Ένα κλάμα παιδιού, μοναδικός ήχος σε ένα τοπίο καταστροφής σηματοδοτεί την αρχή της ιστορίας ενός Αμοργιανού που μας ταξιδεύει μαζί του σε μέρη μαγικά και χρόνια περασμένα.
Ο Κωνσταντής από τον Κάτω Κάμπο στα νότια της Αμοργού, μοναδικός επιζών μετά την επίθεση του Τούρκου κουρσάρου Αχμέτ σώζεται και αναθρέφεται από τον καπετάν Τραμουντάνα ,στη θρυλική γαλέτα «Αιολία». Το ταξίδι του δε σταματά όμως εκεί αφού ο προορισμός του στη ζωή είναι άλλος και σύντομα θα τον ανακαλύψει..με τη βοήθεια του φυλακτού που έχει στο στήθος του και την καθοδήγηση μιας μαυροφορεμένης γυναίκας…
Ένα παραμύθι που πλέχτηκε αριστοτεχνικά από τους πολυτάλαντους αμοργιανούς δημοσιογράφους Μίνα Μαύρου και Μάνο Χρυσό και εικονογραφήθηκε από τον Γιώργο Σγουρό, στα πλαίσια μιας σειράς επετειακών δράσεων του Δήμου Αμοργού υπό την αιγίδα της Επιτροπής για τα 200 χρονιά μετά την Ελλήνική Επανάσταση. Η επιμέλεια της έκδοσης έγινε από την Κατερίνα Μαυροειδή, η εκτύπωση από τον Δημήτρη Πάσσαρη και η οργάνωση της παραγωγής από τον Αντώνη Κυρίκο, με την ευγενική χορηγία της Motor Oil.
Στόχος της προσπάθειας και έντονη επιθυμία των δύο αμοργιανών παραμυθάδων ήταν μέσα από την αφήγηση να γνωρίσουν τα παιδιά ‘’ανάλαφρα’’ την ιστορία του τόπου αλλά και την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής.
Εμπνέονται λοιπόν από παλιές διηγήσεις αλλά και από αληθινά γεγονότα-όπως η λειτουργία στο νησί του πρώτου σχολείου στην ελεύθερη Ελλάδα. Ταυτόχρονα αποτυπώνουν την παράδοση της Αμοργού και τη φύση των ανθρώπων της. Μέσα από τις γραμμές του βιβλίου ο αναγνώστης θα ‘’ζήσει’’ μάχες με πειρατές, θα περπατήσει στη Λόζα της Χώρας, θα περάσει από τα βράχια της Νικουριάς, θα ανέβει στο Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, θα μυρίσει τον βασιλικό από τις αλιτάνες(παρτέρια), θα μάθει λέξεις από την αμοργιανή ντοπιολαλιά, θα ‘’ακούσει’’ δοξαριά βιολιού, θα γνωρίσει την Αμοργό από άκρη σε άκρη . «Σαν να κρατά στα χέρια του έναν πρωτότυπο ταξιδιωτικό οδηγό του νησιού» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Μίνα Μαύρου.
Η ιστορία του Κωσταντή μοιράστηκε σε όλα τα σχολεία του νησιού και αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους. Ο Δήμαρχος Αμοργού κύριος Λευτέρης Καραίσκος στο προλογικό του σημείωμα εύχεται το βιβλίο να γίνει μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς περνώντας από γενιά σε γενιά όπως όλα τα παραμύθια που έλεγαν οι γιαγιάδες μας, ενώ αφιερώνει κάθε λέξη και εικόνα στη μνήμη του μακαριστού Μάρκου Γαβρά.
Ας ακούσουμε λοιπόν όλοι προσεκτικά την αφήγηση της ‘’θείας Ευδοκίας’’ της ηλικιωμένης του παραμυθιού με τον λευκό φουτά (αμοργιανό μαντήλι) κρατώντας το αισιόδοξο μήνυμα..που ζουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.. Γιατί μπορεί ο Κωνσταντής να συνάντησε δυσκολίες στο ξεκίνημα της ζωής αλλά κράτησε σταθερό το πηδάλιο και έφτασε στο λιμάνι της καρδιάς του..σε ένα λιμάνι-σταθμό με θέα το απέραντο γαλάζιο.
Ειν η ζωή κύμ’αψηλό
που δεν μπορείς να ορίσεις.
Βάστα καρδιά την τιμονιά
Κ ο κύκλος θα γυρίσει.
(στίχοι Μίνας Μαύρου από το τραγούδι του παραμυθιού)
Ευχαριστούμε θερμά τη συγγραφέα Μίνα Μαύρου για τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Amorgos news.
Διαβάστε το παραμύθι εδώ, https://dimos.amorgos.gr/to-filaxto-tou-konstanti/