονα πιο μαγικές παραλίες της Αμοργού, στο νησάκι Γραμβούσα, απέναντι από τον όρμο...

Προβολή επιχειρήσεων από το amorgos news

0
Αγαπητοί μας συμπατριώτες, εάν επιθυμείτε να προβάλλουμε την επιχείρησή σας από το amorgos-news το κόστος είναι μόνο 120€. Στην τιμή περιλαμβάνεται: 1. Διαφημιστικό μπάνερ στην αρχική σελίδα του site που...

Καλοκαιρινό Giveaway από το βιβλιοπωλείο Αμοργός!

0
Ποιος είπε ότι όταν κλείσει το σχολείο ξεχνάμε τα βιβλία? Το βιβλιοπωλείο Αμοργός με το σύνθημα «διαβάζουμε και το καλοκαίρι» ετοίμασε ένα σούπερ “giveaway” για...

Bastet, το νέο hot spot των Καταπόλων

0
                                 Μια  νέα  πρόταση ήρθε  για να ταράξει τα νερά  των Καταπόλων! Με σύμβολο την πασίγνωστη θεά-γάτα Μπαστέτ, μια θεότητα  που σύμφωνα με την αιγυπτιακή παράδοση  συμβολίζει την...

Όταν το μεράκι συναντά την τέχνη! Πόρτες, Παράθυρα, Σίτες Γεώργιος Ν.Θηραίος

0
. Αν  κάποιος γνωρίζει καλά από αλουμίνιο στο χώρο των κατασκευών αυτός είναι ο  αμοργιανός   τεχνίτης  Γιώργος  Θηραίος. Με συνέπεια και επαγγελματισμό αλλά και το...

Μισός αιώνας λειτουργίας της αλυσίδας  φωτογραφείων  Photovekris

0
Η έναρξη λειτουργίας του πρώτου φωτογραφείου στον Άγιο Δημήτριο το 1974 είναι η ζωντανή απόδειξη  ενός ανθρώπου που έκανε το χόμπι του επάγγελμα και...

Το στέκι του Μαχαίρα, ένα κρυμμένο διαμάντι στον οικισμό του Ασφοντιλίτη

0
Είτε  είσαι δεινός περιπατητής και έρχεσαι από το παλιό ορεινό  μονοπάτι της διαδρομής, τη Μεγάλη Στράτα, στο ύψος της Όξω Μεριάς, είτε φτάσεις με...

Μάιος, ο ιδανικότερος μήνας  να δημιουργήσετε τον δικό σας κήπο!

0
                      Ήρθεν ο  Μάης….. με τα λούλουδα και με τις πρασινάδες. ‘Ηρθεν ο Μάης μάτια μου ήρθε  καλέ, ήρθε το καλοκαίρι..ο Μάης με τα λούλουδα...

Το βιβλίοπωλείο Αμοργός συμμετέχει στη Δράση Σαγκουίνι 2023: Αντάλλαξε ένα βιβλίο...

0
Μας ρωτούσατε εάν θα ξαναγίνει η δράση σαγκουινι! Ξεκίνησε και το βιβλιοπωλείο Αμοργος συμμετέχει....Τη Δράση Μανταρίνι, την ξέρετε ήδη και την αγαπάτε! Ήρθε η ώρα...

Erisimo studios: Απόλαυσε τις διακοπές σου σε ένα ονειρεμένο τοπίο!

0
Χτισμένο αμφιθεατρικά, στην πλαγιά του Όρμου Αιγιάλης, με θέα όλο τον γυαλό, βρίσκεται το συγκρότημα των Erisimo studios. Με το άρωμα του βοτάνου από...

Studio84.gr: το νέο «έξυπνο» e-shop για τους λάτρεις της φωτογραφίας!

0
Σας αρέσει να φωτογραφίζετε  τους αγαπημένους σας? Απαθανατίζετε  στιγμές με το κινητό σας? Αφιερώνετε χρόνο για να αποτυπώσετε  σωστά ένα τοπίο? Και όλα αυτά...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Sitemap