Τον συναντήσαμε ένα πρωινό του Σεπτεμβρίου στο γραφείο του στο Δημαρχείο. Μετά από ένα καλό, από τουριστικής άποψης, καλοκαίρι και από έναν Σεπτέμβριο γεμάτο δραστηριότητες ο Νικόλαος Φωστιέρης μοιράστηκε με το amorgos – news.gr όλα όσα απασχολούν το νησί και τους κατοίκους του, θετικά και αρνητικά! Διαβάστε στη συνέντευξη που ακολουθεί τι δηλώνει για την ύδρευση του νησιού, τις χερσαίες και θαλάσσιες συγκοινωνίες αλλά και τις δύο νέες διοργανώσεις, AmorgosTrailChallenge και AuthenticBigBlue, που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο νησί με ιδιωτική πρωτοβουλία.
Βρισκόμαστε στο τέλος του Σεπτεμβρίου και η φετινή τουριστική περίοδος φτάνει στο τέλος της. Ποιες είναι πρώτες σας εκτιμήσεις για τον τουρισμό στο νησί;
Εκτιμώ πως η τουριστική περίοδος φέτος ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό δεν είναι μόνο πως ήρθαν περισσότεροι τουρίστες αλλά κατά κάποιον τρόπο επεκτάθηκε η τουριστική περίοδος προς τον Ιούλιο. Αλλά και ο Σεπτέμβριος πήγε πολύ καλά και εκτιμώ πως πάει καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά. Βέβαια τα επίσημα στοιχεία των αφίξεων θα τα έχουμε αργότερα στις αρχές Οκτωβρίου. Στις 2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσουμε και μια σύσκεψη μαζί με τους εστιάτορες, τους ξενοδόχους και γενικά τους επιχειρηματίες του νησιού για να συζητήσουμε τι πήγε καλά και τι χρειάζεται βελτίωση.
Ποιοι λόγοι συνέβαλαν φέτος στην αύξηση της τουριστικής κίνησης;
Το νησί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συγκοινωνίες. Φέτος οι συγκοινωνίες πήγαν καλά. Το HighSpeed άρχισε λίγο νωρίτερα και επεκτάθηκε έως και τις 25 Σεπτεμβρίου λόγω και του AuthenticBigBlue. Άλλος ένας λόγος που συνέβαλε στην αύξηση της τουριστικής κίνησης ήταν και το γεγονός πως γενικά φέτος η Ελλάδα είχε περισσότερο τουρισμό. Έτσι, επωφελήθηκε και το νησί μας.
Τι προβλήματα αντιμετωπίσατε το καλοκαίρι;
Κάτι το οποίο δεν πήγε καλά είναι οι χερσαίες συγκοινωνίες. Δεν είναι ικανοποιητικές και είχαμε πολλά παράπονα από τους επισκέπτες του νησιού μας.
Επίσης, φέτος δεν διορίστηκαν φύλακες σε αρχαιολογικούς χώρους με αποτέλεσμα ενώ γράφουν οι οδηγοί πως υπάρχει αρχαιολογική συλλογή στη Χώρα, για παράδειγμα για τον Πύργο την Αγίας Τριάδας, οι τουρίστες επισκέπτονταν τον χώρο και τον έβρισκαν κλειστό. Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα το οποίο ανέφερα στον Διευθυντή Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Είχαμε κάνει πάρα πολλές προτάσεις εγκαίρως, προτείναμε ακόμα και να χρηματοδοτήσουμε εμείς τους φύλακες αλλά αυτό δεν έγινε αποδεκτό από το Υπουργείο Πολιτισμού. Σε αυτό έχουμε σοβαρά παράπονα γιατί σε άλλα μέρη ήσσονος σημασίας, από άποψης αρχαιολογικής, έδωσαν φύλακες ενώ σε εμάς δεν έδωσαν. Έχουμε σκοπό να κάνουμε αναφορά στο υπουργείο και να επισημάνουμε όλες τις επιπτώσεις από αυτό το γεγονός. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα με τους αρχαιολογικούς χώρους. Ενώ έχουμε αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους όλοι είναι εγκαταλελειμμένοι, ο Πύργος για παράδειγμα της Αγίας Τριάδας ο οποίος έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από την κυρία Μαραγκού έχει τη μισή έκταση μη απαλλοτριωμένη με αποτέλεσμα να είναι κλειστός. Οι ιδιοκτήτες δηλαδή που δεν έχουν αποζημιωθεί δεν μας αφήσουν να μπούμε μέσα.
Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε και δεν φάνηκε γιατί η αντιδήμαρχος μας Άννα Γαβαλά, έδρασε άμεσα ήταν το θέμα του νερού. Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και επίσης είναι εποχιακό. Ενώ ολόκληρο τον χρόνο έχουμε νερό το καλοκαίρι φτάνουμε να έχουμε 800 με 1000 κυβικά ζήτηση και γενικά η κατανάλωση να ανεβαίνει συνέχεια. Στο τέλος της σεζόν χάλασε και η αφαλάτωση στην Αιγιάλη. Ωστόσο υπάρχει εξέλιξη στο θέμα καθώς στις 10 Οκτωβρίουέχουμε τη δημοπράτηση για την αφαλάτωση στα Κατάπολα. Αυτό σημαίνει πως του χρόνου θα έχουμε, πρώτα ο Θεός, 600 κυβικά επιπλέον σε Κατάπολα και Χώρα.
Για πρώτη φορά φέτος τον Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν δύο νέες διοργανώσεις, το AuthenticBigBlue και το ΑmorgosTrailChallenge τις οποίες στήριξε και ο Δήμος Αμοργού. Ποια η γνώμη σας για αυτού του είδους τις διοργανώσεις;
Εμείς στηρίξαμε και το Amorgos Trail Challenge καιτο Authentic Big Blue. Αυτό το οποίο μας ευχαρίστησε ιδιαίτερα ήταν το γεγονός πως πολίτες μας, τρία κορίτσια από το νησί μας, διοργάνωσαν το AmorgosTrailChallenge. Φυσικά και τις στηρίξαμε. Εμείς θέλουμε οι πολίτες να ενεργοποιηθούν διότι ο Δήμος δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του. Πιστεύω πως οι συγκεκριμένοι αγώνες δρόμου θα ξαναγίνουν του χρόνου και ίσως να εμπλουτιστούν και με κολύμβηση. Καλό θα ήταν να γίνει σε κάποια άλλη περιοχή για να ενεργοποιηθεί ολόκληρη η Αμοργός. Μεγάλο γεγονός για την Αμοργό μας ήταν και οι διεθνείς αγώνες ελεύθερης κολύμβησης. Πρόκειται για ένα δύσκολο και πολύπλοκο εγχείρημα το οποίο έγινε χάρη στην πρωτοβουλία και τις προτάσεις της κ. Βιβής Δρακά. Αυτό προσέλκυσε περισσότερα άτομα και αθλητές και γενικά επισκέπτες. Πιστεύουμε πως και αυτό θα γίνει θεσμός και θα συνεχιστεί και του χρόνου.
Τι απαντάτε σε εκείνους που υποστηρίζουν πως το νησί μπορεί να χάσει την ταυτότητά του;
Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για το UpFestival που έγινε τον Ιούλιο. Είναι μια συζήτηση που είναι προγραμματισμένο να κάνουμε στο συμβούλιο. Το UpFestival συγκεντρώνει πάρα πολύ κόσμο αλλά και άτομα που κατασκηνώνουν ελεύθερα. Μερικοί θεωρούν πως διοργανώνεται ένα ωραίο, κατά τη γνώμη μου, μουσικό, ροκ φεστιβάλ ενώ άλλοι το θεωρούν ηχορύπανση. Όπως και να έχει όμως δημιουργείται μια οικονομική ευεξία, οικονομικός οργασμός, θα τολμούσα να πω, εκείνη την εβδομάδα στην περιοχή και νομίζω πως αυτά τα πράγματα θα πρέπει να τα ζυγίσουμε όλοι μαζί. Να δούμε δηλαδή ποιο είναι το κέρδος ποια είναι η ζημιά και αν πράγματι αυτό το φεστιβάλ μας ωφελεί ή όχι, ώστε να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Τίποτα δεν είναι μόνιμο όλα συζητούνται. Πάντως οι περισσότεροι θέλουν να συνεχιστεί οι αρνητικές φωνές είναι πολύ λιγότερες από τις θετικές.
Τι άλλο ετοιμάζει ο Δήμος Αμοργού για την προώθηση του νησιού;
Σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ μέσω του οποίου θέλουμε να προάγουμε τον θρησκευτικό τουρισμό. Αυτό έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί με την κάλυψη της γιορτής της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας στις 21 Νοεμβρίου. Θα είναι σε τέσσερις γλώσσες και το συγκεκριμένο project το επιμελείται ο Σωκράτης Σπανός. Από αυτό φυσικά και δεν λείπει το μεγάλο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής.
