23.6 C
Amorgós
HomeAmorgos NewsΌλα τα μυστικά για τέλειο Αμοργιανό κατσικάκι της Λαμπρής στο φούρνο!

Όλα τα μυστικά για τέλειο Αμοργιανό κατσικάκι της Λαμπρής στο φούρνο!

Για όσους δεν σουβλίζουν αρνί ή κατσίκι το Πάσχα, υπάρχει κι άλλος νόστιμος τρόπος να το γευθείτε. Μια υπέροχη και λαχταριστή, αμοργιανή συνταγή που θέλει να μπει το ψητό στο φούρνο είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσατε να φάτε. Απολαύστε το!

Συνταγή για παραδοσιακό γεμιστό κατσίκι Αμοργού

Υλικά:

Κατσίκι – Αρνί (ρίφι)

Συκώτι – Φλεμόνι από το κρέας

Ξερό κρεμμύδι

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια

Φρέσκο σκόρδο

Άνηθο

Ρύζι κίτρινο η γλασέ

Αβγά

Ξερή αμοργιανή μυζήθρα

Ελαιόλαδο

Φυτικό βούτυρο

Κλωνάρι δεντρολίβανου

Αλάτι, πιπέρι, κανέλα

Καλάμια ή κληματόβεργες

Παρότι η βασική συνταγή είναι μία υπάρχουν αρκετές διαφορές στην εκτέλεση της γέμισης ανάλογα με το χωριό. Οι νοικοκυρές πλένουν σχολαστικά το κρέας μέσα και έξω περνώντας το, άλλες με λεμόνι και άλλες με κλαδί δενδρολίβανου για να μυρίσει. Μπορείτε μάλιστα να φτιάξετε για αυτόν τον σκοπό αμοργιανή ‘’άρμη’’ δηλαδή νερό με θαλασσινό χοντρό αλάτι μέσα στο οποίο βάζεις ένα αβγό ημέρας. Προσθέτοντας το αλάτι στο νερό, το αβγό θα αρχίσει να ανεβαίνει και όταν φτάσει στην επιφάνεια τότε η άρμη είναι έτοιμη. Με το μείγμα αυτό, ραντίζεις το κρέας χρησιμοποιώντας το κλωνάρι του δενδρολίβανου.

Συνεχίζουνε ψιλοκόβωντας τα εντόσθια και τα κρεμμύδια. Στην περιοχή της Αιγιάλης, σε αντίθεση με το υπόλοιπο νησί, βάζουν και φρέσκο σκόρδο.Τα τσιγαρίζουν ελαφρά σε τηγάνι με ελαιόλαδο ή φυτικό βούτυρο. Το φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκόβεται μέσα στο ρύζι από κάποιες μαγείρισσες χωρίς να τσιγαριστεί. Το ρύζι βράζεται για λίγο είτε ξεχωριστά είτε με τα υπόλοιπα συστατικά της γέμισης. Η ποσότητα εξαρτάται από την προτίμηση της κάθε οικογένειας, συνήθως βάζουν ένα κιλό ρύζι σε κατσίκι 7 με 10 κιλών. Στην Κάτω Μεριά, τη Χώρα και τα Κατάπολα στη γέμιση ξύνεται επίσης αμοργιανή μυζήθρα και σπάνε 2-3 αβγά. Ο άνηθος μπαίνει τελευταίος μαζί με το αλάτι και το πιπέρι καθώς αναμειγνύονται όλα τα υλικά μαζί. Η κανέλα είναι προαιρετική μιας και δε χρησιμοποιείται από όλους. Η γέμιση μπαίνει στην κοιλιά του κατσικιού και κάποιες μαγείρισσες προσθέτουν ένα φλιτζάνι νερό ενώ οι περισσότερες προτιμούν η γέμιση να μαγειρευτεί με τα υγρά του κρέατος. Με χοντρή κλωστή ράβουν μέχρι το πίσω μέρος του ζώου βάζοντας ένα κλωνάρι δεντρολίβανο ή ένα κομμάτι μυζήθρας στο τελείωμα.

Τέλος το κρέας αλείφεται με ελαιόλαδο ή φυτικό βούτυρο για να σχηματίσει κρούστα. Σκεπάζεται με λαδόκολλα, τοποθετείται πάνω στα καλάμια και όχι απευθείας στο ταψί για να μη ‘’βράσει’’. Παλαιοτέρα κάθε σπίτι είχε τον ξυλόφουρνο του οπότε έψηναν οι ίδιοι το ψητό τους. Πλέον το κρέας δίνεται στον φούρναρη του χωριού κάθε απόγευμα Μεγάλου Σαββάτου και επιστρέφεται μεσημέρι της Λαμπρής. Στην Αιγιάλη υπήρχαν οικογένειες που έτρωγαν ψητό και μετά την Αναστάσιμη Ακολουθία ενώ οι περισσότεροι στο νησί εκείνο το βράδυ δειπνούσαν με ψητά αβγά, παϊδάκια, μαγειρίτσα και μυζήθρα απολαμβάνοντας το ψητό στο οικογενειακό τραπέζι της επόμενης μέρας.

