Ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου μιλά αποκλειστικά στo amorgos – news.gr

1

O γνωστός σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου μιλά αποκλειστικά στο amorgos – news.gr για την συμμετοχή του στις Ημέρες Γαστρονομίας Αμοργού που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο στο νησί παράλληλα με τους Καταδυτικούς Αγώνες. Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε μας εξομολογείται μεταξύ άλλων την αγάπη του για τα ελληνικά νησιά, την Αμοργό, το φαγητό και τον αθλητισμό.

Από την πρώτη στιγμή που μίλησα στο τηλέφωνο μαζί του κατάλαβα πως πρόκειται για έναν άνθρωπο ευγενικό, χαμογελαστό και ευχάριστο. Οι σκέψεις μου επιβεβαιώθηκαν αμέσως μόλις τον αντίκρισα στο Αlexandros Papandreou Cooking Studio τον χώρο «μαγειρικής» στην καρδιά της Αγίας Παρασκευής όπου ο Αλέξανδρος μοιράζεται τις γνώσεις και το πάθος του για τον τομέα του παραδίδοντας σεμινάρια μαγειρικής.  Αφού με υποδέχτηκε και με κέρασε έναν αρωματικό καφέ μου ζήτησε να μιλήσουμε στον ενικό. Γεγονός που με ανακούφισε και με έκανε να αντιληφθώ πως αυτή η συνέντευξη θα είναι μια χαλαρή κουβέντα με ένα άνθρωπο που παθιάζεται με τις γεύσεις, την Ελλάδα, τα ταξίδια και τις προκλήσεις.

Μπήκα αμέσως στο «ψητό»…

Έχεις επισκεφτεί την Αμοργό;

Ναι, την είχα επισκεφτεί παλαιότερα όταν ήμουν 16 ετών. Θυμάμαι το καράβι το Μιαούλη να πιάνει στα Κατάπολα, να κατεβαίνει κάτω κόσμος και να χορεύει με βιολιά. Στην Χώρα δεν υπήρχαν πολλά μαγαζιά, ήταν όμορφη και ήρεμη. Στις παραλίες ο κόσμος ήταν λίγος ενώ ο δρόμος ανάμεσα στην Αιγιάλη και τα Κατάπολα ήταν ένα απλός χωματόδρομος. Καμία σχέση η Αμοργός του 1988 με την Αμοργό του σήμερα. Άλλη εποχή… Τώρα είμαι πολύ χαρούμενος που θα επιστρέψω μετά από τόσα χρόνια και θα δω την Αμοργό αλλιώς. Ξέρεις αγαπώ πολύ τα ταξίδια, γενικά έχω ταξιδέψει στη ζωή μου.Τα νησιά τα αγαπώ ακόμα περισσότερο και την Αμοργό επίσης. Άλλωστε είμαστε γείτονες καθώς έχω σπίτι στην Αστυπάλαια.

Πώς προέκυψε η συμμετοχή σου στις Ημέρες Γαστρονομίας Αμοργού;

Ήρθε η Βιβή Δρακά, η εμπνεύστρια των Καταδυτικών Αγώνων, με το μεγάλο της χαμόγελο και τον ενθουσιασμό της για να μου παρουσιάσει όλα όσα είχε σκεφτεί και τελικά θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο. Από την πρώτη στιγμή πίστεψα και ακόμα πιστεύω πως είναι μια πολύ καλή κίνηση. Όταν είδα πως θα γίνει κάτι σωστό είπα “πρέπει να συμμετάσχω”. Όταν γίνεται μια τόσο καλή προσπάθεια να αναδείξουμε τη γαστρονομία ενός τόπου ο καθένας πρέπει με το δικό του λιθαράκι να βοηθάει. Θα κατέβω στο νησί τις τελευταίες τρεις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή. Ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει τι θα μαγειρέψω…

Έχεις δοκιμάσει αμοργιανά πιάτα;

Έχω δοκιμάσει αμοργιανές γεύσεις και η αλήθεια είναι πως μετά από αυτή την κρούση το ψάχνω λίγο περισσότερο. Νομίζω πως στην Αμοργό ξεχωρίζω τα ψάρια της και πιστεύω πως εκεί θα εστιάσω. Εκείνες τις ημέρες θα κάνουμε μια βόλτα με καΐκι όπου εκεί πάνω θα ψήσουμε ψάρι. Θα είναι πολύ όμορφα!

