Πρώτο παγκόσμιο βραβείο ποίησης στην Καταπολιανή Αγγελική Ψακή-Κωβαίου

0

Με το πρώτο βραβείο τίμησε η Αμφικτυονία Ελληνισμού την Αγγελική Ψακή – Κωβαίου. Το ποίημα της αμοργιανής Αγγελικής «Με τα μάτια της ψυχής» ήταν και αυτό που της χάρισε το πρώτο παγκόσμιο βραβείο στην ερωτική ποίηση! Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 1000 και εκτός από την Ελλάδα συμμετείχαν υποψηφιότητες από την Αγγλία, την Αργεντινή, την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Κύπρο, την Ιταλία, την Γαλλία και την Αυστραλία.

Η Αγγελική Ψακή – Κωβαίου, ποιήτρια, στιχουργός και πεζογράφος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμοργό. Από νεαρή ηλικία ασχολείται με την ποίηση και την πεζογραφία και αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Σήμερα είναι μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνων στη θέση της εφόρου.

Το συγκεκριμένο βραβείο δεν αποτελεί και το πρώτο για την Αγγελική. Η πρώτη διάκριση ήρθε το 2009 στο διαγωνισμό Δελφών με το ποίημα «Θάλασσα είναι η Ζωή». Ακολούθησε το Α’ βραβείο «Σικελιανά» τον Ιανουάριο του 2010 για τη συλλογή της «Τραγούδια του έρωτα και της θάλασσας. Ένα χρόνο μετά, το 2011 της απενεμήθη  το Α’ βραβείο «Σικελιανα» με το ποίημα «1095 ημέρες και νύχτες» και το πρώτο βραβείο στο 26ο διαγωνισμό ποίησης στου Δελφούς με το έργο «Απολλώνειο ανέσπερο φώς».

Η Αγγελική κατά καιρούς έχει ασχοληθεί και με τη στιχουργική. Συνολικά έχουν κυκλοφορήσει δύο δισκογραφικές δημιουργίες σε στίχους της ιδίας και μουσική του Γιώργου Δεσποτίδη. Η πρώτη δουλειά στην οποίο βιολί παίζει ο Παντελής Δεσποτίδης, κυκλοφόρησε το 2004, είχε τίτλο «Ω Παναγιά της Αμοργού» και ήταν αφιερωμένη στην Παναγιά την Χοζοβιώτισσα.  Η δεύτερη δισκογραφική δημιουργία κυκλοφόρησε το 2007, ο τίτλος της ήταν «Της ψυχής μου το φεγγάρι» και περιελάμβανε 12 τραγούδια.

Σήμερα κυκλοφορούν δύο ποιητικές της συλλογές από τις εκδόσεις Δρόμων «Ιριδισμοί Ψυχής» και «Χαραγή στη λήθη». Τα συγκεκριμένα βιβλία μπορείτε να τα βρείτε στα βιβλιοπωλεία της Αμοργού και στα βιβλιοπωλεία Πολιτεία και Ιανός στην Αθήνα.

Ποιήματά της μπορείτε επίσης να βρείτε  στην «Μεγάλη εγκυκλοπαίδεια της νεοελληνικής λογοτεχνίας από το βυζάντιο μέχρι σήμερα»  του Χάρη Πάτση από τον 25ο  έως τον 30ο τόμο καθώς και στην ανθολογία «Ποίηση και ζωγραφική»  Υδρόγειος 2009. Eπίσης ποιήματα της περιέχονται στην εγκυκλοπαίδεια “Γραμμάτων και Τεχνών” στον 2ο τόμο και σε πολλές ανθολογίες.