15.6 C
Amorgós
HomeAmorgos NewsΟ Δήμαρχος Αμοργού κ.Νικόλαος Φωστιέρης απαντάει στις ερωτήσεις του amorgos-news και ενημερώνει...

Ο Δήμαρχος Αμοργού κ.Νικόλαος Φωστιέρης απαντάει στις ερωτήσεις του amorgos-news και ενημερώνει για θέματα που αφορούν το νησί μας

1. Γνωρίζοντας πως βρισκόσαστε στους πρώτους μήνες της θητείας σας, μπορούμε να κάνουμε έναν «μίνι» απολογισμό των έργων σας;

Στους έξι μήνες που έχουμε αναλάβει την ευθύνη να υπηρετήσουμε την Αμοργό, προσπαθήσαμε αρχικά να αποκτήσουμε εικόνα και ύστερα αφ’ ενός μεν να τελειώσουμε ότι βρισκόταν σε εξέλιξη αφ’ ετέρου δε να προετοιμασθούμε ώστε να είμαστε έτοιμοι να εντάξουμε νέα έργα στο ΕΣΠΑ. Τα σε εξέλιξη έργα είναι οι δεξαμενές των Καταπόλων, ο αγωγός μεταφοράς νερού από τα Κατάπολα στη Χώρα, τα σχολεία της Αιγιάλης και η αφαλάτωση της ίδιας περιοχής. Τα έργα που προετοιμάζουμε τις αντίστοιχες μελέτες κατά προτεραιότητα είναι ο βιολογικός καθαρισμός λυμάτων της Αιγιάλης, ο βιολογικός καθαρισμός της Αρκεσίνης, το αλιευτικό καταφύγιο των Καταπόλων και πολλά άλλα. Παράλληλα καταβάλαμε και καταβάλουμε τεράστια προσπάθεια καθαρισμού του νησιού από άχρηστα αντικείμενα όπως παλιά αυτοκίνητα, συσκευές κτλ. Έχουμε στόχο το Πάσχα να βρίσκεται το νησί σε άριστη κατάσταση.

2. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για τον τόπο;

Οι στόχοι μας για την Αμοργό είναι υψηλοί και εκφράστηκαν ξεκάθαρα στην προεκλογική μας καμπάνια. Θέλουμε να καταστήσουμε το νησί πρότυπο σε όλη την Ελλάδα. Ένα πράσινο νησί με ανθρώπινο πρόσωπο, ανθρώπινο τρόπο ζωής, με ενίσχυση των ανθρωπίνων δεσμών, με συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, με αλληλεγγύη. Με ήπια και ισόρροπη ανάπτυξη που θα οδηγεί στην αειφορία, που θα έχει ως κύρια προσπάθεια την απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Ένα τόπο όπου η αισθητική θα αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα έναντι των άλλων. Ένα τρόπο όπου οι ανθρώπινες αξίες θα διαπερνούν όλες τις αποφάσεις μας.

3. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την καλύτερη τουριστική προβολή του νησιού, την προώθηση των παραδοσιακών του προϊόντων και τη διατήρηση της πολιτιστικής του παράδοσης σε συνδυασμό με την νεανική και καινοτόμα επιχειρηματικότητα;

Η καλύτερη τουριστική προβολή του νησιού επιτυγχάνεται από τους ίδιους τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους με τον σεβασμό που αποδίδουν στους επισκέπτες, με ποιοτικές υπηρεσίες, συνέπεια κτλ. Ο Δήμος από την πλευρά του θα επιλέξει τους σωστούς στόχους, τις αγορές, τις εκθέσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των περιορισμένων πόρων. Αιχμή του δόρατος στη προσβολή του νησιού θα αποτελέσει η νέα ιστοσελίδα μας μέσω της οποίας θα προβάλλονται οι φυσικές ομορφιές του νησιού, τα πολιτιστικά του μνημεία, οι παραδόσεις του, τα παραδοσιακά του προϊόντα κ.α. Παράλληλα θα επιδιωχθεί η προβολή των εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως ο περιπατητικός, ο καταδυτικός, ο θρησκευτικός κ.α.
Εκπονήσαμε ξεχωριστά φυλλάδια και μικρές ηλεκτρονικές εκδόσεις στοχεύοντας σε κάθε μορφή του εναλλακτικού τουρισμού. Θα στηρίξουμε με όλα τα μέσα την νεανική και καινοτόμα επιχειρηματικότητα, κυρίως με ενημέρωση των πηγών χρηματοδότησης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

