18.3 C
Amorgós
HomeAmorgos NewsΣυνέντευξη με τον Αγροτικό Ιατρό Χώρας Αμοργού, Ειρηναίο Τσουκνίδα με αφορμή την...

Συνέντευξη με τον Αγροτικό Ιατρό Χώρας Αμοργού, Ειρηναίο Τσουκνίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Ο Ειρηναίος Τσουκνίδας είναι 30 ετών, με καταγωγή από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Αλεξανδρούπολη επέλεξε την Αμοργό  για την πραγματοποίηση της αγροτικής του θητείας πριν προχωρήσει στην ειδικότητα της καρδιολογίας. Η Αμοργός υπήρξε η πρώτη περιοχή στη λίστα προτίμησης του αφού ερχόμενος από την ηπειρωτική Ελλάδα ήθελε να ζήσει σε νησιωτική, ακριτική περιοχή διευρύνοντας τους ορίζοντες του. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση του έπαιξε και η δωρεάν διαμονή που προσφέρεται ως πριμ για τους αγροτικούς ιατρούς. Σωστά ενημερωμένος για τις συνθήκες απομόνωσης που επικρατούν τον χειμώνα αλλά και της πίεσης τους καλοκαιρινούς μήνες, έρχεται απόλυτα συνειδητοποιημένος,  με βαλίτσες γεμάτες θέληση στις  3/9/2023…  Αναλαμβάνει καθήκοντα κι από τότε μάχεται σταθερά και με χαμόγελο για την υγεία των κατοίκων του νησιού.

 

-Η 7η Απριλίου έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα. Μπορείτε να μας αναπτύξετε τον όρο;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την υγεία ως την σωματική, ψυχική αλλά και κοινωνική ευεξία. Πιο συγκεκριμένα υγιές θεωρείται το άτομο που βρίσκεται σε κατάσταση απουσίας ασθένειας ή αναπηρίας, οπότε και μπορεί να έχει μια φυσιολογική, καλή ποιότητα ζωής.

 -Ποια βήματα μπορούμε να ακολουθήσουμε για να διατηρήσουμε την υγεία μας στα επιθυμητά επίπεδα;

Εμείς από την πλευρά μας είμαστε στην πραγματικότητα στην απέναντι «όχθη», αντιμετωπίζουμε δηλαδή τα επείγοντα περιστατικά, «σβήνοντας» τις αποτυχίες της  προληπτικής  ιατρικής, άρα μιας ενδεχόμενης κακής ποιότητας ζωής.

Σίγουρα θα πρότεινα σε όλους να υιοθετήσουν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση που βοηθούν πολύ. Απαραίτητο είναι και το ετήσιο check up,  που ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του καθένα μπορεί να είναι πιο στοχευμένο, οπότε οφείλουμε πρώτα να συμβουλευτούμε τον γιατρό που μας παρακολουθεί.  Συνήθως ένας αιματολογικός και ένας καρδιολογικός  έλεγχος είναι ενδεικτικοί  για τη λειτουργία του συστήματος  υγείας μας.

-Πότε να θεωρήσουμε μία σωματική ένδειξη ανησυχητική;

 Σε γενικές γραμμές  όταν κάποιο σύμπτωμα δεν το έχουμε βιώσει ξανά, όταν ένας πόνος είναι οξύς και δεν περνάει αλλά και για οτιδήποτε νιώθουμε και υπάρχει αμφιβολία απευθυνόμαστε άμεσα στον γιατρό μας. Χρειάζεται πάντα και η κριτική σκέψη, για παράδειγμα ίσως να μην είναι απαραίτητη η επικοινωνία με γιατρό στην περίπτωση ενός κρυολόγηματος με πονόλαιμο και θερμοκρασία 37 βαθμών σε σχέση με μία ξαφνική λιποθυμία, που όταν συνέλθουμε έχει παραμορφωθεί μέρος του προσώπου μας αφού το δεύτερο μπορεί να είναι ένδειξη εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ποια η διαφορά ενός γενικού ιατρού από έναν παθολόγο;

Ένας Γενικός Ιατρός έχει σφαιρικές γνώσεις, θα λέγαμε απλά «ξέρει από όλα», οπότε και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή άμυνας παραδείγματος χάριν στην υποδοχή των επειγόντων περιστατικών στα Νοσοκομεία. Μπορεί να αντιμετωπίσει περιστατικά χειρουργικά, ορθοπεδικά, παιδιατρικά. Ένας Παθολόγος από την άλλη γνωρίζει για θέματα πιο εξειδικευμένα, που έχουν να κάνουν με το εσωτερικό του ανθρώπινου οργανισμού όπως λοιμώξεις, ορμονολογικά προβλήματα κ.α Στην Ελλάδα οι όροι λανθασμένα συγχέονται ενώ στο εξωτερικό διαφοροποιείται ο όρος ακόμα και λεκτικά (internist-general ).

