Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε στο σπηλαιώδες Καθολικό της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης Αμοργού, η μεγάλη θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, αλλά και η έλευση της θαυματουργής Εικόνας της Θεοτόκου στο Νησί της Αμοργού από την Ιερά Μονή Χοζεβά της Παλαιστίνης τον 9ο αιώνα, θέση που κατά την παράδοση επέλεξε η ίδια η Παναγία.
Πλήθος πιστών και ευσεβών προσκυνητών τόσο από το Νησί της Αμοργού, όσο και από πολλά μέρη της πατρίδας μας προσήλθαν ευλαβικά στις Ιερές Ακολουθίες του Πανηγυρικού Εσπερινού, της Ιεράς Αγρυπνίας και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας για να τιμήσουν το πρόσωπο της Μητέρας του Θεού και να αποδώσουν τον μύχιο σεβασμό τους στο πρόσωπο της κατά χάριν Μητέρας όλων των Χριστιανών.
Την παραμονή της εορτής, Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Πανοσιολ. Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Σπυρίδωνος Δεναξά και τη συμμετοχή πλειάδας κληρικών και άλλων Μητροπόλεων.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Σπυρίδων, ο οποίος αφού μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου και του πρ. Θήρας κ. Επιφανίου αναφέρθηκε, με λόγο θεολογικά μεστό, στο πανσεβάσμιο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου και στο ρόλο της στο σχέδιο της θείας Οικονομίας.
Ακολούθως, τελέσθηκε Πανηγυρική Ιερά Αγρυπνία, κατά τη οποία πλήθος πιστών συνέρρεε καθ᾽ όλη την διάρκεια της νύκτας για να προσκυνήσει την Ιερά θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της Χοζοβιωτίσσης.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, εψάλη η ακολουθία του Όρθρου της εορτής και στη συνέχεια τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Αρχιμ. Επιφάνιος Αρβανίτης, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το νησί της Αμοργού, και αναφέρθηκε στη σημασία και στο θεολογικό μηνύμα της εορτής των Εισοδίων καθώς και στην ύψιστη τιμή που αποδίδει η Εκκλησία μας στο πρόσωπο της Μητέρας του Κυρίου μας.
Το παρών έδωσαν Βουλευτές της Περιφέρειας Κυκλάδων, ο Δήμαρχος Αμοργού κ. Ελευθέριος Καραΐσκος, Μέλη του Δ.Σ. του Δήμου και πλήθος πιστών και ευλαβών προσκυνητών.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής το εσπέρας τελέσθηκε ο Μεθέορτος Πανηγυρικός Εσπερινός.
Το εσπέρας της κυριωνύμου ημέρας, ο Δήμος Αμοργού πραγματοποίησε επετειακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, κατά την οποία έλαβε χώρα η παρουσίαση της επετειακής έκδοσης του ιστορικού λευκώματος με τίτλο: «Αμοργός, Αγώνας για την Ελευθερία και την Παιδεία».
Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας Αρχιμ. Επιφάνιος Αρβανίτης, ο οποίος ανέπτυξε ομιλία με θέμα: «Ο ρόλος της Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821».
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ιερά Μονή Παναγίας Χοζοβιωτίσσης Αμοργού ιδρύθηκε την περίοδο της Εικονομαχίας τον 9ο αι. και αποτελεί μοναδικό δημιούργημα της αιγιοπελαγίτικης μοναστηριακής αρχιτεκτονικής, αλλά και πνευματικό ορόσημο του ελληνικού χώρου ανά τους αιώνες.
Η σημερινή του μορφή ανάγεται σύμφωνα με επιγραφή της Ιεράς Μονής και με τα πατριαρχικά σιγίλια Ιερεμίου Β΄ (1583 μ.Χ.) και Τιμοθέου Β΄ (1613 μ.Χ.) στα τέλη του 11ου αιώνα, στα χρόνια του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού.
Πηγή: Romfea.gr