19.7 C
Amorgós
HomeAmorgos NewsΗ ανάδειξη της Αμοργού μέσα από το "Ελληνικό πρωινό" και τον "Οδηγό...

Η ανάδειξη της Αμοργού μέσα από το “Ελληνικό πρωινό” και τον “Οδηγό Ελληνικής Γαστρονομίας”

«Ήθελα να, βρε, ήθελα να, ήθελα να ’μουν, να ’μουν αητός!
Ήθελα να ’μουν αητός για μια στιγμή μονάχα, για μια στιγμή μονάχα!
Να πέταγα στην Αμοργό για μιαν αυγή μονάχα, για μιαν αυγή μονάχα!»
Με αυτά τα λόγια ο Γιώργος Πίττας, ο επικεφαλής του «Ελληνικού Πρωινού», εξέφρασε όλα όσα νιώθει για την αγαπημένη του Αμοργό που επισκέφτηκε το 2016 προκειμένου να την καταγράψει γαστρονομικά.
Η Αμοργός πλέον έχει το δικό της πρωινό. Φέτος το παρουσίασε πρώτη από τις 6 τιμώμενες περιοχές κατά τη διάρκεια της έκθεσης HORECA 2017 στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Ελληνικού Πρωινού. Μια μεγάλη ομάδα από Αμοργιανούς ήρθαν στην πρωτεύουσα για να μεταφέρουν τα αρώματα και τις γεύσεις του διαλεκτού νησιού και όλοι όσοι παρευρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις μοναδικές γεύσεις της.
Της ομάδας επικεφαλής ήταν ο Δήμαρχος Νίκος Φωστέρης που χαιρέτησε και την εκδήλωση. Το Ελληνικο Πρωινό της Αμοργού παρουσίασαν ο Θόδωρος Δεσποτίδης από το ξενοδοχείο «Μικές», η Δέσποινα Γιαννακοπούλου από το ξενοδοχείο «Βίγλα», ο Γιάννης Λουδάρος από το ζαχαροπλαστείο «Μέλι και κανέλλα».
Στην αντιπροσωπεία και ομάδα εργασίας συμμετείχαν η Ειρήνη και ο Στέφανος Γιαννακοπούλος από το ξενοδοχείο “Αιγιαλίς», ο Ευάγγελος Λουδάρος από το εστιατόριο “καπετάν Δήμος” και τέλος η Ευαγγελία του μεζεδοπωλείου «Στον Πύργο» και ο Ηλίας Βεκρής που κάναν live cooking πιτάκια και λουκουμάδες.

Τα εδέσματα που παρουσιάστηκαν στο Ελληνικό Πρωινό Αμοργού ήταν:
σπιτικές μαρμελάδες (καρπούζι, πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ),
κρίθινα ελιόψωμα και σταφιδόψωμα, κρίθινα παξιμάδια, αμοργιανός παύλος (ντακάκια).

παστέλια με κύμινο πάνω σε λεμονόφυλλο, λουκούμια, ψημένη ρακί από τον Αντώνη Βεκρή της εταιρείας Αμόργιον,
παραδοσιακά τυριά Αμοργού ( μελίχλωρο, μαλάκα) από τον τυροκόμο Βλαβιανό Γιώργο και ξερό κεφαλοτύρι από το τυροκομείο του Σταμάτη Σίμου.

εδέσματα: ξεχώρισαν οι φαβοκεφτέδες με μάραθο που συνοδευτηκαν από πέστο αμοργιανής κάπαρης (έμπνευση του σεφ Ηλία Βεκρή), παραδοσιακά γιαπράκια με λαχανίδες (Ευαγγελία Ρούσσου), παραδοσιακή φάβα, παραδοσιακά πιτάκια με τυρί και άγρια χόρτα.

και τέλος γλυκά: παστέλι με κύμινο, ρυζόγαλο, λουκουμάδες, λουκούμια, τηγανίτες με μέλι, μεθυσμένα αμοργιανά, μπάρες δημητριακών με μέλι, αυγά αμοργιανά, σφουγκάτο, σύκα και ξεροί καρποί.

