13.9 C
Amorgós
HomeAmorgos NewsΜηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών: Μας αφορά όλους και όλες!

Μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών: Μας αφορά όλους και όλες!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

10ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών

Το μήνυμα της ενότητας και της δύναμης που απορρέει από αυτήν, έστειλαν οι γυναίκες των Κυκλάδων, από τη Σέριφο, όπου το 10ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών, ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Κυριακή 6 Μαΐου 2018.

«Οι Κυκλαδίτισσες της Δημιουργίας και της Προφοράς λένε ΟΧΙ στη βία κατά των γυναικών» ήταν το θέμα του Συνεδρίου, όμως οι 80  γυναίκες – εκπρόσωποι και μέλη των 16 Συλλόγων και των 12 νησιών  δεν έμειναν μόνο σε αυτό!

ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΕ ΣΕΡΙΦΟ

Το πρόβλημα της μετάβασης στη Σέριφο, μέσω των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων, με τα επιδοτούμενα πλοία, έλυσαν με δική τους πρωτοβουλία οι Σύλλογοι, ναυλώνοντας ιδιωτικό πλοιάριο, με το οποίο εξυπηρετήθηκαν τα νησιά της Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Πάρου, Αντιπάρου, Σύρου, Αμοργού, Κέας, καθώς και όλοι οι ομιλητές και άλλοι συμμετέχοντες, με αυθημερόν μετάβαση στη Σέριφο. Στο ναυλωμένο πλοίο δόθηκε το όνομα «Το Πλοίο της Ισότητας», προς τιμήν της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, που έθεσε το Συνέδριο υπό την αιγίδα της και ενίσχυσε οικονομικά τη ναύλωση, αλλά και της Γενικής Γραμματέως, κας Φωτεινής Κούβελα, που ταξίδεψε μαζί μας.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Με την ευκαιρία της συνεύρεσης των Κυκλαδιτισσών στη Σέριφο και στα πλαίσια του 10ου Πανκυκλαδικού Συνεδρίου, το ΚΕΘΙ διοργάνωσε Επιμορφωτικό Σεμινάριο για γυναίκες αιρετές ή μη, καθώς και για κάθε γυναίκα που επιθυμεί να ενδυναμωθεί για να διεκδικήσει θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης σε τοπικό, εθνικό  και  ευρωπαϊκό επίπεδο. Το σεμινάριο παρακολούθησαν γυναίκες από πολλά διαφορετικά νησιά και ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση  για αυξημένη συμμετοχή σε θέσεις ευθύνης και εκπροσώπησης.

 

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ, ΟΜΙΛΙΕΣ

Στο συνέδριο, το οποίο παρακολούθησαν πάνω από 120 άτομα, το θέμα της βίας κατά των γυναικών αναπτύχθηκε με ακρίβεια και σαφήνεια από εννέα εξαιρετικές ομιλήτριες και έναν ομιλητή – νομικό Σύμβουλο, με ταυτόχρονη προβολή διαφανειών και σχετικών βίντεο.  Τις διάφορες μορφές του φαινομένου της βίας, την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την διαχείριση, στο σχολείο, στην οικογένεια, στην εργασία, στα ΜΜΕ, ανέπτυξαν οι κάτωθι:

