Μαγιόλ και Μαγιόρκα: Ποιοι ήταν οι ήρωες της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο»!

0

Στην Αμοργό οι καταδύσεις φέτος έχουν την τιμητική τους αφού για πρώτη φορά θα διοργανωθεί τον Σεπτέμβριο διεθνές τουρνουά free diving. Με αφορμή τους καταδυτικούς αγώνες αξίζει να θυμηθούμε ποιοι ήταν οι πραγματικοί δύτες που ενέπνευσαν τον Λικ Μπεσόν να γυρίσει το «Απέραντο Γαλάζιο» στα νερά της Αμοργού.

 

Ο Ζακ και ο Έντζο που πρωταγωνιστούν στην ταινία «Απέραντο Γαλάζιο» ενσαρκώνουν δύο θρύλους της ελεύθερης κατάδυσης τον Ζακ Μαγιόλ και τον Έντζο  Μαγιόρκα. Ποιοι όμως ήταν πραγματικά ο Μαγιολ και ο Μαγιόρκα;

 

 Ζακ Μαγιόλ: Ο άνθρωπος – δελφίνι

Τον αποκαλούσαν άνθρωπο – δελφίνι. Ένας χαρακτηρισμός που οφείλεται όχι μόνο στα κατορθώματά του αλλά και στην ιδιαίτερη σχέση που ανέπτυξε με τα δελφίνια. Χωρίς οξυγόνο με μοναδικό όπλο την αναπνοή του βουτούσε έχοντας πάντα στο μυαλό του πως πρέπει να ξεπεράσει τα όριά του. Ο Ζακ Μαγιόλ γεννήθηκε το 1927 στη Σαγκάη και στην ηλικία των 49 ετών έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να κατέβει χωρίς μπουκάλες στα 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Κάτι που οι επιστήμονες τότε το θεωρούσαν αδύνατον.  

 Ο Μαγιόλ αγαπούσε τη θάλασσα ήθελε να γίνει ένα με αυτή! Η ζωή του Ζακ Μαγιόλ, η αγάπη του για τις καταδύσεις αλλά και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του αποτέλεσε το αντικείμενο της πασίγνωστης ταινίας τους Λικ Μπεσόν.

Στις 22 Δεκεμβρίου του 2001 ο Ζακ αυτοκτόνησε στην Ελβα της Ιταλίας. 

 Ο αντίπαλος Εντζο Μαγιόρκα

Ο Έντζο Μαγιόρκα γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1931 στις Συρακούσες, στη νότια Σικελία. Ο Ιταλός δύτης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποίησε ελεύθερη κατάδυση κάτω από τα 50 μέτρα. Δεν έπαψε ποτέ να βουτάει και να καταδύεται. Το 1988 έσπασε το ρεκόρ όταν ήταν σε ηλικία 57 ετών καθώς βούτηξε σε βάθος 101 μέτρων. Εννέα χρόνια μετά το ρεκόρ των 100 μέτρων του «αιώνιου» αντιπάλου του Ζακ Μαγιόλ.  Όταν τελείωσε τη σταδιοδρομία του ως δύτη, ο Έντσο Μαγιόρκα αφιερώθηκε στην υπεράσπιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ο Ιταλός δύτης έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο του 2016.

Το σενάριο της ταινίας βασίστηκε στην αντιπαλότητα των δύο σταρ του καταδυτικού κόσμου. Η αγάπη τους για τις καταδύσεις γίνεται εμμονή και καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας φαίνεται ξεκάθαρα το πείσμα των δύο αντρών να ξεπεράσουν τα όρια τους. 

magiorka1 mayol