26.6 C
Amorgós
HomeAmorgos NewsΗ ανάδειξη της Αμοργού μέσα από το "Ελληνικό πρωινό" και τον "Οδηγό...

Η ανάδειξη της Αμοργού μέσα από το “Ελληνικό πρωινό” και τον “Οδηγό Ελληνικής Γαστρονομίας”

«Ήθελα να, βρε, ήθελα να, ήθελα να ’μουν, να ’μουν αητός!
Ήθελα να ’μουν αητός για μια στιγμή μονάχα, για μια στιγμή μονάχα!
Να πέταγα στην Αμοργό για μιαν αυγή μονάχα, για μιαν αυγή μονάχα!»
Με αυτά τα λόγια ο Γιώργος Πίττας, ο επικεφαλής του «Ελληνικού Πρωινού», εξέφρασε όλα όσα νιώθει για την αγαπημένη του Αμοργό που επισκέφτηκε το 2016 προκειμένου να την καταγράψει γαστρονομικά.
Η Αμοργός πλέον έχει το δικό της πρωινό. Φέτος το παρουσίασε πρώτη από τις 6 τιμώμενες περιοχές κατά τη διάρκεια της έκθεσης HORECA 2017 στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Ελληνικού Πρωινού. Μια μεγάλη ομάδα από Αμοργιανούς ήρθαν στην πρωτεύουσα για να μεταφέρουν τα αρώματα και τις γεύσεις του διαλεκτού νησιού και όλοι όσοι παρευρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις μοναδικές γεύσεις της.
Της ομάδας επικεφαλής ήταν ο Δήμαρχος Νίκος Φωστέρης που χαιρέτησε και την εκδήλωση. Το Ελληνικο Πρωινό της Αμοργού παρουσίασαν ο Θόδωρος Δεσποτίδης από το ξενοδοχείο «Μικές», η Δέσποινα Γιαννακοπούλου από το ξενοδοχείο «Βίγλα», ο Γιάννης Λουδάρος από το ζαχαροπλαστείο «Μέλι και κανέλλα».
Στην αντιπροσωπεία και ομάδα εργασίας συμμετείχαν η Ειρήνη και ο Στέφανος Γιαννακοπούλος από το ξενοδοχείο “Αιγιαλίς», ο Ευάγγελος Λουδάρος από το εστιατόριο “καπετάν Δήμος” και τέλος η Ευαγγελία του μεζεδοπωλείου «Στον Πύργο» και ο Ηλίας Βεκρής που κάναν live cooking πιτάκια και λουκουμάδες.

Τα εδέσματα που παρουσιάστηκαν στο Ελληνικό Πρωινό Αμοργού ήταν:
σπιτικές μαρμελάδες (καρπούζι, πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ),
κρίθινα ελιόψωμα και σταφιδόψωμα, κρίθινα παξιμάδια, αμοργιανός παύλος (ντακάκια).

παστέλια με κύμινο πάνω σε λεμονόφυλλο, λουκούμια, ψημένη ρακί από τον Αντώνη Βεκρή της εταιρείας Αμόργιον,
παραδοσιακά τυριά Αμοργού ( μελίχλωρο, μαλάκα) από τον τυροκόμο Βλαβιανό Γιώργο και ξερό κεφαλοτύρι από το τυροκομείο του Σταμάτη Σίμου.

εδέσματα: ξεχώρισαν οι φαβοκεφτέδες με μάραθο που συνοδευτηκαν από πέστο αμοργιανής κάπαρης (έμπνευση του σεφ Ηλία Βεκρή), παραδοσιακά γιαπράκια με λαχανίδες (Ευαγγελία Ρούσσου), παραδοσιακή φάβα, παραδοσιακά πιτάκια με τυρί και άγρια χόρτα.

και τέλος γλυκά: παστέλι με κύμινο, ρυζόγαλο, λουκουμάδες, λουκούμια, τηγανίτες με μέλι, μεθυσμένα αμοργιανά, μπάρες δημητριακών με μέλι, αυγά αμοργιανά, σφουγκάτο, σύκα και ξεροί καρποί.

