Καταδυτικός προορισμός για φέτος η Αμοργός!

0

Οι προετοιμασίες για το Authentic Big Blue συνεχίζονται πυρετωδώς. Το amorgos – news.gr συνάντησε έναν από τους βασικούς συντελεστές της διοργάνωσης.  Γνωρίσαμε και μιλήσαμε με τον Δημήτρη Κούμουλο, τον διοργανωτή των καταδυτικών αγώνων, πρόεδρο της ΑIDA HELLAS και ιδιοκτήτη της σχολής ελεύθερης κατάδυσης ΟΝΕΒREATH freediving. O Δημήτρης μας εξήγησε τι ακριβώς θα γίνει στην Αγία Άννα της Αμοργού μεταξύ 18 και 23 Σεπτεμβρίου.

Πώς προέκυψε η ιδέα του Authentic Big Blue;

Η Βιβή Δρακά έβαλε τη σπίθα. Την συνάντησα μαζί με τον αντιπρόεδρο της AIDA HELLAS Xρήστο Παπαδόπουλο. Όταν μας εξήγησε από κοντά τι ήθελε να κάνει, το σκεφτήκαμε σχεδόν μισό δευτερόλεπτο …άλλο που δεν θέλαμε εμείς… και αμέσως συμφωνήσαμε! Το σημαντικότερο είναι πως οι καταδύσεις θα γίνουν στο μέρος όπου γυρίστηκε η ταινία «Απέραντο Γαλάζιο». Στην Αμοργό! Τέτοια ομορφιά που να την ξαναδείς!

Έχετε ξαναπάει στην Αμοργό;

Είχα πάει στην Αμοργό πιτσιρικάς πριν από 17 χρόνια με αφορμή την ταινία «Απέραντο Γαλάζιο». Ξαναπήγα Αμοργό πέρυσι γιατί έπρεπε εμείς οι ίδιοι να τσεκάρουμε τα νερά να δούμε αν είναι κατάλληλες οι συνθήκες για καταδυτικούς αγώνες. Περάσαμε με σκάφος  βυθόμετρο για να δούμε τη διαμόρφωση του βυθού. Το βάθος της Αγίας Άννας όπου και θα γίνουν οι αγώνες είναι απεριόριστο αλλά βρήκαμε και μια δευτερεύουσα τοποθεσία σε περίπτωση που υπάρχει νοτιάς και δεν μπορούμε να βουτήξουμε στην Αγία Άννα. Η δεύτερη επιλογή βρίσκεται ανάμεσα στην Νικουριά και την Αμοργό. Εκεί υπάρχει μια γούρνα που έχει ένα βάθος γύρω στα 80 μέτρα. Ας ελπίσουμε όμως πως ο καιρός θα σταθεί σύμμαχός μας!

Πόσες ημέρες θα διαρκέσουν οι καταδυτικοί αγώνες;

Το αγωνιστικό κομμάτι θα είναι τις πρωινές ώρες. Η πρώτη επίσημη ημέρα των αγώνων είναι 18 Σεπτεμβρίου και η τελευταία 23 Σεπτεμβρίου. Εκεί θα προσθέσουμε δύο ημέρες πριν και δύο ημέρες μετά διότι θα έχουμε προπονήσεις, θα υπάρχει τελετή έναρξης και τελετή λήξης. Στην ουσία 4 ημέρες θα είναι επίσημες ημέρες αγώνα και οι ενδιάμεσες θα είναι προπόνηση. Σε περίπτωση που ο καιρός δεν είναι ο ιδανικός μπορεί μια μέρα προπόνησης να γίνει αγωνιστική ή το αντίθετο.