 1. Αγγελική Παπάζογλου, κοινωνιολόγος, στέλεχος της ΓΓΙΦ
 2. Ματίνα Παπαγιαννοπούλου, Κοινωνιολόγος – Εγκληματολόγος, Στέλεχος ΚΕΘΙ
 3. Άννα Αναγνωστοπούλου, εμπειρογνώμων και επιμορφώτρια σε ζητήματα φύλου
 4. Μαρία Στρατηγάκη, καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστήμιου, Αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Δήμου Αθηναίων, πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας.
 5. Χαράλαμπος Πέτσας, Νομικός Σύμβουλος Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Σύρου
 6. Πηνελόπη Παπαδοπούλου, Κλινική ψυχολόγος της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας, ΕΠΑΨΥ
 7. Νάνσυ Μπούλιαρη, εκπρόσωπος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων
 8. Τσαμπίκα Καράκιζα, στέλεχος Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κυκλάδων
 9. Ελευθερία Φτακλάκη, διεθνολόγος, περιφερειακή σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου
 10. Τέτα Βαρλάμη, δημοσιογράφος ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κα Φωτεινή Κούβελα, η Πρόεδρος του ΚΕΘΙ κα Ειρήνη Αγαθοπούλου, οι Βουλευτές Κυκλάδων Νίκος Μανιός, Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού για τις Κυκλάδες κα Χριστιάννα Πάπιτση, ο Δήμαρχος Σερίφου κ. Αντώνης Αντωνάκης, και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αντιπρόεδρος Β’ της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σερίφου  κ. Δημήτρης Γκιολές και άλλοι εκπρόσωποι φορέων, όπως η κ. Μαρία Λοτσάρη εκ μέρους του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

 

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΧΑΡΤΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με την ολοκλήρωση των εισηγήσεων του συνεδρίου του Σαββάτου (4/5/2018), η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων και ο Δήμαρχος Σερίφου υπέγραψαν την «Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες» για τον Δήμο της Σερίφου. Ευελπιστούμε ο Δήμος να προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας καθώς και του Σχεδίου Δράσης για την εφαρμογή της Χάρτας.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

Η έξαρση των φαινομένων βίας τα τελευταία χρόνια και τα κλειστά στόματα στις κοινωνίες των Κυκλάδων, επιζητούν την ενεργό συμμετοχή όλων μας, στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου, αρχικά σε τοπικό και Συλλογικό επίπεδο, ως πιο προσιτό και οικείο. Σε αυτή τη βάση, προγραμματίζεται η δημιουργία άτυπου Δικτύου στήριξης «Αγκαλιά προστασίας σε κάθε νησί» με την ενεργοποίηση των κατά τόπους Συλλόγων.  Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη και δεν πρέπει να νιώθει μόνη στις Κυκλάδες.

Αίτημα για δημιουργία Ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, σε επίπεδο νομού (Σύρος), όπως υφίσταται στη Ρόδο, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου.

Γραμμή Υποστήριξης για γυναίκες στα νησιά από τους Συλλόγους. Συντονισμός Συλλόγων για διάχυση του θέματος στα νησιά με δημιουργία εκδηλώσεων.

Αίτημα για κάλυψη των θέσεων κοινωνικής υπηρεσιών στους Δήμους των Κυκλάδων, μόνιμες υποστηρικτικές δομές πρόληψης και αντιμετώπισης ψυχικής υγείας.

Ομάδες εργασίας στα νησιά για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν.

Ο ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Στα πλαίσια του 10ου Πανκυκλαδικού Συνεδρίου, με την έγκριση του ΥΠΠΕΘ και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. και Δ.Ε. Ν. Αιγαίου, διοργανώθηκε καλλιτεχνικός Μαθητικός Διαγωνισμός με τίτλο «Η Κυκλαδίτισσα της Προσφοράς και της Δημιουργίας λέει ΟΧΙ στην κάθε μορφή Βίας». Στον διαγωνισμό συμμετείχαν με έργα τους, σχολεία της Σερίφου, της Μυκόνου και της Νάξου με συνολικά 12 έργα. Τα παιδιά προσέγγισαν εύστοχα και με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, το θέμα της βίας, συγκινώντας τις/τους συνέδρους. Τα έργα εκτέθηκαν στο χώρο του Συνεδρίου, ενώ όλοι και όλες συμφώνησαν για τη σημασία μιας υγιειούς συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς φορείς, σε όλα τα επίπεδα.

