11.2 C
Amorgós
HomeAmorgos NewsΜηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών: Μας αφορά όλους και όλες!

Μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών: Μας αφορά όλους και όλες!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

10ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών

Το μήνυμα της ενότητας και της δύναμης που απορρέει από αυτήν, έστειλαν οι γυναίκες των Κυκλάδων, από τη Σέριφο, όπου το 10ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών, ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Κυριακή 6 Μαΐου 2018.

«Οι Κυκλαδίτισσες της Δημιουργίας και της Προφοράς λένε ΟΧΙ στη βία κατά των γυναικών» ήταν το θέμα του Συνεδρίου, όμως οι 80  γυναίκες – εκπρόσωποι και μέλη των 16 Συλλόγων και των 12 νησιών  δεν έμειναν μόνο σε αυτό!

ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΕ ΣΕΡΙΦΟ

Το πρόβλημα της μετάβασης στη Σέριφο, μέσω των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων, με τα επιδοτούμενα πλοία, έλυσαν με δική τους πρωτοβουλία οι Σύλλογοι, ναυλώνοντας ιδιωτικό πλοιάριο, με το οποίο εξυπηρετήθηκαν τα νησιά της Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Πάρου, Αντιπάρου, Σύρου, Αμοργού, Κέας, καθώς και όλοι οι ομιλητές και άλλοι συμμετέχοντες, με αυθημερόν μετάβαση στη Σέριφο. Στο ναυλωμένο πλοίο δόθηκε το όνομα «Το Πλοίο της Ισότητας», προς τιμήν της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, που έθεσε το Συνέδριο υπό την αιγίδα της και ενίσχυσε οικονομικά τη ναύλωση, αλλά και της Γενικής Γραμματέως, κας Φωτεινής Κούβελα, που ταξίδεψε μαζί μας.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Με την ευκαιρία της συνεύρεσης των Κυκλαδιτισσών στη Σέριφο και στα πλαίσια του 10ου Πανκυκλαδικού Συνεδρίου, το ΚΕΘΙ διοργάνωσε Επιμορφωτικό Σεμινάριο για γυναίκες αιρετές ή μη, καθώς και για κάθε γυναίκα που επιθυμεί να ενδυναμωθεί για να διεκδικήσει θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης σε τοπικό, εθνικό  και  ευρωπαϊκό επίπεδο. Το σεμινάριο παρακολούθησαν γυναίκες από πολλά διαφορετικά νησιά και ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση  για αυξημένη συμμετοχή σε θέσεις ευθύνης και εκπροσώπησης.

 

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ, ΟΜΙΛΙΕΣ

Στο συνέδριο, το οποίο παρακολούθησαν πάνω από 120 άτομα, το θέμα της βίας κατά των γυναικών αναπτύχθηκε με ακρίβεια και σαφήνεια από εννέα εξαιρετικές ομιλήτριες και έναν ομιλητή – νομικό Σύμβουλο, με ταυτόχρονη προβολή διαφανειών και σχετικών βίντεο.  Τις διάφορες μορφές του φαινομένου της βίας, την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την διαχείριση, στο σχολείο, στην οικογένεια, στην εργασία, στα ΜΜΕ, ανέπτυξαν οι κάτωθι:

 1. Αγγελική Παπάζογλου, κοινωνιολόγος, στέλεχος της ΓΓΙΦ
 2. Ματίνα Παπαγιαννοπούλου, Κοινωνιολόγος – Εγκληματολόγος, Στέλεχος ΚΕΘΙ
 3. Άννα Αναγνωστοπούλου, εμπειρογνώμων και επιμορφώτρια σε ζητήματα φύλου
 4. Μαρία Στρατηγάκη, καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστήμιου, Αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Δήμου Αθηναίων, πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας.
 5. Χαράλαμπος Πέτσας, Νομικός Σύμβουλος Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Σύρου
 6. Πηνελόπη Παπαδοπούλου, Κλινική ψυχολόγος της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας, ΕΠΑΨΥ
 7. Νάνσυ Μπούλιαρη, εκπρόσωπος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων
 8. Τσαμπίκα Καράκιζα, στέλεχος Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κυκλάδων
 9. Ελευθερία Φτακλάκη, διεθνολόγος, περιφερειακή σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου
 10. Τέτα Βαρλάμη, δημοσιογράφος ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κα Φωτεινή Κούβελα, η Πρόεδρος του ΚΕΘΙ κα Ειρήνη Αγαθοπούλου, οι Βουλευτές Κυκλάδων Νίκος Μανιός, Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού για τις Κυκλάδες κα Χριστιάννα Πάπιτση, ο Δήμαρχος Σερίφου κ. Αντώνης Αντωνάκης, και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αντιπρόεδρος Β’ της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σερίφου  κ. Δημήτρης Γκιολές και άλλοι εκπρόσωποι φορέων, όπως η κ. Μαρία Λοτσάρη εκ μέρους του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

 

