21.6 C
Amorgós
HomeAmorgos NewsΠώς φτιάχνουμε ελιές για φάγωμα!

Πώς φτιάχνουμε ελιές για φάγωμα!

Μας είπαν οι παλιοί πως διατηρούμε το φρέσκο λάδι, τώρα να δούμε τι έχουν να μας πουν για το πως φτιάχνουμε τις ελιές για φάγωμα. Bέβαια υπάρχουν πολλοί τρόποι αλλά στην Αμοργό τις φτιάχνουν οι πιο πολλοί ως εξής.

Πλένουμε καλά της ελιές που μαζέψαμε, να φύγει η σκόνη και αμέσως μετά τις βάζουμε σε ένα δοχείο, κατά προτίμηση γυαλί η κεραμικό όπου προσθέτουμε νερό, (το καλύτερο είναι στερνίσιο) μέχρι να καλυφτούν καλά.

Tις αφήνουμε στο νερό χωρίς να το αλλάζουμε, με την πικράδα από τις ελιές στο νερό δεν θα χαλάσουν. Μέτα από περίπου 1,5 μήνα μπορούμε να δοκιμάσουμε άμα οι ελιές έχουν χάσει την πικράδα τους.

Συνήθως χρειάζεται να τις αφήνουμε ακόμα μισό με ένα  μήνα, εκτός άμα είναι πολύ μικρές. Οι πράσινες και οι μεγάλες ελιές θέλουν παραπάνω.

Στην συνέχεια  αλλάζουμε το νερό και προσθέσουμε αλάτι ώσπου όταν βάλουμε ένα φρέσκο αυγό θα πλέει στην επιφάνεια, όπως λένε οι παλιοί.

(Για αυτούς που τους αρέσουν οι αριθμοί,  το αλάτι πρέπει να είναι περίπου 10% από το νερό που έχουμε βάλει, πχ. σε 10 κιλά-λίτρα νερό / 1 κιλό αλάτι)

Πάλι πρέπει να περιμένουμε 1 με 2 μήνες, δεν χρειάζεται να αλλάξουμε το νερό, μέσα στο αλάτι δεν θα χαλάσουν.

Όταν έχουν γλυκάνει και είναι έτοιμες, μπορούμε να τις πάρουμε λίγες λίγες, για το τραπέζι. Χωρίς το αλμυρό νερό κρατάνε μόνο λίγες μέρες. Μέσα στο δοχείο στο αλμυρό νερό κρατάνε μέχρι 2 χρόνια.

Άμα θέλουμε, όταν βάζουμε το αλάτι, μπορούμε να προσθέσουμε και μυρωδικά όπως σκόρδο, φλούδες από λεμόνια κλπ.

Καλή όρεξη!

 

Let’s see what the old locals tell us about the way we can preserve the olives for eating!Of corse there are many different ways ,but we will follow the old way,as my mother in law told me…

Immediately after we have picked our olives,(also the small ones can be delicious!)we wash them well and put them straight away in a container with clean water,preferable rainwater from a cystern,the water has to cover all olives completely.The container should be from ceramics or glass,not plastic.We don’t have to change the water,the bitterness of the olives prevents them from turning bad.

After about 1,5 months,we can try the olives to see if they have lost their bitterness;maybe they are not tasty still,but they should be eatable,if they are still too bitter (big olives,and the green ones might take longer) just leave them another 0,5 month or more,trying from time to time.When they tast sweeter,we have to change the water , put fresh water and add salt.

The locals say: as much salt as  a FRESH egg  should float when you put it on the watersurface..

(in numbers that’s about 10% of the quantity of water you put,so if you put your olives in 10 liter of water,you must put about 1 kilo of salt)  It is not required  to change the water,inside the salt they will be preserved .Now we’ll have to wait another month,1,5 or-2 months and again try them.Whenever they taste good,we can take some olives for eating,out of the salt water you can keep the olives only for a few days,( in the fridge a little longer),in the salty water the olives can be kept 2 years.If we want,when we put the salt, we can also add herbs like garlic,lemonpeels,koriander and pepper grains etc.to make the olives more tasty.

Κείμενο: Άννα Αποστολάκη

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Best of Amorgos

Window café, ένα  ανοικτό   «παράθυρο»  στη γεύση!