Χρησιμοποιήθηκαν τα τοπικά προϊόντα αρκετών αμοργιανών παραγωγών όπως από:
το “Κελάρι” με την βιολογική φάβα του Ευάγγελου Φαβιανού, το λάδι, ελιές και κάπαρη,
το «Βοτανικό Πάρκο Αμοργού»

και το ζαχαροπλαστείο «Μέλι και κανέλλα» με τα ρυζόγαλα, τις μπάρες δημητριακών, κουραμπιέδες και το μέλι.

Λίγα Λόγια για τον Γιώργο Πίττα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954 και από το 1977 έως το 1980 έκανε σπουδές πολιτικής οικονομίας και κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Paris 8 (Vincennes).Ήταν σχεδιαστής επίπλων και interior designer και υπήρξε ιδρυτικό μέλος από το 1980 της ομάδας “Νέο Κατοικείν” που πρωτοστάτησε για μια 20ετία στον ελληνικό σχεδιασμό επίπλων, με παραγωγή και διάθεση επίπλων design.
Από το 1995 μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Πάρου όπου διατηρεί στο ορεινό χωριό Λεύκες, την πρότυπη ξενοδοχειακή μονάδα Lefkes Village.
Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.) και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) με δράση σε θέματα πολιτισμού και εναλλακτικού τουρισμού.
Από το 2010 ως μέλος του ΔΣ του Ξ.Ε.Ε είναι επικεφαλής του «Ελληνικού Πρωινού» ενός προγράμματος που αποσκοπεί στην σύνδεση της ξενοδοχίας με τον γαστρονομικό πλούτο κάθε τόπου. Για το λόγο αυτό ταξιδεύει σ’ όλη την Ελλάδα δημιουργώντας πρότυπα τοπικών «Ελληνικών πρωινών» με τις πιο αντιπροσωπευτικές γεύσεις και προϊόντα κάθε περιοχής.
Ο Γιώργος Πίττας μαζί με τη Μπήλιω Τσουκαλά είναι φορέας και διαχειριστής της ιστοσελίδας greekgastronomyguide.gr η οποία δημιουργήθηκε για να αναδείξει την ελληνική γαστρονομία στο σύνολό της, αγκαλιάζοντας όλες τις πτυχές και όλες της τις διαστάσεις. Σκοπός είναι η λεπτομερής καταγραφή της γαστρονομικής ταυτότητας κάθε περιοχής της χώρας, μέσα από μια ολιστική, αλλά κυρίως ανθρωποκεντρική προσέγγιση.
Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας greekgastronomyguide.gr είναι αποτέλεσμα επιτόπιας έρευνας, καταγραφής και φωτογράφισης με προσωπική συνέντευξη και επίσκεψη στους χώρους. Η αρχική καταγραφή προήλθε από τα ταξίδια του Γιώργου Πίττα που εδώ και 25 χρόνια ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και αποτυπώνει τα πλέον αχαρτογράφητα θέματα της ελληνικής γαστρονομίας – μέρος των οποίων περιέχεται στα 6 βιβλία του – και από τις έρευνες της Μπήλιως Τσουκαλά, όταν από το 2003 στις τηλεοπτικές της εκπομπές στην ΕΡΤ πρωτοπαρουσίαζε τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων της ελληνικής επαρχίας.

amorgos1 amorgos2 amorgos3 amorgos4 amorgos5 amorgos6 amorgos7 amorgos8 amorgos9 amorgos10 amorgos11

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Best of Amorgos

Window café, ένα  ανοικτό   «παράθυρο»  στη γεύση!

0
Στην ανανεωμένη πλατεία του Όρμου της Αιγιάλης, λίγα μέτρα από το μαγευτικό λιμάνι μια νέα πρόταση περιμένει να την ανακαλύψετε.. Εύκολα προσβάσιμο, με  τις χαρακτηριστικές πολύχρωμες καρέκλες και τραπέζια, με...

Στην ποτοποιία “Amorgion” ξεναγήθηκαν μαθητές του ΕΠΑΛ

0
Στην επισκέψιμη ποτοποία - οινοποιία Amorgion βρέθηκαν μαθητές και μαθήτριες του ΕΠΑΛ Αμοργού. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους,...