 

 

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΙΓΙΔΕΣ, ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Το 10ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο διοργανώθηκε και συνχρηματοδοτήθηκε από την Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων και τον Σύλλογο Γυναικών Σερίφου ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ. Τέθηκε υπο την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας για την Ισότητα των φύλων (ΓΓΙΦ). Ενισχύθηκε οικονομικά από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τη ΓΓΙΦ, το ΚΕΘΙ, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σερίφου. Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν το Αρχείον Πολιτισμού, τα Σιφναϊκά Νέα, η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, η  Ένωση Κυκλαδικού Τύπου, το Ταξιδεύοντας στις Δυτικές Κυκλάδες και η ΕΡΤ .

ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ

Στα πλαίσια του Συνεδρίου, τα μέλη της Ο.Συ.Γυ. Κυκλάδων, αξιοποιώντας την ευκαιρία της συνάντησης των νησιών, πραγματοποίησαν δυο συνεδριάσεις, όπου συζήτησαν τα εξής θέματα:

 1. Δημιουργία βίντεο με το θέμα του Συνεδρίου, τις ομιλίες και στιγμιότυπα από την διοργάνωση. Διάχυση του θέματος του Συνεδρίου, με διοργάνωση εκδηλώσεων ανά νησί, όπου θα προβληθεί το βίντεο και θα γίνουν συζητήσεις μεταξύ των γυναικών και ειδικών σε θέματα βίας.
 2. Με πρωτοβουλία και ευθύνη των Συλλόγων – μελών της Ο.Συ.Γυ Κυκλάδων, θα διανεμηθεί έντυπο πληροφοριακό υλικό, σε όλα τα νησιά, για την αντιμετώπιση θεμάτων βίας, το οποίο θα λειτουργήσει ενημερωτικά, και υποστηρικτικά. Επίσης θα διανεμηθεί κατάλογος των Κοινωνικών Φορέων που θα μπορούσε να απευθυνθεί κάθε γυναίκα που αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων και θέματα βίας.
 3. Ξεκινάει η διαδικασία καταγραφής των εν ενεργεία αργαλειών των νησιών μας, καθώς και των ενεργών ανυφαντριών, με σκοπό την αναβίωση της Υφαντουργικής Τέχνης στα νησιά. Η πρώτη φάση του Σχεδίου Αναβίωσης της Υφαντικής Τέχνης (ΣΑΥΤ) θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα προχωρήσει η δεύτερη φάση με αίτημα συνεργασίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
 4. Συζητήθηκε και εξειδικεύτηκε το Σχέδιο Δράσης 2018, επικαιροποιήθηκαν οι στόχοι της Ομοσπονδίας, προσδιορίστηκε ο διεκδικητικός της ρόλος σε σχέση με τα προβλήματα, καθώς και ο επιμορφωτικός και εκπαιδευτικός της ρόλος. Για την ταχύτερη επίτευξη των σκοπών της, δημιουργήθηκαν Ομάδες εργασίας σε όλα τα νησιά, για άμεση επαφή και συνεργασία με την Ομοσπονδία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Best of Amorgos

Έκτακτα δρομολόγια για Αμοργό από την Blue Star Ferries τις ημέρες...

0
Η Blue Star Ferries ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Δήμου Αμοργού για ενίσχυση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης την περίοδο του Πάσχα, ώστε όσο τον δυνατόν περισσότεροι...

«Καλοκαιρινή μέθη»: διαφημιστικό spot  ή ταινία μικρού μήκους;

0
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η προβολή σε δύο μέρη της ιστορίας με τίτλο «Καλοκαιρινή μέθη» στα σοσιαλ μίντια του ξενώνα «Απέραντο Γαλάζιο» . Επικοινωνήσαμε με...

Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας

0
Το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας (Γ.Ν.Α.) εδώ και 15 έτη, έχει υιοθετήσει το νησί της Αμοργού, ως απομακρυσμένο, και οι μόνιμοι κάτοικοι, έχουν το...

Την Τετάρτη 23 Αυγούστου μονοήμερη κρουαζιέρα σε Κέρο, Δασκαλιό Κέρου, κ.Κουφονήσι,...

