27.2 C
Amorgós
HomeAmorgos NewsΝα γιατί η επόμενη ελληνική γαστρονομική επανάσταση θα έχει άρωμα Κυκλάδων

Να γιατί η επόμενη ελληνική γαστρονομική επανάσταση θα έχει άρωμα Κυκλάδων

Αρχίζει να ακούγεται και να προσελκύει όλο και περισσότερους γαστροναύτες. Η επόμενη μικρή ανανεωτική επανάσταση στην ελληνική κουζίνα θα έχει άρωμα και γεύση Κυκλάδων. Τώρα που οι Έλληνες ανακαλύπτουν ουσιαστικά τη νησιώτικη γευστική μας παράδοση, θα μπορούν να τη νιώσουν και οι ξένοι

 

335

 

Δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει, αλλά η κουζίνα των Κυκλάδων αρχίζει να κάνει σιγά σιγά αισθητή την παρουσία της στην Αθήνα. Τελευταία μάλιστα το «Belle Amie» έκανε ένα ειδικό αφιέρωμα στην κουζίνα της Μήλου παρουσιάζοντας μπόλικες σπεσιαλιτέ του νησιού. Μπορεί τα κυκλαδίτικα εστιατόρια να μην έχουν το δυνατό λόμπι που διαθέτει η κρητική κουζίνα στην Αθήνα, όμως οι γεύσεις του κεντρικού Αιγαίου παίζουν αρκετούς αγώνες στο γήπεδο της πρωτεύουσας. Ο «Μαζωμός» εκπροσωπεί τη Νάξο ενώ και το «Musique Café & More» φέρνει κοκόρια, κρέας, πατάτες και άλλα καλούδια από το ίδιο νησί και τα μαγειρεύει. Συστηματική εκπροσώπηση των κυκλαδίτικων γεύσεων υπάρχει και στις «Μαγικές Κατσαρόλες», τον «Κόλλια», τις «Μικρές Κυκλάδες» και το «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες».

 

336

Φέτος όμως συνέβησαν και δύο γεγονότα που έφεραν ζωηρά την κυκλαδίτικη κουζίνα στην επικαιρότητα και τροφοδότησαν με δυνατά ερεθίσματα κοινό, σεφ και εστιάτορες. Κατ’ αρχάς η έκδοση του βιβλίου «Του άνεμου και της αρμύρας» της Νανάς Δαρειώτη, της Θάλειας Τσιχλάκη και του Ανδρέα Ανδρουλιδάκη από το Επιμελητήριο των Κυκλάδων είναι μια έκδοση αναφοράς, με συστηματική καταγραφή των μοναδικών κυκλαδίτικων προϊόντων και της κουζίνας των νησιών, που μερικές φορές φαντάζει εντελώς εξωτική στους ουρανίσκους μας – στηριζόμενος στις σελίδες του και ανατρέχοντας στα δικά μου γευστικά ταξίδια περιγράφω στη συνέχεια κάποιες πολύ ξεχωριστές πλευρές αυτής της κουζίνας. Έπειτα διοργανώθηκε τον Απρίλιο στην Τήνο το «Tinos Food Paths», μια εξαιρετική γαστρονομική συνάντηση που πειραματίστηκε με τα προϊόντα και τη γευστική παράδοση του νησιού, δίνοντας απίστευτες ιδέες γαστρονομικού τουρισμού, όπως ο μοναδικός «μυστικός δείπνος» με ευφάνταστα παρουσιασμένες και εξελιγμένες γεύσεις της παράδοσης στη Μονή Ουρσουλινών.

337

Τότε που συνειδητοποιείς ότι η λούζα μπορεί να ταιριάξει με τη σοκολάτα, τα τυριά μπορούν να σερβιριστούν με γύρη ή να ωριμάσουν μέσα σε κολοκύθα! Όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι κάθε κυκλαδονήσι, με τα πολύ ξεχωριστά προϊόντα και την κουζίνα του, μπορεί να εξελιχθεί σε γαστρονομικό προορισμό και οι δύο σημαντικές πρωτοβουλίες που προαναφέραμε λειτουργούν ως πυροκροτητές γευστικών συνειδήσεων που πυροδοτούν άμεσα εξελίξεις και δημιουργούν ενθουσιασμό στην κοινότητα των μαγείρων. Από την άλλη προκύπτει η ανάγκη να προωθηθεί στην πρωτεύουσα, χωνευτήρι αλλά και βιτρίνα προβολής, η κυκλαδίτικη κουζίνα με εστιατόρια που θα σερβίρουν πανκυκλαδίτικες λιχουδιές ή πιο εξειδικευμένες τοπικές κουζίνες.