4. Ως πρώην ναύαρχος και δεδομένης της παρουσίας δύο Αμοργιανών στο μοιραίο πλοίο Norman Atlantic θα θέλαμε να μας κάνετε ένα σχόλιο για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Όσον αφορά το περιστατικό του NORMAN ATLANTIC θα ήθελα κατ’ αρχήν να εκφράσω την συμπάθειά μου στη Ράνια Θηραίου και τον Γιάννη Βασσάλο για τον εφιάλτη τον οποίον έζησαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας. Να πω δε ότι στα ναυτικά ατυχήματα τίποτα δεν είναι τυχαίο και κατά κανόνα όλα οφείλονται σε πολλά μικρά και μεγάλα σφάλματα και παραλείψεις των διατάξεων ασφαλείας που προκαλούν το ατύχημα και συντελούν στη λανθασμένη αντιμετώπισή του.

5. Η Αμοργός τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων Ελλήνων και ξένων τουριστών. Είναι τυχαίο; Τι κάνει το νησί μας να ξεχωρίζει, έναντι άλλων νησιών και με ποια δεδομένα;

Το γεγονός ότι η Αμοργός βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των Ελλήνων και των ξένων επισκεπτών οφείλεται στο γεγονός ότι έχει διατηρήσει σε μεγάλο ποσοστό αλώβητο το περιβάλλον και έτσι διατηρήθηκε ένα εξαιρετικό επίπεδο αισθητικής που μαγεύει τον επισκέπτη και αποτελεί τον κύριο παράγοντα προσέλευσης επισκεπτών. Ιδιαίτερα δε όταν συνδυάζεται με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει. Αυτά πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και η παράταξη μας αυτά πρεσβεύει και επιδιώκει.

6. Το χωριό Λαγκάδα είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του νησιού μας, όμως οι συμπατριώτες μας που κατοικούν σε αυτό, έχουν πολλά παράπονα γιατί δεν έχουν όλοι ούτε νερό ούτε αποχέτευση. Τι ενέργειες κάνετε για αυτό το θέμα και πότε πιστεύετε ότι θα τελειώσουν αυτά τα έργα?

Όντως τα παράπονα των συμπατριωτών μου Λαγκαδιανών είναι απόλυτα δικαιολογημένα. Όμως παρά τις προσπάθειές μας από το 2003 μέχρι σήμερα, για διάφορους λόγους, το δίκτυο αποχέτευσης/ύδρευσης και ο βιολογικός καθαρισμός δεν έχει προχωρήσει. Όμως επειδή συμπάσχουμε με τους κατοίκους της Λαγκάδας για το ζήτημα αυτό, στη προηγούμενη θητεία μας 2007-2010 κατασκευάσαμε το μισό δίκτυο ύδρευσης/αποχέτευσης έτσι ώστε με το δίκτυο ύδρευσης που συνδυάστηκε με την κατασκευή δεξαμενής 500κμ και τη κατασκευή του αγωγού μεταφοράς νερού από τον Όρμο στη Λαγκάδα να μειωθεί το κόστος μεταφοράς του νερού και να περιορισθούν τα λάστιχα τροφοδοσίας των νοικοκυριών. Το δίκτυο αποχέτευσης όμως αν και κατασκευάστηκε δεν χρησιμοποιείται γιατί δεν υπάρχει αποδέκτης δηλ. βιολογικός καθαρισμός. Όμως τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο αξιολόγησης ενός οικοπέδου προκειμένου να αγορασθεί και να εγκατασταθεί εκεί ο ΒΙΟΚΑ Αιγιάλης και μαζί μ’ αυτόν να κατασκευασθούν από την αρχή, να βελτιωθούν ή να συμπληρωθούν τα δίκτυα όπου απαιτείται στους οικισμούς Λαγκάδας, Θολαρίων, Ποταμού και Όρμου. Το έργο αυτό αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της παρούσης Δημοτικής Αρχής. Ημερομηνία πέρατος των έργων δεν μπορεί να εκτιμηθεί εάν δεν χωροθετηθεί ο ΒΙΟΚΑ Αιγιάλης.

