17.3 C
Amorgós
HomeAmorgos NewsΤα πανηγύρια της καρδιάς μας!

Τα πανηγύρια της καρδιάς μας!

Τα πανηγύρια οι Αμοργιανοί τα έχουν στην καρδιά τους. Μέσα από αυτά δείχνουν σε όλους τι σημαίνει αμοργιανή φιλοξενία. Οι κυκλαδίτικες μουσικές , οι παραδοσιακοί χοροί και οι αυθεντικές αμοργιανές γεύσεις πρωταγωνιστούν και παρασύρουν τους πάντες, ντόπιους και τουρίστες, σε νησιώτικους ρυθμούς. Οι θρησκευτικές γιορτές, η αμοργιανή παράδοση ακόμα και οι παγκόσμιες ημέρες αποτελούν αφορμή για τους αμοργιανούς για γιορτή!

Λίγο πριν έρθει το καλοκαίρι χορεύουμε στο Πανηγύρι των Αγίων Πάντων

Μια πρώτη γεύση από αμοργιανό πανηγύρι, στην αρχή της θερινής σεζόν και συγκεκριμένα 56 ημέρες μετά το Πάσχα, παίρνουν όσοι βρεθούν στην Χώρα την παραμονή και ανήμερα των Αγίων Πάντων. Την προηγούμενη νύχτα μαγειρεύεται γιουβέτσι με χοιρινό και την επόμενη ημέρα μετά την Λειτουργία στην εκκλησία μοιράζεται το φαγητό και ακολουθεί η γιορτή που διοργανώνει ο πολιτιστικός Σύλλογος «Σημωνίδης» στην Πλατεία των Αγίων Πάντων.

Η Αμοργός τιμά την Ημέρα της Μουσικής

Μια ξεχωριστή γιορτή λαμβάνει χώρα στο νησί ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας της Μουσικής στις 21 Ιουνίου. Η Αμοργός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής διοργανώνοντας τα τελευταία χρόνια Γιορτή Μουσικής στη Λόζα της Χώρας. Μαθητές του νησιού που μαθαίνουν διάφορα μουσικά όργανα όπως πιάνο, φλαούτο, αρμόνιο, βιολί και κιθάρα συμμετέχουν στην ξεχωριστή αυτή βραδιά και πλημμυρίζουν το νησί με μελωδίες. Τη συναυλία κλείνει κάθε χρόνο η σχολική χορωδία υπό τη διεύθυνση της εκπαιδευτικού Κατερίνας Σουρμελή. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Σημωνίδης».

Η γιορτή του Άι Γιάννη του Κλήδονα

Την παραμονή του Άι Γιάννη του Κλήδονα στις 23 Ιουνίου ζωντανεύει στη Λόζα της Χώρας αλλά και σε άλλα χωριά το έθιμο με τις φωτιές. Σύμφωνα με την παράδοση οι φωτιές τοποθετούνται στο κέντρο της πλατείας και οι νεαροί πηδούν πάνω από αυτές προσπαθώντας να δείξουν το θάρρος τους. Ακολουθεί νησιώτικο γλέντι!

O Ιούλιος ξεκινά με το πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων

Η προετοιμασία για το πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων συνήθως ξεκινά αρκετές ημέρες πριν την 1η Ιουλίου. Στα Θολάρια όπου βρίσκεται η ομώνυμη εκκλησία την παραμονή της ονομαστικής εορτής γίνεται εσπερινός ενώ έπειτα προσφέρεται το παραδοσιακό, αμοργιανό πατατάτο, το ξυδάτο και ακολουθεί νησιώτικο γλέντι. Την επόμενη ημέρα γίνεται περιφορά της εικόνας και μετά τη Θεία Λειτουργία προσφέρεται δωρεάν φαγητό.

Το ξακουστό πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής

Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην Κάτω Μεριά της Αμοργού, είναι το μεγαλύτερο σε ολόκληρη τη νησιωτική Ελλάδα με πλήθος κόσμου να δίνει κάθε χρόνο το «παρών» στο νησί, μόνο και μόνο για να παρευρεθεί σε αυτή τη μεγάλη γιορτή. Οι Αμοργιανοί προετοιμάζονται για το πανηγύρι της 25ης Ιουλίου από της Αγίας Μαρίνας, στις 17 Ιουλίου.