0
Στην ανανεωμένη πλατεία του Όρμου της Αιγιάλης, λίγα μέτρα από το μαγευτικό λιμάνι μια νέα πρόταση περιμένει να την ανακαλύψετε.. Εύκολα προσβάσιμο, με  τις χαρακτηριστικές πολύχρωμες καρέκλες και τραπέζια, με...

Στην ποτοποιία “Amorgion” ξεναγήθηκαν μαθητές του ΕΠΑΛ

0
Στην επισκέψιμη ποτοποία - οινοποιία Amorgion βρέθηκαν μαθητές και μαθήτριες του ΕΠΑΛ Αμοργού. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους,...

Ξεκίνα τη σχολική σου χρονιά με μια βόλτα στο Βιβλιοπωλείο Αμοργός.

0
     Το  πρώτο κουδούνι  της νέας σχολικής χρονιάς  ετοιμάζεται να ακουστεί, με τους μικρούς και τους μεγάλους μαθητές να ετοιμάζουν τα σχολικά «πολεμοφόδια» τους. Σύμμαχος σε αυτή τη μάχη είναι και φέτος...

Μεταφορά επιβατών, τουριστικές περιηγήσεις και μεταφορά ασυνόδευτων από το Ταξί Σπανός

0
Η επιχείρηση Ταξί Σπανός Ευάγγελος στην Αμοργό, δραστηριοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στο χώρο των μεταφορών με ταξί, έχοντας πάντα ως βασική αξία τις...

Την Πέμπτη 4 Ιουλίου μονοήμερη κρουαζιέρα σε Κέρο, Δασκαλιό Κέρου, Αντικέρι,...

0
Ελάτε μαζί μας στην ημερήσια κρουαζιέρα από Αμοργό για Κέρο, Δασκαλιό Κέρου, Αντικέρι & Γραμβούσα! Ανακαλύψτε τα όμορφα νησιά μας με την πολυτελή θαλαμηγό...

Erisimo suites: ολοκαίνουργες σουίτες στην Αιγιάλη με θέα στη θάλασσα και...

0
Ένα νεόδμητο συγκρότημα δωματίων ανοίγει τις πόρτες του το καλοκαίρι για να υποδεχτεί  τους  φετινούς  επισκέπτες. Τα δωμάτια  βασισμένα στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, με μίνιμαλ  ύφος και παραδοσιακά στοιχεία...

Σχεδιάστε το πιο απαραίτητο ρούχο του καλοκαιριού… μόνοι σας! 

0
Δημιουργήστε μοναδικά Τ- shirts εκτυπώνοντας πάνω τους ό,τι εσείς θέλετε. Μπλουζάκια με τη δική σας φωτογραφία, κάποιο μήνυμα, μια εικόνα ή ένα στίχο από ένα τραγούδι...

Άνοιξε η καντίνα στην παραλία Μαλτέζι

0
Η καντίνα στην παραλία Μαλτέζι άνοιξε! Καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 7:30 το απόγευμα. Απολαύστε δροσερές σαλάτες, καφέ, χυμούς, αναψυκτικά και κοκτέιλ...

Μιχάλης Γαβαλάς – Μαριεύα Γιαννούλη: Δύο νέοι είναι σε «καλοκαιρινή μέθη»...

0
Σε ένα υπέροχο σημείο της Αιγιάλης, στο χώρο όπου γυρίστηκε το βίντεο «Καλοκαιρινή Μέθη» στον ξενώνα «Απέραντο Γαλάζιο», με θέα το Αιγαίο, συναντηθήκαμε με...

Ξεκίνησαν τα δρομολόγια με το Νατάσσα για Μαλτέζι και Πλάκες

0
Ξεκίνησε και φέτος το "Νατάσσα" τα καθημερινά δρομολόγια του από τα Κατάπολα για τις παραλίες Μαλτέζι και Πλάκες. Εκτός από τις καθημερινές μετακινήσεις προς...

Villa Vanessa: Διαμονή μία ανάσα από την παραλία των Καταπόλων

0
Σε ένα από τα πιο γραφικά σημεία των Καταπόλων, μια ανάσα από το κύμα ένα άρτια εξοπλισμένο διαμέρισμα δυναμικότητας 7 ατόμων είναι διαθέσιμο να...

Έκτακτα δρομολόγια για Αμοργό από την Blue Star Ferries τις ημέρες...

0
Η Blue Star Ferries ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Δήμου Αμοργού για ενίσχυση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης την περίοδο του Πάσχα, ώστε όσο τον δυνατόν περισσότεροι...

