«Ήθελα να, βρε, ήθελα να, ήθελα να ’μουν, να ’μουν αητός!
Ήθελα να ’μουν αητός για μια στιγμή μονάχα, για μια στιγμή μονάχα!
Να πέταγα στην Αμοργό για μιαν αυγή μονάχα, για μιαν αυγή μονάχα!»
Με αυτά τα λόγια ο Γιώργος Πίττας, ο επικεφαλής του «Ελληνικού Πρωινού», εξέφρασε όλα όσα νιώθει για την αγαπημένη του Αμοργό που επισκέφτηκε το 2016 προκειμένου να την καταγράψει γαστρονομικά.
Η Αμοργός πλέον έχει το δικό της πρωινό. Φέτος το παρουσίασε πρώτη από τις 6 τιμώμενες περιοχές κατά τη διάρκεια της έκθεσης HORECA 2017 στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Ελληνικού Πρωινού. Μια μεγάλη ομάδα από Αμοργιανούς ήρθαν στην πρωτεύουσα για να μεταφέρουν τα αρώματα και τις γεύσεις του διαλεκτού νησιού και όλοι όσοι παρευρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις μοναδικές γεύσεις της.
Της ομάδας επικεφαλής ήταν ο Δήμαρχος Νίκος Φωστέρης που χαιρέτησε και την εκδήλωση. Το Ελληνικο Πρωινό της Αμοργού παρουσίασαν ο Θόδωρος Δεσποτίδης από το ξενοδοχείο «Μικές», η Δέσποινα Γιαννακοπούλου από το ξενοδοχείο «Βίγλα», ο Γιάννης Λουδάρος από το ζαχαροπλαστείο «Μέλι και κανέλλα».
Στην αντιπροσωπεία και ομάδα εργασίας συμμετείχαν η Ειρήνη και ο Στέφανος Γιαννακοπούλος από το ξενοδοχείο “Αιγιαλίς», ο Ευάγγελος Λουδάρος από το εστιατόριο “καπετάν Δήμος” και τέλος η Ευαγγελία του μεζεδοπωλείου «Στον Πύργο» και ο Ηλίας Βεκρής που κάναν live cooking πιτάκια και λουκουμάδες.
Τα εδέσματα που παρουσιάστηκαν στο Ελληνικό Πρωινό Αμοργού ήταν:
σπιτικές μαρμελάδες (καρπούζι, πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ),
κρίθινα ελιόψωμα και σταφιδόψωμα, κρίθινα παξιμάδια, αμοργιανός παύλος (ντακάκια).
παστέλια με κύμινο πάνω σε λεμονόφυλλο, λουκούμια, ψημένη ρακί από τον Αντώνη Βεκρή της εταιρείας Αμόργιον,
παραδοσιακά τυριά Αμοργού ( μελίχλωρο, μαλάκα) από τον τυροκόμο Βλαβιανό Γιώργο και ξερό κεφαλοτύρι από το τυροκομείο του Σταμάτη Σίμου.
εδέσματα: ξεχώρισαν οι φαβοκεφτέδες με μάραθο που συνοδευτηκαν από πέστο αμοργιανής κάπαρης (έμπνευση του σεφ Ηλία Βεκρή), παραδοσιακά γιαπράκια με λαχανίδες (Ευαγγελία Ρούσσου), παραδοσιακή φάβα, παραδοσιακά πιτάκια με τυρί και άγρια χόρτα.
και τέλος γλυκά: παστέλι με κύμινο, ρυζόγαλο, λουκουμάδες, λουκούμια, τηγανίτες με μέλι, μεθυσμένα αμοργιανά, μπάρες δημητριακών με μέλι, αυγά αμοργιανά, σφουγκάτο, σύκα και ξεροί καρποί.
Χρησιμοποιήθηκαν τα τοπικά προϊόντα αρκετών αμοργιανών παραγωγών όπως από:
το “Κελάρι” με την βιολογική φάβα του Ευάγγελου Φαβιανού, το λάδι, ελιές και κάπαρη,
το «Βοτανικό Πάρκο Αμοργού»
και το ζαχαροπλαστείο «Μέλι και κανέλλα» με τα ρυζόγαλα, τις μπάρες δημητριακών, κουραμπιέδες και το μέλι.
Λίγα Λόγια για τον Γιώργο Πίττα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954 και από το 1977 έως το 1980 έκανε σπουδές πολιτικής οικονομίας και κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Paris 8 (Vincennes).Ήταν σχεδιαστής επίπλων και interior designer και υπήρξε ιδρυτικό μέλος από το 1980 της ομάδας “Νέο Κατοικείν” που πρωτοστάτησε για μια 20ετία στον ελληνικό σχεδιασμό επίπλων, με παραγωγή και διάθεση επίπλων design.
Από το 1995 μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Πάρου όπου διατηρεί στο ορεινό χωριό Λεύκες, την πρότυπη ξενοδοχειακή μονάδα Lefkes Village.
Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.) και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) με δράση σε θέματα πολιτισμού και εναλλακτικού τουρισμού.
Από το 2010 ως μέλος του ΔΣ του Ξ.Ε.Ε είναι επικεφαλής του «Ελληνικού Πρωινού» ενός προγράμματος που αποσκοπεί στην σύνδεση της ξενοδοχίας με τον γαστρονομικό πλούτο κάθε τόπου. Για το λόγο αυτό ταξιδεύει σ’ όλη την Ελλάδα δημιουργώντας πρότυπα τοπικών «Ελληνικών πρωινών» με τις πιο αντιπροσωπευτικές γεύσεις και προϊόντα κάθε περιοχής.
Ο Γιώργος Πίττας μαζί με τη Μπήλιω Τσουκαλά είναι φορέας και διαχειριστής της ιστοσελίδας greekgastronomyguide.gr η οποία δημιουργήθηκε για να αναδείξει την ελληνική γαστρονομία στο σύνολό της, αγκαλιάζοντας όλες τις πτυχές και όλες της τις διαστάσεις. Σκοπός είναι η λεπτομερής καταγραφή της γαστρονομικής ταυτότητας κάθε περιοχής της χώρας, μέσα από μια ολιστική, αλλά κυρίως ανθρωποκεντρική προσέγγιση.
Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας greekgastronomyguide.gr είναι αποτέλεσμα επιτόπιας έρευνας, καταγραφής και φωτογράφισης με προσωπική συνέντευξη και επίσκεψη στους χώρους. Η αρχική καταγραφή προήλθε από τα ταξίδια του Γιώργου Πίττα που εδώ και 25 χρόνια ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και αποτυπώνει τα πλέον αχαρτογράφητα θέματα της ελληνικής γαστρονομίας – μέρος των οποίων περιέχεται στα 6 βιβλία του – και από τις έρευνες της Μπήλιως Τσουκαλά, όταν από το 2003 στις τηλεοπτικές της εκπομπές στην ΕΡΤ πρωτοπαρουσίαζε τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων της ελληνικής επαρχίας.