22.3 C
Amorgós
HomeAmorgos News"Η Αμοργός μου" - "My Amorgos": Το βιβλίο που παρουσιάζει την αμοργιανή...

“Η Αμοργός μου” – “My Amorgos”: Το βιβλίο που παρουσιάζει την αμοργιανή και την ελληνική γαστρονομία και κουλτούρα!

Tο βιβλίο “Η Αμοργός μου” – “My Amorgos”, είναι ένα βιβλίο γραμμένο με πολύ αγάπη για τον τόπο της, από την Ειρήνη Γιαννακοπούλου, που γεννήθηκε  και μεγάλωσε στην Αμοργό, τότε που δεν υπήρχε ηλεκτρισμός στο νησί, και η ζωή ήταν πολύ δύσκολη για τους νησιώτες. Το βιβλίο, περιέχει όχι μόνο συνταγές, αλλά και την ιστορία τους, που βασίζεται αποκλειστικά στα τοπικά προϊόντα που παρήγαγαν οι ντόπιοι. 
 Είναι γραμμένο και στην Αγγλική, προκειμένου οι ξένοι επισκέπτες του νησιού, να πάρουν μαζί τους γεύσεις, ιστορία και αρώματα Ελλάδας, μέχρι να επιστρέψουν ξανά. 

 

Το βιβλίο προλόγισαν ο Θάνος Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Πίττας: 

 

Πρόλογος από τον Θάνο Παπαδημητρίου!

 
“Έχοντας ταξιδέψει αρκετές φορές στην Αμοργό για τη δημιουργία ταξιδιωτικών αφιερωμάτων, για μένα η Ειρήνη η κα.Γιαννακοπούλου είναι το πρόσωπο της Αμοργού! Η αγάπη της για το υπέροχο αυτό νησί των Κυκλάδων και το πάθος της να αναδείξει την ελληνική γαστρονομία ως την άκρη της γης είναι πραγματικά ακαταμάχητα. Είχα τη χαρά και την τιμή να παρουσιάσουμε παρέα τοπικές συνταγές στην τηλεοπτική μου εκπομπή και να νοιώσω την αμεσότητά της, τις αριστοτεχνικές της μαγειρικές γνώσεις, την άψογη φιλοξενία της, αλλά και κατ’ επέκταση την πολύ μεγάλη ανταπόκριση του τηλεοπτικού κοινού. Είναι εμπειρία να παρακολουθείς τα μαθήματα μαγειρικής που παρουσιάζει η ίδια σε Έλληνες και ξένες επισκέπτες του νησιού. Από σήμερα θα έχω στα χέρια μου ένα βιβλίο που θα με μεταφέρει νοητά στα διάσημα αμοργιανά βότανα και στις υπέροχες συνταγές της Ειρήνης που σε κάνουν να θες να ταξιδέψεις στην Αμοργό και τις Κυκλάδες ξανά και ξανά!”
 

Πρόλογος από τον Γιώργο Πίττα

Την Ειρήνη Γιαννακοπούλου την γνώρισα στα μέσα της δεκαετίας του 2010,όταν ως μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και  επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό» είχαμε παρουσιάσει το πρότυπο πρωινό της Αμοργού στο ξενοδοχείο της «Αιγιαλίς».Από την πρώτη στιγμή με γοήτευσε και με συνεπήρε ο ενθουσιασμός και ο δυναμισμός της. Αεικίνητη και πανταχού παρούσα, είχε φροντίσει προσωπικά μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια στο στρώσιμο των πλούσιων μπουφέδων για την παρουσίαση των πιάτων του Αμοργιανού Ελληνικού Πρωινού, και βέβαια είχε βάλει το χεράκι της στην παρασκευή των αμοργιανών συνταγών που θα παρουσιάζαμε για πρώτη φορά ενώπιον πλήθους καλεσμένων στο νησί της.

Αυτό το νησί, η Αμοργός, είναι για την Ειρήνη όλη της η ζωή, αν και έζησε για πολλά χρόνια μακριά της καθώς παντρεύτηκε στα 18 της και έφυγε με τον άντρα της Νικήτα για το Νιού Τζέρσεϋ το 1972, όπου απέκτησε όλη την εμπειρία της επιχειρηματικότητας, κρατώνταςπαράλληλα όλη την έγνοια και την αγάπη για τον τόπο της άσβεστες μέσα στην καρδιά της.

Κι όταν επέστρεψε στην Αμοργό από την Αμερική,τη δεκαετία του 1990,έφτιαξαν το ξενοδοχείο Αιγιαλίς, που δεσπόζει πάνω από τον κόλπο και το λιμάνι της Αιγιάλης και που σήμερα 30 χρόνια μετά, έχει μετατραπεί σε ΑigialisHotel&Spa, το μοναδικό πεντάστερο ξενοδοχείο της Αμοργού με 55 δωμάτια και σουίτες και δεν είναι τυχαίο ότι έχει χαρακτηριστεί από τους επισκέπτες του ως το «κόσμημα της Αμοργού».

Έκανε παιδιά, δημιούργησε μια μεγάλη ευτυχισμένη οικογένεια -τώρα έχει 7 εγγόνια-  στα οποία έχει εμφυσήσει τη συνέχεια της παράδοσης, της νεωτερικότητας, της ανοιχτής καρδιάς και της θερμής φιλοξενίας.

Η εμμονή της στη διαρκή βελτίωση και καινοτομία, χωρίς να αφήνει τίποτα στην τύχη, την οδήγησε στο να εμπλουτίζει συνεχώς το πεδίο των δραστηριοτήτων της, πάντα με επίκεντρο την ανάδειξη του πολιτισμού της Αμοργού. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου που διοργανώνει κάθε Σεπτέμβριο εδώ και πολλά χρόνια, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών ξένων επισκεπτών, κινηματογραφοφιλων και μη.

Η Ειρήνη ήταν εκείνη που δημιούργησε την Γαστρονομική Λέσχη Αμοργού, κινητοποιώντας κι άλλες γυναίκες να θυμηθούν τις συνταγές από τις μανάδες και τις γιαγιάδες τους, ώστε να μη περάσουν στη λήθη συνταγές και μυστικά που χάνονται στο βάθος του χρόνου. Γιατί η Ειρήνη είναι από τους πρωτοπόρους που πίστεψαν ότι η γαστρονομία ενός τόπου δεν είναι μόνο πηγή εσόδων, αλλά καθοριστικός παράγων για τη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας κάθε τόπου.

Έτσι, το βιβλίο αυτό, έρχεται, νομίζω, σαν μια φυσική συνέχεια της αγάπης της για τα εδέσματα και την γαστρονομία του τόπου της

προσφέροντας στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει τον πλούτο της Aμοργιανής γαστρονομίας.

Καλό ταξίδι εύχομαι στο βιβλίο σου Ειρήνη μου, και είμαι σίγουρος όπως όλα σου τα εγχειρήματα ότι θα φτάσει και αυτό με επιτυχία στον προορισμό του.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τα social μας

4,101FansLike
6,990FollowersFollow
119SubscribersSubscribe

Τα Αγαπημένα

Sitemap