14.8 C
Amorgós
HomeAmorgos NewsΣε Δημοτική Βιβλιοθήκη μετατρέπεται το παλαιό Σχολαρχείο

Σε Δημοτική Βιβλιοθήκη μετατρέπεται το παλαιό Σχολαρχείο

Βραδιά μνήμης, συγκίνησης, τιμής, προσφοράς και δημιουργίας, το Σάββατο 28 Αυγούστου στην Αμοργό, στην εκδήλωση «Η Αμοργός τιμά τους Δασκάλους της» που πραγματοποιήθηκε στη Χώρα του νησιού στο περιβάλλοντα χώρο του παλαιού  Σχολαρχείου.

Ο συμβολισμός του χώρου της εκδήλωσης ισχυρός καθώς το Ιστορικό Ελληνικό Σχολείο που ιδρύθηκε το 1829 με δαπάνες της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης και αποτέλεσε ένα από τα πρώτα σχολεία της ελεύθερης Ελλάδας, θα φιλοξενήσει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμοργού.

Ο Δήμος Αμοργού κατέγραψε την ιστορική πορεία του Ελληνικού Σχολείου, τίμησε τους παλαιότερους εν ζωή διευθυντές του  και παρουσίασε το σχέδιο μετατροπής του σε Σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Αμοργιανοί και επισκέπτες σε ένα ταξίδι λέξεων και εικόνων που φώτισε  την Ιστορία της Αμοργού και άνοιξε παράθυρο στο μέλλον.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού & Νήσων κ.κ. Επιφάνιος και ο ΠανοσιολογιότοςΚαθηγούμενος της Μονης ΧοζοβιωτίσσηςΑρχιμανδρίτης Σπυρίδων Δεναξάς αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους στην πολύτιμή προσφορά του Μοναστηριού στην Παιδεία και την Εκπαίδευση της Αμοργού. Όχι μόνο με την Ίδρυση του Ελληνικού Σχολείου αλλά και με τη διαχρονική υποστήριξη στις προσπάθειες των Δασκάλων του νησιού για παιδαγωγική και πολιτιστική ανάπτυξη.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας σε μήνυμα του που ανάγνωσε η Αμοργιανή συνεργάτιδα του κ. Κωνσταντίνα Μαύρου τόνισε πως «ένα διαχρονικό όραμα για τον τόπο της Αμοργού, η μετατροπή του παλαιού Σχολαρχείου σε Δημοτική Βιβλιοθήκη, μετουσιώνεται σε έργο μέσα από τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του αναπτυξιακού Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για την Αυτοδιοίκηση»και η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη στο δικό της μήνυμα  εξήρε το παράδειγμα της Αμοργού καθώς «η μετατροπή του Σχολαρχείου σε σύγχρονη βιβλιοθήκη, δεν συνιστά απλώς την αλλαγή χρήσης ενός ιστορικού κτηρίου, αλλά την καταξίωση και την αναγνώριση της σημασίας του. Στο Σχολαρχείο που ιδρύθηκε το 1829 –δαπάναις της Ιεράς Μονής της Χοζοβιωτίσσης– διδάχτηκαν πολλές γενιές Αμοργιανών, από άξιους δασκάλους, και συνέχισε στις μέρες μας να λειτουργεί ως σχολείο, επιτελώντας τον μορφωτικό του ρόλο. Αυτόν προεκτείνει σήμερα μετατρεπόμενο σε Δημοτική Βιβλιοθήκη».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ.Νικόλαος Συρμαλένιος που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του και η Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμοργίνων και αντιδήμαρχος Καλλιθέας κα Άννα- Γιαννακού Πάσχου. Συγχαρητήρια μηνύματα προς το Δήμο για την εκδήλωση απέστειλαν ο πρώην υπουργός και Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κ. Ιωάννης Βρούτσης, η βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κα Κατερίνα Μονογιού, ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κ. Φίλιππος Φόρτωμας και ο πρωήν Δήμαρχος Αμοργούκ. Νικόλαος Φωστιέρης.