Έχεις δει την ταινία το «Απέραντο Γαλάζιο»;

Το «Αuthentic big blue» είναι αξιοθαύμαστο. Είναι μια ταινία την οποία εγώ αγάπησα πολύ και δεν σου κρύβω πως η μουσική της με συντρόφευε στα  φοιτητικά μου χρόνια. Υπάρχουν αναμνήσεις και γι’ αυτό είπα πως πρέπει να συμμετάσχω και εγώ.

Κάνεις καταδύσεις; Ποια η σχέση σου με τον αθλητισμό;

Δεν κάνω καταδύσεις. Το καλοκαίρι απλά βουτάω με την μάσκα και τον αναπνευστήρα μου στα 5 με 8 μέτρα. Είμαι όμως αθλητής, μαραθωνοδρόμος και μάλιστα εκείνη την περίοδο που θα είμαι στην Αμοργό θα προπονούμαι καθώς θα βρίσκομαι σε προετοιμασία για τον μαραθώνιο του Σικάγου στις 8 Οκτωβρίου. Έχω τρέξει σε οκτώ μαραθώνιους πέντε στην Αθήνα, έναν στο Παρίσι και έναν στο Βερολίνο. Είμαι οπαδός του αθλητικού τουρισμού. Αντίστοιχοι αγώνες με το the Αuthentic bigblue έχουν γίνει πολλοί κυρίως στο εξωτερικό αλλά και στην Καλαμάτα όπου έχουν διεξαχθεί παγκόσμια πρωταθλήματα.

Μπορεί η Ελλάδα να γίνει γαστρονομικός προορισμός;

Η Ελλάδα είναι γαστρονομικός προορισμός και μπορεί να αναδειχθεί και σε ακόμα μεγαλύτερο. Έγινε μια προσπάθεια με το Ελληνικό Πρωινό, πρέπει όμως να το υιοθετήσουν όλοι και όχι να πηγαίνεις σε ένα ξενοδοχείο και να σου βγάζουν προϊόντα του εμπορίου και όχι τοπικά. Ο τουρίστας έρχεται από την Κίνα, την Αμερική, την Αυστραλία για να φάει κάτι καλό. Και έχουμε πολλά τοπικά προϊόντα! Πλέον υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που προσέχουν όχι μόνο την ποιότητα αλλά και την εμφάνιση, την συσκευασία. Γίνεται γενικά μια προσπάθεια και όπως φαίνεται το κομμάτι της εστίασης ανεβαίνει.

Τι συμβουλές δίνεις στους Έλληνες επιχειρηματίες που ασχολούνται με την εστίαση και τον τουρισμό.

Ο επιχειρηματίας πρέπει πρωτίστως να αγαπά αυτό που κάνει. Πρέπει πρώτα να το κάνει επειδή το αγαπά και του αρέσει και μετά για να βγάλει χρήματα. Πρέπει να την πονάς τη δουλειά σου και να είσαι από πάνω. Επίσης δεν πρέπει να εστιάζουν τόσο στο ντεκόρ και στην διακόσμηση αλλά να δίνουν ένα μεγάλο ποσοστό της επένδυσης τους στους σεφ, τους μάγειρες,  να τους κάνουν σεμινάρια και γενικά να τους βοηθούν να γίνονται καλύτεροι.

Αλέξανδρε κλείνοντας τη συνέντευξη, τι μήνυμα θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Ραντεβού στην Αμοργό! Πιστεύω πως ο καθένας είτε είναι αμοργιανός είτε όχι πρέπει να το διαδώσει, να το κάνει viral, να γίνει γνωστό. Αυτή η πρωτοβουλία θα δώσει έναυσμα και σε άλλους τόπους να διοργανώσουν αντίστοιχους αγώνες. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε όλοι μας να προωθήσουμε τόσο τον αθλητικό όσο και τον γαστρονομικό τουρισμό της χώρας μας.

Συνέντευξη: Ειρήνη Γεωργιλέα για το amorgos – news.gr

ALE_4895

ALE_4919

ALE_4862

ALE_4979

ALE_4831

alexandros eksw