Ξεκίνα τη σχολική σου χρονιά με μια βόλτα στο Βιβλιοπωλείο Αμοργός.

0
     Το  πρώτο κουδούνι  της νέας σχολικής χρονιάς  ετοιμάζεται να ακουστεί, με τους μικρούς και τους μεγάλους μαθητές να ετοιμάζουν τα σχολικά «πολεμοφόδια» τους. Σύμμαχος σε αυτή τη μάχη είναι και φέτος...

Μεταφορά επιβατών, τουριστικές περιηγήσεις και μεταφορά ασυνόδευτων από το Ταξί Σπανός

0
Η επιχείρηση Ταξί Σπανός Ευάγγελος στην Αμοργό, δραστηριοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στο χώρο των μεταφορών με ταξί, έχοντας πάντα ως βασική αξία τις...

Την Πέμπτη 4 Ιουλίου μονοήμερη κρουαζιέρα σε Κέρο, Δασκαλιό Κέρου, Αντικέρι,...

0
Ελάτε μαζί μας στην ημερήσια κρουαζιέρα από Αμοργό για Κέρο, Δασκαλιό Κέρου, Αντικέρι & Γραμβούσα! Ανακαλύψτε τα όμορφα νησιά μας με την πολυτελή θαλαμηγό...

Erisimo suites: ολοκαίνουργες σουίτες στην Αιγιάλη με θέα στη θάλασσα και...

0
Ένα νεόδμητο συγκρότημα δωματίων ανοίγει τις πόρτες του το καλοκαίρι για να υποδεχτεί  τους  φετινούς  επισκέπτες. Τα δωμάτια  βασισμένα στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, με μίνιμαλ  ύφος και παραδοσιακά στοιχεία...

Σχεδιάστε το πιο απαραίτητο ρούχο του καλοκαιριού… μόνοι σας! 

0
Δημιουργήστε μοναδικά Τ- shirts εκτυπώνοντας πάνω τους ό,τι εσείς θέλετε. Μπλουζάκια με τη δική σας φωτογραφία, κάποιο μήνυμα, μια εικόνα ή ένα στίχο από ένα τραγούδι...

Άνοιξε η καντίνα στην παραλία Μαλτέζι

0
Η καντίνα στην παραλία Μαλτέζι άνοιξε! Καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 7:30 το απόγευμα. Απολαύστε δροσερές σαλάτες, καφέ, χυμούς, αναψυκτικά και κοκτέιλ...

Μιχάλης Γαβαλάς – Μαριεύα Γιαννούλη: Δύο νέοι είναι σε «καλοκαιρινή μέθη»...

0
Σε ένα υπέροχο σημείο της Αιγιάλης, στο χώρο όπου γυρίστηκε το βίντεο «Καλοκαιρινή Μέθη» στον ξενώνα «Απέραντο Γαλάζιο», με θέα το Αιγαίο, συναντηθήκαμε με...

Ξεκίνησαν τα δρομολόγια με το Νατάσσα για Μαλτέζι και Πλάκες

0
Ξεκίνησε και φέτος το "Νατάσσα" τα καθημερινά δρομολόγια του από τα Κατάπολα για τις παραλίες Μαλτέζι και Πλάκες. Εκτός από τις καθημερινές μετακινήσεις προς...

Villa Vanessa: Διαμονή μία ανάσα από την παραλία των Καταπόλων

0
Σε ένα από τα πιο γραφικά σημεία των Καταπόλων, μια ανάσα από το κύμα ένα άρτια εξοπλισμένο διαμέρισμα δυναμικότητας 7 ατόμων είναι διαθέσιμο να...

Έκτακτα δρομολόγια για Αμοργό από την Blue Star Ferries τις ημέρες...

0
Η Blue Star Ferries ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Δήμου Αμοργού για ενίσχυση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης την περίοδο του Πάσχα, ώστε όσο τον δυνατόν περισσότεροι...

«Καλοκαιρινή μέθη»: διαφημιστικό spot  ή ταινία μικρού μήκους;

0
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η προβολή σε δύο μέρη της ιστορίας με τίτλο «Καλοκαιρινή μέθη» στα σοσιαλ μίντια του ξενώνα «Απέραντο Γαλάζιο» . Επικοινωνήσαμε με...

Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας

0
Το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας (Γ.Ν.Α.) εδώ και 15 έτη, έχει υιοθετήσει το νησί της Αμοργού, ως απομακρυσμένο, και οι μόνιμοι κάτοικοι, έχουν το...

Την Τετάρτη 23 Αυγούστου μονοήμερη κρουαζιέρα σε Κέρο, Δασκαλιό Κέρου, κ.Κουφονήσι,...

0
Ελάτε μαζί μας στην ημερήσια κρουαζιέρα από Αμοργό για Κέρο, Δασκαλιό Κέρου, Κάτω Κουφονήσι και αντικέρι! Ανακαλύψτε τα όμορφα νησιά μας με την πολυτελή...

Το Καμάρι, από το 1976 η σταθερή αγάπη μικρών και μεγάλων

0
Δίνοντας το όνομα του χωριού καταγωγής του στο καφέ - εστιατόριο του ο κυρ ΓιώργηςΝομικός φτιάχνει μικρά χειροποίητα «θαύματα» από το 1976…μετατρέποντας το όνομα...

O γύρος της Αμοργού με το Amorgos Roussetos Daily Cruises

0
Την Πέμπτη 13 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ο γύρος της Αμοργού με το Amorgos-Roussetos Daily Cruises. Ναυάγιο, Μοναστήρι, Χάλαρα, Μεταλλείο & Σπαρτί! Ανεξερεύνητα τοπία σας...

Καθημερινά δρομολόγια για το νησί της Γραμβούσας

0
Ξεκίνησαν σταθερά τα δρομολόγια για μία από τις πιο μακρινές μα ταυτόχρονα πιο μαγικές παραλίες της Αμοργού, στο νησάκι Γραμβούσα, απέναντι από τον όρμο...

Προβολή επιχειρήσεων από το amorgos news

0
Αγαπητοί μας συμπατριώτες, εάν επιθυμείτε να προβάλλουμε την επιχείρησή σας από το amorgos-news το κόστος είναι μόνο 120€. Στην τιμή περιλαμβάνεται: 1. Διαφημιστικό μπάνερ στην αρχική σελίδα του site που...

Καλοκαιρινό Giveaway από το βιβλιοπωλείο Αμοργός!

0
Ποιος είπε ότι όταν κλείσει το σχολείο ξεχνάμε τα βιβλία? Το βιβλιοπωλείο Αμοργός με το σύνθημα «διαβάζουμε και το καλοκαίρι» ετοίμασε ένα σούπερ “giveaway” για...

Bastet, το νέο hot spot των Καταπόλων

0
                                 Μια  νέα  πρόταση ήρθε  για να ταράξει τα νερά  των Καταπόλων! Με σύμβολο την πασίγνωστη θεά-γάτα Μπαστέτ, μια θεότητα  που σύμφωνα με την αιγυπτιακή παράδοση  συμβολίζει την...

Όταν το μεράκι συναντά την τέχνη! Πόρτες, Παράθυρα, Σίτες Γεώργιος Ν.Θηραίος

0
. Αν  κάποιος γνωρίζει καλά από αλουμίνιο στο χώρο των κατασκευών αυτός είναι ο  αμοργιανός   τεχνίτης  Γιώργος  Θηραίος. Με συνέπεια και επαγγελματισμό αλλά και το...

Μισός αιώνας λειτουργίας της αλυσίδας  φωτογραφείων  Photovekris

0
Η έναρξη λειτουργίας του πρώτου φωτογραφείου στον Άγιο Δημήτριο το 1974 είναι η ζωντανή απόδειξη  ενός ανθρώπου που έκανε το χόμπι του επάγγελμα και...

Το στέκι του Μαχαίρα, ένα κρυμμένο διαμάντι στον οικισμό του Ασφοντιλίτη

0
Είτε  είσαι δεινός περιπατητής και έρχεσαι από το παλιό ορεινό  μονοπάτι της διαδρομής, τη Μεγάλη Στράτα, στο ύψος της Όξω Μεριάς, είτε φτάσεις με...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Sitemap