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΧΑΡΤΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με την ολοκλήρωση των εισηγήσεων του συνεδρίου του Σαββάτου (4/5/2018), η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων και ο Δήμαρχος Σερίφου υπέγραψαν την «Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες» για τον Δήμο της Σερίφου. Ευελπιστούμε ο Δήμος να προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας καθώς και του Σχεδίου Δράσης για την εφαρμογή της Χάρτας.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

Η έξαρση των φαινομένων βίας τα τελευταία χρόνια και τα κλειστά στόματα στις κοινωνίες των Κυκλάδων, επιζητούν την ενεργό συμμετοχή όλων μας, στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου, αρχικά σε τοπικό και Συλλογικό επίπεδο, ως πιο προσιτό και οικείο. Σε αυτή τη βάση, προγραμματίζεται η δημιουργία άτυπου Δικτύου στήριξης «Αγκαλιά προστασίας σε κάθε νησί» με την ενεργοποίηση των κατά τόπους Συλλόγων.  Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη και δεν πρέπει να νιώθει μόνη στις Κυκλάδες.

Αίτημα για δημιουργία Ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, σε επίπεδο νομού (Σύρος), όπως υφίσταται στη Ρόδο, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου.

Γραμμή Υποστήριξης για γυναίκες στα νησιά από τους Συλλόγους. Συντονισμός Συλλόγων για διάχυση του θέματος στα νησιά με δημιουργία εκδηλώσεων.

Αίτημα για κάλυψη των θέσεων κοινωνικής υπηρεσιών στους Δήμους των Κυκλάδων, μόνιμες υποστηρικτικές δομές πρόληψης και αντιμετώπισης ψυχικής υγείας.

Ομάδες εργασίας στα νησιά για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν.

Ο ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Στα πλαίσια του 10ου Πανκυκλαδικού Συνεδρίου, με την έγκριση του ΥΠΠΕΘ και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. και Δ.Ε. Ν. Αιγαίου, διοργανώθηκε καλλιτεχνικός Μαθητικός Διαγωνισμός με τίτλο «Η Κυκλαδίτισσα της Προσφοράς και της Δημιουργίας λέει ΟΧΙ στην κάθε μορφή Βίας». Στον διαγωνισμό συμμετείχαν με έργα τους, σχολεία της Σερίφου, της Μυκόνου και της Νάξου με συνολικά 12 έργα. Τα παιδιά προσέγγισαν εύστοχα και με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, το θέμα της βίας, συγκινώντας τις/τους συνέδρους. Τα έργα εκτέθηκαν στο χώρο του Συνεδρίου, ενώ όλοι και όλες συμφώνησαν για τη σημασία μιας υγιειούς συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς φορείς, σε όλα τα επίπεδα.

 

 

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΙΓΙΔΕΣ, ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Το 10ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο διοργανώθηκε και συνχρηματοδοτήθηκε από την Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων και τον Σύλλογο Γυναικών Σερίφου ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ. Τέθηκε υπο την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας για την Ισότητα των φύλων (ΓΓΙΦ). Ενισχύθηκε οικονομικά από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τη ΓΓΙΦ, το ΚΕΘΙ, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σερίφου. Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν το Αρχείον Πολιτισμού, τα Σιφναϊκά Νέα, η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, η  Ένωση Κυκλαδικού Τύπου, το Ταξιδεύοντας στις Δυτικές Κυκλάδες και η ΕΡΤ .

ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ

Στα πλαίσια του Συνεδρίου, τα μέλη της Ο.Συ.Γυ. Κυκλάδων, αξιοποιώντας την ευκαιρία της συνάντησης των νησιών, πραγματοποίησαν δυο συνεδριάσεις, όπου συζήτησαν τα εξής θέματα:

 1. Δημιουργία βίντεο με το θέμα του Συνεδρίου, τις ομιλίες και στιγμιότυπα από την διοργάνωση. Διάχυση του θέματος του Συνεδρίου, με διοργάνωση εκδηλώσεων ανά νησί, όπου θα προβληθεί το βίντεο και θα γίνουν συζητήσεις μεταξύ των γυναικών και ειδικών σε θέματα βίας.
 2. Με πρωτοβουλία και ευθύνη των Συλλόγων – μελών της Ο.Συ.Γυ Κυκλάδων, θα διανεμηθεί έντυπο πληροφοριακό υλικό, σε όλα τα νησιά, για την αντιμετώπιση θεμάτων βίας, το οποίο θα λειτουργήσει ενημερωτικά, και υποστηρικτικά. Επίσης θα διανεμηθεί κατάλογος των Κοινωνικών Φορέων που θα μπορούσε να απευθυνθεί κάθε γυναίκα που αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων και θέματα βίας.
 3. Ξεκινάει η διαδικασία καταγραφής των εν ενεργεία αργαλειών των νησιών μας, καθώς και των ενεργών ανυφαντριών, με σκοπό την αναβίωση της Υφαντουργικής Τέχνης στα νησιά. Η πρώτη φάση του Σχεδίου Αναβίωσης της Υφαντικής Τέχνης (ΣΑΥΤ) θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα προχωρήσει η δεύτερη φάση με αίτημα συνεργασίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
 4. Συζητήθηκε και εξειδικεύτηκε το Σχέδιο Δράσης 2018, επικαιροποιήθηκαν οι στόχοι της Ομοσπονδίας, προσδιορίστηκε ο διεκδικητικός της ρόλος σε σχέση με τα προβλήματα, καθώς και ο επιμορφωτικός και εκπαιδευτικός της ρόλος. Για την ταχύτερη επίτευξη των σκοπών της, δημιουργήθηκαν Ομάδες εργασίας σε όλα τα νησιά, για άμεση επαφή και συνεργασία με την Ομοσπονδία.

