Γιατί αυτόν τον μήνα φοράμε Μάρτη;

0

Από σήμερα μέχρι και τις 31 Μαρτίου η παράδοση επιβάλλει να φοράμε στο χέρι μας ένα χειροποίητο ασπροκόκκινο βραχιολάκι. Άλλοι το λένε μαρτάκι, άλλοι μαρτιά και άλλοι μάρτη. Όπως και να το πούμε ο σκοπός του δεν αλλάζει! Σύμφωνα με την παράδοση φοράμε το συγκεκριμένο βραχιολάκι προκειμένου να προστατευτούμε και να μην καούμε από τον ανοιξιάτικο ήλιο. 

Οι ρίζες αυτής της συνήθειας κρατάνε από την αρχαιότητα και συγκεκριμένα από τα Ελευσίνια Μυστήρια. Εκεί έδεναν την Κρόκη, μια κλωστή δηλαδή στο δεξί τους και το αριστερό τους πόδι.

Το συγκεκριμένο έθιμο υπάρχει και στις γειτονικές μας χώρες, την Αλβανία και τα Σκόπια όπου εκεί ονομάζεται Βερόρε και Μαρτίνκα αντίστοιχα. Κάτι ανάλογο κάνουν και στην Βουλγαρία όπου την πρώτη ημέρα του Μάρτη φορούν στο πέτο τους στολίδια από άσπρες και κόκκινες κλωστές που ονομάζονται Μαρτενίτσα.

Όταν ο μήνας φτάσει στο τέλος του και όλοι βγάλουμε το μαρτάκι από το χέρι μας τότε το τοποθετούμε πάνω σε θάμνους ή σε λουλούδια για να το πάρουν τα πρώτα χελιδόνια και να φτιάξουν τη φωλιά τους. Άλλοι πάλι το καίνε το Πάσχα με το Άγιο Φως.

Καλό μας μήνα!

ΠΗΓΗ: www.sansimera.gr