24 C
Amorgós
HomeAmorgos NewsΠώς φτιάχνουμε ελιές για φάγωμα!

Πώς φτιάχνουμε ελιές για φάγωμα!

Μας είπαν οι παλιοί πως διατηρούμε το φρέσκο λάδι, τώρα να δούμε τι έχουν να μας πουν για το πως φτιάχνουμε τις ελιές για φάγωμα. Bέβαια υπάρχουν πολλοί τρόποι αλλά στην Αμοργό τις φτιάχνουν οι πιο πολλοί ως εξής.

Πλένουμε καλά της ελιές που μαζέψαμε, να φύγει η σκόνη και αμέσως μετά τις βάζουμε σε ένα δοχείο, κατά προτίμηση γυαλί η κεραμικό όπου προσθέτουμε νερό, (το καλύτερο είναι στερνίσιο) μέχρι να καλυφτούν καλά.

Tις αφήνουμε στο νερό χωρίς να το αλλάζουμε, με την πικράδα από τις ελιές στο νερό δεν θα χαλάσουν. Μέτα από περίπου 1,5 μήνα μπορούμε να δοκιμάσουμε άμα οι ελιές έχουν χάσει την πικράδα τους.

Συνήθως χρειάζεται να τις αφήνουμε ακόμα μισό με ένα  μήνα, εκτός άμα είναι πολύ μικρές. Οι πράσινες και οι μεγάλες ελιές θέλουν παραπάνω.

Στην συνέχεια  αλλάζουμε το νερό και προσθέσουμε αλάτι ώσπου όταν βάλουμε ένα φρέσκο αυγό θα πλέει στην επιφάνεια, όπως λένε οι παλιοί.

(Για αυτούς που τους αρέσουν οι αριθμοί,  το αλάτι πρέπει να είναι περίπου 10% από το νερό που έχουμε βάλει, πχ. σε 10 κιλά-λίτρα νερό / 1 κιλό αλάτι)

Πάλι πρέπει να περιμένουμε 1 με 2 μήνες, δεν χρειάζεται να αλλάξουμε το νερό, μέσα στο αλάτι δεν θα χαλάσουν.

Όταν έχουν γλυκάνει και είναι έτοιμες, μπορούμε να τις πάρουμε λίγες λίγες, για το τραπέζι. Χωρίς το αλμυρό νερό κρατάνε μόνο λίγες μέρες. Μέσα στο δοχείο στο αλμυρό νερό κρατάνε μέχρι 2 χρόνια.

Άμα θέλουμε, όταν βάζουμε το αλάτι, μπορούμε να προσθέσουμε και μυρωδικά όπως σκόρδο, φλούδες από λεμόνια κλπ.

Καλή όρεξη!

 

Let’s see what the old locals tell us about the way we can preserve the olives for eating!Of corse there are many different ways ,but we will follow the old way,as my mother in law told me…

Immediately after we have picked our olives,(also the small ones can be delicious!)we wash them well and put them straight away in a container with clean water,preferable rainwater from a cystern,the water has to cover all olives completely.The container should be from ceramics or glass,not plastic.We don’t have to change the water,the bitterness of the olives prevents them from turning bad.

After about 1,5 months,we can try the olives to see if they have lost their bitterness;maybe they are not tasty still,but they should be eatable,if they are still too bitter (big olives,and the green ones might take longer) just leave them another 0,5 month or more,trying from time to time.When they tast sweeter,we have to change the water , put fresh water and add salt.

The locals say: as much salt as  a FRESH egg  should float when you put it on the watersurface..

(in numbers that’s about 10% of the quantity of water you put,so if you put your olives in 10 liter of water,you must put about 1 kilo of salt)  It is not required  to change the water,inside the salt they will be preserved .Now we’ll have to wait another month,1,5 or-2 months and again try them.Whenever they taste good,we can take some olives for eating,out of the salt water you can keep the olives only for a few days,( in the fridge a little longer),in the salty water the olives can be kept 2 years.If we want,when we put the salt, we can also add herbs like garlic,lemonpeels,koriander and pepper grains etc.to make the olives more tasty.

Κείμενο: Άννα Αποστολάκη

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Best of Amorgos

Καλλιστώ: Το αγαπημένο γλυκοπωλείο της Χώρας

0
Από το 1997, το γλυκοπωλείο Καλλιστώ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας στη Χώρα Αμοργού. Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση που έχει καταφέρει να συνδυάσει...