Ο δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος στην ομιλία του χαρακτήρισε την εκδήλωση ως μια «βραδιά  ιστορικής μνήμης και τιμής. Στεκόμαστε εδώ, στο παλιό Σχολαρχείο, στο χώρο που λειτούργησε το Ιστορικό Ελληνικό Σχολείο Αμοργού και αποτίουμε φόρο τιμής στους Δασκάλους μας. Στους σκαπανείς της γνώσης. Στους φωτοδότες του πνεύματος και της ηθικής. Σε εκείνους, που σε χαλεπούς καιρούς κράτησαν άσβεστη  την φλόγα της Παιδείας, και μεταλαμπάδευσαν στις γενιές των Αμοργιανών την πίστη αρχικά για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία και στην ιστορική πορεία την Αξία για μια καλύτερη ζωή μέσα από τη γνώση και την εκπαίδευση.Στις γενιές που διακρίθηκαν για την φιλομάθεια, την επιμέλεια, την επίδοση και το ήθος τους και έγιναν διαχρονικά οι καλλίτεροι πρεσβευτές της Αμοργού σε κάθε γωνιά της οικουμένης και σε κάθε τομέα της επιστήμης, της τέχνης και του πολιτισμού. Στην μαθητική νεολαία της Αμοργού, που ακόμα και στις μέρες μας ξεχωρίζει για την προσπάθεια, το ήθος και τις επιδόσεις της παρά τις χρόνιες ελλείψεις και την αστάθεια του εκπαιδευτικού συστήματος που βιώνει σε ένα απομακρυσμένο τόπο. Η σημερινή εκδήλωση είναι το ελάχιστο. Χρωστάμε ευγνωμοσύνη στους Δασκάλους μας. Οφείλουμε ένα μεγάλο Ευχαριστώ.  Υποκλινόμαστε στο πάθος τους, στην αγάπη τους, στην δύναμη της ψυχής τους, στην αυτοθυσία τους, να μορφωθεί η νεολαία μας, να μείνει ζωντανή η ιστορία μας, να έχει μέλλον ετούτος εδώ ο τόπος. Η Αμοργός μας. Ομοίως υποκλινόμαστε και δοξάζουμε την Χάρη της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας και τους φωτισμένους μοναχούς για την ίδρυση του Ελληνικού Σχολείου, την επιχορήγηση της λειτουργίας του, αλλά και για την ίδρυση και λειτουργία του οικοτροφείου, το οποίο έδωσε την δυνατότητα να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο παιδιά από κάθε άκρη της Αμοργού αλλά και των γύρω νησιών. Ευχαριστούμε τέλος και όλους εκείνους τους επιφανείς και αφανείς Αμοργίνους, ως επί των πλήστων πρώην μαθητές του Ιστορικού Σχολείου που με τα ευεργετήματά τους και τις υπηρεσίες τους κράτησαν ζωντανά και το Ελληνικό Σχολείο αλλά και το σύνολο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του νησιού μας στον πολυτάραχο 20ο αιώνα.»

Ο δήμαρχος Αμοργού στη συνέχεια ανακοίνωσε επίσημα πως στο κτίριο που λειτούργησε ένα από τα πρώτα σχολεία της Ελεύθερης Ελλάδας θα λειτουργήσει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμοργού και παρουσίασε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εμβληματικού έργου ευχαριστώντας τον Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα και την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κα Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, «που αγκάλιασαν με θέρμη την πρόταση μας και με αγαστή συνεργασία όλων των πλευρών, υπουργείου, Επιτροπής και Δήμου χρηματοδοτείται ένα έργο ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής ανάπτυξης για τον τόπο μας, για τα παιδιά μας». Το έργο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τη πρόσκληση ΑΤ14 του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης με Τίτλο: Ελλάδα 1821- Ελλάδα 2021, είναι προϋπολογισμού 620.000€ και περιλαμβάνει τρία υποέργα.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος μίλησε για το χρέος και την ευθύνη προς τους φωτισμένους προγόνους μας και την επόμενες γενιές ιστορικών και μαθητών: «Φιλοδοξία μας είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη να γίνει το κύτταρο γνώσης και ο θεματοφύλακας της ιστορική μας ταυτότητας και συνέχειας. Μαζί με την Αρχειακή Συλλογή θα είναι η καρδιά και το πνεύμα της Αμοργού. Η κιβωτός της Ιστορίας της Αμοργού αλλά και η πυξίδα για το μέλλον μας. Ότι ακριβώς ήταν και είναι οι Δάσκαλοι μας. Η γνώση είναι η δύναμη ενός τόπου. Και η Βιβλιοθήκη ως κυψέλη γραμμάτων και πολιτισμού είναι το όπλο και ο οδηγός που θα φέρει το νέο όραμα για την Αμοργό που αγαπάμε. Το Εργο αυτό είναι το Χρέος και η Ευθύνη απέναντι στους προγόνους μας, αλλά και στα παιδιά μας. Στις επόμενες γενιές αλλά και στους ιστορικούς του παρόντος και του μέλλοντος. Η υποχρέωση μας να καταστήσουμε αυτόν τον θησαυρό λειτουργικό, χρηστικό, προσβάσιμο. Είμαι σίγουρος πως θα φανούμε αντάξιοι και θα σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης που μας κληροδοτεί η ιστορία της πατρίδας μας. Γιατί, χρέος μας είναι  να φωτίζουμε την Ιστορία μας, να την  μελετάμε,  να «μιλάμε» μαζί της και να οραματιζόμαστε για την …. ΑΓΑΘΗ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΟΡΓΟΥ.»

