Προς:
Δήμο Αμοργού, Χώρα, 84008 Αμοργός
Αθήνα, 08 Ιουλίου 2020
Αγαπητέ Κύριε Δήμαρχε,
Λαμβάνοντας υπόψη την ολοένα κλιμακούμενη συζήτηση περί των Αιολικών και φωτοβολταϊκών Πάρκων στα νησιά μας θεώρησα δόκιμο να προχωρήσω στην παρούσα επιστολή από τη στιγμή που οι σπουδές και η εργασία μου σχετίζονται άμεσα με το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).
Παρακολούθησα το περασμένο διάστημα τις δράσεις στο νησί μας και σημείωσα ορισμένες ανησυχίες που εκφράστηκαν σε σημεία τα οποία χρήζουν προσοχής, ώστε να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες κι ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας να δομηθεί σωστά.
Εν τάχει, θα αναφερθώ σε δυο ζητήματα που αποτελούν και άμεσους προβληματισμούς των κατοίκων:
- Περί διασύνδεσης των ΑΠΕ: Δεν πρόκειται να έρθει καμιά εταιρεία να εγκαταστήσει οτιδήποτε αν πρώτα δεν γίνει η διασύνδεση της Αμοργού με την ηπειρωτική Ελλάδα, κάτι το οποίο δεν θα συμβεί άμεσα μιας και η Αμοργός δεν είναι στα σχέδια της ΔΕΗ ούτε για την 4η φάση ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024
- Περί αδειών παραγωγής: Οι άδειες παραγωγής για έργα που φαίνονται στους χάρτες της ΡΑΕ και αναφέρθηκαν επίσης σε ορισμένα άρθρα, δεν είναι άδειες εγκατάστασης. Είναι πάγια τακτική ορισμένων εταιρειών να προχωράνε σε άδειες παραγωγής, ώστε να κατοχυρώσουν ένα έργο κι αν είναι τελικά τεχνικοοικονομικά υλοποιήσιμο να πουλήσουν την άδεια αυτή ή να προχωρήσουν οι ίδιοι σε κατασκευή και εγκατάσταση. Ο δρόμος όμως μέχρι την εγκατάσταση είναι αρκετά δύσβατος. Συνήθως παρουσιάζονται τεχνικές δυσκολίες, με αποτέλεσμα κάποια έργα, ακόμα και με άδεια εγκατάστασης, να μην είναι επενδυτικά ελκυστικά, λόγω δυσκολίας προσβασιμότητας των γερανών & νταλικών στο σημείο τοποθέτησης.
Ανεξαιρέτως των παραπάνω όμως, το κεφάλαιο των αρνητικών επιπτώσεων είναι μεγάλο και αποτελεί και το βασικό θέμα συζήτησης περί των ΑΠΕ. Χάριν συντομίας της επιστολής, δε θα επεκταθώ αναλυτικά, όμως πρέπει να γίνουν κατανοητά κάποια γκρίζα σημεία και να βασίζεται σε σωστά τεκμήρια η επιχειρηματολογία μας. Προσωπικά, θεωρώ πως τα βασικά θέματα πρέπει να επικεντρώνονται σε δυο βασικούς πυλώνες: Α) Στην οπτική όχληση/αλλοίωση τοπίου και Β) στην ταμπέλα της «πράσινης ενέργειας» που αποκρύπτει το βασικό μέλημα κερδοφορίας των μεγάλων ελληνικών και ξένων εταιρειών ενέργειας, κάνοντας χρήση γης η οποία ουσιαστικά αντιτίθεται στις βασικές μας δραστηριότητες ως νησιώτες.
Επιχειρήματα για την Αμοργό υπάρχουν (π.χ. τουρισμός, Natura, αρχαιολογία, πολιτιστική κληρονομιά) και το σημαντικότερο εξ αυτών είναι να μεταβούμε στην αλλαγή της πράσινης ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο ως Ενεργειακή Κοινότητα με έργα τοπικής κλίμακας.
Τα συμφέροντα είναι μεγάλα προφανώς όταν η Αμοργός διαθέτει ένα από τα καλύτερα αιολικά δυναμικά στο Αιγαίο, για αυτό και θα χρειαστεί επιμονή και συλλογική προσπάθεια από φορείς και κατοίκους, αν θέλουμε να αυτονομηθούμε ενεργειακά και να πάμε από επιλογή μας σε συνετή πράσινη ενέργεια πριν μας παρουσιάσουν κάποια μεγαλεπήβολη τετελεσμένη εγκατάσταση.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αλλαγή μέσα σε 10 χρόνια θα έχει γίνει. Ας επιλέξουμε λοιπόν. Η Αμοργός έχει το χρόνο, περισσότερο από άλλα νησιά, λόγω καθυστέρησης της διασύνδεσης, να οργανώσει σωστά το δικό της ενεργειακό πλάνο.
Ας κάνουμε μισό βήμα στο πλάι από την τωρινή αναταραχή κι ας σκεφτούμε πιο συγκεντρωμένα.
Στη διάθεσή σας για περαιτέρω συζήτηση και διευκρινήσεις, ευελπιστώντας στο άμεσο μέλλον να μπορέσω να παρευρεθώ κι από κοντά σε κάποια από τις ενδιαφέρουσες σχετικές ημερίδες.
Υ.Γ: Παρόλο που εργάζομαι στον χώρο των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών και θα έλεγε κανείς ότι προσωπικά θα έχω κέρδος την άμεση απασχόληση σε τέτοιες επενδύσεις, εκφράζω την αμέριστη υποστήριξή μου στις προσπάθειες του Δήμου για το καλό του τόπου και των Αμοργιανών. Προτίθεμαι λοιπόν να βοηθήσω, όπως μπορώ συμβουλευτικά και πρακτικά, είτε δια τηλεφώνου είτε μέσω τηλεδιάσκεψης για την παρούσα περίοδο.
Με σεβασμό,
(Γεώργιος Αναστασίου Νομικός)
Μηχανολόγος Μηχανικός,
MSc in Energy Systems