Τελευταία γίνεται λόγος για τα ψυχοσωματικά συμπτώματα και το άγχος.

Το άγχος σίγουρα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας και την ποιότητα ζωής μας. Ειδικότερα μετά την πανδημία του covid19 μεγάλη μερίδα κόσμου είναι πιο ευαισθητοποιημένη και απευθύνεται πιο άμεσα σε γιατρό για ό,τι τους θορυβήσει. Το γεγονός είναι ότι χρειάζεται προσοχή, πριν αποφανθεί κάποιος, ότι είναι μόνο ψυχολογικό το αίτιο σε ένα πρόβλημα αφού συχνά συμβαίνει ένας ασθενής φαινομενικά υγιής, με μια προσεχτικότερη ματιά και εξετάσεις να κρύβει από κάτω μια παθογένεια.

Ποια ασθένεια θεωρείται μάστιγα του 21ου αιώνα;

Δεν παύουν να ταλαιπωρούν και θα ταλαιπωρούν για καιρό ακόμα τον κόσμο ο καρκίνος όπως και καρδιαγγειακά προβλήματα. Υπάρχει επίσης μεγάλη συχνότητα εμφάνισης των αυτοάνοσων νοσημάτων με τους κλάδους της ρευματολογίας και αιματολογίας όμως να έχουν κάνει φοβερή πρόοδο στο κομμάτι της αντιμετώπισης τους. Προσωπική μου άποψη κι όχι αυστηρά βάση στατιστικών είναι ότι οι ασθένειες που έχουν να κάνουν με τα γηρατειά όπως η άνοια, το αλτσχάιμερ, το πάρκινσον είναι το σοβαρότερο ζήτημα του 21ου αιώνα. Γιατί όταν χάνεις το μυαλό σου πώς να προσπαθήσεις να φροντίσεις το σώμα σου; Βέβαια μάστιγα για εμάς τους γιατρούς είναι τελικά η γραφειοκρατία που συναντάμε στην άσκηση των καθηκόντων μας…

-Πώς θα χαρακτηρίζατε το επίπεδο υγείας των κατοίκων της Αμοργού;

 Έχω συναντήσει αρκετούς ντόπιους που παρότι είναι σε προχωρημένη ηλικία έχουν γερό «σκαρί». Το εντυπωσιακό και πολύ θετικό όμως στο νησί είναι ο μικρός αριθμός «παραμελημένων» ασθενών. Λέγοντας αυτό εννοώ ότι σε σχέση με μέρη της κεντρικής Ελλάδας εδώ είναι μια μικρή κοινωνία που ενδιαφέρεται για τους γείτονες, τους συγγενείς, τους ηλικιωμένους. Είναι όλοι φροντισμένοι από το καλό, υποστηρικτικό περιβάλλον και σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου Αμοργού, με το οποίο έχουμε στενή συνεργασία, καταφέρνουμε να έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο και να γίνεται έγκαιρη παρέμβαση σε έκτακτα περιστατικά.

 Τι χρειάζεται η Αμοργός ώστε να βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών υγείας;

Στην Αμοργό είμαστε πλήρως καλυμμένοι όσον αφορά στις υποδομές. Το κέντρο υγείας Αμοργού όπως και τα περιφερειακά ιατρεία του νησιού είναι επαρκώς  εξοπλισμένα. Το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό μας εργαστήριο δεν έχουν να ζηλέψουν από άλλες δομές, αφού ακόμη και νοσοκομεία μπορεί να υστερούν αυτήν την στιγμή σε αυτό το κομμάτι. Δηλαδή ένας αμοργιανός μπορεί να κάνει εύκολα τις  προληπτικές του εξετάσεις στη Χώρα καθώς και να βρει ανοικτό το κέντρο υγείας 24 ώρες. Βέβαια η ιδανική κατάσταση, δεδομένης της γεωγραφικής  ιδιαιτερότητας της Αμοργού και των πολλών διαφορετικών ηλικιών, θα ήταν να υπήρχαν στο νησί σε μόνιμη βάση παιδίατρος, γενικός ιατρός και παθολόγος οπότε μαζί με την καρδιολόγο και τους 4 αγροτικούς ιατρούς θα μιλούσαμε για ένα σωστά επανδρωμένο κέντρο υγείας

-Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι η μεγαλύτερη πίεση για ένα αγροτικό ιατρό στην Αμοργό;

 Μια από τις βασικότερες ανησυχίες μας είναι η απόσταση που μας χωρίζει από ένα νοσοκομείο. Σε περίπτωση έκτακτου, ασταθούς περιστατικού υπάρχει η αναμονή για το ελικόπτερο του οποίου η άφιξη εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες. Επίσης αισθητή είναι η έλλειψη ειδικών γιατρών που μέσα από την εμπειρία τους τόσο στο κομμάτι της διάγνωσης όσο και της αντιμετώπισης θα βοηθούσαν εμάς  τους αγροτικούς. Βέβαια να τονίσουμε σε αυτό το σημείο την υποστήριξη που έχουμε από το Νοσοκομείο Νάξου τηλεφωνικά αλλά και την συνεχή βοήθεια της κυρίας Ματίνας Πάντα της καρδιολόγου-επιστημονικής υπεύθυνης του κέντρου υγείας η οποία στο διάστημα που είναι εδώ έχει κληθεί να αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά όχι μόνο καρδιολογικά.

Μπορείτε να μας αναφέρετε μία δυσκολία αλλά και ένα γοητευτικό σημείο του επαγγέλματος σας;

Δυστυχώς δεν είναι μία μόνο η δυσκολία στο επάγγελμα μας. Το πιο ψυχοφθόρο μπορώ να πω ότι είναι όταν καταλήγει ένα περιστατικό, όταν χάνεις έναν άνθρωπο παρά τις προσπάθειες που έκανες για να τον σταθεροποιήσεις. Υπάρχει και το σωματικό κομμάτι, με την έντονη κόπωση του πνεύματος αλλά και του κορμιού να είναι παρούσα. Το πρόγραμμα μας έχει φυσικά επιπτώσεις και στην κοινωνική μας ζωή αφού το διάβασμα και το είδος της εργασίας  απορροφούν χρόνο και ενέργεια από την καθημερινότητα μας. Όλα αυτά βέβαια ξεχνιόνται όταν βλέπεις έναν ασθενή σου να πηγαίνει καλά, και να επιστρέφει στο πρόγραμμα του ειδικά μετά από δύσκολο συμβάν. Είχα περιστατικό με φοβερή αιμορραγία, έγινε διακομιδή με ελικόπτερο-ευτυχώς όλα πήγαν καλά και τον συνάντησα μετά από λίγο καιρό όρθιο και υγιή. Τότε νιώθεις ότι προσφέρεις  στον συνάνθρωπο σου και αυτό είναι μια αναντικατάστατη αίσθηση.

Θα ενθαρρύνατε ένα νέο παιδί να ακολουθήσει την ιατρική επιστήμη; Ποιος είναι ο τρόπος;

 Θα συμβούλευα όποιον το επιθυμεί να το σκεφτεί πολύ καλά και να το κάνει με γνώμονα την αγάπη για τον συνάνθρωπο. Δεν μπορεί κανείς να σε προετοιμάσει στα 18 για κάτι τέτοιο αλλά καλό θα ήταν να είναι όσο γίνεται πιο ξεκάθαροι οι λόγοι που το τολμάς. Συνήθως οι νέοι που έχουν γιατρούς στο κοντινό οικογενειακό τους περιβάλλον το επιλέγουν πιο συνειδητά.

Τα βήματα είναι τα εξής: Διαγωνίζεσαι στις πανελλήνιες εξετάσεις, αφού εισαχθείς στην σχολή χρειάζονται 6 χρόνια σπουδών για να αποφοιτήσεις ως ιατρός άνευ ειδικότητας. Έπειτα συνεχίζεις σπουδές για άλλα 5-6 χρόνια για την ειδικότητα, τα οποία θεωρούνται θέσεις εκπαίδευσης με αμοιβή. Μεσολαβεί και το αγροτικό που είναι υποχρεωτικό πριν ολοκληρώσεις της ειδικότητα.

Κλείνοντας θέλετε να απευθύνετε ένα μήνυμα στους ασθενείς σας;

Το μήνυμα που θα ήθελα να μοιραστώ με τον κόσμο της Αμοργού είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ για την κατανόηση που δείχνουν σε εμάς τους γιατρούς. Οι αμοργιανοί γνωρίζουν τις περιορισμένες δυνατότητες και την πίεση που βιώνουμε και αντιλαμβάνονται το ενδιαφέρον μας καθώς και την προσπάθεια τη δική μου και των συναδέλφων να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Έχουν μια θετική στάση και αντιμετώπιση και αυτό είναι φοβερά βοηθητικό για μας.