Ευχαριστούμε θερμά τις αμοργιανές μαγείρισσες που μοιράστηκαν μαζί μας τα μυστικά τους: Ευαγγελία Συμιδαλά, Ειρήνη Πρέκα, Μαρία Μαύρου, Έλενα Συνοδινού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλες συμφώνησαν για το πιο απαραίτητο συστατικό της συνταγής, που είναι η αγάπη, με την οποία ετοιμάζουν κάθε χρόνο το ψητό για τους συζύγους, τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Καλή επιτυχία σε όσους το προσπαθήσουν για πρώτη φορά!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Best of Amorgos

Μουσική βραδιά σήμερα στον ξενώνα Απέραντο Γαλάζιο

0
Απόψε 13/8 και ώρα 21.30, ο ξενώνας “Απέραντο Γαλάζιο” στην Αιγιάλη,  έχει τη καθιερωμένη live βραδιά του Αυγούστου με παραδοσιακή νησιώτικη μουσική και τραγούδια....

Σαντουράκι: Γεύσεις από την τοπική κουζίνα και όχι μόνο

0
Στο πανέμορφο παραδοσιακό χωριό Θολάρια της Αμοργού, στην κεντρική του πλατεία, θα βρείτε το Σαντουράκι, μια οικογενειακή ταβέρνα που τιμά την αμοργιανή κουζίνα. Με...

Μπυρ…ζολάκι: Παραδοσιακές Γεύσεις με σύγχρονες Πινελιές

0
Στο Μπυρζολάκι στη Χώρα Αμοργού, η παράδοση παντρεύεται με τη δημιουργικότητα! Εκεί σας περιμένουν λαχταριστά φαγητά βασισμένα στις παραδοσιακές συνταγές εμπλουτισμένα με σύγχρονες πινελιές. Απολαύστε...

H παραδοσιακή ταβέρνα “Αστέρια” στον Όρμο της Αιγιάλης

0
Το ChatGPT είπε: Σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα, στον όμορφο Όρμο της Αιγιάλης στην Αμοργό, βρίσκεται εδώ και χρόνια η παραδοσιακή ταβέρνα του Μικέ...

Ζήστε την εμπειρία του Aegialis Hotel & Spa στην Αιγιάλη

0
Eίτε αναζητάτε μια ρομαντική απόδραση είτε σχεδιάζετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές με την οικογένεια, το Aegialis Hotel & Spa σας καλωσορίζει με μια ευρεία γκάμα...

Φρέσκα ψάρια και όχι μόνο στην ταβέρνα Μαρουσώ στην Αρκεσίνη

0
Αν βρεθείτε στην Κάτω Μεριά, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Αμοργού, και αναζητάτε αυθεντικές γεύσεις και ολόφρεσκο ψάρι, τότε η παραδοσιακή ταβέρνα «Μαρουσώ» στην Αρκεσίνη...

Στο νησί του απέραντου γαλάζιου με οχήματα από το Evdokia’s car...

0
Αυτοκίνητα, μηχανάκια, γουρούνες, ποδήλατα και buggy μπορείτε να νοικιάσετε από το Evdokia's car and bike rental για να εξερευνήσετε το νησί, να δείτε τα...

Αξιόπιστες λύσεις μετακίνησης από την Asset Rent a Car

0
Η Asset Rent a Car είναι μια αμιγώς ελληνική εταιρεία με μακροχρόνια παρουσία στον χώρο της ενοικίασης αυτοκινήτων. Με έδρα σε Πειραιά και Αθήνα...

Για ψώνια στα σούπερ μάρκετ “Ο Μπέμπης” σε Χώρα και Αιγιάλη

0
Στα σούπερ μάρκετ "Ο Μπέμπης" θα βρείτε τα πάντα που χρειάζεστε για την καθημερινότητά σας όπως τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά, κρέας, τυριά, χαρτικά, είδη καθαριότητας...

Καφενείο “Ο Μάκης” στην καρδιά της Αρκεσίνης

0
Στην καρδιά της Αρκεσίνης, στο νότιο άκρο της Αμοργού, βρίσκεται εδώ και δεκαετίες το Καφενείο «Ο Μάκης». Στεγάζεται σε ένα κτίριο άνω των 200...

Nomikos Cruises: Με το “Νατάσσα” κάθε διαδρομή είναι μια μοναδική εμπειρία

0
Επιβιβαστείτε στο ξύλινο παραδοσιακό τρεχαντήρι, χαλαρώστε και απολαύστε κάθε διαδρομή από το λιμάνι των Καταπόλων. Βουτιές, ηλιοθεραπεία και καταδύσεις στις Πλάκες. Χαλάρωση και μπάνιο στα...

