Στις 5 Σεπτεμβρίου η γιορτή του ξεροτήγανου!

238

Στην Αμοργό οι παραδοσιακές γεύσεις έχουν την τιμητική τους και τη δική τους γιορτή! Μετά την γιορτή της ψημένης και την γιορτή του παστελιού σειρά έχει το ξεροτήγανο! Λίγες ημέρες έχουν απομείνει για την γιορτή του ξεροτήγανου που διοργανώνεται για τέταρτη φορά και κατά τη διάρκεια της όλοι γεύονται το παραδοσιακό αμοργιανό έδεσμα!

Το ραντεβού δίνεται όπως κάθε χρόνο στο λιμάνι της Αιγιάλης στις 5 Σεπτεμβρίου στις 20:30. Η γιορτή ξεκινά με την παρασκευή του ξεροτήγανου. Πρώτα οι γυναίκες της Αιγιάλης φτιάχνουν το ζυμάρι, έπειτα του δίνουν το κατάλληλο σχήμα και το τηγανίζουν! Μετά ακολουθεί το μέλωμα και φυσικά το πασπάλισμα με το σουσάμι! Τα ξεροτήγανα αμέσως μοιράζονται στον κόσμο που μέσα σε λίγα λεπτά έχει μάθει πως φτιάχνονται! Οι διοργανωτές έχουν φροντίσει από την προηγούμενη ημέρα να διαθέτουν αρκετά ξεροτήγανα ώστε να φτάσουν για όλους. Θα προσφέρεται επίσης σε όλους άφθονο κρασί και ρακί.

Μετά τη διαδικασία παρασκευής του ξεροτήγανου ακολουθεί χορός και τραγούδι. Φέτος τον κόσμο με τα τραγούδια τους θα διασκεδάσουν ο Αντώνης Γιαννακός και ο Γιακουμής Γαβράς. Τις χορευτικές τους φιγούρες θα επιδείξουν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουφονησίου και του Χορευτικού Εργαστηρίου Νέας Ιωνίας.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται από την νεολαία της Αιγιάλης σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Περιβαλλοντολογικό Σύλλογο Θολαρίων “Αρχαία Βίγλα”. Μέγας χορηγός της γιορτής είναι η Blue Star.

xerotigana-amorgos

IMG_1482

IMG_1505

IMG_2330

IMG_2324

IMG_1549

IMG_1550

IMG_1561

IMG_1593

IMG_1515

https://web.facebook.com/events/178439546025319/?_rdc=1&_rdr