Η Αμοργός γιορτάζει την Πολιούχο και Προστάτιδα της Παναγία Χοζοβιώτισσα

97

Δεκάδες κόσμου μετρούν κάθε χρόνο αντίστροφα τις ημέρες του Νοεμβρίου για να επισκεφτούν την Αμοργό και την Ιερά Μόνη Χοζοβιωτίσσης που εορτάζει στα Εισόδια της Θεοτόκου,στις 21 Νοεμβρίου.

Πιστοί από όλη την χώρα κατέφθασαν και φέτος για να ασπαστούν την θαυματουργή εικόνα από τα Χόζοβα της Παλαιστίνης, να εκπληρώσουν το τάμα τους και να ακούσουν ψαλμωδίες μέσα στην αγκαλιά των βράχων. Ο καιρός ήταν με το μέρος των προσκυνητών αφού μικροί και μεγάλοι ανέβηκαν τα 300 σκαλιά της Μονής με καλοκαιρινές θερμοκρασίες και άπνοια απολαμβάνοντας έτσι περισσότερο την άγρια ομορφιά του τοπίου.

Πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφοι, ο Δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος, η Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου Ευδοκία Κατσάνη, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων του νησιού έδωσαν το παρόν στην πρωινή Θεία Λειτουργία τιμώντας τη Μεγαλόχαρη.

Των Ιερών Ακολουθιών προεξήρχε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιος με τη συμμετοχή του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Σπυρίδων Δεναξά, κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και του νησιού, του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας Αρχιμαμανδρίτη Επιφανίου Αρβανίτη αλλά και του Προϊστάμενου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών Πρωτοπρ. π. Θωμά Συνοδινού ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο κατά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία,

Μετά το πέρας των ακολουθιών δεν έλειψαν ο φημισμένος μπακαλιάρος, τηγανητός αλλά και γιαχνί, το τηγανητό ψάρι ,το παστέλι αλλά και πολλά ακόμα παραδοσιακά αλμυρά και γλυκά κεράσματα που προετοιμάζονται και προσφέρονται από τους ντόπιους. Σε κλίμα γιορτής κύλισε όμως ολόκληρη αυτή η εβδομάδα με τους φθινοπωρινούς επισκέπτες να δίνουν ζωή στο νησί και τους μόνιμους κατοίκους να χαίρονται την συγκεκριμένη ημέρα ως επίσημη πια αργία της περιοχής.

Εμείς ευχόμαστε η Προστάτιδα της Αμοργού να είναι Βοήθεια όλων μας.

Και του χρόνου!