0
Ελάτε μαζί μας στην ημερήσια κρουαζιέρα από Αμοργό για Κέρο, Δασκαλιό Κέρου, Κάτω Κουφονήσι και αντικέρι! Ανακαλύψτε τα όμορφα νησιά μας με την πολυτελή...

Το Καμάρι, από το 1976 η σταθερή αγάπη μικρών και μεγάλων

0
Δίνοντας το όνομα του χωριού καταγωγής του στο καφέ - εστιατόριο του ο κυρ ΓιώργηςΝομικός φτιάχνει μικρά χειροποίητα «θαύματα» από το 1976…μετατρέποντας το όνομα...

O γύρος της Αμοργού με το Amorgos Roussetos Daily Cruises

0
Την Πέμπτη 13 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ο γύρος της Αμοργού με το Amorgos-Roussetos Daily Cruises. Ναυάγιο, Μοναστήρι, Χάλαρα, Μεταλλείο & Σπαρτί! Ανεξερεύνητα τοπία σας...

Καθημερινά δρομολόγια για το νησί της Γραμβούσας

0
Ξεκίνησαν σταθερά τα δρομολόγια για μία από τις πιο μακρινές μα ταυτόχρονα πιο μαγικές παραλίες της Αμοργού, στο νησάκι Γραμβούσα, απέναντι από τον όρμο...

Προβολή επιχειρήσεων από το amorgos news

0
Αγαπητοί μας συμπατριώτες, εάν επιθυμείτε να προβάλλουμε την επιχείρησή σας από το amorgos-news το κόστος είναι μόνο 120€. Στην τιμή περιλαμβάνεται: 1. Διαφημιστικό μπάνερ στην αρχική σελίδα του site που...

Καλοκαιρινό Giveaway από το βιβλιοπωλείο Αμοργός!

0
Ποιος είπε ότι όταν κλείσει το σχολείο ξεχνάμε τα βιβλία? Το βιβλιοπωλείο Αμοργός με το σύνθημα «διαβάζουμε και το καλοκαίρι» ετοίμασε ένα σούπερ “giveaway” για...

Bastet, το νέο hot spot των Καταπόλων

0
                                 Μια  νέα  πρόταση ήρθε  για να ταράξει τα νερά  των Καταπόλων! Με σύμβολο την πασίγνωστη θεά-γάτα Μπαστέτ, μια θεότητα  που σύμφωνα με την αιγυπτιακή παράδοση  συμβολίζει την...

Όταν το μεράκι συναντά την τέχνη! Πόρτες, Παράθυρα, Σίτες Γεώργιος Ν.Θηραίος

0
. Αν  κάποιος γνωρίζει καλά από αλουμίνιο στο χώρο των κατασκευών αυτός είναι ο  αμοργιανός   τεχνίτης  Γιώργος  Θηραίος. Με συνέπεια και επαγγελματισμό αλλά και το...

Μισός αιώνας λειτουργίας της αλυσίδας  φωτογραφείων  Photovekris

0
Η έναρξη λειτουργίας του πρώτου φωτογραφείου στον Άγιο Δημήτριο το 1974 είναι η ζωντανή απόδειξη  ενός ανθρώπου που έκανε το χόμπι του επάγγελμα και...

Το στέκι του Μαχαίρα, ένα κρυμμένο διαμάντι στον οικισμό του Ασφοντιλίτη

0
Είτε  είσαι δεινός περιπατητής και έρχεσαι από το παλιό ορεινό  μονοπάτι της διαδρομής, τη Μεγάλη Στράτα, στο ύψος της Όξω Μεριάς, είτε φτάσεις με...

Μάιος, ο ιδανικότερος μήνας  να δημιουργήσετε τον δικό σας κήπο!

0
                      Ήρθεν ο  Μάης….. με τα λούλουδα και με τις πρασινάδες. ‘Ηρθεν ο Μάης μάτια μου ήρθε  καλέ, ήρθε το καλοκαίρι..ο Μάης με τα λούλουδα...

