9.2 C
Amorgós
HomeAmorgos NewsΑποχαιρετιστήρια Επιστολή του πρώην Διοικητή της 6ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Αποχαιρετιστήρια Επιστολή του πρώην Διοικητή της 6ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Αρχιπλοιάρχου Λ.Σ. (ε.α) ΣΚΕΥΟΦΥΛΑΚΑ Νικολάου

Με αφορμή την πρόσφατη αποστρατεία μου, αποχωρώ με έντονα αισθήματα βαθιάς συγκίνησης από το Λιμενικό Σώμα, το οποίο το αγάπησα και το υπηρέτησα με αυταπάρνηση καθ’ όλη την διάρκεια της καριέρας μου. Νιώθω συγκίνηση και ιδιαίτερη υπερηφάνεια που κλείνω μία καριέρα 25 ετών σε ένα Νησί, την Σύρο με μεγάλη Ναυτική Παράδοση που αγάπησα ιδιαίτερα και με αγάπησε και εκείνο. Και πως θα γινόταν διαφορετικά, αφού εδώ επέλεξα να δημιουργήσω την δική μου οικογένεια!!! Μία καριέρα που ξεκίνησε να οικοδομείται σε ένα άλλο Νησιωτικό σύμπλεγμα, την Ηρωϊκή Σάμο, την Μαχητική Ικαρία και τους Φούρνους, όπου ως νέος Σημαιοφόρος, Κυβερνήτης στα πλωτά περιπολικά σκάφη του Λ.Σ. ΠΛΣ-111 και ΠΛΣ-116 ξεκίνησα με όνειρα, με όραμα και ένα στόχο… Να τιμήσω σε όλες τις πτυχές δίνοντας και τη τελευταία ικμάδα ψυχής ……, όταν νεαρός ακόμη το 1994 στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων ριγώντας από συγκίνηση έδινα τον Ιερότερο όρκο Τιμής στη Πατρίδα.

Εύχομαι στο νέο Διοικητή της 6ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και να βιώσει ανάλογες και πολλές επιτυχίες  όπως αυτές που γνώρισα κατά την περίοδο άσκησης των καθηκόντων μου, πολλές φορές και υπό αντίξοες συνθήκες. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα  συλλογικής προσπάθειας ενός αξιόλογου προσωπικού που έχει περισσή όρεξη, επαγγελματισμό, άριστη υπηρεσιακή εμπειρία και υψηλή αίσθηση του καθήκοντος.

Επίσης, θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως θερμά:

 • Όλους εκείνους τους λιμενικούς, ανεξαρτήτως βαθμίδας και ιεραρχικής θέσης, τους οποίους συνάντησα στα διάφορα στάδια της υπηρεσιακής μου διαδρομής και οι οποίοι με δίδαξαν τις αρχές, τον ρόλο και τα ιδεώδη του Λιμενικού Σώματος.
 • Το σύνολο των υπηρεσιακών στελεχών της Διεύθυνσης Ελέγχου Διαχείρισης Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων καθώς επίσης και τον αρμόδιο Κλαδάρχη Υποναύαρχο Λ.Σ. ΖΗΚΑ Ιωάννη, την οποία είχα την τιμή να προΐσταμαι το έτος 2017, για τις συντονισμένες και επίπονες προσπάθειές τους πέραν του ωραρίου επί μακρόν, προκειμένου να προετοιμάσουμε την ανωτέρω Διεύθυνση για την επιθεώρηση εφαρμογής του Κανονισμού 725/2004 ΕΚ και της Οδηγίας 2005/65/ΕΚ από έξη (06) επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΜSA, δυνάμει του Κανονισμού 324/2008/ΕΚ, έργο, το οποίο φέραμε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία και αποσπάσαμε ιδιαίτερα ευμενή σχόλια από τους ίδιους τους Κοινοτικούς επιθεωρητές για την Χώρα μας.
 • Τον Λιμενάρχη Ίου Πλωτάρχη Λ.Σ. ΣΑΚΙΡΙΑΝΟ Ιωάννη και το σύνολο του προσωπικού της Λιμενικής Αρχής Ίου, για την άριστη συνεργασία μας, αναφορικά με την προσάραξη του Ε/Γ-Ο/Γ «Blue Star Patmos», η οποία έλαβε χώρα την 30-08-2017. Στο σημείο αυτό δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Τ/Χ «SUPER JET», την πλοιοκτήτρια Εταιρεία «Blue Star Ferries», τον Δήμο Ίου, τους διάφορους τοπικούς φορείς και τους πολλούς (ανώνυμους και επώνυμους) εθελοντές που πρόστρεξαν αυθορμήτως από την πρώτη στιγμή και συνέδραμαν αποφασιστικά σε όλα τα σχετικά στάδια του συγκεκριμένου συμβάντος.
 • Τον Λιμενάρχη Μυκόνου Αντιπλοίαρχο Λ.Σ. ΚΑΡΑΜΗΤΣΑ Παναγιώτη και το σύνολο του προσωπικού της Λιμενικής Αρχής Μυκόνου, για την άριστη συνεργασία μας, αναφορικά με την προσάραξη του Φ/Γ «Little Seyma» σημαίας Παναμά, η οποία έλαβε χώρα την  22-12-2017 στη νησίδα «Τραγονήσι». Στο σημείο αυτό δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω τον  Δήμαρχο Μυκόνου κ. ΚΟΥΚΑ Κωνσταντίνο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου κ. ΑΤΖΑΜΟΓΛΟΥ Μιλτιάδη, τους επαγγελματίες αλιείς ΛΥΚΟΥΡΗ Δημήτριο, ΛΥΚΟΥΡΗ Ευάγγελο και ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗ Ευάγγελο, την Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος (ΜΥΑ), την Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών της Πυροσβεστικής (ΕΜΑΚ), τους διάφορους τοπικούς φορείς και τους πολλούς (ανώνυμους και επώνυμους) εθελοντές που πρόστρεξαν αυθορμήτως από την πρώτη στιγμή και συνέδραμαν στην ασφαλή διάσωση-απεγκλωβισμό των δώδεκα (12) αλλοδαπών ναυτικών, μελών του πληρώματος του προσαραχθέντος πλοίου, από τις δύσβατες ακτές  της προαναφερόμενης νησίδας, στις οποίες είχαν καταφύγει μετά από την εγκατάλειψη του πλοίου και ενώ επικρατούσαν στην περιοχή άνεμοι εντάσεως δέκα (10) Μποφώρ.

Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω τα έξη (06) υπηρεσιακά στελέχη της 6ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.για την αμέριστη βοήθεια που μου πρόσφεραν κατά την ενάσκηση των Υπηρεσιακών μου καθηκόντων. Επέδειξαν πράγματι υψηλό φρόνημα, το οποίο συνετέλεσε αυξητικά ούτως ώστε ολοένα να εδραιώνεται το κύρος της Υπηρεσίας. Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον κάθε ένα ξεχωριστά από τους συναδέλφους που συνεργάστηκα κατά καιρούς στις διάφορες θέσεις που υπηρέτησα. Ιδιαιτέρως την «ραχοκοκαλιά» του Σώματος, όπως μου άρεσε να την λέω και αναφέρομαι  στον πρώτο Λιμενοφύλακα που συνάντησα στους Φούρνους, έως  και τον τελευταίο Υπαξιωματικό που συνεργάστηκα στις αγαπημένες μου Κυκλάδες!!!

