9.2 C
Amorgós
HomeAmorgos NewsΠώς φτιάχνουμε ελιές για φάγωμα!

Πώς φτιάχνουμε ελιές για φάγωμα!

Μας είπαν οι παλιοί πως διατηρούμε το φρέσκο λάδι, τώρα να δούμε τι έχουν να μας πουν για το πως φτιάχνουμε τις ελιές για φάγωμα. Bέβαια υπάρχουν πολλοί τρόποι αλλά στην Αμοργό τις φτιάχνουν οι πιο πολλοί ως εξής.

Πλένουμε καλά της ελιές που μαζέψαμε, να φύγει η σκόνη και αμέσως μετά τις βάζουμε σε ένα δοχείο, κατά προτίμηση γυαλί η κεραμικό όπου προσθέτουμε νερό, (το καλύτερο είναι στερνίσιο) μέχρι να καλυφτούν καλά.

Tις αφήνουμε στο νερό χωρίς να το αλλάζουμε, με την πικράδα από τις ελιές στο νερό δεν θα χαλάσουν. Μέτα από περίπου 1,5 μήνα μπορούμε να δοκιμάσουμε άμα οι ελιές έχουν χάσει την πικράδα τους.

Συνήθως χρειάζεται να τις αφήνουμε ακόμα μισό με ένα  μήνα, εκτός άμα είναι πολύ μικρές. Οι πράσινες και οι μεγάλες ελιές θέλουν παραπάνω.

Στην συνέχεια  αλλάζουμε το νερό και προσθέσουμε αλάτι ώσπου όταν βάλουμε ένα φρέσκο αυγό θα πλέει στην επιφάνεια, όπως λένε οι παλιοί.

(Για αυτούς που τους αρέσουν οι αριθμοί,  το αλάτι πρέπει να είναι περίπου 10% από το νερό που έχουμε βάλει, πχ. σε 10 κιλά-λίτρα νερό / 1 κιλό αλάτι)

Πάλι πρέπει να περιμένουμε 1 με 2 μήνες, δεν χρειάζεται να αλλάξουμε το νερό, μέσα στο αλάτι δεν θα χαλάσουν.

Όταν έχουν γλυκάνει και είναι έτοιμες, μπορούμε να τις πάρουμε λίγες λίγες, για το τραπέζι. Χωρίς το αλμυρό νερό κρατάνε μόνο λίγες μέρες. Μέσα στο δοχείο στο αλμυρό νερό κρατάνε μέχρι 2 χρόνια.

Άμα θέλουμε, όταν βάζουμε το αλάτι, μπορούμε να προσθέσουμε και μυρωδικά όπως σκόρδο, φλούδες από λεμόνια κλπ.

Καλή όρεξη!

 

Let’s see what the old locals tell us about the way we can preserve the olives for eating!Of corse there are many different ways ,but we will follow the old way,as my mother in law told me…

Immediately after we have picked our olives,(also the small ones can be delicious!)we wash them well and put them straight away in a container with clean water,preferable rainwater from a cystern,the water has to cover all olives completely.The container should be from ceramics or glass,not plastic.We don’t have to change the water,the bitterness of the olives prevents them from turning bad.

After about 1,5 months,we can try the olives to see if they have lost their bitterness;maybe they are not tasty still,but they should be eatable,if they are still too bitter (big olives,and the green ones might take longer) just leave them another 0,5 month or more,trying from time to time.When they tast sweeter,we have to change the water , put fresh water and add salt.

The locals say: as much salt as  a FRESH egg  should float when you put it on the watersurface..

(in numbers that’s about 10% of the quantity of water you put,so if you put your olives in 10 liter of water,you must put about 1 kilo of salt)  It is not required  to change the water,inside the salt they will be preserved .Now we’ll have to wait another month,1,5 or-2 months and again try them.Whenever they taste good,we can take some olives for eating,out of the salt water you can keep the olives only for a few days,( in the fridge a little longer),in the salty water the olives can be kept 2 years.If we want,when we put the salt, we can also add herbs like garlic,lemonpeels,koriander and pepper grains etc.to make the olives more tasty.

Κείμενο: Άννα Αποστολάκη

 

Best of Amorgos

Δρομολόγια στη Γραμβούσα, βαρκάδα στο ναυάγιο και ο γύρος της Αμοργού...

