Από τις ομορφότερες των Κυκλάδων θεωρείται η Χώρα της Αμοργού και όχι άδικα! Τα γραφικά σοκάκια, τα παραδοσιακά μαγαζιά και οι καλοσυνάτοι ντόπιοι αποτελούν τους τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους αξίζει να την επισκεφτείς. Εκτός όμως από την δική της ιδιαίτερη ομορφιά η Χώρα Αμοργού διαθέτει και πολλά αξιοθέατα μέσα από τα οποία μπορείς να μάθεις για την ιστορία της.
Το Κάστρο με τις πολεμίστρες
Το Κάστρο κτίστηκε τον 13ο αιώνα από τον Ιερεμία Γκύζη στο υψηλότερο σημείο της χώρας. Σήμερα σώζονται τμήματα του τείχους με τις πολεμίστρες. Καθώς μπαίνεις στο κάστρο, στην είσοδο, το πρώτο πράγμα που συναντάς είναι το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.
Ο πύργος του Γαβρά
Ο πύργος του Γαβρά βρίσκεται στο κέντρο της Χώρας και είναι κτίσμα του 16ου αιώνα. Πρόκειται για ένα όμορφο αρχοντικό βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Σε αυτό εκτίθενται διάφορα ευρήματα, κυρίως γλυπτά και επιγραφές από τις ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς στο νησί.
Οι μεταβυζαντινές Εκκλησίες της Χώρας
Μοναδικές είναι και οι μεταβυζαντινές εκκλησίες της Χώρας. Αξίζει να δείτε την Κερά – Λεούσα με την θαυμάσια εικόνα της Παναγίας, τον Άγιο Θαλαλαίο, τον Άγιο Θωμά, τον Σταυρό, την Μητρόπολη, τους Άγιους Πάντες και τη δισυπόστατη εκκλησία της Μεταμόρφωσης – Αγίου Στεφάνου. Αξιοθαύμαστη και η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου κάτω από το Κάστρο.
Πρώτο Γυμνάσιο
Το πρώτο Γυμνάσιο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα μετά την Επανάσταση του 1821 βρίσκεται στην Αμοργό. Συγκεκριμένα δημιουργήθηκε το 1829 με δαπάνη της Μονής της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας όπως αναφέρει και η επιγραφή της « το 1829 δια δαπάναι της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης».
Ανεμόμυλοι
Στην Χώρα θα συναντήσετε μερικούς από τους μύλους που έχουν απομείνει στην Αμοργό. Για τουλάχιστον 300 χρόνια λειτουργούσαν περίπου 35 ανεμόμυλοι στο νησί και ο καθένας εξυπηρετούσε 99 κατοίκους. Οι ανεμόμυλοι ήταν έτσι κατασκευασμένοι ώστε να δουλεύουν με το φύσημα οποιουδήποτε αέρα. Εκείνα τα χρόνια ο Μιχάλης Νομικός ή αλλιώς Μιχελάκης ήταν ο πιο γνωστός μυλομαραγκός. Η λειτουργία των μύλων έχει σταματήσει εδώ και 40 χρόνια και ο τελευταίος μυλομαραγκός ήταν ο γιος του Μιχάλη, Γιάννης Νομικός. Η βουνοπλαγιά με τους ανεμόμυλους είναι από τα μέρη που πρέπει σίγουρα να επισκεφτείτε.
Άγιος Γεώργιος Βαλσαμίτης
Σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων από την Χώρα της Αμοργού στον δρόμο προς την Κάτω Μεριά συναντάμε τον Άη Γιώργη τον Βαλσαμίτη. Σύμφωνα με την παράδοση εκεί βρισκόταν ένα από τα τρία μαντεία που υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα. Ονομαζόταν υδρομαντείο του Αιγαίου εξαιτίας της πηγής που ανάβλυζε νερό το οποίο όπως πίστευαν τότε οι άνθρωποι έδειχνε το μέλλον. Τον 8ο αιώνα στο ίδιο σημείο βρέθηκε η εικόνα του Άη Γιώργη και οι κάτοικοι για να τον τιμήσουν έχτισαν τον ναό.Ο Άγιος Γεώργιος ο Βαλσαμίτης είναι ένα από τα μετόχια του μοναστηριού της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας.
Το μοναστήρι είναι επισκέψιμο και έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει όσους το επιθυμούν, κυρίως οικογένειες και γυναίκες.
Μονή Χοζοβιωτίσσης
Το σήμα κατατεθέν της Αμοργού που οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφτείτε, βρίσκεται ανατολικά της Χώρας σε βράχο 300 μέτρων πάνω από τη Θάλασσα. Σύμφωνα με την παράδοση η ίδρυση του Μοναστηριού οφείλεται σε θαύμα.
Περισσότερες πληροφορίες για το Μοναστήρι μπορείτε να διαβάσετε εδώ.