Όλος ο κόσμος προσφέρει στην εκκλησία σιτάρι προκειμένου να γίνει αλεύρι και να φτιαχτούν με αυτό τα ψωμιά. Το ζύμωμα ξεκινά στις 23 Ιουλίου το μεσημέρι και τελειώνει το βράδυ της επόμενης ημέρας. Επίσης και στις 23 Ιουλίου ξεκινούν οι εργασίες για την παρασκευή των φαγητών. Για τις ανάγκες του πανηγυριού, διατίθενται 3 τόνοι κρέατος, αιγοπρόβατα, μοσχάρι και χοιρινό, καθώς και οι πατάτες τα οποία είναι προσφορά πίστης προς την Αγία Παρασκευή. Μαγειρεύονται σε μεγάλα καζάνια περίπου 13-15 τον αριθμό, σε παραδοσιακές παραστιές.

Στις 25 Ιουλίου σε όλο τον κόσμο, προσφέρονται σε πήλινα τα φαγητά που με πολύ κόπο και μεράκι έχουν φτιάξει οι Αμοργιανοί, το παραδοσιακό αμοργιανό πατατάτο, κριθαράκι γιουβέτσι, το κοφτό με στάρι και αμοργιανή μυζήθρα, το ξιδάτο για το ξημέρωμα, τα ρεβίθια και πιλάφι με χταπόδι για τους νηστεύοντες καθώς και το εφτάζυμο μαύρο ψωμί. Με άφθονο κρασί, βιολιά και λαούτα το κέφι και ο χορός κρατά ως το ξημέρωμα! Το βράδυ οι ντόπιοι ξαναγεμίζουν τα καζάνια για να είναι έτοιμοι για την επόμενη ημέρα. Ανήμερα της γιορτής της Αγίας στις 26 Ιουλίου και μετά τη λειτουργία που τελείται στην εκκλησία προσφέρεται στον κόσμο πατατάτο και ξυδάτο.

 

Το αμοργιανό ποτό, η Ψημένη, έχει γίνει και γιορτή!

 Κάθε χρόνο μετά την ολοκλήρωση του εσπερινού και την αρτοκλασία στον Άγιο Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου ακολουθεί η γιορτή της Ψημένης στο γραφικό λιμάνι των Καταπόλων με πολύ χορό και άφθονη Ψημένη. Η Ψημένη είναι το παραδοσιακό ποτό του νησιού με βασικά συστατικά ρακή, μέλι, ζάχαρη και 8 διαφορετικά βότανα. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της γιορτής να δουν τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής της και φυσικά να τη γευτούν. Άλλωστε η φήμη της έχει ξεπεράσει τα όρια του νησιού και έχει απλωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η διοργάνωση ανήκει στην Ένωση Καταπολιανών Αμοργού σε συνεργασία με τον Σύλλογο Επαγγελματιών Αμοργού και υπό την αιγίδα του Δήμου Αμοργού.

 

Στις 6 Αυγούστου πάμε στην Χώρα για τη Γιορτή του Χριστού

Αμοργιανοί και τουρίστες στις 6 Αυγούστου δίνουν ραντεβού στη Λόζα της Χώρας. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Σημωνίδης» διοργανώνει μετά την εορτή του Χριστού στον Φωτοδότη ένα λαϊκό πανηγύρι με ζωντανή μουσική και δωρεάν φαγητό το οποίο συνήθως είναι νηστίσιμο.

 

Όταν οι Αμοργιανοί γιορτάζουν το παστέλι

Την πρώτη Κυριακή μετά τον Δεκαπενταύγουστο όλος ο τόπος μοσχοβολάει παστέλι! Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Σημωνίδης» κάθε χρόνο διοργανώνει την «Γιορτή του Παστελιού». Στην πλατεία της Λόζας στην Χώρα στήνεται το καζάνι και ξεκινά η διαδικασία παρασκευής του παστελιού. Όλα τα στάδια παρουσιάζονται λεπτομερώς και οι θεατές μαθαίνουν και το παραμικρό μυστικό!  