Γιατρέ ευχαριστούμε για τον χρόνο σας και ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο σας.

Εγώ σας ευχαριστώ, καλή δύναμη σε όλους μας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Best of Amorgos

Villa Vanessa: Διαμονή μία ανάσα από την παραλία των Καταπόλων

0
Σε ένα από τα πιο γραφικά σημεία των Καταπόλων, μια ανάσα από το κύμα ένα άρτια εξοπλισμένο διαμέρισμα δυναμικότητας 7 ατόμων είναι διαθέσιμο να...

Έκτακτα δρομολόγια για Αμοργό από την Blue Star Ferries τις ημέρες...

0
Η Blue Star Ferries ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Δήμου Αμοργού για ενίσχυση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης την περίοδο του Πάσχα, ώστε όσο τον δυνατόν περισσότεροι...

«Καλοκαιρινή μέθη»: διαφημιστικό spot  ή ταινία μικρού μήκους;

0
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η προβολή σε δύο μέρη της ιστορίας με τίτλο «Καλοκαιρινή μέθη» στα σοσιαλ μίντια του ξενώνα «Απέραντο Γαλάζιο» . Επικοινωνήσαμε με...

Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας

0
Το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας (Γ.Ν.Α.) εδώ και 15 έτη, έχει υιοθετήσει το νησί της Αμοργού, ως απομακρυσμένο, και οι μόνιμοι κάτοικοι, έχουν το...

Την Τετάρτη 23 Αυγούστου μονοήμερη κρουαζιέρα σε Κέρο, Δασκαλιό Κέρου, κ.Κουφονήσι,...

0
Ελάτε μαζί μας στην ημερήσια κρουαζιέρα από Αμοργό για Κέρο, Δασκαλιό Κέρου, Κάτω Κουφονήσι και αντικέρι! Ανακαλύψτε τα όμορφα νησιά μας με την πολυτελή...

Το Καμάρι, από το 1976 η σταθερή αγάπη μικρών και μεγάλων

0
Δίνοντας το όνομα του χωριού καταγωγής του στο καφέ - εστιατόριο του ο κυρ ΓιώργηςΝομικός φτιάχνει μικρά χειροποίητα «θαύματα» από το 1976…μετατρέποντας το όνομα...

O γύρος της Αμοργού με το Amorgos Roussetos Daily Cruises

0
Την Πέμπτη 13 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ο γύρος της Αμοργού με το Amorgos-Roussetos Daily Cruises. Ναυάγιο, Μοναστήρι, Χάλαρα, Μεταλλείο & Σπαρτί! Ανεξερεύνητα τοπία σας...

Καθημερινά δρομολόγια για το νησί της Γραμβούσας

0
Ξεκίνησαν σταθερά τα δρομολόγια για μία από τις πιο μακρινές μα ταυτόχρονα πιο μαγικές παραλίες της Αμοργού, στο νησάκι Γραμβούσα, απέναντι από τον όρμο...

Προβολή επιχειρήσεων από το amorgos news

0
Αγαπητοί μας συμπατριώτες, εάν επιθυμείτε να προβάλλουμε την επιχείρησή σας από το amorgos-news το κόστος είναι μόνο 120€. Στην τιμή περιλαμβάνεται: 1. Διαφημιστικό μπάνερ στην αρχική σελίδα του site που...

Καλοκαιρινό Giveaway από το βιβλιοπωλείο Αμοργός!

0
Ποιος είπε ότι όταν κλείσει το σχολείο ξεχνάμε τα βιβλία? Το βιβλιοπωλείο Αμοργός με το σύνθημα «διαβάζουμε και το καλοκαίρι» ετοίμασε ένα σούπερ “giveaway” για...

Bastet, το νέο hot spot των Καταπόλων

0
                                 Μια  νέα  πρόταση ήρθε  για να ταράξει τα νερά  των Καταπόλων! Με σύμβολο την πασίγνωστη θεά-γάτα Μπαστέτ, μια θεότητα  που σύμφωνα με την αιγυπτιακή παράδοση  συμβολίζει την...

Όταν το μεράκι συναντά την τέχνη! Πόρτες, Παράθυρα, Σίτες Γεώργιος Ν.Θηραίος

0
. Αν  κάποιος γνωρίζει καλά από αλουμίνιο στο χώρο των κατασκευών αυτός είναι ο  αμοργιανός   τεχνίτης  Γιώργος  Θηραίος. Με συνέπεια και επαγγελματισμό αλλά και το...