Χρησιμοποιήθηκαν τα τοπικά προϊόντα αρκετών αμοργιανών παραγωγών όπως από:
το “Κελάρι” με την βιολογική φάβα του Ευάγγελου Φαβιανού, το λάδι, ελιές και κάπαρη,
το «Βοτανικό Πάρκο Αμοργού»

και το ζαχαροπλαστείο «Μέλι και κανέλλα» με τα ρυζόγαλα, τις μπάρες δημητριακών, κουραμπιέδες και το μέλι.

Λίγα Λόγια για τον Γιώργο Πίττα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954 και από το 1977 έως το 1980 έκανε σπουδές πολιτικής οικονομίας και κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Paris 8 (Vincennes).Ήταν σχεδιαστής επίπλων και interior designer και υπήρξε ιδρυτικό μέλος από το 1980 της ομάδας “Νέο Κατοικείν” που πρωτοστάτησε για μια 20ετία στον ελληνικό σχεδιασμό επίπλων, με παραγωγή και διάθεση επίπλων design.
Από το 1995 μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Πάρου όπου διατηρεί στο ορεινό χωριό Λεύκες, την πρότυπη ξενοδοχειακή μονάδα Lefkes Village.
Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.) και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) με δράση σε θέματα πολιτισμού και εναλλακτικού τουρισμού.
Από το 2010 ως μέλος του ΔΣ του Ξ.Ε.Ε είναι επικεφαλής του «Ελληνικού Πρωινού» ενός προγράμματος που αποσκοπεί στην σύνδεση της ξενοδοχίας με τον γαστρονομικό πλούτο κάθε τόπου. Για το λόγο αυτό ταξιδεύει σ’ όλη την Ελλάδα δημιουργώντας πρότυπα τοπικών «Ελληνικών πρωινών» με τις πιο αντιπροσωπευτικές γεύσεις και προϊόντα κάθε περιοχής.
Ο Γιώργος Πίττας μαζί με τη Μπήλιω Τσουκαλά είναι φορέας και διαχειριστής της ιστοσελίδας greekgastronomyguide.gr η οποία δημιουργήθηκε για να αναδείξει την ελληνική γαστρονομία στο σύνολό της, αγκαλιάζοντας όλες τις πτυχές και όλες της τις διαστάσεις. Σκοπός είναι η λεπτομερής καταγραφή της γαστρονομικής ταυτότητας κάθε περιοχής της χώρας, μέσα από μια ολιστική, αλλά κυρίως ανθρωποκεντρική προσέγγιση.
Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας greekgastronomyguide.gr είναι αποτέλεσμα επιτόπιας έρευνας, καταγραφής και φωτογράφισης με προσωπική συνέντευξη και επίσκεψη στους χώρους. Η αρχική καταγραφή προήλθε από τα ταξίδια του Γιώργου Πίττα που εδώ και 25 χρόνια ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και αποτυπώνει τα πλέον αχαρτογράφητα θέματα της ελληνικής γαστρονομίας – μέρος των οποίων περιέχεται στα 6 βιβλία του – και από τις έρευνες της Μπήλιως Τσουκαλά, όταν από το 2003 στις τηλεοπτικές της εκπομπές στην ΕΡΤ πρωτοπαρουσίαζε τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων της ελληνικής επαρχίας.

amorgos1 amorgos2 amorgos3 amorgos4 amorgos5 amorgos6 amorgos7 amorgos8 amorgos9 amorgos10 amorgos11

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Best of Amorgos

Βιβλιοπωλείο Αμοργός: Στη μέση του Αιγαίου από το 1996

0
Από το 1996, το Βιβλιοπωλείο Αμοργός στα Κατάπολα αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του βιβλίου, μικρούς και μεγάλους. Πρόκειται για έναν προσεγμένο...

Στο “Καμάρι” από το 1976 για handmade πρωινό και όχι μόνο

0
Δίνοντας το όνομα του χωριού καταγωγής του στο καφέ – εστιατόριο του ο Γιώργης Νομικός φτιάχνει μικρά χειροποίητα «θαύματα» από το 1976… μετατρέποντας το όνομα...

