Μας είπαν οι παλιοί πως διατηρούμε το φρέσκο λάδι, τώρα να δούμε τι έχουν να μας πουν για το πως φτιάχνουμε τις ελιές για φάγωμα. Bέβαια υπάρχουν πολλοί τρόποι αλλά στην Αμοργό τις φτιάχνουν οι πιο πολλοί ως εξής.
Πλένουμε καλά της ελιές που μαζέψαμε, να φύγει η σκόνη και αμέσως μετά τις βάζουμε σε ένα δοχείο, κατά προτίμηση γυαλί η κεραμικό όπου προσθέτουμε νερό, (το καλύτερο είναι στερνίσιο) μέχρι να καλυφτούν καλά.
Tις αφήνουμε στο νερό χωρίς να το αλλάζουμε, με την πικράδα από τις ελιές στο νερό δεν θα χαλάσουν. Μέτα από περίπου 1,5 μήνα μπορούμε να δοκιμάσουμε άμα οι ελιές έχουν χάσει την πικράδα τους.
Συνήθως χρειάζεται να τις αφήνουμε ακόμα μισό με ένα μήνα, εκτός άμα είναι πολύ μικρές. Οι πράσινες και οι μεγάλες ελιές θέλουν παραπάνω.
Στην συνέχεια αλλάζουμε το νερό και προσθέσουμε αλάτι ώσπου όταν βάλουμε ένα φρέσκο αυγό θα πλέει στην επιφάνεια, όπως λένε οι παλιοί.
(Για αυτούς που τους αρέσουν οι αριθμοί, το αλάτι πρέπει να είναι περίπου 10% από το νερό που έχουμε βάλει, πχ. σε 10 κιλά-λίτρα νερό / 1 κιλό αλάτι)
Πάλι πρέπει να περιμένουμε 1 με 2 μήνες, δεν χρειάζεται να αλλάξουμε το νερό, μέσα στο αλάτι δεν θα χαλάσουν.
Όταν έχουν γλυκάνει και είναι έτοιμες, μπορούμε να τις πάρουμε λίγες λίγες, για το τραπέζι. Χωρίς το αλμυρό νερό κρατάνε μόνο λίγες μέρες. Μέσα στο δοχείο στο αλμυρό νερό κρατάνε μέχρι 2 χρόνια.
Άμα θέλουμε, όταν βάζουμε το αλάτι, μπορούμε να προσθέσουμε και μυρωδικά όπως σκόρδο, φλούδες από λεμόνια κλπ.
Καλή όρεξη!
Let’s see what the old locals tell us about the way we can preserve the olives for eating!Of corse there are many different ways ,but we will follow the old way,as my mother in law told me…
Immediately after we have picked our olives,(also the small ones can be delicious!)we wash them well and put them straight away in a container with clean water,preferable rainwater from a cystern,the water has to cover all olives completely.The container should be from ceramics or glass,not plastic.We don’t have to change the water,the bitterness of the olives prevents them from turning bad.
After about 1,5 months,we can try the olives to see if they have lost their bitterness;maybe they are not tasty still,but they should be eatable,if they are still too bitter (big olives,and the green ones might take longer) just leave them another 0,5 month or more,trying from time to time.When they tast sweeter,we have to change the water , put fresh water and add salt.
The locals say: as much salt as a FRESH egg should float when you put it on the watersurface..
(in numbers that’s about 10% of the quantity of water you put,so if you put your olives in 10 liter of water,you must put about 1 kilo of salt) It is not required to change the water,inside the salt they will be preserved .Now we’ll have to wait another month,1,5 or-2 months and again try them.Whenever they taste good,we can take some olives for eating,out of the salt water you can keep the olives only for a few days,( in the fridge a little longer),in the salty water the olives can be kept 2 years.If we want,when we put the salt, we can also add herbs like garlic,lemonpeels,koriander and pepper grains etc.to make the olives more tasty.
Κείμενο: Άννα Αποστολάκη