Το αμοργιανό παστέλι που φτιάχνεται μπροστά στα μάτια όλων έπειτα μοιράζεται πάνω σε φύλλο λεμονιού, όπως επιβάλλει η αμοργιανή παράδοση. Με τη συντροφιά της Ψημένης Ρακής και των μουσικών οργάνων το νησιώτικο γλέντι κρατάει έως τις πρώτες πρωινές ώρες.  

 

Του Σταυρού  φτάνουμε στο υψηλότερο σημείο του νησιού!  

Το μικρό εκκλησάκι του Σταυρού βρίσκεται πάνω στο υψηλότερο βουνό της Αμοργού, τον Κρίκελο. Όλοι οι συγχωριανοί μαζεύονται από την παραμονή εκεί. Μαγειρεύουν συνήθως κατσίκι κοκκινιστό με πιλάφι και μετά τον εσπερινό στήνεται μεγάλο γλέντι με άφθονο φαγητό και κρασί για όλους. Ανήμερα του Σταυρού το πρωί η Θεία Λειτουργία τελείται στην Λαγκάδα.

Τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει όλο το νησί!  

Ένα μοναδικό θέαμα έχουν την τύχη να απολαύσουν όσοι βρεθούν αυτή την ημέρα στην Αμοργό και συγκεκριμένα στα Κατάπολα. Μετά τη λειτουργία ακολουθεί η περιφορά της εικόνας της Παναγιάς την οποία συνοδεύουν τα καΐκια από τη θάλασσα κορνάροντας και ρίχνοντας καπνογόνα.Το βράδυ στην πλατεία ακολουθεί νησιώτικο γλέντι.

Ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του νησιού λαμβάνουν χώρα στην Παναγιά την Επανοχωριανή, στην Αιγιάλη. Παραμονή και ανήμερα της γιορτής προσφέρεται δωρεάν φαγητό και κρασί σε όλο τον κόσμο. Το γλέντι ανήμερα της Παναγίας συνεχίζεται στην Λαγκάδα όπου στήνεται μεγάλο πανηγύρι με νησιώτικη μουσική, χορό και φυσικά ντόπιες γεύσεις όπως το πατατάτο, το ξυδάτο και η Αμοργιανή Ψημένη!

 

Στην Αιγιάλη για ξεροτήγανο τον Σεπτέμβριο

Το ξεροτήγανο συνοδεύει κάθε χαρούμενη στιγμή των Αμοργιανών. Στις αρχές του Σεπτεμβρίου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα μέσω της ξεχωριστής γιορτής που διοργανώνεται στο λιμάνι της Αιγιάλης να παρακολουθήσουν εκείνη τη στιγμή τη διαδικασία παραγωγής του παραδοσιακού γλυκού και φυσικά να το γευτούν. Το ξεχωριστό αυτό δρώμενο συνοδεύουν τοπικά όργανα και χορευτικά συγκροτήματα από την Αμοργό και από άλλα νησιά. Πάντα ακολουθεί μεγάλο νησιώτικο γλέντι!

 

Το νησί γιορτάζει όλο το χρόνο. Δεν είναι μόνο τα πανηγύρια των καλοκαιρινών μηνών που αξίζουν το ενδιαφέρον σας. Τα δεκάδες εκκλησάκια πάνω στο νησί προσκαλούν, το καθένα στη γιορτή του, τον κόσμο να προσευχηθεί και να γίνει μια παρέα πάντα με ξεχωριστά κεράσματα για όλους.

Η Αμοργός ξεχωρίζει για την φιλοξενία και την ζεστασιά των ανθρώπων της αλλά και για τις όμορφες εικόνες που χαρίζει σε όποιον την επισκεφθεί.

Εικόνες με χρώμα, χαμόγελο, χαρά, παράδοση, Ελλάδα!

Αυτή είναι η Αμοργός μας!

 

Μαρία Βεκρή

 

 

 

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Best of Amorgos

«Καλοκαιρινή μέθη»: διαφημιστικό spot  ή ταινία μικρού μήκους;

0
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η προβολή σε δύο μέρη της ιστορίας με τίτλο «Καλοκαιρινή μέθη» στα σοσιαλ μίντια του ξενώνα «Απέραντο Γαλάζιο» . Επικοινωνήσαμε με...

Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας

0
Το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας (Γ.Ν.Α.) εδώ και 15 έτη, έχει υιοθετήσει το νησί της Αμοργού, ως απομακρυσμένο, και οι μόνιμοι κάτοικοι, έχουν το...

