Το “ταξίδι” των ιερών εικόνων την Εβδομάδα του Πάσχα στην Αμοργό

0

Από χτες το απόγευμα οι ιερές εικόνες της Αμοργού ξεκίνησαν την καθιερωμένη περιφορά τους. Οι εικόνες της Παναγιάς της Χοζοβιώσσας, του Αγίου Γεωργίου του Βαλσαμίτη, της Παναγιάς της Σαμιώτισσας, της Παναγιάς Θεοτοκιό και άλλες εικόνες δεν βρίσκονται στο Μοναστήρι αλλά ξεκίνησαν το “ταξίδι” τους σε ολόκληρη την Αμοργό! 

Εχτές ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα οι ιερείς και αρκετός κόσμος υποδέχτηκαν ορισμένες από τις εικόνες μεταξύ των οποίων την εικόνα της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας και του Αγίου Γεωργίου του Βαλσαμίτη, στο Καλογερικό ενώ σήμερα το απόγευμα αναχώρησαν από την Μεταμόρφωση του Σωτήρος για την Μητρόπολη στην Χώρα. Αύριο το πρωί οι εικόνες θα βρεθούν στον Άγιο Γεώργιο τον Βαλσαμίτη και μετά την λειτουργία που θα τελεστεί εκεί οι εικόνες θα αναχωρήσουν για Κατάπολα και Κάτω Μεριά. Συγκεκριμένα οι εικόνες του Αγίου Γεωργίου του Βαλσαμίτη και της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας θα αναχωρήσουν αύριο Τρίτη για Κατάπολα ενώ για Κάτω Μεριά θα φύγουν οι εικόνες του Αγίου Γεωργίου και της Παναγιάς Θεοτοκιό. Στα Κατάπολα οι συγκεκριμένες εικόνες θα παραμείνουν έως την Πέμπτη. Την Πέμπτη το απόγευμα οι εικόνες θα βρεθούν στην Χώρα. Αρχικά στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και έπειτα, την Παρασκευή, στους Άγιους Πάντες. Τελικός σταθμός η Μητρόπολη της Χώρας, εκεί θα βρεθούν το Σάββατο. Την Κυριακή το πρωί θα γίνει κανονικά η λειτουργία στην Μητρόπολη και στις 15:15 περίπου θα αναχωρήσουν για το Μοναστήρι. Στη διασταύρωση με τον δρόμο που έρχεται από Κάτω Μεριά, στο Σταυροπροσκύνημα όσοι δεν ανέβουν στο μοναστήρι θα έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν εκεί τις εικόνες.

Οι εικόνες της Παναγιάς της Σαμιώτισσας, του Σταυρού Κρούκελου και του Αγίου Γεωργίου βρίσκονται στην Αιγιάλη από εχτές. Πρώτος σταθμός, ο ναός της Αναλήψεως στον Ποταμό από όπου και αναχώρησαν σήμερα Δευτέρα για τα Θολάρια. Στα Θολάρια θα παραμείνουν την Τρίτη,  την Τετάρτη θα βρεθούν στην Λαγκάδα και το Σάββατο στον Όρμο και μετά πάλι πίσω στον Ποταμό. Την Κυριακή του Θωμά μετά την Θεία Λειτουργία οι ιερείς και οι πιστοί θα επιστρέψουν τις εικόνες με τα πόδια ακολουθώντας το μονοπάτι που οδηγεί στον Μονή.

Ευχαριστούμε τον Πατέρα Αντώνιο για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσε σχετικά με την περιφορά των εικόνων.

Φωτογραφίες: Ιωάννα Συνοδινού