Η Κρεπερί “Ελίχρυσον” στα Κατάπολα γιορτάζει 10 χρόνια γεύσεων

0
Από το 2015 μέχρι σήμερα, η κρεπερί “Ελίχρυσον” στα Κατάπολα σας κρατά συντροφιά από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, με λαχταριστά πρωινά,...

Titika Pension: Διαμονή μία ανάσα από τη θάλασσα!

0
Σε μια ήσυχη γωνιά του λιμανιού των Καταπόλων, στο γραφικό Ξυλοκερατίδι, βρίσκεται η Titika Pension – ένα οικογενειακό κατάλυμα χτισμένο με παραδοσιακό κυκλαδίτικο στυλ, κυριολεκτικά...

Διακοπές χωρίς άπλυτα εύκολα και γρήγορα με το AmorWash

0
Η λύση για διακοπές χωρίς άπλυτα ρούχα βρίσκεται στην πλατεία της Αιγιάλης! Εκεί σας περιμένει το AmorWash, ένα αυτοματοποιημένο καθαριστήριο με πλυντήρια χωρητικότητας 10...

Ηρεμία, θέα και παράδοση στα Plori Studios & Apartment στα Θολάρια...

0
Στο γραφικό χωριό Θολάρια, χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από το λιμάνι της Αιγιάλης βρίσκεται το συγκρότημα Plori Studios & Apartment. Εδώ, η ηρεμία της φύσης, η...

SIS Insurance Broker: Ο Αξιόπιστος Σύμμαχος στην Ασφάλιση Κινδύνων

0
Σε έναν κόσμο γεμάτο απρόβλεπτες καταστάσεις και συνεχείς προκλήσεις, η ανάγκη για ασφάλεια δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά ουσιαστική προϋπόθεση για να νιώθουμε προστατευμένοι. Η ασφάλιση είναι...

Βοτανικό Πάρκο Αμοργού: Ένας χώρος αφιερωμένος στη φύση και τον πολιτισμό

0
Στην καρδιά των Καταπόλων, το Βοτανικό Πάρκο Αμοργού αποτελεί έναν ξεχωριστό χώρο αφιερωμένο στη φύση. Από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, υποδέχεται τους επισκέπτες...

Περγαλίδι, ο μικρός μπαξές της Λαγκάδας

0
Αν ψάχνεις το σημείο που συνδυάζει υπέροχες γεύσεις, χαλαρή ατμόσφαιρα και αυθεντική κυκλαδίτικη φιλοξενία, τότε το Περγαλίδι είναι ο προορισμός σου! Κρυμμένο στο όμορφο...

«Τρανζιστοράκι Γεύσεις»: Ένα γευστικό ταξίδι στην καρδιά της Χώρας Αμοργού

0
Στη γραφική Χώρα της Αμοργού, εκεί που η παράδοση συναντά την αυθεντικότητα, βρίσκεται ένα μικρό γαστρονομικό διαμαντάκι: το «Τρανζιστοράκι Γεύσεις». Ένα κατάστημα γεμάτο αρώματα,...

Ιδέες για Δώρα για τη Γιορτή του Μπαμπά από τα Photovekris!

0
Η Γιορτή του Πατέρα πλησιάζει_15 Ιουνίου_και είναι η ιδανική ευκαιρία να του δείξεις την αγάπη σου με ένα μοναδικό, προσωποποιημένο δώρο από τα Photovekris! Μερικές ιδέες που σου προτείνουμε εάν...

Η καντίνα στην παραλία Μαλτέζι άνοιξε!

0
Καφέδες, σνακς, χυμοί, μπύρες, δροσερά cocktails, σαλάτες, σάντουιτς, γιαούρτι με φρούτα και μέλι, φρουτοσαλάτες θα κάνουν την παραμονή σας στην παραλία ομορφότερη. Ανοιχτά 10.00-19.00 #lifeisbetteratthebeach

Grand opening για το Souvlaki Bar “Ο Ζουμερός” στην Χώρα Αμοργού

0
Λαχταριστά τυλιχτά, σκεπαστές και πολλές άλλες γευστικές επιλογές σας περιμένουν στο Souvlaki Bar «Ο Ζουμερός». Σε έναν φιλόξενο και μοντέρνο χώρο, στο πιο κεντρικό σοκάκι...