338

Κάποιες τοπικές σπεσιαλιτέ δεν ήταν προσβάσιμες στους επισκέπτες καθώς ήταν συνυφασμένες με τη φτώχεια στα δύσκολα προ τουρισμού χρόνια και οι ντόπιοι ντρέπονταν να τις δείξουν. Ευτυχώς τώρα συνειδητοποιούν ότι είναι χρυσάφι που οι τουρίστες το αναζητούν, κυνηγώντας μια συνολικά ξεχωριστή εμπειρία. Ένα από τα κεντίδια του εξωτισμού της κυκλαδικής γαστρονομίας είναι ο κρόκος, ή αλλιώς ζαφορά και σαφράνι, που με τις τέσσερις διαφορετικές ποικιλίες του χρωματίζει τις γεύσεις: ζαφοριστά παξιμάδια και ζαφοριστή τυρόπιτα με λαδοτύρι στην Ανάφη αλλά και βραστή στη Σαντορίνη με χλωρό τυρί, κανέλα και μοσχοκάρυδο, αρωματισμένα κουλουράκια και ψωμιά στην Ηρακλειά, ζαφοριστή ζηλαδιά (χοιρινή πηχτή ) στη Φολέγανδρο.

Πολλά από τα σπέσιαλ γεμιστά ψωμιά και τις πίτες θα μπορούσαν ν’ αποτελέσουν έμπνευση ακόμη και για το street food που ανθίζει εκρηκτικά στην Αθήνα. Εκτός από τα προαναφερθέντα μιλάμε για τις σισιρόπιτες (ζυμωτό ψωμί με λουκάνικα ) από την Άνδρο, τις ξυνογαλένιες (πίτες με ξινή μυζήθρα ) από την Αντίπαρο, την τεράστια ποικιλία από λαδένιες, τσουκνιδένιες, ελένιες, κολοκυθένιες (με κίτρινη κολοκύθα, γυλωμένη μανούρα, μάραθο ) της Κιμώλου ή τις κουκουλόπιτες (φρέσκο ανάλατο τυρί, αβγά, φρέσκα κρεμμυδάκια, κανέλα ) της Κύθνου.

339

Μπορεί όλη η Αθήνα να ξέρει την απαράμιλλη σαντορινιά φάβα και να αρχίζει να μαθαίνει τώρα τη γλυκοφάγωτη της Σχοινούσας (ποικιλία που κατάγεται από την Αμοργό ), αλλά φάβα κάνουν και στη Σίφνο από λαθούρι και πρασινοκούκι. Επίσης, τα αλλαντικά των νησιών είναι εξαιρετικά και διαφορετικά από της υπόλοιπης Ελλάδας, προϊόν των τελετουργικών χοιροσφάγιων που είναι πολύ διαδεδομένα. Τα μυρωδάτα κρεατωμένα λουκάνικα της Άνδρου και της Μυκόνου είναι άλλο πράγμα. οι λούζες της Τήνου, της Σύρου, της Μυκόνου έχουν το ίδιο όνομα αλλά οι γεύσεις τους είναι διαφορετικές και ερεθιστικές. το σαν προσούτο ζαμπόνι της Νάξου από τοπική ράτσα χοίρων είναι θησαυρός. το φρέσκο σαλτσίτσι της Τήνου θυμίζει το εξαιρετικό σαλάμι αέρος της Λευκάδας στο πιο ζουμερό.

Οι Κυκλάδες όμως έχουν και άλλες νόστιμες και σπάνιες ιδιομορφίες που θα μπορούσαν να κάνουν διεθνή deli καριέρα όπως οι περίφημες ναξιώτικες πατάτες, οι άγριες και ημιάγριες τηνιακές αγκινάρες, τα φινετσάτα καφεμάτικα φασόλια της Μυκόνου, τα άνυδρα ντοματάκια και οι λευκές μελιτζάνες της Σαντορίνης. Η σπηλιά του Αλί Μπαμπά με τις ντόπιες νοστιμιές των Κυκλάδων, τώρα ανοίγει. Ας την εξερευνήσουμε, ας τη χαρούμε κι ας δημιουργήσουμε τη ζήτηση που θα τη βοηθήσει να βγει στο προσκήνιο

www.athinorama.gr

 

 

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Best of Amorgos

Βιβλιοπωλείο Αμοργός: Στη μέση του Αιγαίου από το 1996

0
Από το 1996, το Βιβλιοπωλείο Αμοργός στα Κατάπολα αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του βιβλίου, μικρούς και μεγάλους. Πρόκειται για έναν προσεγμένο...