Giali All Day Cafe: Απόλαυση με θέα την αιγαιοπελαγίτικη θάλασσα

0
Το Giali All Day Cafe με τα παραδοσιακά στοιχεία αλλά και τις σύγχρονες επιλογές είναι ένα καφέ στην καρδιά της Αιγιάλης, ιδανικό για κάθε...

Θαλασσινό Όνειρο: Η παραδοσιακή ταβέρνα που έψαχνες βρίσκεται στα Θολάρια

0
Στα όμορφα Θολάρια θα συναντήσετε το "Θαλασσινό Όνειρο". Μία παραδοσιακή ταβέρνα που διαθέτει ένα πλούσιο μενού αρκετό για να ικανοποιήσει κάθε γαστρονομική επιθυμία. Εκεί...

Aπόλαυση δίπλα στη θάλασσα στο all day cafe-bar Mouros

0
Λίγο πιο πάνω από την ειδυλλιακή παραλία Μούρος σας περιμένει ένας χώρος γεμάτος γεύσεις και αρώματα, ιδανικός για κάθε στιγμή της ημέρας. Στο all day...

Αυθεντικές γεύσεις και νόστιμα πιάτα στην “Κατωμερίτισσα” στην Αρκεσίνη

0
Στην όμορφη Αρκεσίνη το μεζεδοπωλείο "Κατωμερίτισσα" σας περιμενει για να γευτείτε αυθεντικές αμοργιανές γεύσεις μαγειρεμένες με μοντέρνες πινελιές! Με τις περισσότερες πρώτες ύλες να είναι...

Άνοιξε και η ταράτσα στο “Λιμάνι της Κυρά Κατίνας”

0
Ο Ιούλιος ξεκινά με το opening της ταράτσας στη γνωστή ταβέρνα "Το Λιμάνι της Κυρά Κατίνας" στην Αιγιάλη. Τώρα μπορείτε να απολαμβάνετε τα θαλασσινά...

Καλλιστώ: Το αγαπημένο γλυκοπωλείο της Χώρας

0
Από το 1997, το γλυκοπωλείο Καλλιστώ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας στη Χώρα Αμοργού. Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση που έχει καταφέρει να συνδυάσει...

Η Κρεπερί “Ελίχρυσον” στα Κατάπολα γιορτάζει 10 χρόνια γεύσεων

0
Από το 2015 μέχρι σήμερα, η κρεπερί “Ελίχρυσον” στα Κατάπολα σας κρατά συντροφιά από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, με λαχταριστά πρωινά,...

Titika Pension: Διαμονή μία ανάσα από τη θάλασσα!

0
Σε μια ήσυχη γωνιά του λιμανιού των Καταπόλων, στο γραφικό Ξυλοκερατίδι, βρίσκεται η Titika Pension – ένα οικογενειακό κατάλυμα χτισμένο με παραδοσιακό κυκλαδίτικο στυλ, κυριολεκτικά...

Διακοπές χωρίς άπλυτα εύκολα και γρήγορα με το AmorWash

0
Η λύση για διακοπές χωρίς άπλυτα ρούχα βρίσκεται στην πλατεία της Αιγιάλης! Εκεί σας περιμένει το AmorWash, ένα αυτοματοποιημένο καθαριστήριο με πλυντήρια χωρητικότητας 10...

Ηρεμία, θέα και παράδοση στα Plori Studios & Apartment στα Θολάρια...

0
Στο γραφικό χωριό Θολάρια, χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από το λιμάνι της Αιγιάλης βρίσκεται το συγκρότημα Plori Studios & Apartment. Εδώ, η ηρεμία της φύσης, η...

SIS Insurance Broker: Ο Αξιόπιστος Σύμμαχος στην Ασφάλιση Κινδύνων

0
Σε έναν κόσμο γεμάτο απρόβλεπτες καταστάσεις και συνεχείς προκλήσεις, η ανάγκη για ασφάλεια δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά ουσιαστική προϋπόθεση για να νιώθουμε προστατευμένοι. Η ασφάλιση είναι...