Η καντίνα στην Καλοταρίτισσα άνοιξε και σας περιμένει!

0
Η αγαπημένη καντίνα της παραλίας άνοιξε και σας περιμένει καθημερινά, από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, για να απολαύσετε μοναδικές γεύσεις δίπλα στο...

Πασχαλινές Ευχές από την CAPTAIN

0
Η Captain Hellas αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες χονδρεμπορικές εταιρείες της χώρας με ολοκληρωμένες λύσεις για επαγγελματίες του κλάδου τροφίμων, Super Market, HO.RE.CA. Η εταιρεία...

Πασχαλινό Γλέντι στην Ταβέρνα “Λουδάρος” στη Λαγκάδα Αμοργού

0
Η παραδοσιακή ταβέρνα "Λουδάρος", πιστή στην αμοργιανή φιλοξενία και γεύση, σας προσκαλεί σε ένα αυθεντικό Πασχαλινό γλέντι γεμάτο αρώματα, γεύσεις και μουσική! Στο γιορτινό τραπέζι...

Ειρήνη Γιαννακοπούλου: Πρωτοποριακός τουρισμός πολυτέλειας και ευεξίας στην Αμοργό με πάνω...

0
Το περιοδικό «The Global Woman Leader Magazine for ‘Top 10 Best Women CEOs in Greece 2024» στο τεύχος του Δεκεμβρίου 2024 συμπεριέλαβε στις 10 κορυφαίες...

SOS από την Ένωση Ξενοδόχων & Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αμοργού, για...

0
Σε επιστολή διαμαρτυρίας αλλά και απόγνωσης έχει προβεί η Ένωση Ξενοδόχων & Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αμοργού, γνωρίζοντας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ακτοπλοϊκής εταιρείας SEA...

Νέος κύκλος δωρεάν σεμιναρίων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων το Μάρτιο για τις...

0
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, στο πλαίσιο της διαρκούς εκπαίδευσης και κατάρτισης των μελών του με στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και την προσαρμογή στις νέες...

Λαμπερό Party για τη γνωστή αλυσίδα φωτογραφίας ‘’Photovekris’’, που γιόρτασε τα...

0
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου το διπλό επετειακό event για τον εορτασμό των 50 χρόνων λειτουργίας και το άνοιγμα του νέου...

Photovekris: Γιορτάζει τα 50 χρόνια λειτουργίας του εγκαινιάζοντας το νέο κατάστημα...

0
Τα καταστήματα Photovekris γιορτάζουν τα 50 χρόνια λειτουργίας τους εγκαινιάζοντας το νέο τους κατάστημα στη Γλυφάδα, Μαραγκού 6. Τα εγκαίνια του νέου καταστήματος θα...

Ανοιχτή και τον χειμώνα η ψησταριά “Ο Λουδάρος” στη Λαγκάδα

0
Στο γραφικό χωριό της Λαγκάδας βρίσκεται η παραδοσιακή ταβέρνα - ψησταριά «Ο Λουδάρος» η οποία παραμένει ανοιχτή και τον χειμώνα. Εκεί θα βρείτε γεύσεις της...

Black Friday προσφορά που δεν μπορείτε να προσπεράσετε!

0
Mια μοναδική προσφορά σας περιμένει εν όψει Black Friday. Τώρα η οικογενειακή σας φωτογράφιση στοιχίζει μόλις 60 Ευρώ από 130 Ευρώ! Αποκτήστε την προσφορά έως...

Window café, ένα  ανοικτό   «παράθυρο»  στη γεύση!

0
Στην ανανεωμένη πλατεία του Όρμου της Αιγιάλης, λίγα μέτρα από το μαγευτικό λιμάνι μια νέα πρόταση περιμένει να την ανακαλύψετε.. Εύκολα προσβάσιμο, με  τις χαρακτηριστικές πολύχρωμες καρέκλες και τραπέζια, με...

Στην ποτοποιία “Amorgion” ξεναγήθηκαν μαθητές του ΕΠΑΛ

0
Στην επισκέψιμη ποτοποία - οινοποιία Amorgion βρέθηκαν μαθητές και μαθήτριες του ΕΠΑΛ Αμοργού. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους,...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Sitemap