Μισός αιώνας λειτουργίας της αλυσίδας  φωτογραφείων  Photovekris

0
Η έναρξη λειτουργίας του πρώτου φωτογραφείου στον Άγιο Δημήτριο το 1974 είναι η ζωντανή απόδειξη  ενός ανθρώπου που έκανε το χόμπι του επάγγελμα και...

Το στέκι του Μαχαίρα, ένα κρυμμένο διαμάντι στον οικισμό του Ασφοντιλίτη

0
Είτε  είσαι δεινός περιπατητής και έρχεσαι από το παλιό ορεινό  μονοπάτι της διαδρομής, τη Μεγάλη Στράτα, στο ύψος της Όξω Μεριάς, είτε φτάσεις με...

Μάιος, ο ιδανικότερος μήνας  να δημιουργήσετε τον δικό σας κήπο!

0
                      Ήρθεν ο  Μάης….. με τα λούλουδα και με τις πρασινάδες. ‘Ηρθεν ο Μάης μάτια μου ήρθε  καλέ, ήρθε το καλοκαίρι..ο Μάης με τα λούλουδα...

Το βιβλίοπωλείο Αμοργός συμμετέχει στη Δράση Σαγκουίνι 2023: Αντάλλαξε ένα βιβλίο...

0
Μας ρωτούσατε εάν θα ξαναγίνει η δράση σαγκουινι! Ξεκίνησε και το βιβλιοπωλείο Αμοργος συμμετέχει....Τη Δράση Μανταρίνι, την ξέρετε ήδη και την αγαπάτε! Ήρθε η ώρα...

Erisimo studios: Απόλαυσε τις διακοπές σου σε ένα ονειρεμένο τοπίο!

0
Χτισμένο αμφιθεατρικά, στην πλαγιά του Όρμου Αιγιάλης, με θέα όλο τον γυαλό, βρίσκεται το συγκρότημα των Erisimo studios. Με το άρωμα του βοτάνου από...

Studio84.gr: το νέο «έξυπνο» e-shop για τους λάτρεις της φωτογραφίας!

0
Σας αρέσει να φωτογραφίζετε  τους αγαπημένους σας? Απαθανατίζετε  στιγμές με το κινητό σας? Αφιερώνετε χρόνο για να αποτυπώσετε  σωστά ένα τοπίο? Και όλα αυτά...

Πανσιόν Χώρα: δωμάτια με θέα!

0
Για όσους θέλουν να απολαύσουν γεύση αυθεντικής νησιώτικης φιλοξενίας, η επιλογή είναι αναμφισβήτητα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ''πανσιόν Χώρα'' στην πρωτεύουσα του νησιού. Χτισμένα στη γραφική...

Η σύγχρονη ιστορία του τουρισμού στην Αμοργό μέσα από τη ζωή...

0
Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου Αν θελήσουμε να εξετάσουμε την εμφάνιση του τουριστικού φαινομένου στο Αιγαίο και τις Κυκλάδες, αυτόματα η σκέψη μας στρέφεται στη σύγχρονη μεταπολεμική...

Lakki Village: ένα διαχρονικό «κόσμημα» στην φιλοξενία της Αμοργού

0
Oικογενειακό ξενοδοχείο πάνω στη θάλασσα υπό τη διεύθυνση της οικογένειας Γαβαλά στη διάθεση των επισκεπτών και φέτος. Το Πάσχα πλησιάζει, κάντε την κράτηση σας έγκαιρα...

Υakamos amorgos, μια νέα  γαστρονομική πρόταση στο νησί!

0
Διακαμός ή Yakamos, το λαμπύρισμα δηλαδή  των θαλάσσιων πλασμάτων στο νερό, ειδικά όταν τον ουρανό στολίζει ένα γεμάτο φεγγάρι. Η λάμψη αυτή αποτελεί έμπνευση...

Διαμερίσματα Xenisis στον Όρμο  Αιγιάλης, ιδανική επιλογή για τις διακοπές σας!

0
Αν είσαι λάτρης της άνεσης η διαμονή στο «Xenisis apartments»  είναι μονόδρομος αφού ένα συγκρότημα  έξι νέων  διαμερισμάτων δυναμικότητας  2-4 ατόμων χτισμένα στην είσοδο...

ΗERMES-RENT A CAR-γνωρίστε το νησί με τα ‘’φτερά’’ του αγγελιαφόρου Ερμή

0
Το νησί της Αμοργού, με το ιδιαίτερο σχήμα και τα χιλιόμετρα ακτογραμμής του, σου  επιβάλλει τη χρήση μεταφορικού μέσου για την  ολοκληρωμένη εξερεύνηση του....
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Sitemap