0
Δρομολόγια στη Γραμβούσα, βαρκάδα στο Ναυάγιο και τον γύρο την Αμοργού πραγματοποιεί το Amorgos Roussetos Daily Cruises με τα δύο καΐκια που διαθέτει "Αγία...

Ammos Islandwear: Ανδρικά-γυναικεία ενδύματα και αξεσουάρ με υπέροχη καλοκαιρινή διάθεση

0
Από το 2015 στην πλατεία Καταπολών (απέναντι από το φαρμακείο) λειτουργεί το κατάστημα  ΑΜΜΟΣ islandwear παντα ενημερωμένο, φρέσκο και γεμάτο ξεχωριστές επιλογές σε ρούχα,...

Στο εστιατόριο Corner θα βρείτε νόστιμα πιάτα, άριστη εξυπηρέτηση και...

0
Χειμώνα - καλοκαίρι εδώ και πάνω από 30 χρόνια ο Νίκος Οικονομίδης και η οικογένειά του προσφέρουν τα πιο γευστικά, ελληνικά πιάτα. Το εστιατόριο Corner,...

Anna studios: Καλαίσθητα δωμάτια με θέα τη θάλασσα και έναν ονειρικό κήπο 

0
Αν ψάχνεις άνετα δωμάτια σε ιδανική τοποθεσία και πλήρως εξοπλισμένα σίγουρα τα Anna Studios είναι αυτά που χρειάζεσαι. Τα Anna Studios βρίσκονται σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από το λιμάνι...

Περγαλίδι: Το all day bar της Λαγκάδας

0
Δέκα χρόνια κλείνει φέτος το Περγαλίδι στη Λαγκάδα, το γνωστό καφέ - σνακ - μπαρ που σου κρατάει συντροφιά από το πρωί έως αργά το βράδυ! Η...

«Το Πάσχα στο “Απέραντο γαλάζιο” είμαστε όλοι μια παρέα!»

0
Το Πάσχα στην Αμοργό είναι πολύ ιδιαίτερο. Η  Άνοιξη «φοράει» τα γιορτινά της και για πολλές εποχιακές επιχειρήσεις, η Μεγάλη Εβδομάδα σηματοδοτεί και την...

Laundry Amorgos: Laundry services στα Κατάπολα Αμοργού

0
Στα Κατάπολα Αμοργού σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από το λιμάνι βρίσκεται το Laundry Amorgos. To Laundry Amorgos αναλαμβάνει την φροντίδα, το πλύσιμο και το...

“Απέραντο γαλάζιο” – Λιλή & Παύλος Γαβαλάς: Ένας ξενώνας και δυο...

0
Ο ξενώνας «Απέραντο γαλάζιο» είναι πράγματι ένα κόσμημα υψηλής αισθητικής και με θέα που σου κόβει την ανάσα στον κόλπο της Αιγιάλης. Αλλά για...

Στην έκθεση Food Expo η ποτοποιία Amorgion

0
Την μεγάλη ποικιλία σε κρασιά και ποτιά που διαθέτει η ποτοποιία Αmorgion θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν όσοι επισκεφτούν την έκθεση Food Expo...

Pension Maria: Διαμονή μόλις μία ανάσα από την κεντρική παραλία των...

0
To Pension Maria στα Κατάπολα απέχει μόλις λίγα μέτρα από την κεντρική παραλία και βρίσκεται στη γραφική συνοικία της Αμοργού, στο Ξυλοκερατίδι.  Πρόκειται για...

Γυρίζοντας την Αμοργό με οχήματα από το Evdokia’s car and bike...

0
Αυτοκίνητα, μηχανάκια, γουρούνες, ποδήλατα και buggy μπορείτε να νοικιάσετε από το Evdokia's car and bike rental για να εξερευνήσετε το νησί, να δείτε τα...

Για φαγητό στο λιμάνι της Κυρά Κατίνας

0
"Το Λιμάνι της Κυρά Κατίνας" στην Αιγιάλη διαθέτει μία από τις καλύτερες κουζίνες στην Αμοργό και είναι γνωστό για την ποικιλία θαλασσινών και τα...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τα social μας

4,101FansLike
6,990FollowersFollow
119SubscribersSubscribe

Τα Αγαπημένα

Sitemap