7. Έχουμε ακούσει πολλές φορές για αφαλατώσεις που θα κατασκευασθούν στην Αιγιάλη, στα Κατάπολα και στην Κάτω Μεριά οι οποίες θα βοηθήσουν την υδροληψία στο νησί μας. Τι γίνεται με αυτό το θέμα, πότε θα γίνουν τα έργα και ποια θα είναι η δυναμική τους? Θα έχουμε όσο νερό χρειάζεται στο νησί μας?

Το έργο αφαλάτωσης στην Αιγιάλη βρίσκεται σε εξέλιξη και βρισκόμαστε στο στάδιο έγκρισης της δημοπράτησης των συνοδών έργων που απαιτούνται για να εγκατασταθεί και λειτουργήσει η μονάδα. Καταβάλλεται προσπάθεια να λειτουργήσει μέσα στο καλοκαίρι του 2015. Όσον αφορά τα Κατάπολα, υπάρχει μια μελέτη και αναζητείται χρηματοδότηση και πιθανώς επαναχωροθέτηση εκτός οικισμού. Για τη Κάτω Μεριά το θέμα μελετάται. Για φέτος, λόγω και των έντονων βροχοπτώσεων, αλλά και με τη βοήθεια της πολιτείας θα έχουμε επάρκεια νερού. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους μας είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες όσον αφορά τη κατανάλωση νερού, τόσο από τις επιχειρήσεις (ενθαρρύνοντας την οικονομία), τόσο από τους αγρότες (αλλαγή τρόπων ποτίσματος, μη χρησιμοποιώντας ραντιστήρες, συμμορφούμενοι με τις ποσοστώσεις που έχει επιβάλει η πολιτεία) το Δήμο ο οποίος πρέπει να περιορίσει τις απώλειες και τελευταία τα νοικοκυριά που είναι οι καλύτεροι χρήστες του νερού.

8. Η Αμοργός θα ήταν πιο όμορφη αν υπήρχαν περισσότερα δέντρα, ιδιαίτερα στους δρόμους που συνδέουν τα χωριά. Υπάρχει κάποια σκέψη για αυτό το θέμα όπως και για την καθαριότητα των παραλιών από την πλευρά του Δήμου?

Υπάρχουν δύο προγράμματα σε εξέλιξη. Ένα με ιδιωτική πρωτοβουλία που έχει ήδη φυτέψει περίπου 600 βελανιδιές και ένα του Δήμου με δενδρύλλια και θάμνους που προμηθεύεται από το Δασαρχείο. Όμως το μεγάλο πρόβλημα είναι ο μεγάλος αριθμός των αιγοπροβάτων που καταστρέφει όχι μόνο τα νέα δενδρύλλια αλλά και την αυτοφυή χλωρίδα του νησιού που κινδυνεύει για το λόγο αυτό με ερημοποίηση.
Η καθαριότητα των παραλιών θα εξασφαλισθεί το 2015 με τους εργάτες καθαριότητας που θα προσληφθούν στα πλαίσια του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Όμως στη προσπάθεια αυτή πρέπει να συμμετάσχουν και οι πολίτες είτε προσφέροντας εθελοντικά εργασία είτε προσπαθώντας να μη ρυπαίνουν οι ίδιοι. Επίσης θα προβλέψουμε στις συμβάσεις αυτών που θα εκμεταλλεύονται τις παραλίες να τις καθαρίζουν και ο όρος αυτός εάν δεν τηρείται θα ακυρώνεται η σύμβαση χωρίς άλλη διαδικασία.

9. Θα θέλατε να μας ενημερώσετε για τα έργα που κάνει ο δήμος σχετικά με τα σχολικά κτήρια? κάτι που ενδιαφέρει και απασχολεί ιδιαίτερα τους γονείς των παιδιών.

