Με την παρούσα επιστολή – διαμαρτυρία μας, εμείς, οι Επαγγελματίες της Αμοργού θέλουμε να εκφράσουμε την αγωνία, την ανασφάλεια αλλά και την αγανάκτηση και απόγνωση στην οποία μας οδηγούν οι αλλεπάλληλες αλλαγές στις φορολογικές μας και όχι μόνο υποχρεώσεις αλλά και τα νέα προωθούμενα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα.
Η αβεβαιότητα που δημιουργούν οι συνεχείς αλλαγές, σε συνδυασμό με τις πολύ ιδιαίτερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες των νησιών μας, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον, τοξικό για επενδύσεις και απαγορευτικό για τη συνέχεια της εύρυθμης λειτουργίας των επιχειρήσεων και της τοπικής οικονομίας μας.
Ίσως είναι δύσκολο για τον κάτοικο της πόλης που έχει επισκεφθεί τους μικρούς μας τόπους κατά την καλοκαιρινή περίοδο, να φανταστεί τις πραγματικές συνθήκες ζωής που επικρατούν όταν τα «φώτα» του τουρισμού σβήνουν και ακολουθεί ο μακρύς, έρημος και δύσκολος χειμώνας. Ίσως είναι και φυσικό για κάποιους –επισκέπτες μας κατά την πολύ υψηλή περίοδο του καλοκαιριού- να νομίζουν πως «οικονομάμε» για κάποιους μήνες ή πως στα νησιά μας έχουμε βρει «το μήνα που θρέφει τους 12». Γιατί, οι συνεχιζόμενες αλλαγές, επιβαρύνσεις και οι καταργήσεις των ειδικών ρυθμίσεων για τα νησιά μας, μας κάνουν να πιστεύουμε πως αυτή την εντύπωση έχουν για εμάς οι νομοθέτες- εμπνευστές τους. Με αφορμή την πρόσφατη υπερψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της τροπολογίας για τη νησιωτικότητα, όπου αναφέρεται πως -ειδικά σε κράτη που υπάγονται σε πρόγραμμα προσαρμογής- θα πρέπει οι ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις για τα νησιά να συνεχίσουν να υφίστανται, παραθέτουμε για ακόμα μια φορά τα επιχειρήματα μας, παρουσιάζουμε την πραγματικότητά μας και τεκμηριωμένα διακηρύσσουμε πως τα νέα προωθούμενα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα όχι μόνο δεν πρόκειται να αποφέρουν όφελος στα ταμεία του κράτους από τα νησιά μας, απεναντίας θα βλάψουν την ίδια την προοπτική μας και εν τέλει το Δημόσιο συμφέρον.
• Η Αμοργός, όπως και τα περισσότερα μικρά νησιά του Αιγαίου, έχει μικρό αριθμό μονίμων κατοίκων. Το γεγονός αυτό από μόνο του συνεπάγεται περιορισμένο κύκλο εργασιών. Η δε απόσταση του νησιού από το κέντρο είναι πολύ μεγάλη και υπάρχει ιδιαίτερη δυσκολία στις μετακινήσεις και την επικοινωνία με την Αθήνα. Η έλλειψη Δημοσίων Υπηρεσιών και η ανυπέρβλητη γραφειοκρατία μας αναγκάζουν σε συνεχή ταξίδια, μετακινήσεις, διανυκτερεύσεις σε μεγαλύτερα νησιά. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους διαβίωσης και των λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων.
• Τα πάντα στο νησί μας είναι ακριβότερα, ειδικά τα καύσιμα, όχι επειδή κάποιοι κερδοσκοπούν, αλλά επειδή οι μικρές ποσότητες και η χαμηλή ζήτηση σε συνδυασμό με τη μεγάλη απόσταση, κάνει πολύ ακριβότερο το αναλογικό κόστος της μεταφοράς τους.
• Η τουριστική περίοδος είναι πολύ μικρή και αναγκάζει τις περισσότερες επιχειρήσεις να λειτουργούν μόνο 4 – 5 μήνες, ενώ η πραγματικά κερδοφόρος περίοδος είναι μόνο 2 μήνες. Τα έξοδα όμως και οι εισφορές «τρέχουν» για όλο το χρόνο. Οι πιο πολλοί από εμάς, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε και άλλες δουλειές για να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι πιο πολλές επιχειρήσεις στεγάζονται σε ιδιόκτητα ακίνητα. Για επαγγελματίες με ενοίκιο η επιβίωση είναι από οριακή έως αδύνατη.
• Η έλλειψη προννοιακών δομών, δομών υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού καθιστούν δύσκολες τις συνθήκες διαμονής και εργασίας μας, ακόμα και κατά τη διάρκεια της υποτιθέμενης ακμής της καλοκαιρινής περιόδου.
Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο:
Η μέχρι στιγμής εξαίρεση της υποχρεωτικής ασφάλισης στον ΟΑΕΕ για ορισμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών και ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων – κατοίκων νησιών με πληθυσμό κάτω των 3000 κατοίκων και με εισοδηματικά κριτήρια, ήταν μια ανάσα επιβίωσης για μικρές επιχειρήσεις, ειδικά σε μικρούς οικισμούς των νησιών μας. Η σχεδιαζόμενη κατάργηση της διάταξης αυτής σε συνδυασμό με τον ταυτόχρονο υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών σε κλίμακες επί του καθαρού εισοδήματος, θα οδηγήσει σε αναπόφευκτες μεγάλες αυξήσεις των υποχρεώσεων μας προς τα ταμεία. Για επιχειρήσεις που θα θέλουν να συνεχίσουν να είναι τίμιες και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος, το μέτρο αυτό θα είναι η χαριστική βολή. Ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις με πολύ χαμηλούς τζίρους, δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στο «αντικειμενικό τεκμαρτό εισόδημα» που τίθεται ως μίνιμουμ βάση υπολογισμού για τις ασφαλιστικές εισφορές.
Φορολογικά μέτρα:
Τα τελευταία χρόνια, η φορολογική επιβάρυνση στα νησιά μας είναι κοινωνικά άδικη και οικονομικά αβάσταχτη. Πρώτα καταργήθηκε το αφορολόγητο για τους Επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Η νέα βαριά φορολόγηση από το πρώτο Ευρώ, από 26%, σταδιακά ανεβαίνει στο 29%, με προκαταβολή φόρου επομένου έτους που θα φτάσει το 100%, συν το τέλος επιτηδεύματος, συν την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, η οποία μαθαίνουμε πως τελικά μάλλον θα ενσωματωθεί – προστεθεί στην κλίμακα φορολόγησης. Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί ο ΕΝΦΙΑ, η κατάργηση του μειωμένου καθεστώτος φπα και η καθιέρωση του υψηλού συντελεστή στην εστίαση. Διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία που πέρυσι είχαν συντελεστή φπα 4%, από 1/6/16 θα έχουν συντελεστή 13%. Γεύματα σε εστιατόρια που μέχρι πέρυσι είχαν φπα 9%, από 1/6/16 θα υπάγονται στο 23%!
Με τις παραπάνω ρυθμίσεις, ο εκάστοτε επιχειρηματίας καλείται να καταβάλει συνολικά το 70% τουλάχιστον του καθαρού του κέρδους. Η επιβάρυνση αυτή, σε συνδυασμό με τις παραπάνω ειδικές συνθήκες που επικρατούν στα μικρά νησιά μας θα έχει τα εξής αποτελέσματα:
• Τη δημιουργία αρνητικού περιβάλλοντος για επενδύσεις και ανάπτυξη
• Την αύξηση της φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής και της παράνομης λειτουργίας επιχειρήσεων.
• Την αύξηση της αδήλωτης, «μαύρης» εργασίας
• Επιχειρήσεις που σήμερα επιβιώνουν οριακά, κυρίως λόγω του ότι είναι οικογενειακές και στεγάζονται σε ιδιόκτητα ακίνητα, θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, πράγμα που συνεπάγεται οικονομική υποβάθμιση του νησιού μας και αύξηση της ανεργίας.
Είναι προφανές ότι οι εξαιρέσεις και οι ειδικές φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις δεν είναι «δώρο» ή άδικο «προνόμιο» των «πλουσίων» νησιωτών. Ήταν ένα εντελώς απαραίτητο αναπτυξιακό κίνητρο για την εγκατάσταση, λειτουργία και επιβίωση των επιχειρήσεων και των κατοίκων των νησιών μας. Ήταν οι διατάξεις που εξυπηρετούσαν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη έννοια της νησιωτικότητας, για να προστατεύουν τους μικρούς μας τόπους και να βοηθούν στην άμβλυνση των ανισοτήτων με την κεντρική Ελλάδα, λόγω της απόστασης, της απομόνωσης και του μικρού μας μεγέθους. Η σταδιακή κατάργηση των ειδικών αυτών ρυθμίσεων, θα καταστήσει αδύνατη την επιχειρηματικότητα στα νησιά μας. Οι απαραίτητες αναπτυξιακές επενδύσεις δεν θα γίνουν ποτέ στους τόπους μας, απεναντίας, οι τελευταίες επιχειρήσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν, ή θα κλείσουν ή θα αναγκαστούν να λειτουργούν υπό καθεστώς μερικούς ή και πλήρους παρανομίας.
Σας καλούμε λοιπόν να επανεξετάσετε τα νέα προωθούμενα μέτρα και μέσα από ειλικρινή διάλογο και συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς να θεσπίσετε ρυθμίσεις ρεαλιστικές και βιώσιμες, έτσι ώστε και εμείς να ανταπεξέλθουμε της κρίσης και να μπορέσουμε να αποδώσουμε στο κράτος περισσότερα.
Για τα Σωματεία Επαγγελματιών της Αμοργού
Σπύρος Τσιμέλας
Πρόεδρος
Συλλόγου Επαγγελματιών Αμοργού
Δημήτρης Συνοδινός
Πρόεδρος
Συνδέσμου Επαγγελματιών Αιγιάλης Αμοργού