Λαγάνα ονομάζεται ο άζυμος άρτος δηλαδή το ψωμί που παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. Η παράδοσή του κρατά από τα παλαιότερα χρόνια όταν οι Ισραηλίτες τα έφτιαξαν έναν πρόχειρο άρτο κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή. Από τότε ο Μωσαϊκός νόμος την επέβαλε για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.
Σύμφωνα με την παράδοση το σχήμα της λαγάνας θύμιζε μια γυναίκα με έναν σταυρό στο κεφάλι χωρίς στόμα όμως λόγω της νηστείας. Τα χέρια της τα είχε σταυρωμένα για τις προσευχές και είχε επτά πόδια τα οποία συμβόλιζαν τις επτά εβδομάδες της νηστείας. Με αυτόν τον τρόπο οι πιστοί μετρούσαν τις εβδομάδες κατά την περιοδο της Σαρακοστής καθώς κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι και άφηναν το τελευταίο για το Μεγάλο Σάββατο. Το τελευταίο πόδι το κρατούσαν και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι. Όποιος το έβρισκε ήταν ο τυχερός της επόμενης χρονιάς.
Από που προήλθε η ονομασία της Καθαράς Δευτέρας;
Την πρώτη ημέρα της Σαρακοστής, την Δευτέρα το πρωί οι νοικοκυρές συνήθιζαν να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη τα μαγειρικά σκεύη. Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους και παρέμειναν εκεί έως τη λήξη της νηστείας. Η Καθαρά Δευτέρα αποτελεί ημέρα κάθαρσης καθώς από εκείνη την ημέρα ο πιστός προετοιμάζεται να καθαρίσει την ψυχή του και το σώμα του από την γιορτές και την κρεατοφαγία κατά την περίοδο της Αποκριάς.
Καλή Σαρακοστή!
ΠΗΓΗ: dogma.gr