Στο “Καμάρι” από το 1976 για handmade πρωινό και όχι μόνο

0
Δίνοντας το όνομα του χωριού καταγωγής του στο καφέ – εστιατόριο του ο Γιώργης Νομικός φτιάχνει μικρά χειροποίητα «θαύματα» από το 1976… μετατρέποντας το όνομα...

Giali All Day Cafe: Απόλαυση με θέα την αιγαιοπελαγίτικη θάλασσα

0
Το Giali All Day Cafe με τα παραδοσιακά στοιχεία αλλά και τις σύγχρονες επιλογές είναι ένα καφέ στην καρδιά της Αιγιάλης, ιδανικό για κάθε...

Θαλασσινό Όνειρο: Η παραδοσιακή ταβέρνα που έψαχνες βρίσκεται στα Θολάρια

0
Στα όμορφα Θολάρια θα συναντήσετε το "Θαλασσινό Όνειρο". Μία παραδοσιακή ταβέρνα που διαθέτει ένα πλούσιο μενού αρκετό για να ικανοποιήσει κάθε γαστρονομική επιθυμία. Εκεί...

Aπόλαυση δίπλα στη θάλασσα στο all day cafe-bar Mouros

0
Λίγο πιο πάνω από την ειδυλλιακή παραλία Μούρος σας περιμένει ένας χώρος γεμάτος γεύσεις και αρώματα, ιδανικός για κάθε στιγμή της ημέρας. Στο all day...

Αυθεντικές γεύσεις και νόστιμα πιάτα στην “Κατωμερίτισσα” στην Αρκεσίνη

0
Στην όμορφη Αρκεσίνη το μεζεδοπωλείο "Κατωμερίτισσα" σας περιμενει για να γευτείτε αυθεντικές αμοργιανές γεύσεις μαγειρεμένες με μοντέρνες πινελιές! Με τις περισσότερες πρώτες ύλες να είναι...

Άνοιξε και η ταράτσα στο “Λιμάνι της Κυρά Κατίνας”

0
Ο Ιούλιος ξεκινά με το opening της ταράτσας στη γνωστή ταβέρνα "Το Λιμάνι της Κυρά Κατίνας" στην Αιγιάλη. Τώρα μπορείτε να απολαμβάνετε τα θαλασσινά...

Καλλιστώ: Το αγαπημένο γλυκοπωλείο της Χώρας

0
Από το 1997, το γλυκοπωλείο Καλλιστώ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας στη Χώρα Αμοργού. Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση που έχει καταφέρει να συνδυάσει...

Η Κρεπερί “Ελίχρυσον” στα Κατάπολα γιορτάζει 10 χρόνια γεύσεων

0
Από το 2015 μέχρι σήμερα, η κρεπερί “Ελίχρυσον” στα Κατάπολα σας κρατά συντροφιά από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, με λαχταριστά πρωινά,...

Titika Pension: Διαμονή μία ανάσα από τη θάλασσα!

0
Σε μια ήσυχη γωνιά του λιμανιού των Καταπόλων, στο γραφικό Ξυλοκερατίδι, βρίσκεται η Titika Pension – ένα οικογενειακό κατάλυμα χτισμένο με παραδοσιακό κυκλαδίτικο στυλ, κυριολεκτικά...

Διακοπές χωρίς άπλυτα εύκολα και γρήγορα με το AmorWash

0
Η λύση για διακοπές χωρίς άπλυτα ρούχα βρίσκεται στην πλατεία της Αιγιάλης! Εκεί σας περιμένει το AmorWash, ένα αυτοματοποιημένο καθαριστήριο με πλυντήρια χωρητικότητας 10...

Ηρεμία, θέα και παράδοση στα Plori Studios & Apartment στα Θολάρια...

0
Στο γραφικό χωριό Θολάρια, χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από το λιμάνι της Αιγιάλης βρίσκεται το συγκρότημα Plori Studios & Apartment. Εδώ, η ηρεμία της φύσης, η...