Το βιβλίοπωλείο Αμοργός συμμετέχει στη Δράση Σαγκουίνι 2023: Αντάλλαξε ένα βιβλίο...

0
Μας ρωτούσατε εάν θα ξαναγίνει η δράση σαγκουινι! Ξεκίνησε και το βιβλιοπωλείο Αμοργος συμμετέχει....Τη Δράση Μανταρίνι, την ξέρετε ήδη και την αγαπάτε! Ήρθε η ώρα...

Erisimo studios: Απόλαυσε τις διακοπές σου σε ένα ονειρεμένο τοπίο!

0
Χτισμένο αμφιθεατρικά, στην πλαγιά του Όρμου Αιγιάλης, με θέα όλο τον γυαλό, βρίσκεται το συγκρότημα των Erisimo studios. Με το άρωμα του βοτάνου από...

Studio84.gr: το νέο «έξυπνο» e-shop για τους λάτρεις της φωτογραφίας!

0
Σας αρέσει να φωτογραφίζετε  τους αγαπημένους σας? Απαθανατίζετε  στιγμές με το κινητό σας? Αφιερώνετε χρόνο για να αποτυπώσετε  σωστά ένα τοπίο? Και όλα αυτά...

Πανσιόν Χώρα: δωμάτια με θέα!

0
Για όσους θέλουν να απολαύσουν γεύση αυθεντικής νησιώτικης φιλοξενίας, η επιλογή είναι αναμφισβήτητα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ''πανσιόν Χώρα'' στην πρωτεύουσα του νησιού. Χτισμένα στη γραφική...

Η σύγχρονη ιστορία του τουρισμού στην Αμοργό μέσα από τη ζωή...

0
Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου Αν θελήσουμε να εξετάσουμε την εμφάνιση του τουριστικού φαινομένου στο Αιγαίο και τις Κυκλάδες, αυτόματα η σκέψη μας στρέφεται στη σύγχρονη μεταπολεμική...

Lakki Village: ένα διαχρονικό «κόσμημα» στην φιλοξενία της Αμοργού

0
Oικογενειακό ξενοδοχείο πάνω στη θάλασσα υπό τη διεύθυνση της οικογένειας Γαβαλά στη διάθεση των επισκεπτών και φέτος. Το Πάσχα πλησιάζει, κάντε την κράτηση σας έγκαιρα...

Υakamos amorgos, μια νέα  γαστρονομική πρόταση στο νησί!

0
Διακαμός ή Yakamos, το λαμπύρισμα δηλαδή  των θαλάσσιων πλασμάτων στο νερό, ειδικά όταν τον ουρανό στολίζει ένα γεμάτο φεγγάρι. Η λάμψη αυτή αποτελεί έμπνευση...

Διαμερίσματα Xenisis στον Όρμο  Αιγιάλης, ιδανική επιλογή για τις διακοπές σας!

0
Αν είσαι λάτρης της άνεσης η διαμονή στο «Xenisis apartments»  είναι μονόδρομος αφού ένα συγκρότημα  έξι νέων  διαμερισμάτων δυναμικότητας  2-4 ατόμων χτισμένα στην είσοδο...

ΗERMES-RENT A CAR-γνωρίστε το νησί με τα ‘’φτερά’’ του αγγελιαφόρου Ερμή

0
Το νησί της Αμοργού, με το ιδιαίτερο σχήμα και τα χιλιόμετρα ακτογραμμής του, σου  επιβάλλει τη χρήση μεταφορικού μέσου για την  ολοκληρωμένη εξερεύνηση του....

Politimi’s Studios: Διαμονή στην Χώρα της Αμοργού με θέα τους γραφικούς...

0
Στα Politimi’s Studios απολαμβάνεις τη νησιώτικη ομορφιά ενώ βρίσκεσαι μία ανάσα από την Χώρα της Αμοργού. Η θέση των Politimis Studiοs είναι ιδανική καθώς...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Sitemap