Τι έγινε τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940;

0

Οι περισσότεροι από μας την γνωρίζουμε ως επέτειος του «ΟΧΙ». Τι ακριβώς έγινε τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940;

Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα η Ιταλία  μέσω του πρέσβη της στην Αθήνα, έστειλε τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό – δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά από τον οποίο ζητούσε ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ο Ιωάννης Μεταξάς αμέσως αρνήθηκε. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι πως ο Ιωάννης Μεταξάς  δεν είπε «ΟΧΙ» αλλά απάντησε στα γαλλικά που είναι και η επίσημη διπλωματική γλώσσα, την ιστορική φράση “Alors, c’est la guerre” δηλαδή «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο»! Ο Μεταξάς εκείνη τη στιγμή είχε εκφράσει το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής, και αυτή η άρνηση πέρασε στον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με την λέξη «ΟΧΙ».

Η επέτειος του ΟΧΙ ξεκίνησε να γιορτάζεται από την πρώτη κιόλας χρονιά παρά το γεγονός ότι η χώρα μας τελούσε υπό Ιταλο-γερμανική κατοχή.Ο πρώτος επίσημος εορτασμός έγινε στις 28 Οκτωβρίου του 1944 οπότε έγινε και η πρώτη παρέλαση παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

Από τότε ο εορτασμός επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Στην πραγματικότητα ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου αφορά όλο το έπος του 1940 και τις επιτυχίες της χώρας μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ουσιαστικά η ημερομηνία αυτή είναι η ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο.