“Στο νησί μας την Αμοργό, το κατσικάκι -αρνάκι δεν το σουβλίζουμε το Πάσχα. Το κάνουμε γεμιστό στο φούρνο. Τώρα όμως που λόγω κορωνοϊού δεν μπορούμε να σουβλίσουμε, ανέβασα την συνταγή με το γεμιστο αρνάκι να το φτιάξουν σε όλη την Ελλάδα και να το ευχαριστηθούν.Ιδιαίτερα η μυρωδιά του δενδρολίβανου στην διαρκεία του ψησίματος είναι άλλο πράμα!!!! “, αναφέρει ο κ. Βεκρής.
ΑΜΟΡΓΙΑΝΟ ΛΑΜΠΡΙΑΤΙΚΟ ΑΡΝΙ – ΚΑΤΣΙΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ
Για 15 – 20 άτομα
ΥΛΙΚΑ
1 κατσικάκι ή αρνάκι από 7-9 κιλά χωρίς κεφάλι πλυμένο καθαρισμένο
1 κιλό ρύζι για πιλάφι
2 κούπες λάδι
4 κρεμμυδάκια φρέσκα και ψιλοκομμένα
H συκωταριά του αρνιού
ψιλοκομμένη και πλυμένη στο τρυπητό να στραγγίξει.
3 λεμόνια στυμμένα
3 κουταλιές αλάτι
1 κουταλιά πιπέρι
1 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο ή μάραθο
½ κούπα δεντρολίβανο
1 ποτήρι κρασιού ρίγανη
Λίγο σπάγκο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μια κούπα λάδι και τα κρεμμυδάκια και την βάζουμε στην εστία ή φωτιά να τσιγαρισθούν. Προσθέτουμε τα συκωτάκια και ανακατεύουμε για 5 λεπτά να σωταριστούν. Προσθέτουμε τον χυμό ενός λεμονιού και ανακατεύουμε για δύο λεπτά, προσθέτουμε 1 κουταλιά αλάτι, ½ κουταλάκι πιπέρι, τον άνηθο ή μάραθο και ανακατεύουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε 7 κούπες νερό και μόλις βράσει ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε για 15 λεπτά να τραβήξει το ζουμί του το ρύζι. Κατεβάζουμε από την φωτιά την κατσαρόλα και αφήνουμε ακόμη για 15 λεπτά να κρυώσει η γέμιση λίγο.
Παίρνουμε το πλυμένο αρνί και το βάζουμε μέσα στο ταψί. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλάτι, το πιπέρι και την ρίγανη τα ανακατεύουμε καλά και πασπαλίζουμε το αρνί – κατσίκι μέσα και έξω. Με μια βαθιά ή τρυπητή κουτάλα παίρνουμε την γέμιση από την κατσαρόλα και γεμίζουμε το αρνί ή το κατσίκι. Με σπάγκο ράβουμε την κοιλιά του να μην βγει το ρύζι. Σε ένα μπολ βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και το λεμόνι τα χτυπάμε με το σύρμα και περιχύνουμε σε όλο το κρέας. Πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο σε όλο το αρνί. Βάζουμε πάνω από το ταψί αλουμινόχαρτο, προσθέτουμε 3-4 κούπες νερό και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 3 ½ ώρες. Προσέχουμε κάθε μια ώρα αν χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό. Όταν το φαγητό μας ψηθεί σβήνουμε τον φούρνο και όταν κρυώσει λίγο αφαιρούμε την γέμιση από την κοιλιά του αρνιού – κατσικιού και την βάζουμε σε ταψί ή κατσαρόλα. Κόβουμε μερίδες το ψητό κρέας και το τοποθετούμε στο πιάτο προσθέτοντας δίπλα την γέμιση.
Καλή σας όρεξη!
Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο του κ. Αντώνη Π. Βεκρή “Αμοργιανές Μεθυστικές Γεύσεις” – Εκδόσεις Αμοργός και μπορείτε να το βρείτε στο e-shop www.amorgion.gr