 1. Αγαπητοί Συνεργάτες των Λιμενικών Αρχών Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων, Σύρου, Θήρας, της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων, του Κλάδου Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων, της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, της 1ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Αττικής και Νήσων),
 2. Λιμενάρχες και λοιποί βαθμοφόροι των Λιμεναρχείων Σύρου, Μυκόνου, Πάρου, Νάξου, Ίου, Μήλου, Άνδρου, Θήρας και Τήνου,
 3. Προϊστάμενοι και λοιποί βαθμοφόροι των Λιμενικών Σταθμών Σερίφου, Κύθνου, Φολεγάνδρου, Αιγιάλης, Καταπόλων Αμοργού, Αντιπάρου, Κιμώλου, του Α΄Λιμενικού Τμήματος Γαυρίου- Άνδρου, των Λ/Φ Φοίνικα, Λ/Φ Νάουσας, Δονούσας, Σχοινούσας, Ηρακλειάς, Κουφονησίων, Αθηνιού και Σικίνου,
 4. Κυβερνήτες, Προϊστάμενοι και λοιπά πληρώματα των ΠΛΣ-421, ΠΛΣ-603, ΠΛΣ-609, ΠΛΣ-173, ΠΛΣ-172, ΠΛΣ-122, ΠΛΣ-111, ΠΛΣ-376, ΠΛΣ-378, ΠΛΣ-345, ΠΛΣ-346, ΠΛΣ-312, ΠΛΣ-705 και ΠΛΣ-1007,
 5. Αγαπητοί λοιποί Συνάδελφοι ανεξαρτήτως ιεραρχικής βαθμίδας και πολιτικοί Υπάλληλοι του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,
 6. Αγαπητοί Πλοίαρχοι και λοιπά πληρώματα των Ε/Γ-Ο/Γ, Φ/Γ και Δ/Ξ πλοίων,
 7. Αγαπητοί επαγγελματίες και ερασιτέχνες Αλιείς,

Με συγκίνηση σας αποχαιρετώ λέγοντας ότι θα θυμάμαι πάντα την μεταξύ μας συνεργασία και ανιδιοτελή-ειλικρινή φιλία μας και  θέλω να σας ευχαριστήσω για την πολύτιμη και διαχρονική εκτίμηση στο πρόσωπό μου.

Στο προαναφερόμενο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, εκφράζω το σεβασμό και την εκτίμησή μου για την ευγενή και πολύτιμη προσφορά τους. Είναι οι άνθρωποι με τους οποίους έζησα μαζί τους μια ολόκληρη ζωή γεμάτη αγωνίες, λύπες και χαρές. Με γνωρίζουν και τους γνωρίζω καλά. Τους ευχαριστώ πολύ.

Την προσωπική μου υπηρεσιακή ιστορία επέλεξα να τη γράψω βρισκόμενος πάντοτε αγόγγυστα στην πρώτη γραμμή σαν απλός στρατιώτης.

Από Σημαιοφόρος Λ.Σ. τίμησα με σθένος το Λιμενικό Σώμα, το οποίο θα συνεχίσω να το αγαπώ και να το πονώ καθώς επίσης και την Ένδοξη Εμπορική Ναυτιλία η οποία κατ’ εμέ είναι ο παραδοσιακός στυλοβάτης της εθνικής οικονομίας.

Ίσως κάποια ημέρα με κάποιους από εσάς να συναντηθούμε, γι΄ αυτό μη ξεχάσετε ποτέ  ότι η κάθε μία και ο κάθε ένας από εσάς κατέχουν σημαντικό μέρος στην καρδιά μου, υποσχόμενος ότι όποτε και αν με χρειαστείτε θα είμαι πάντα στην διάθεσή σας.

Καταλήγοντας εύχομαι ολόψυχα σε όλους εσάς Υγεία, κάθε οικογενειακή ευτυχία και προσωπική ευημερία.

Δοθείσης της ευκαιρίας, θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω ολόθερμα τον κάθε έναν (μικρό ή μεγάλο) χορηγό-αρωγό για τις ευγενικές, σημαντικές και χρήσιμες ανιδιοτελείς προσφορές τους, με τις οποίες επισκευάστηκαν εξ’ ολοκλήρου σκάφη, η έλλειψη των οποίων δυσχέραινε την αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων Λιμενικών Αρχών και τα οποία ήταν ακινητοποιημένα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στην ενεργοποίηση των ΠΛΣ-336, ΠΛΣ-137 και ΠΛΣ-228, των Λιμενικών Αρχών Σύρου και Θήρας αντίστοιχα, τα οποία ήσαν ικανά να ανταπεξέλθουν στην πολυσχιδή δραστηριότητα του Λιμενικού Σώματος, μεταξύ των άλλων, στην καλύτερη αστυνόμευση της ευρύτερης περιοχής των προαναφερόμενων Νήσων, στην ασφάλεια και στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα, θέλω να ευχαριστήσω και όλους εκείνους που με βοήθησαν στην ανάληψη πλήρων πρωτοβουλιών μου για την μετεγκατάσταση της 6ης  ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. από την Νήσο Τήνο στην Νήσο Σύρο το έτος 2011.