Την Τετάρτη 23 Αυγούστου μονοήμερη κρουαζιέρα σε Κέρο, Δασκαλιό Κέρου, κ.Κουφονήσι,...

0
Ελάτε μαζί μας στην ημερήσια κρουαζιέρα από Αμοργό για Κέρο, Δασκαλιό Κέρου, Κάτω Κουφονήσι και αντικέρι! Ανακαλύψτε τα όμορφα νησιά μας με την πολυτελή...

Το Καμάρι, από το 1976 η σταθερή αγάπη μικρών και μεγάλων

0
Δίνοντας το όνομα του χωριού καταγωγής του στο καφέ - εστιατόριο του ο κυρ ΓιώργηςΝομικός φτιάχνει μικρά χειροποίητα «θαύματα» από το 1976…μετατρέποντας το όνομα...

O γύρος της Αμοργού με το Amorgos Roussetos Daily Cruises

0
Την Πέμπτη 13 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ο γύρος της Αμοργού με το Amorgos-Roussetos Daily Cruises. Ναυάγιο, Μοναστήρι, Χάλαρα, Μεταλλείο & Σπαρτί! Ανεξερεύνητα τοπία σας...

Καθημερινά δρομολόγια για το νησί της Γραμβούσας

0
Ξεκίνησαν σταθερά τα δρομολόγια για μία από τις πιο μακρινές μα ταυτόχρονα πιο μαγικές παραλίες της Αμοργού, στο νησάκι Γραμβούσα, απέναντι από τον όρμο...

Προβολή επιχειρήσεων από το amorgos news

0
Αγαπητοί μας συμπατριώτες, εάν επιθυμείτε να προβάλλουμε την επιχείρησή σας από το amorgos-news το κόστος είναι μόνο 120€. Στην τιμή περιλαμβάνεται: 1. Διαφημιστικό μπάνερ στην αρχική σελίδα του site που...

Καλοκαιρινό Giveaway από το βιβλιοπωλείο Αμοργός!

0
Ποιος είπε ότι όταν κλείσει το σχολείο ξεχνάμε τα βιβλία? Το βιβλιοπωλείο Αμοργός με το σύνθημα «διαβάζουμε και το καλοκαίρι» ετοίμασε ένα σούπερ “giveaway” για...

Bastet, το νέο hot spot των Καταπόλων

0
                                 Μια  νέα  πρόταση ήρθε  για να ταράξει τα νερά  των Καταπόλων! Με σύμβολο την πασίγνωστη θεά-γάτα Μπαστέτ, μια θεότητα  που σύμφωνα με την αιγυπτιακή παράδοση  συμβολίζει την...

Όταν το μεράκι συναντά την τέχνη! Πόρτες, Παράθυρα, Σίτες Γεώργιος Ν.Θηραίος

0
. Αν  κάποιος γνωρίζει καλά από αλουμίνιο στο χώρο των κατασκευών αυτός είναι ο  αμοργιανός   τεχνίτης  Γιώργος  Θηραίος. Με συνέπεια και επαγγελματισμό αλλά και το...

Μισός αιώνας λειτουργίας της αλυσίδας  φωτογραφείων  Photovekris

0
Η έναρξη λειτουργίας του πρώτου φωτογραφείου στον Άγιο Δημήτριο το 1974 είναι η ζωντανή απόδειξη  ενός ανθρώπου που έκανε το χόμπι του επάγγελμα και...

Το στέκι του Μαχαίρα, ένα κρυμμένο διαμάντι στον οικισμό του Ασφοντιλίτη

0
Είτε  είσαι δεινός περιπατητής και έρχεσαι από το παλιό ορεινό  μονοπάτι της διαδρομής, τη Μεγάλη Στράτα, στο ύψος της Όξω Μεριάς, είτε φτάσεις με...

Μάιος, ο ιδανικότερος μήνας  να δημιουργήσετε τον δικό σας κήπο!

0
                      Ήρθεν ο  Μάης….. με τα λούλουδα και με τις πρασινάδες. ‘Ηρθεν ο Μάης μάτια μου ήρθε  καλέ, ήρθε το καλοκαίρι..ο Μάης με τα λούλουδα...