Η ξεχωριστή βραδιά συνεχίστηκε με την ιστορική αναδρομή του Ελληνικού Σχολείου από τη φιλόλογο-γλωσσολόγο Νεκταρία Πρασίνου, που παρουσίασε και το σύνολο της εκδήλωσης, τη Θεολόγο-π.ΔιευθύντριαΓυμνασίου-Λυκειακών Τάξεων Αμοργού κα Μαρία Φιτσώρου και τον Θεολόγο και Διευθυντή του ΕΠΑΛ Αμοργού κ.Ανδρέα Αργυρόπουλο. Έντονη συγκίνηση και δυνατές αναμνήσεις προκάλεσαν στους παριστάμενους οι ομιλίες δύο παλαιών μαθητών του Ελληνικού Σχολείου Αμοργού, του κ. Νικόλαου Δενδρινού και του πατέρα Παρασκευά Δεσποτίδη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών πλακετών για την πολυετή προσφορά τους στην πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της Αμοργού στους: πρεσβύτερο Μάρκο Δεσποτίδη, καθηγητή-Γυμνασιάρχη κ.Νικόλαο Πράσινο και καθηγητή-Γυμνασιάρχη κ.Μιχαήλ Μωραϊτάκη.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Αμοργού ευχαρίστησε όλους και όλες που έδωσαν το παρόν αλλά και όσους λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων «δεν κατάφεραν να είναι εδώ αλλά η σκέψη τους είναι μαζί μας» όπως είπε χαρακτηριστικά και απένειμε τιμητική πλακέτα στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού & Νήσων κ.κ. Επιφάνιο Αρτέμη για την δεκαετιών πολύτιμη πνευματική και εκπαιδευτική προσφορά του και την υποστήριξη της μαθητικής νεολαίας της Αμοργού ως Διευθυντής του Μαθητικού Οικοτροφείου της Σαντορίνης .

Την  εκδήλωση που περιλαμβάνεται στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, στους οποίους έχει την τιμή να συμμετέχει ο Δήμος Αμοργού τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους οι σεβαστοί ιερείς του νησιού, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμοργού κ. Σταμάτης Γρίσποςη αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού Αμοργού κα Πόπη Δεσποτίδη, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Χώρας Αμοργού κ. ΒαγγέληςΔεσποτίδης, η πρόεδρος της Ένωσης ΚαταπολιανώνΑμοργού κα Άννα Γαβαλά, η πρόεδρος της ΈνωσηςΑιγιαλιτών Αμοργού κ. Σοφία Γαβαλά, ο υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Αμοργού- ιατρός, κ. ΚωνσταντίνοςΜπουρνάκαςο Διοικητή του Αστυνομικού Σταθμού Αμοργού κ. Κωνσταντίνος Κυπριωτάκης, ο συγγραφέας κ.Λευτέρης Πολυκρέτηςη δημοσιογραφοςκα Μίνα Μαύρου και πολλοί συμπατριώτες και φίλοι της Αμοργού.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Best of Amorgos

Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας

0
Το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας (Γ.Ν.Α.) εδώ και 15 έτη, έχει υιοθετήσει το νησί της Αμοργού, ως απομακρυσμένο, και οι μόνιμοι κάτοικοι, έχουν το...

Την Τετάρτη 23 Αυγούστου μονοήμερη κρουαζιέρα σε Κέρο, Δασκαλιό Κέρου, κ.Κουφονήσι,...

