Πήγαμε στην πρεμιέρα του «Dolphin Man»

152

Πλήθος κόσμου βρέθηκε την Πέμπτη στην πρεμιέρα του «Dolphin Man» στον κινηματογράφο Δαναό. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ που αφηγείται την ζωή του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ. Οι Αμοργιανοί για άλλοι μια φορά έδωσαν το «παρών»! Πως άλλωστε να μην το δώσουν αφού ο τόπος τους αποτέλεσε το «στούντιο» των γυρισμάτων της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο» και η θάλασσα είναι το στοιχείο τους!

Το amorgos – news.gr ήταν στην πρεμιέρα και σας παρουσιάζει την δική του κριτική για το ντικιμαντέρ αλλά και πλούσιο φωτορεπορτάζ από όλα όσα έγιναν στην χτεσινή πρεμιέρα.

Θάλασσα, ατελείωτες βουτιές με μια ανάσα και ένας παθιασμένος άνθρωπος. Αν μου ζητούσαν να περιγράψω το ντοκιμαντέρ Dolphin Man με ελάχιστες λέξεις τότε σίγουρα αυτές θα χρησιμοποιούσα.  Τα συναισθήματα όμως που σου γεννά το συγκεκριμένο έργο είναι τόσα πολλά που απαιτούν περισσότερο μελάνι.

Για την ζωή του Ζακ Μαγιόλ δεν γνώριζα πολλά. Ήξερα πως ήταν ο πρώτος που με μια ανάσα πραγματοποίησε ελεύθερη κατάδυση στα 100 μέτρα, πως ήταν ένας από τους θρύλους του αθλήματος και πως ο ίδιος έβαλε τέλος στη ζωή του. Υπήρξαν όμως και άλλες πτυχές της ζωής του που για πολλούς παρέμεναν άγνωστες.

Γεννήθηκε στη Σανγκάη, άφησε την οικογένειά του για να ταξιδέψει πολύ, να γνωρίσει κόσμο, να παντρευτεί και να δημιουργήσει την δική του οικογένεια. Το στοιχείο του νερού ήταν πάντα μέρος της ζωής του. Η ιδέα, όμως, για την ελεύθερη κατάδυση γεννήθηκε κατά την εργασία του σε ένα θαλάσσιο πάρκο με δελφίνια.

 Ανήσυχο πνεύμα ο Μαγιόλ και πεισματάρης. Όταν έβαζε έναν στόχο στο μυαλό του έκανε τα πάντα για να τον πετύχει και η αλήθεια είναι πως τα κατάφερνε. Η οικογένεια μπήκε σε δεύτερη μοίρα και η εσωτερική αναζήτηση έγινε καθημερινότητα. Η γιόγκα και ο διαλογισμός ήταν πράγματα που τον βοήθησαν στην κατάδυση. Μέσα από την ταινία αντιλαμβάνεσαι πως για τον Μαγιόλ η ελεύθερη κατάδυση δεν ήταν ένα άθλημα που απαιτούσε μόνο φυσική κατάσταση. Απαιτούσε ηρεμία, εσωτερική γαλήνη και αυτοσυγκέντρωση!

Όλα αυτά αποτυπώνονται με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τις αφηγήσεις μελών της οικογένειά του, των φίλων του, των αντιπάλων του και την σκηνοθετική ματιά του Λευτέρη Χαρίτου. Το αρχειακό υλικό ήταν πλούσιο και καθώς το έβλεπες αισθανόσουν πως ο Μαγιόλ ήταν συνεχώς με ένα συνεργείο δίπλα του. Στο ταξίδι στην ζωή και την φιλοσοφία του Μαγιόλ σε οδηγεί η εξαιρετική αφήγηση του Ζαν Μαρκ –Μπαρ του Γάλλου ηθοποιού που υποδύθηκε τον Ζακ Μαγιόλ στην ταινία του Λικ Μπεσόν «Απέραντο Γαλάζιο» που γυρίστηκε στην Αμοργό. Το σίγουρο είναι πως όταν θα βλέπεις το ντοκιμαντέρ το ένα συναίσθημα θα διαδέχεται το άλλο. Θα γελάσεις, θα συγκινηθείς, θα μελάγχολήσεις, θα πάρεις κουράγιο, θα παθιαστείς!

Στην πρεμιέρα της ταινίας την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος, ο Ζαν Μαρκ Μπαρ και όλοι οι συντελεστές της ταινίας βρίσκονταν στο Δαναό και απάντησαν σε όλα τα ερωτήματα των  θεατών που καταχειροκρότησαν την ταινία!

Η δημιουργία του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ ήταν μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία που πραγματοποιήθηκε σε παραγωγή της εταιρείας Anemon, πρόκειται για μια συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδας (EKK και EΡT), Γαλλίας (ARTE, CNC, Region Pays de la Loire), Καναδά (Knowledge, TVO, Canal D, Canada Media Fund, OMDC), Ιαπωνίας (WOWOW), Ιταλίας (Sicilian Film Commission), με τη συμμετοχή των καναλιών SVT – Σουηδία, RTS – Ελβετία, DBS – Ισραήλ και CYBC – Κύπρος, με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe της Ε.Ε., των κινηματογραφικών φακών Angénieux και της ΑΝΕΚ.

Ειρήνη Γεωργιλέα

 

 

Το Dolphin Man θα προβάλλεται μέχρι και την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου στον κινηματογράφο Δαναό.

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου (20:15)                       

Q&A με τον Στέλιο Αποστολόπουλο, διευθυντή φωτογραφίας του «Dolphin man», και συζήτηση με το περιοδικό Φωτογράφος για την υποβρύχια φωτογράφιση.

 Κυριακή 4 Φεβρουαρίου (18.15)

Συζήτηση για την προστασία των θαλασσών, με το WWF Ελλάς, το Δίκτυο Μεσόγειος SOS και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου (20:15)           

Συζήτηση, με θέμα «Yoga & Άπνοια», με συμμετοχή των δασκάλων γιόγκα: Χριστίνας Καρκανιά, Αντώνη Φραγκάκη και Μιχάλη Φιλίνη.

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου (20:15)

Συζήτηση για την ελεύθερη κατάδυση, με την πρωταθλήτρια Jenna Apokotos, την παγκόσμια ομοσπονδία AIDA και το Authentic Big Blue.

Πληροφορίες
Κινηματογράφος «Δαναός»: λεωφ. Κηφισίας 109 – Αθήνα (στάση μετρό: Πανόρμου), τηλ.: 210 6922655