SIS Insurance Broker: Ο Αξιόπιστος Σύμμαχος στην Ασφάλιση Κινδύνων

0
Σε έναν κόσμο γεμάτο απρόβλεπτες καταστάσεις και συνεχείς προκλήσεις, η ανάγκη για ασφάλεια δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά ουσιαστική προϋπόθεση για να νιώθουμε προστατευμένοι. Η ασφάλιση είναι...

Βοτανικό Πάρκο Αμοργού: Ένας χώρος αφιερωμένος στη φύση και τον πολιτισμό

0
Στην καρδιά των Καταπόλων, το Βοτανικό Πάρκο Αμοργού αποτελεί έναν ξεχωριστό χώρο αφιερωμένο στη φύση. Από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, υποδέχεται τους επισκέπτες...

Περγαλίδι, ο μικρός μπαξές της Λαγκάδας

0
Αν ψάχνεις το σημείο που συνδυάζει υπέροχες γεύσεις, χαλαρή ατμόσφαιρα και αυθεντική κυκλαδίτικη φιλοξενία, τότε το Περγαλίδι είναι ο προορισμός σου! Κρυμμένο στο όμορφο...

«Τρανζιστοράκι Γεύσεις»: Ένα γευστικό ταξίδι στην καρδιά της Χώρας Αμοργού

0
Στη γραφική Χώρα της Αμοργού, εκεί που η παράδοση συναντά την αυθεντικότητα, βρίσκεται ένα μικρό γαστρονομικό διαμαντάκι: το «Τρανζιστοράκι Γεύσεις». Ένα κατάστημα γεμάτο αρώματα,...

Ιδέες για Δώρα για τη Γιορτή του Μπαμπά από τα Photovekris!

0
Η Γιορτή του Πατέρα πλησιάζει_15 Ιουνίου_και είναι η ιδανική ευκαιρία να του δείξεις την αγάπη σου με ένα μοναδικό, προσωποποιημένο δώρο από τα Photovekris! Μερικές ιδέες που σου προτείνουμε εάν...

Η καντίνα στην παραλία Μαλτέζι άνοιξε!

0
Καφέδες, σνακς, χυμοί, μπύρες, δροσερά cocktails, σαλάτες, σάντουιτς, γιαούρτι με φρούτα και μέλι, φρουτοσαλάτες θα κάνουν την παραμονή σας στην παραλία ομορφότερη. Ανοιχτά 10.00-19.00 #lifeisbetteratthebeach

Grand opening για το Souvlaki Bar “Ο Ζουμερός” στην Χώρα Αμοργού

0
Λαχταριστά τυλιχτά, σκεπαστές και πολλές άλλες γευστικές επιλογές σας περιμένουν στο Souvlaki Bar «Ο Ζουμερός». Σε έναν φιλόξενο και μοντέρνο χώρο, στο πιο κεντρικό σοκάκι...

Η καντίνα στην Καλοταρίτισσα άνοιξε και σας περιμένει!

0
Η αγαπημένη καντίνα της παραλίας άνοιξε και σας περιμένει καθημερινά, από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, για να απολαύσετε μοναδικές γεύσεις δίπλα στο...

Πασχαλινές Ευχές από την CAPTAIN

0
Η Captain Hellas αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες χονδρεμπορικές εταιρείες της χώρας με ολοκληρωμένες λύσεις για επαγγελματίες του κλάδου τροφίμων, Super Market, HO.RE.CA. Η εταιρεία...

Πασχαλινό Γλέντι στην Ταβέρνα “Λουδάρος” στη Λαγκάδα Αμοργού

0
Η παραδοσιακή ταβέρνα "Λουδάρος", πιστή στην αμοργιανή φιλοξενία και γεύση, σας προσκαλεί σε ένα αυθεντικό Πασχαλινό γλέντι γεμάτο αρώματα, γεύσεις και μουσική! Στο γιορτινό τραπέζι...

Ειρήνη Γιαννακοπούλου: Πρωτοποριακός τουρισμός πολυτέλειας και ευεξίας στην Αμοργό με πάνω...

0
Το περιοδικό «The Global Woman Leader Magazine for ‘Top 10 Best Women CEOs in Greece 2024» στο τεύχος του Δεκεμβρίου 2024 συμπεριέλαβε στις 10 κορυφαίες...

SOS από την Ένωση Ξενοδόχων & Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αμοργού, για...

0
Σε επιστολή διαμαρτυρίας αλλά και απόγνωσης έχει προβεί η Ένωση Ξενοδόχων & Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αμοργού, γνωρίζοντας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ακτοπλοϊκής εταιρείας SEA...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Sitemap