Βοτανικό Πάρκο Αμοργού: Ένας χώρος αφιερωμένος στη φύση και τον πολιτισμό

0
Στην καρδιά των Καταπόλων, το Βοτανικό Πάρκο Αμοργού αποτελεί έναν ξεχωριστό χώρο αφιερωμένο στη φύση. Από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, υποδέχεται τους επισκέπτες...

Περγαλίδι, ο μικρός μπαξές της Λαγκάδας

0
Αν ψάχνεις το σημείο που συνδυάζει υπέροχες γεύσεις, χαλαρή ατμόσφαιρα και αυθεντική κυκλαδίτικη φιλοξενία, τότε το Περγαλίδι είναι ο προορισμός σου! Κρυμμένο στο όμορφο...

«Τρανζιστοράκι Γεύσεις»: Ένα γευστικό ταξίδι στην καρδιά της Χώρας Αμοργού

0
Στη γραφική Χώρα της Αμοργού, εκεί που η παράδοση συναντά την αυθεντικότητα, βρίσκεται ένα μικρό γαστρονομικό διαμαντάκι: το «Τρανζιστοράκι Γεύσεις». Ένα κατάστημα γεμάτο αρώματα,...

Ιδέες για Δώρα για τη Γιορτή του Μπαμπά από τα Photovekris!

0
Η Γιορτή του Πατέρα πλησιάζει_15 Ιουνίου_και είναι η ιδανική ευκαιρία να του δείξεις την αγάπη σου με ένα μοναδικό, προσωποποιημένο δώρο από τα Photovekris! Μερικές ιδέες που σου προτείνουμε εάν...

Η καντίνα στην παραλία Μαλτέζι άνοιξε!

0
Καφέδες, σνακς, χυμοί, μπύρες, δροσερά cocktails, σαλάτες, σάντουιτς, γιαούρτι με φρούτα και μέλι, φρουτοσαλάτες θα κάνουν την παραμονή σας στην παραλία ομορφότερη. Ανοιχτά 10.00-19.00 #lifeisbetteratthebeach

Grand opening για το Souvlaki Bar “Ο Ζουμερός” στην Χώρα Αμοργού

0
Λαχταριστά τυλιχτά, σκεπαστές και πολλές άλλες γευστικές επιλογές σας περιμένουν στο Souvlaki Bar «Ο Ζουμερός». Σε έναν φιλόξενο και μοντέρνο χώρο, στο πιο κεντρικό σοκάκι...

Η καντίνα στην Καλοταρίτισσα άνοιξε και σας περιμένει!

0
Η αγαπημένη καντίνα της παραλίας άνοιξε και σας περιμένει καθημερινά, από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, για να απολαύσετε μοναδικές γεύσεις δίπλα στο...

Πασχαλινές Ευχές από την CAPTAIN

0
Η Captain Hellas αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες χονδρεμπορικές εταιρείες της χώρας με ολοκληρωμένες λύσεις για επαγγελματίες του κλάδου τροφίμων, Super Market, HO.RE.CA. Η εταιρεία...

Πασχαλινό Γλέντι στην Ταβέρνα “Λουδάρος” στη Λαγκάδα Αμοργού

0
Η παραδοσιακή ταβέρνα "Λουδάρος", πιστή στην αμοργιανή φιλοξενία και γεύση, σας προσκαλεί σε ένα αυθεντικό Πασχαλινό γλέντι γεμάτο αρώματα, γεύσεις και μουσική! Στο γιορτινό τραπέζι...

Ειρήνη Γιαννακοπούλου: Πρωτοποριακός τουρισμός πολυτέλειας και ευεξίας στην Αμοργό με πάνω...

0
Το περιοδικό «The Global Woman Leader Magazine for ‘Top 10 Best Women CEOs in Greece 2024» στο τεύχος του Δεκεμβρίου 2024 συμπεριέλαβε στις 10 κορυφαίες...

SOS από την Ένωση Ξενοδόχων & Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αμοργού, για...

0
Σε επιστολή διαμαρτυρίας αλλά και απόγνωσης έχει προβεί η Ένωση Ξενοδόχων & Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αμοργού, γνωρίζοντας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ακτοπλοϊκής εταιρείας SEA...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Sitemap