Best of Amorgos

Δρομολόγια στη Γραμβούσα, βαρκάδα στο ναυάγιο και ο γύρος της Αμοργού...

0
Δρομολόγια στη Γραμβούσα, βαρκάδα στο Ναυάγιο και τον γύρο την Αμοργού πραγματοποιεί το Amorgos Roussetos Daily Cruises με τα δύο καΐκια που διαθέτει "Αγία...

Ammos Islandwear: Ανδρικά-γυναικεία ενδύματα και αξεσουάρ με υπέροχη καλοκαιρινή διάθεση

0
Από το 2015 στην πλατεία Καταπολών (απέναντι από το φαρμακείο) λειτουργεί το κατάστημα  ΑΜΜΟΣ islandwear παντα ενημερωμένο, φρέσκο και γεμάτο ξεχωριστές επιλογές σε ρούχα,...

Στο εστιατόριο Corner θα βρείτε νόστιμα πιάτα, άριστη εξυπηρέτηση και...

0
Χειμώνα - καλοκαίρι εδώ και πάνω από 30 χρόνια ο Νίκος Οικονομίδης και η οικογένειά του προσφέρουν τα πιο γευστικά, ελληνικά πιάτα. Το εστιατόριο Corner,...

Anna studios: Καλαίσθητα δωμάτια με θέα τη θάλασσα και έναν ονειρικό κήπο 

0
Αν ψάχνεις άνετα δωμάτια σε ιδανική τοποθεσία και πλήρως εξοπλισμένα σίγουρα τα Anna Studios είναι αυτά που χρειάζεσαι. Τα Anna Studios βρίσκονται σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από το λιμάνι...

Περγαλίδι: Το all day bar της Λαγκάδας

0
Δέκα χρόνια κλείνει φέτος το Περγαλίδι στη Λαγκάδα, το γνωστό καφέ - σνακ - μπαρ που σου κρατάει συντροφιά από το πρωί έως αργά το βράδυ! Η...

«Το Πάσχα στο “Απέραντο γαλάζιο” είμαστε όλοι μια παρέα!»

0
Το Πάσχα στην Αμοργό είναι πολύ ιδιαίτερο. Η  Άνοιξη «φοράει» τα γιορτινά της και για πολλές εποχιακές επιχειρήσεις, η Μεγάλη Εβδομάδα σηματοδοτεί και την...

Laundry Amorgos: Laundry services στα Κατάπολα Αμοργού

0
Στα Κατάπολα Αμοργού σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από το λιμάνι βρίσκεται το Laundry Amorgos. To Laundry Amorgos αναλαμβάνει την φροντίδα, το πλύσιμο και το...

“Απέραντο γαλάζιο” – Λιλή & Παύλος Γαβαλάς: Ένας ξενώνας και δυο...

0
Ο ξενώνας «Απέραντο γαλάζιο» είναι πράγματι ένα κόσμημα υψηλής αισθητικής και με θέα που σου κόβει την ανάσα στον κόλπο της Αιγιάλης. Αλλά για...

Στην έκθεση Food Expo η ποτοποιία Amorgion

0
Την μεγάλη ποικιλία σε κρασιά και ποτιά που διαθέτει η ποτοποιία Αmorgion θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν όσοι επισκεφτούν την έκθεση Food Expo...

Pension Maria: Διαμονή μόλις μία ανάσα από την κεντρική παραλία των...

0
To Pension Maria στα Κατάπολα απέχει μόλις λίγα μέτρα από την κεντρική παραλία και βρίσκεται στη γραφική συνοικία της Αμοργού, στο Ξυλοκερατίδι.  Πρόκειται για...

Γυρίζοντας την Αμοργό με οχήματα από το Evdokia’s car and bike...

0
Αυτοκίνητα, μηχανάκια, γουρούνες, ποδήλατα και buggy μπορείτε να νοικιάσετε από το Evdokia's car and bike rental για να εξερευνήσετε το νησί, να δείτε τα...

Για φαγητό στο λιμάνι της Κυρά Κατίνας

0
"Το Λιμάνι της Κυρά Κατίνας" στην Αιγιάλη διαθέτει μία από τις καλύτερες κουζίνες στην Αμοργό και είναι γνωστό για την ποικιλία θαλασσινών και τα...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τα social μας

4,101FansLike
6,990FollowersFollow
119SubscribersSubscribe

Τα Αγαπημένα

Sitemap