Ποια θα είναι τα αγωνίσματα;

Τα αγωνίσματα είναι τρία. Το πρώτο ονομάζεται σταθερά βάρη με πέδιλα και  είναι κατάδυση με πέδιλα ή μονοπέδιλο, το δεύτερο ονομάζεται σταθερά βάρη χωρίς πέδιλα ,είναι αυτό που κάνω και εγώ, είναι κατάδυση χωρίς πέδιλο και μοιάζει με υποβρύχιο κολύμπι προσθίου και το τρίτο αγώνισμα ονομάζεται free immersion ουσιαστικά τραβάς με το χέρι σου το σκοινί και ανεβαίνεις με τον ίδιο τρόπο. Θα υπάρχει ένα νικητής σε κάθε κατηγορία, ένας για τους άντρες μία νικήτρια για τις γυναίκες. Θα έχουμε όμως και τον νικητή που θα συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία και από τα τρία αγωνίσματα.

Ο εκδότης μας Αντώνης Βεκρής πρότεινε στον κ.Κούμουλο να συμπεριλάβουν το άθλημα με την σκανδαλόπετρα. Για όσους δεν το γνωρίζουν πρόκειται για έναν τρόπο κατάδυσης που έκαναν τα παλιά χρόνια και ξεκίνησε από τους σφουγγαράδες.Έπιαναν μία πέτρα η οποία με το βάρος της τους τραβούσε στον βυθό, έπιαναν ότι προλάβαιναν (σφουγγάρια, φούσκες κλπ) στα λεπτά που κρατούσαν την αναπνοή τους και μετά κάποιος από το καίκι τους τραβούσε με το σχοινί στην επιφάνεια.

Η σκανδαλόπετρα δεν μπορεί για λόγους ασφαλείας να ενταχθεί στο αγωνιστικό κομμάτι ωστόσο σκεφτόμαστε να αναβιώσουμε αυτόν τον τρόπο κατάδυσης σε ρηχά νερά μάλλον στο λιμάνι των Καταπόλων , κάτι σαν επίδειξη. Αν καταφέρουμε και το χωρέσουμε στο πρόγραμμα  Θα είναι ένα όμορφο θέαμα!

Ποιο το κόστος της συμμετοχής;

Το κόστος της συμμετοχής έως και τέλος Μαΐου είναι 190 ευρώ και μετά 250 ευρώ. Αυτή η τιμή περιλαμβάνει 8 ημερών βουτιές και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια προς και από την Αμοργό. Αν κάποιος δεν μπορεί να κάτσει όλη την εβδομάδα έχει τη δυνατότητα να βουτήξει με την ημέρα. Οι επίσημες αγωνιστικές ημέρες στοιχίζουν 55 ευρώ και οι προπονητικές 30 ευρώ. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε πως υπάρχει μια διαδικασία που απαιτείται γιατί κοιτάμε πολύ το θέμα της ασφάλειας. Αυτό για εμάς έχει την μεγαλύτερη σημασία!

Πώς καταφέρατε να συνδυάσετε τους καταδυτικούς αγώνες με την γαστρονομία;

Για εμάς δεν είναι απλοί αγώνες γι αυτό και τους πλαισιώσαμε με τις ημέρες γαστρονομίας Αμοργού. Εμείς θέλουμε να το κάνουμε ολοκληρωμένο έτσι ώστε να καταλάβει ο ελεύθερος δύτης πως όχι μόνο θα κάνει το χόμπι του αλλά θα μπορεί να φέρει την οικογένειά του και να κάνει διακοπές. Σκοπός μας είναι η Αμοργός να γίνει καταδυτικός προορισμός και παράλληλα προορισμός διακοπών. Να δίνεται η δυνατότητα σε όσους έρχονται για να βουτήξουν να γεμίσουν εφόσον θέλουν το πρόγραμμα τους και με άλλες δραστηριότητες. Το γαστρονομικό θα λάβει χώρα σε όλη την Αμοργό! Θα μαγειρεύουν σε καΐκι, στην ύπαιθρο, στον Ασφοντυλίτη. Θα έρθουν και πολύ γνωστοί σεφ.