Ποια έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν στο άμεσο μέλλον;
Κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε πως φέτος παραδώσαμε τα νέα κτίρια του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Αιγιάλης – Θολαρίων. Το σχολείο είναι ένα έργο μεγάλο το οποίο οραματιστήκαμε και τώρα εγκαινιάσαμε!
Άλλο ένα έργο που προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τώρα είναι η ανατολική είσοδος της Χώρας με τον φωτισμό των μύλων. Το κύριο όμως πρόβλημα της Αμοργού είναι η ύδρευση, η αποχέτευση και ο βιολογικός καθαρισμός της Αιγιάλης. Υπάρχει ένα πρόχειρος βιολογικός καθαρισμός ο οποίος λειτουργεί στοιχειωδώς. Η μελέτη ολοκληρώνεται και το οικόπεδο του βιολογικού έχει αγοραστεί, πλέον προσπάθεια όλων μας είναι να εντάξουμε αυτό το έργο στο πρόγραμμα και φυσικά να πραγματοποιηθεί.
Άλλο ένα έργο που θέλουμε να κάνουμε είναι το αλιευτικό καταφύγιο Καταπόλων. Πρόκειται για ένα αίτημα επί σειρά ετών των αλιέων κυρίως του Ξυλοκερατιδίουπου θέλουν να προστατεύουν τα σκάφη τους από τον νοτιοδυτικό άνεμο. Εμείς τελειώσαμε την μελέτη και τώρα υπάρχει ένα πρόγραμμα στο οποίο θα προσπαθήσουμε να το εντάξουμε. Έχουμε υποβάλει και άλλα προγράμματα όπως να κάνουμε ψηφιακή αποτύπωση των διαδρομών των μονοπατιών ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να προσανατολίζονται εύκολα με το κινητό τους. Πρέπει επίσης να βελτιώσουμε τα μονοπάτια γιατί ο περιπατητικός τουρισμός είναι βασικός για την Αμοργό. Εμείς γενικά ασχολούμαστε με τον εναλλακτικό τουρισμό όχι με τον κλασσικό. Ο καταδυτικός τουρισμός πάει καλά λόγω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ο γαστρονομικός αρχίζει να καλλιεργείται με την υποστήριξη που έχουμε και από το ξενοδοχειακό επιμελητήριο με το αμοργιανό πρωινό. Ο Δήμος κάνει ότι μπορεί γιατί ο τουρισμός είναι η κύρια πηγή εσόδων, είναι αυτός που αυξάνει τα έσοδα του νησιού. Εναπομένει τώρα στους ιδιώτες επιχειρηματίες, είτε έχουν δωμάτια, είτε έχουν εστιατόρια, είτε καταστήματα να είναι σωστοί και να παρέχουν υπηρεσίες αντάξιες των τιμών διότι ο κόσμος σήμερα με τη λιτότητα που υπάρχει δεν ξεγελιέται εύκολα. Ενώ κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια για να προσελκύσουμε έναν πελάτη είναι πολύ εύκολο από μία αστοχία ενός επιχειρηματία να χάσουμε 100 πελάτες. Υπάρχουν πράγματα που δεν κοστίζουν όπως η ευγένεια και ο ανθρώπινος τρόπος διαχείρισης των επισκεπτών. Επίσης κάνουμε μια έκκληση για την καθαριότητα. Για να κρατάμε εμείς ως Δήμος ένα καλό επίπεδο καθαριότητας απασχολούμε ανθρώπους όσο πιο βρώμικο είναι το νησί μας τόσο περισσότερα τέλη θα πληρώσουν οι πολίτες. Αν οι πολίτες συνηθίσουν να μην πετάνε μπουκάλια στους δρόμους και να προσέχουν, αν κάνουν σωστή διαχείριση των σκουπιδιών τότε αυτά θα ελαττωθούν στο ελάχιστο.
Θα ήθελα να ολοκληρώσω την συνέντευξη αυτή ευχαριστώντας τις συγκοινωνίες αλλά κυρίως τη BlueStarFerriesπου είναι μαζί μας χειμώνα – καλοκαίρι. Φυσικά έχουμε και τον Σκοπελίτη που είναι πάντα εδώ και μας εξυπηρετεί. Ευελπιστούμε τον Οκτώβριο να πάνε όλα καλά στην δημοπρασία και να συνεχίσουμε να έχουμε τον Σκοπελίτη μας.