0
Ελάτε μαζί μας στην ημερήσια κρουαζιέρα από Αμοργό για Κέρο, Δασκαλιό Κέρου, Κάτω Κουφονήσι και αντικέρι! Ανακαλύψτε τα όμορφα νησιά μας με την πολυτελή...

Το Καμάρι, από το 1976 η σταθερή αγάπη μικρών και μεγάλων

0
Δίνοντας το όνομα του χωριού καταγωγής του στο καφέ - εστιατόριο του ο κυρ ΓιώργηςΝομικός φτιάχνει μικρά χειροποίητα «θαύματα» από το 1976…μετατρέποντας το όνομα...

O γύρος της Αμοργού με το Amorgos Roussetos Daily Cruises

0
Την Πέμπτη 13 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ο γύρος της Αμοργού με το Amorgos-Roussetos Daily Cruises. Ναυάγιο, Μοναστήρι, Χάλαρα, Μεταλλείο & Σπαρτί! Ανεξερεύνητα τοπία σας...

Καθημερινά δρομολόγια για το νησί της Γραμβούσας

0
Ξεκίνησαν σταθερά τα δρομολόγια για μία από τις πιο μακρινές μα ταυτόχρονα πιο μαγικές παραλίες της Αμοργού, στο νησάκι Γραμβούσα, απέναντι από τον όρμο...

Προβολή επιχειρήσεων από το amorgos news

0
Αγαπητοί μας συμπατριώτες, εάν επιθυμείτε να προβάλλουμε την επιχείρησή σας από το amorgos-news το κόστος είναι μόνο 120€. Στην τιμή περιλαμβάνεται: 1. Διαφημιστικό μπάνερ στην αρχική σελίδα του site που...

Καλοκαιρινό Giveaway από το βιβλιοπωλείο Αμοργός!

0
Ποιος είπε ότι όταν κλείσει το σχολείο ξεχνάμε τα βιβλία? Το βιβλιοπωλείο Αμοργός με το σύνθημα «διαβάζουμε και το καλοκαίρι» ετοίμασε ένα σούπερ “giveaway” για...

Bastet, το νέο hot spot των Καταπόλων

0
                                 Μια  νέα  πρόταση ήρθε  για να ταράξει τα νερά  των Καταπόλων! Με σύμβολο την πασίγνωστη θεά-γάτα Μπαστέτ, μια θεότητα  που σύμφωνα με την αιγυπτιακή παράδοση  συμβολίζει την...

Όταν το μεράκι συναντά την τέχνη! Πόρτες, Παράθυρα, Σίτες Γεώργιος Ν.Θηραίος

0
. Αν  κάποιος γνωρίζει καλά από αλουμίνιο στο χώρο των κατασκευών αυτός είναι ο  αμοργιανός   τεχνίτης  Γιώργος  Θηραίος. Με συνέπεια και επαγγελματισμό αλλά και το...

Μισός αιώνας λειτουργίας της αλυσίδας  φωτογραφείων  Photovekris

0
Η έναρξη λειτουργίας του πρώτου φωτογραφείου στον Άγιο Δημήτριο το 1974 είναι η ζωντανή απόδειξη  ενός ανθρώπου που έκανε το χόμπι του επάγγελμα και...

Το στέκι του Μαχαίρα, ένα κρυμμένο διαμάντι στον οικισμό του Ασφοντιλίτη

0
Είτε  είσαι δεινός περιπατητής και έρχεσαι από το παλιό ορεινό  μονοπάτι της διαδρομής, τη Μεγάλη Στράτα, στο ύψος της Όξω Μεριάς, είτε φτάσεις με...

Μάιος, ο ιδανικότερος μήνας  να δημιουργήσετε τον δικό σας κήπο!

0
                      Ήρθεν ο  Μάης….. με τα λούλουδα και με τις πρασινάδες. ‘Ηρθεν ο Μάης μάτια μου ήρθε  καλέ, ήρθε το καλοκαίρι..ο Μάης με τα λούλουδα...

Το βιβλίοπωλείο Αμοργός συμμετέχει στη Δράση Σαγκουίνι 2023: Αντάλλαξε ένα βιβλίο...

0
Μας ρωτούσατε εάν θα ξαναγίνει η δράση σαγκουινι! Ξεκίνησε και το βιβλιοπωλείο Αμοργος συμμετέχει....Τη Δράση Μανταρίνι, την ξέρετε ήδη και την αγαπάτε! Ήρθε η ώρα...