Το βιβλίοπωλείο Αμοργός συμμετέχει στη Δράση Σαγκουίνι 2023: Αντάλλαξε ένα βιβλίο...

0
Μας ρωτούσατε εάν θα ξαναγίνει η δράση σαγκουινι! Ξεκίνησε και το βιβλιοπωλείο Αμοργος συμμετέχει....Τη Δράση Μανταρίνι, την ξέρετε ήδη και την αγαπάτε! Ήρθε η ώρα...

Erisimo studios: Απόλαυσε τις διακοπές σου σε ένα ονειρεμένο τοπίο!

0
Χτισμένο αμφιθεατρικά, στην πλαγιά του Όρμου Αιγιάλης, με θέα όλο τον γυαλό, βρίσκεται το συγκρότημα των Erisimo studios. Με το άρωμα του βοτάνου από...

Studio84.gr: το νέο «έξυπνο» e-shop για τους λάτρεις της φωτογραφίας!

0
Σας αρέσει να φωτογραφίζετε  τους αγαπημένους σας? Απαθανατίζετε  στιγμές με το κινητό σας? Αφιερώνετε χρόνο για να αποτυπώσετε  σωστά ένα τοπίο? Και όλα αυτά...

Πανσιόν Χώρα: δωμάτια με θέα!

0
Για όσους θέλουν να απολαύσουν γεύση αυθεντικής νησιώτικης φιλοξενίας, η επιλογή είναι αναμφισβήτητα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ''πανσιόν Χώρα'' στην πρωτεύουσα του νησιού. Χτισμένα στη γραφική...

Η σύγχρονη ιστορία του τουρισμού στην Αμοργό μέσα από τη ζωή...

0
Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου Αν θελήσουμε να εξετάσουμε την εμφάνιση του τουριστικού φαινομένου στο Αιγαίο και τις Κυκλάδες, αυτόματα η σκέψη μας στρέφεται στη σύγχρονη μεταπολεμική...

Lakki Village: ένα διαχρονικό «κόσμημα» στην φιλοξενία της Αμοργού

0
Oικογενειακό ξενοδοχείο πάνω στη θάλασσα υπό τη διεύθυνση της οικογένειας Γαβαλά στη διάθεση των επισκεπτών και φέτος. Το Πάσχα πλησιάζει, κάντε την κράτηση σας έγκαιρα...

Υakamos amorgos, μια νέα  γαστρονομική πρόταση στο νησί!

0
Διακαμός ή Yakamos, το λαμπύρισμα δηλαδή  των θαλάσσιων πλασμάτων στο νερό, ειδικά όταν τον ουρανό στολίζει ένα γεμάτο φεγγάρι. Η λάμψη αυτή αποτελεί έμπνευση...

Διαμερίσματα Xenisis στον Όρμο  Αιγιάλης, ιδανική επιλογή για τις διακοπές σας!

0
Αν είσαι λάτρης της άνεσης η διαμονή στο «Xenisis apartments»  είναι μονόδρομος αφού ένα συγκρότημα  έξι νέων  διαμερισμάτων δυναμικότητας  2-4 ατόμων χτισμένα στην είσοδο...

ΗERMES-RENT A CAR-γνωρίστε το νησί με τα ‘’φτερά’’ του αγγελιαφόρου Ερμή

0
Το νησί της Αμοργού, με το ιδιαίτερο σχήμα και τα χιλιόμετρα ακτογραμμής του, σου  επιβάλλει τη χρήση μεταφορικού μέσου για την  ολοκληρωμένη εξερεύνηση του....

Politimi’s Studios: Διαμονή στην Χώρα της Αμοργού με θέα τους γραφικούς...

0
Στα Politimi’s Studios απολαμβάνεις τη νησιώτικη ομορφιά ενώ βρίσκεσαι μία ανάσα από την Χώρα της Αμοργού. Η θέση των Politimis Studiοs είναι ιδανική καθώς...

Πηγάδι-Proton, μια σταθερή επιλογή για ούζο & μεζέ δίπλα στο κύμα!

0
Εσείς έχετε επισκεφτεί το  πιο  cult μαγαζί των Καταπόλων, στον οικισμό του Ξυλοκερατιδίου λίγα μέτρα από τη θάλασσα? Με σήμα κατατεθέν, το μπλε πηγάδι, και τα σαν...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Sitemap