Ποιες άλλες δράσεις θα γίνουν παράλληλα με τους καταδυτικούς αγώνες;

Το αγωνιστικό το κομμάτι είναι τις πρωινές ώρες. Εμείς σκεφτόμαστε να κάνουμε τα απογεύματα κάποια μαθήματα σε παιδάκια που θέλουν να ασχοληθούν με το άθλημα και θέλουν να μάθουν περισσότερα για αυτό. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε για παράδειγμα στα Κατάπολα, στον Όρμο που τα νερά είναι ρηχά. Έχει σημασία να δείξουμε την ελεύθερη κατάδυση στους πιτσιρικάδες. Επίσης θα διοργανωθεί ένας αγώνας στατικής άπνοιας στο ξενοδοχείο Αιγιαλής , ο οποίος θα έχει επίσης επίσημη κατάταξη. Υπάρχουν και άλλες σκέψεις , όπως αγώνας δρόμου στην Χώρα , μαθήματα yoga κλπ , αλλά όλα αυτά θα οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Έχετε προσκαλέσει αθλητές του κλάδου;

Το μεγαλύτερο όνομα που έχει δηλώσει συμμετοχή μέχρι τώρα είναι στις γυναίκες και είναι η πρωταθλήτρια Ουκρανίας Νατάλια Ζάρκοβα. Αυτή έχει τα ρεκόρ της χώρας και στα τρία αγωνίσματα βάθους. Από τους Έλληνες θα συμμετάσχουν ο Γιάννης Γιαγκίνης, ο Άρης Ιωαννίδης , Γιώργος Μητρόπουλος , Γιώργος Σακκάς  κ.α. και από τις γυναίκες η Τζένα Απότοκος και η Δανάη Βαρβέρη που είναι οι καλύτερες μας αθλήτριες στο βάθος. Έχουμε προσκαλέσει και τον Ρώσο Αλεξέι Μολτσάνοβ που έχει σημειώσει ρεκόρ στα 129 μέτρα στην κατάδυση με πέδιλα. Αν του το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις θα έρθει.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ασχοληθεί κάποιος με την ελεύθερη κατάδυση;

Δεν είναι δύσκολο να ασχοληθείς με την ελεύθερη κατάδυση. Δύσκολο είναι το αγωνιστικό κομμάτι. Αν θέλεις να «ταλαιπωρηθείς» προπονητικά τότε ακολουθείς το αγωνιστικό. Αυτό απαιτεί να έχεις περάσει πολλές ώρες κάτω από το νερό και φυσικά συχνές προπονήσεις. Το μόνο που απαιτείται είναι χρόνος, πολύς χρόνος! Για να καταλάβετε η πλειοψηφία όλων όσων θα είναι στην Αμοργό, το χειμώνα κάνει προπόνηση στις πισίνες και το καλοκαίρι στις θάλασσες. Εμείς θέλουμε να κάνουμε μια διοργάνωση όπου θα μπορούν να έρθουν όλοι και οι έμπειροι δύτες και οι αρχάριοι δύτες.

Οι δικές σας επιδόσεις;

Εγώ βουτάω χωρίς πέδιλα και φτάνω τα 62 μέτρα. Στην πισίνα στατικά κρατάω την αναπνοή περίπου εξίμισι λεπτά, στην θάλασσα οι βουτιές αυτές κρατούν δύο με τρία λεπτά το πολύ.

Πιστεύεις πως η Αμοργός μπορεί να καταστεί καταδυτικός προορισμός;

Τα νησιά μας έχουν καταπληκτικούς βυθούς. Η Αμοργός είναι ήδη καταδυτικός προορισμός για τους αυτόνομους δύτες. Έχει όλες τις προοπτικές και πιστεύω πως φέτος με την επιτυχία του πρώτου Authentic Big Blue θα γίνει η αρχή και στην ελεύθερη κατάδυση.

 

*Ο Δημήτρης Κούμουλος  μίλησε στον Αντώνη Βεκρή και την Ειρήνη Γεωργιλέα

IMG_4734 IMG_4747 IMG_4749 IMG_4750