Επιπρόσθετα, θέλω να ευχαριστήσω με την ίδια θέρμη όλα τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, διότι πάντα είχαν ολοκληρωμένη άποψη και κρίση σε ότι είχε σχέση με την υπηρεσιακή μου διαδρομή.

Θα ήταν παράλειψη εκ μέρους μου να μην ευχαριστήσω την σύζυγό μου Λουϊζα και τις δύο κόρες μου, που μου συμπαραστάθηκαν με κάθε τρόπο, δικαιολογώντας όλα αυτά τα χρόνια την απουσία μου. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς μου για τις αξίες που με γαλούχησαν και ιδιαιτέρως τον πατέρα μου καπτά-Γρηγόρη που με έμαθε να αγαπώ και να σέβομαι αληθινά τον κάθε έναν Έλληνα Ναυτικό και να κατανοώ την σκληρή καθημερινότητα που βιώνουν  οι ναυτικοί μας στις θάλασσες μας, μακριά από τις οικογένειές τους!!!

Το ταξίδι που ακολούθησα όλα αυτά τα χρόνια , ήταν γεμάτο συγκινήσεις, αγωνίες, ωραίες στιγμές μα πάνω από όλα είχε ένα άξιο πλήρωμα, δηλαδή το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού που συνεργάστηκα μαζί του, που κατάφερνε πάντα να ξεπερνά τις φουρτούνες… Άλλωστε σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει τίποτε πιο κατανοητό, από αυτό που με χαρακτήριζε σε όλη μου την καριέρα… το απόφθεγμα του ποιήματος του Κωνσταντίνου Καβάφη «Ιθάκη», όπου μεταξύ των άλλων, επισημαίνει: ¨Σημασία έχει το ταξίδι, όχι ο προορισμός…¨!!!

Τέλος, επειδή πάντα στην ζωή μου με διέκρινε η ωμή ειλικρίνεια στις τοποθετήσεις μου και στην εν γένει συμπεριφορά μου, χωρίς καλύψεις και μεθοδεύσεις, το μόνο που θέλω να καταθέσω ως παρακαταθήκη για το μέλλον και την Ιστορία μου είναι, ότι νιώθω δυνατός και νέος, έτσι ώστε και από αυτή την θέση του Αρχιπλοιάρχου Λ.Σ. (ε.α), να μπορώ να δώσω πολλά ακόμα στην Πατρίδα μας, στο Λιμενικό Σώμα και στην ένδοξη Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία, να συνεισφέρω, μέσα από την εμπειρία που συνέλεξα στις τόσες νευραλγικές θέσεις τις οποίες κατείχα καθ’ όλη την διάρκεια της καριέρας μου, με αποφασιστικότητα και επιτυχία!!! Παρακαταθήκες συνέπειας και σεβασμού στις πραγματικές αξίες!!!

Καταλήγοντας, θεωρώ ηθική υποχρέωση μου να ευχαριστήσω τον Θεό και την Παναγία που με προστάτευαν πάντα που με αξίωσαν να φτάσω Υγιής έως εδώ και τον Άη-Νικόλα που με συνόδευε αδιαλείπτως σε κάθε πορεία που χάραζα!!!

 

Ζητώ συγγνώμη από τους ανθρώπους που γνώρισα σε όλη την υπηρεσιακή μου διαδρομή και ξέχασα να τους κατονομάζω.

 

«Σας ευχαριστώ τον κάθε ένα ξεχωριστά από τα βάθη της καρδιάς μου»!!!

 

                           Σύρος  25-06-2018

 

 

                                     Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. (ε.α)  ΣΚΕΥΟΦΥΛΑΞ Γρ. Νικόλαος          

       

 

Best of Amorgos

Δρομολόγια στη Γραμβούσα, βαρκάδα στο ναυάγιο και ο γύρος της Αμοργού...