Ο Δήμος το 2003 εκπόνησε ένα πρόγραμμα αφ’ ενός μεν βελτίωσης και συμπλήρωσης της υπάρχουσας σχολικής υποδομής αφ’ ετέρου δε με κατασκευή νέων κτιρίων όπου υπήρχε ανάγκη. Έτσι στα πλαίσια αυτά κατασκευάστηκε μια επί πλέον αίθουσα στην Αρκεσίνη και βελτιώσαμε τον προαύλιο χώρο και κατασκευάσαμε νέο βιοκλιματικό Νηπιαγωγείο. Στη Χώρα κατασκευάσαμε το νέο Γυμνάσιο-Λύκειο και στις παλιές εγκαταστάσεις του εγκαταστάθηκε το ΕΠΑ.Λ., το οποίο λειτουργούσε κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Στα Κατάπολα βελτιώσαμε τον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου με κατασκευή ενός μικρού υπαίθριου θεάτρου, γηπέδου καλαθόσφαιρας και παιδικής χαράς. Ήδη σχεδιάζουμε την κατασκευή ενός νέου Νηπιαγωγείου το οποίο θα ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες. Στην Αιγιάλη προγραμματίσαμε το 2005 το Ενιαίο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Αιγιάλης το οποίο κατασκευάζεται και εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο εντός του τρέχοντος έτους. Ήδη εντάξαμε τον εξοπλισμό του με 180.000,00€. Με τα έργα αυτά θα έχει αναβαθμιστεί πλήρως το κτιριακό της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

10. Στο παρελθόν ξεκίνησε να κατασκευασθεί ένα τουριστικό καταφύγιο στα Κατάπολα το οποίο τελικά, για λόγους που γνωρίζετε, δεν έγινε. Ποιές είναι οι ενέργειές σας για να γίνει στο νησί μας τουριστικό και αλιευτικό καταφύγιο?

Όσον αφορά το αλιευτικό καταφύγιο το οποίο εμείς ξεκινήσαμε βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης η οποία γρήγορα θα τελειώσει και ευελπιστούμε να το εντάξουνε για χρηματοδότηση και κατασκευή. Παράλληλα προωθούμε τη μελέτη βελτίωσης του αλιευτικού καταφυγίου Καλοταρίτισσας. Όσον αφορά το τουριστικό καταφύγιο δεν έχουμε επί του παρόντος κάποια πρόταση.

11. Η είδηση ότι από τον Μάρτιο του 2015 θα πετάξουν Υδροπλάνα στην Αμοργό τράβηξε περισσότερο την προσοχή στο amorgos news .Υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη σε αυτό το θέμα?

Έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για μελέτη και κατασκευή υδατοδρομίων στη Νάξο και την Αμοργό (Κατάπολα) με χρηματοδότηση της Περιφέρειας.

12. Η Αμοργός μας είναι όμορφη και δραστήρια όλο το χρόνο. Πιστεύετε ότι το amorgos-news έχει βοηθήσει στην καλύτερη προβολή του νησιού, στο να γνωρίζουν όλοι, όπου και αν βρίσκονται, τις δραστηριότητες του Δήμου, του κάθε συλλόγου, των επιχειρήσεων καθώς και τα νέα την ίδια στιγμή που συμβαίνουν?

Κάθε τι που προβάλει την Αμοργό είναι ευπρόσδεκτο και επαινετό. Φτάνει να τηρεί τους κανόνες δεοντολογίας. Σε λίγο θα υπάρχει σε πλήρη ανάπτυξη η ιστοσελίδα του Δήμου στην οποία οποιοσδήποτε θα μπορεί να αναζητήσει τις πληροφορίες που θέλει.

13. Δώστε μας μια ευχή για τη νέα χρονιά & το μέλλον του τόπου σας και της Ελλάδας.

Ευχόμαστε όλα να πάνε καλά στην Ελλάδα και το λαό μας που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια. Χρειαζόμαστε ενότητα, (οι πολιτικές αντιπαραθέσεις αποτελούν πολυτέλεια), νοικοκυριό/εντιμότητα/αλλυλεγγύη και σκληρή δουλειά για να φτιάξουμε την οικονομία μας. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τα social μας

4,101FansLike
6,990FollowersFollow
119SubscribersSubscribe

Τα Αγαπημένα

Sitemap