Pension Maria: Διαμονή στο γραφικό Ξυλοκερατίδι

0
To Pension Maria στα Κατάπολα απέχει μόλις λίγα μέτρα από την κεντρική παραλία και βρίσκεται στη γραφική συνοικία της Αμοργού, στο Ξυλοκερατίδι. Πρόκειται για ένα...

Πρωτότυπες και χειροποίητες δημιουργίες από την Παρέσα στο Βρούτση

0
Χρώματα και πρωτοτυπία είναι τα δύο βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις χειροποίητες δημιουργίες της Παρέσας! Το κατάστημα «Παρέσα» βρίσκεται στο Βρούτση και εκεί θα...

Αγροτουρισμός στην Αμοργό με το Pagali Hotel

0
Στη γραφική Λαγκάδα, στο βόρειο τμήμα της Αμοργού και στην άκρη του εντυπωσιακού φαραγγιού του Αρακλού, βρίσκεται το Ξενοδοχείο Παγκάλη. Πρόκειται για ένα αγροτουριστικό...

Εξερευνώντας την Αμοργό με ένα αυτοκίνητο από το Etoile de Mer

0
Ζήστε την εμπειρία της Αμοργού με τον καλύτερο τρόπο, οδηγώντας ένα σύγχρονο και αξιόπιστο όχημα από την επιχείρηση ενοικίασης οχημάτων Etoile de Mer. Με...

Corner: Η ταβέρνα που βλέπει εκεί ακριβώς που δύει ο ήλιος

0
Για πάνω από 30 χρόνια, το εστιατόριο Corner στα Κατάπολα αποτελεί σημείο αναφοράς για την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα στην Αμοργό. Δίπλα στο κύμα, με...

Βιβλιοπωλείο Αμοργός: Στη μέση του Αιγαίου από το 1996

0
Από το 1996, το Βιβλιοπωλείο Αμοργός στα Κατάπολα αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του βιβλίου, μικρούς και μεγάλους. Πρόκειται για έναν προσεγμένο...

Στο “Καμάρι” από το 1976 για handmade πρωινό και όχι μόνο

0
Δίνοντας το όνομα του χωριού καταγωγής του στο καφέ – εστιατόριο του ο Γιώργης Νομικός φτιάχνει μικρά χειροποίητα «θαύματα» από το 1976… μετατρέποντας το όνομα...

Giali All Day Cafe: Απόλαυση με θέα την αιγαιοπελαγίτικη θάλασσα

0
Το Giali All Day Cafe με τα παραδοσιακά στοιχεία αλλά και τις σύγχρονες επιλογές είναι ένα καφέ στην καρδιά της Αιγιάλης, ιδανικό για κάθε...

Θαλασσινό Όνειρο: Η παραδοσιακή ταβέρνα που έψαχνες βρίσκεται στα Θολάρια

0
Στα όμορφα Θολάρια θα συναντήσετε το "Θαλασσινό Όνειρο". Μία παραδοσιακή ταβέρνα που διαθέτει ένα πλούσιο μενού αρκετό για να ικανοποιήσει κάθε γαστρονομική επιθυμία. Εκεί...

Anna Studios: Απόδραση με άνεση και φυσική ομορφιά στην καρδιά των...

0
Μόλις 100 μέτρα από το λιμάνι των Καταπόλων και μέσα σε έναν καταπράσινο κήπο 4.000 τ.μ., τα Anna Studios προσφέρουν την ιδανική επιλογή για...

Aπόλαυση δίπλα στη θάλασσα στο all day cafe-bar Mouros

0
Λίγο πιο πάνω από την ειδυλλιακή παραλία Μούρος σας περιμένει ένας χώρος γεμάτος γεύσεις και αρώματα, ιδανικός για κάθε στιγμή της ημέρας. Στο all day...

Αυθεντικές γεύσεις και νόστιμα πιάτα στην “Κατωμερίτισσα” στην Αρκεσίνη

0
Στην όμορφη Αρκεσίνη το μεζεδοπωλείο "Κατωμερίτισσα" σας περιμενει για να γευτείτε αυθεντικές αμοργιανές γεύσεις μαγειρεμένες με μοντέρνες πινελιές! Με τις περισσότερες πρώτες ύλες να είναι...

Άνοιξε και η ταράτσα στο “Λιμάνι της Κυρά Κατίνας”

0
Ο Ιούλιος ξεκινά με το opening της ταράτσας στη γνωστή ταβέρνα "Το Λιμάνι της Κυρά Κατίνας" στην Αιγιάλη. Τώρα μπορείτε να απολαμβάνετε τα θαλασσινά...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Sitemap