«Καλοκαιρινή μέθη»: διαφημιστικό spot  ή ταινία μικρού μήκους;

0
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η προβολή σε δύο μέρη της ιστορίας με τίτλο «Καλοκαιρινή μέθη» στα σοσιαλ μίντια του ξενώνα «Απέραντο Γαλάζιο» . Επικοινωνήσαμε με...

Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας

0
Το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας (Γ.Ν.Α.) εδώ και 15 έτη, έχει υιοθετήσει το νησί της Αμοργού, ως απομακρυσμένο, και οι μόνιμοι κάτοικοι, έχουν το...

Την Τετάρτη 23 Αυγούστου μονοήμερη κρουαζιέρα σε Κέρο, Δασκαλιό Κέρου, κ.Κουφονήσι,...

0
Ελάτε μαζί μας στην ημερήσια κρουαζιέρα από Αμοργό για Κέρο, Δασκαλιό Κέρου, Κάτω Κουφονήσι και αντικέρι! Ανακαλύψτε τα όμορφα νησιά μας με την πολυτελή...

Το Καμάρι, από το 1976 η σταθερή αγάπη μικρών και μεγάλων

0
Δίνοντας το όνομα του χωριού καταγωγής του στο καφέ - εστιατόριο του ο κυρ ΓιώργηςΝομικός φτιάχνει μικρά χειροποίητα «θαύματα» από το 1976…μετατρέποντας το όνομα...

O γύρος της Αμοργού με το Amorgos Roussetos Daily Cruises

0
Την Πέμπτη 13 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ο γύρος της Αμοργού με το Amorgos-Roussetos Daily Cruises. Ναυάγιο, Μοναστήρι, Χάλαρα, Μεταλλείο & Σπαρτί! Ανεξερεύνητα τοπία σας...

Καθημερινά δρομολόγια για το νησί της Γραμβούσας

0
Ξεκίνησαν σταθερά τα δρομολόγια για μία από τις πιο μακρινές μα ταυτόχρονα πιο μαγικές παραλίες της Αμοργού, στο νησάκι Γραμβούσα, απέναντι από τον όρμο...

Προβολή επιχειρήσεων από το amorgos news

0
Αγαπητοί μας συμπατριώτες, εάν επιθυμείτε να προβάλλουμε την επιχείρησή σας από το amorgos-news το κόστος είναι μόνο 120€. Στην τιμή περιλαμβάνεται: 1. Διαφημιστικό μπάνερ στην αρχική σελίδα του site που...

Καλοκαιρινό Giveaway από το βιβλιοπωλείο Αμοργός!

0
Ποιος είπε ότι όταν κλείσει το σχολείο ξεχνάμε τα βιβλία? Το βιβλιοπωλείο Αμοργός με το σύνθημα «διαβάζουμε και το καλοκαίρι» ετοίμασε ένα σούπερ “giveaway” για...

Bastet, το νέο hot spot των Καταπόλων

0
                                 Μια  νέα  πρόταση ήρθε  για να ταράξει τα νερά  των Καταπόλων! Με σύμβολο την πασίγνωστη θεά-γάτα Μπαστέτ, μια θεότητα  που σύμφωνα με την αιγυπτιακή παράδοση  συμβολίζει την...

Όταν το μεράκι συναντά την τέχνη! Πόρτες, Παράθυρα, Σίτες Γεώργιος Ν.Θηραίος

0
. Αν  κάποιος γνωρίζει καλά από αλουμίνιο στο χώρο των κατασκευών αυτός είναι ο  αμοργιανός   τεχνίτης  Γιώργος  Θηραίος. Με συνέπεια και επαγγελματισμό αλλά και το...

Μισός αιώνας λειτουργίας της αλυσίδας  φωτογραφείων  Photovekris

0
Η έναρξη λειτουργίας του πρώτου φωτογραφείου στον Άγιο Δημήτριο το 1974 είναι η ζωντανή απόδειξη  ενός ανθρώπου που έκανε το χόμπι του επάγγελμα και...

Το στέκι του Μαχαίρα, ένα κρυμμένο διαμάντι στον οικισμό του Ασφοντιλίτη

0
Είτε  είσαι δεινός περιπατητής και έρχεσαι από το παλιό ορεινό  μονοπάτι της διαδρομής, τη Μεγάλη Στράτα, στο ύψος της Όξω Μεριάς, είτε φτάσεις με...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Sitemap