Erisimo studios: Απόλαυσε τις διακοπές σου σε ένα ονειρεμένο τοπίο!

0
Χτισμένο αμφιθεατρικά, στην πλαγιά του Όρμου Αιγιάλης, με θέα όλο τον γυαλό, βρίσκεται το συγκρότημα των Erisimo studios. Με το άρωμα του βοτάνου από...

Studio84.gr: το νέο «έξυπνο» e-shop για τους λάτρεις της φωτογραφίας!

0
Σας αρέσει να φωτογραφίζετε  τους αγαπημένους σας? Απαθανατίζετε  στιγμές με το κινητό σας? Αφιερώνετε χρόνο για να αποτυπώσετε  σωστά ένα τοπίο? Και όλα αυτά...

Πανσιόν Χώρα: δωμάτια με θέα!

0
Για όσους θέλουν να απολαύσουν γεύση αυθεντικής νησιώτικης φιλοξενίας, η επιλογή είναι αναμφισβήτητα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ''πανσιόν Χώρα'' στην πρωτεύουσα του νησιού. Χτισμένα στη γραφική...

Η σύγχρονη ιστορία του τουρισμού στην Αμοργό μέσα από τη ζωή...

0
Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου Αν θελήσουμε να εξετάσουμε την εμφάνιση του τουριστικού φαινομένου στο Αιγαίο και τις Κυκλάδες, αυτόματα η σκέψη μας στρέφεται στη σύγχρονη μεταπολεμική...

Lakki Village: ένα διαχρονικό «κόσμημα» στην φιλοξενία της Αμοργού

0
Oικογενειακό ξενοδοχείο πάνω στη θάλασσα υπό τη διεύθυνση της οικογένειας Γαβαλά στη διάθεση των επισκεπτών και φέτος. Το Πάσχα πλησιάζει, κάντε την κράτηση σας έγκαιρα...

Υakamos amorgos, μια νέα  γαστρονομική πρόταση στο νησί!

0
Διακαμός ή Yakamos, το λαμπύρισμα δηλαδή  των θαλάσσιων πλασμάτων στο νερό, ειδικά όταν τον ουρανό στολίζει ένα γεμάτο φεγγάρι. Η λάμψη αυτή αποτελεί έμπνευση...

Διαμερίσματα Xenisis στον Όρμο  Αιγιάλης, ιδανική επιλογή για τις διακοπές σας!

0
Αν είσαι λάτρης της άνεσης η διαμονή στο «Xenisis apartments»  είναι μονόδρομος αφού ένα συγκρότημα  έξι νέων  διαμερισμάτων δυναμικότητας  2-4 ατόμων χτισμένα στην είσοδο...

ΗERMES-RENT A CAR-γνωρίστε το νησί με τα ‘’φτερά’’ του αγγελιαφόρου Ερμή

0
Το νησί της Αμοργού, με το ιδιαίτερο σχήμα και τα χιλιόμετρα ακτογραμμής του, σου  επιβάλλει τη χρήση μεταφορικού μέσου για την  ολοκληρωμένη εξερεύνηση του....

Politimi’s Studios: Διαμονή στην Χώρα της Αμοργού με θέα τους γραφικούς...

0
Στα Politimi’s Studios απολαμβάνεις τη νησιώτικη ομορφιά ενώ βρίσκεσαι μία ανάσα από την Χώρα της Αμοργού. Η θέση των Politimis Studiοs είναι ιδανική καθώς...

Πηγάδι-Proton, μια σταθερή επιλογή για ούζο & μεζέ δίπλα στο κύμα!

0
Εσείς έχετε επισκεφτεί το  πιο  cult μαγαζί των Καταπόλων, στον οικισμό του Ξυλοκερατιδίου λίγα μέτρα από τη θάλασσα? Με σήμα κατατεθέν, το μπλε πηγάδι, και τα σαν...

Pension Αγγελική: Φιλοξενία και εξυπηρέτηση στην καρδιά των Καταπόλων 

0
Στο κεντρο των Καταπόλων και δίπλα στο Λιμάνι βρίσκεται η Pension Angeliki. Ένα όμορφο και γουστόζικο συγκρότημα κατοικιών ιδανικό για όλους όσους ονειρεύονται όμορφες,...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Sitemap