0
Δρομολόγια στη Γραμβούσα, βαρκάδα στο Ναυάγιο και τον γύρο την Αμοργού πραγματοποιεί το Amorgos Roussetos Daily Cruises με τα δύο καΐκια που διαθέτει "Αγία...

Ammos Islandwear: Ανδρικά-γυναικεία ενδύματα και αξεσουάρ με υπέροχη καλοκαιρινή διάθεση

0
Από το 2015 στην πλατεία Καταπολών (απέναντι από το φαρμακείο) λειτουργεί το κατάστημα  ΑΜΜΟΣ islandwear παντα ενημερωμένο, φρέσκο και γεμάτο ξεχωριστές επιλογές σε ρούχα,...

Στο εστιατόριο Corner θα βρείτε νόστιμα πιάτα, άριστη εξυπηρέτηση και...

0
Χειμώνα - καλοκαίρι εδώ και πάνω από 30 χρόνια ο Νίκος Οικονομίδης και η οικογένειά του προσφέρουν τα πιο γευστικά, ελληνικά πιάτα. Το εστιατόριο Corner,...

Anna studios: Καλαίσθητα δωμάτια με θέα τη θάλασσα και έναν ονειρικό κήπο 

0
Αν ψάχνεις άνετα δωμάτια σε ιδανική τοποθεσία και πλήρως εξοπλισμένα σίγουρα τα Anna Studios είναι αυτά που χρειάζεσαι. Τα Anna Studios βρίσκονται σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από το λιμάνι...

Περγαλίδι: Το all day bar της Λαγκάδας

0
Δέκα χρόνια κλείνει φέτος το Περγαλίδι στη Λαγκάδα, το γνωστό καφέ - σνακ - μπαρ που σου κρατάει συντροφιά από το πρωί έως αργά το βράδυ! Η...

«Το Πάσχα στο “Απέραντο γαλάζιο” είμαστε όλοι μια παρέα!»

0
Το Πάσχα στην Αμοργό είναι πολύ ιδιαίτερο. Η  Άνοιξη «φοράει» τα γιορτινά της και για πολλές εποχιακές επιχειρήσεις, η Μεγάλη Εβδομάδα σηματοδοτεί και την...

Laundry Amorgos: Laundry services στα Κατάπολα Αμοργού

0
Στα Κατάπολα Αμοργού σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από το λιμάνι βρίσκεται το Laundry Amorgos. To Laundry Amorgos αναλαμβάνει την φροντίδα, το πλύσιμο και το...

“Απέραντο γαλάζιο” – Λιλή & Παύλος Γαβαλάς: Ένας ξενώνας και δυο...

0
Ο ξενώνας «Απέραντο γαλάζιο» είναι πράγματι ένα κόσμημα υψηλής αισθητικής και με θέα που σου κόβει την ανάσα στον κόλπο της Αιγιάλης. Αλλά για...

Στην έκθεση Food Expo η ποτοποιία Amorgion

0
Την μεγάλη ποικιλία σε κρασιά και ποτιά που διαθέτει η ποτοποιία Αmorgion θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν όσοι επισκεφτούν την έκθεση Food Expo...

Pension Maria: Διαμονή μόλις μία ανάσα από την κεντρική παραλία των...

0
To Pension Maria στα Κατάπολα απέχει μόλις λίγα μέτρα από την κεντρική παραλία και βρίσκεται στη γραφική συνοικία της Αμοργού, στο Ξυλοκερατίδι.  Πρόκειται για...

Γυρίζοντας την Αμοργό με οχήματα από το Evdokia’s car and bike...

0
Αυτοκίνητα, μηχανάκια, γουρούνες, ποδήλατα και buggy μπορείτε να νοικιάσετε από το Evdokia's car and bike rental για να εξερευνήσετε το νησί, να δείτε τα...

Για φαγητό στο λιμάνι της Κυρά Κατίνας

0
"Το Λιμάνι της Κυρά Κατίνας" στην Αιγιάλη διαθέτει μία από τις καλύτερες κουζίνες στην Αμοργό και είναι γνωστό για την ποικιλία θαλασσινών και τα...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τα social μας

4,101FansLike
6,990FollowersFollow
119SubscribersSubscribe

Τα Αγαπημένα

Sitemap