Τα ενδημικά φυτά της Αμοργού

329

Για το βιβλίο που παρουσιάζει τα ενδημικά φυτά της Αμοργού μίλησε στο amorgos – news.gr o Dr Δημήτρης Περδετζόγλου.  Στο βιβλίο του οποίου η αγγλική έκδοση πρόσφατα κυκλοφόρησε, παρουσιάζονται τα δύο τοπικά ενδημικά της Αμοργού (δηλαδή τα δύο φυτικά είδη που φυτρώνουν μόνο στην Αμοργό) το Erysimum senonerisubsp. amorginum και το Symphytum davisii subsp. davisii, καθώς και άλλα είκοσι έξι Ελληνικά ενδημικά που εμφανίζονται και στην Αμοργό.

Το συγκεκριμένο βιβλίο επιμελήθηκαν δύο συγγραφείς. Ο ένας εξ αυτών, η Dr Kit Tan, είναι αυθεντία σε θέματα Συστηματικής Βοτανικής και Χλωριδικής – Φυτογεωγραφικής έρευνας. Είναι Research Associate του Royal Botanic Garden στο Εδιμβούργο, του Rancho Santa Ana Botanic Garden (Claremont), στη Καλιφόρνια και Research Associate Professor στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Είναι συγγραφέας και εκδότης/συνεκδότης 17 βιβλίων και έχει δημοσιεύσει σε διεθνή περιοδικά περισσότερες από 400 επιστημονικές ερευνητικές εργασίες, που αφορούν σε θέματα Ταξινόμησης των φυτών, Φυτογεωγραφίας και συναφών με αυτή θεμάτων, ακόμη Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Mountain Flora of Greece, Flora Hellenica, Wild Flowers of Greece, Endemic Plants of Greece, Peonies of Greece, Flora of Samothraki, etc.

Όσον αφορά στον άλλο συγγραφέα, τον Biel Burkhard, σπούδασε αρχιτεκτονική τοπίου και προγραμματισμό ανάπτυξης στο Ανόβερο. Εργάστηκε στο τμήμα διατήρησης της φύσης για την κυβέρνηση της Κάτω Φραγκονίας (Frankonia) στο Würzburg και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος του Μονάχου. Είναι συνεκδότης (με την Dr Kit Tan) του βιβλίου για τη Χλωρίδα της Σαμοθράκης και για τα Ενδημικά φυτά της Ελλάδας (Αμοργός).

Η εργασία των δύο συγγραφέων εκτός από την σχετική μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας, περιελάμβανε μελέτη των απεξηραμένων φυτικών δειγμάτων σε διάφορες φυτοθήκες (Herbaria) της Ευρώπης, καθώς και εργασία πεδίου με αρκετές επισκέψεις τα τελευταία έτη στην Αμοργό σε διαφορετικές εποχές του έτους, για συλλογή και καταγραφή των φυτών της.

Ο συντονισμός και η στα Ελληνικά μετάφραση του όλου έργου, έγινε από το Dr Δημήτρη Περδετζόγλου, Φαρμακοποιό – Επιθεωρητή του Υπουργείου Υγείας, Διδάκτορα του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος εργάσθηκε στο Biological Institute, Botanical Laboratory, University of Copenhagen και υπήρξε συνάδερφος και συνεργάτης της Dr Kit Tan.

Η εκτύπωση του βιβλίου με την ελληνική μετάφραση θα είναι έτοιμη σε λίγες ημέρες.

Η έκδοση είναι του Δήμου Αμοργού. Εκεί πρέπει να απευθύνεται όποιος επιθυμεί να προμηθευτεί το εν λόγω βιβλίο, στην ελληνική και στην αγγλική έκδοσή του.

Το σύνολο της Αμοργιανής χλωρίδας (όλα τα φυτά της Αμοργού) σε ένα πολυτελή και καλαίσθητο τόμο στην αγγλική και στην ελληνική γλώσσα, θα είναι έτοιμο στο άμεσο μέλλον. Στο έργο αυτό περίπου 1100 ταξινομικές μονάδες (είδη και υποείδη) καταγράφηκαν μέχρι σήμερα από το νησί.