«ΑΜΟΡΓΟΣ: Η Αλήθεια των 7 γραμμάτων»: Το βιβλίο της αμοργιανής Λίας Μωραϊτάκη – Περδετζόγλου

0

Για άλλη μια φορά η Αμοργός αποτελεί πηγή έμπνευσης.  Η Λία Μωραϊτάκη από τα Κατάπολα έχει ζήσει όλα τα καλοκαίρια της στο αγαπημένο της νησί. Κάθε χρονιά, από τότε που θυμάται τον εαυτό της, περίμενε να ξεκινήσει το καλοκαίρι για να βρεθεί στον τόπο που λάτρευε. Όταν όμως έφτανε το τέλος του καλοκαιριού και η στιγμή της αναχώρησης μια έντονη θλίψη την κυρίευε. Όλα αυτά τα συναισθήματα που κατά καιρούς της δημιούργησε η Αμοργός τα απέδωσε με τον δικό της μοναδικό τρόπο στο βιβλίο της «ΑΜΟΡΓΟΣ: Η Αλήθεια των 7 γραμμάτων».  Όπως άλλωστε δήλωσε η ίδια στο amorgos – news.gr η Αμοργός σου μαθαίνει πως ό,τι αγαπάμε αληθινά, ζει για πάντα!

 

Το βιβλίο της συμπατριώτισσας μας Λίας Μωραϊτάκη – Περδετζόγλου  εκδόθηκε λίγο πριν το καλοκαίρι. Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε: «…αν αποβιβαστείς στην Αμοργό, αν γίνει χώρος σου η Αμοργός και χρόνος σου το καλοκαίρι ίσως να αισθανθείς αυτό που βρίσκεται πίσω από τις μοναδικές εικόνες που απολαμβάνουν τα μάτια σου. Αν δεν το νιώσεις πρέπει να ξανάρθεις, αν το νιώσεις θέλεις απεγνωσμένα να ξανάρθεις ακόμα κι όταν δεν ξέρεις το γιατί. Ίσως να είναι αυτό το εύηχο μυστηριώδες όνομά της: «ΑΜΟΡΓΟΣ». Ίσως το χάρισμά της να οργώνει γόνιμες ιδέες στις άγονες γραμμές του Νου. Ίσως η διαίσθηση πως στα 7 γράμματα της κρύβεται η αλήθεια της ίδια μας της ζωής.».

 

Το έργο ποιητικό και φιλοσοφικό ταυτόχρονα συνδέει τη ζωή με εικόνες από το αμοργιανό καλοκαίρι. Πρωταγωνιστής ο Νους που αναζητώντας την Αλήθεια, παρατηρεί ότι σε κάθε γράμμα της λέξης «ΑΜΟΡΓΟΣ», αντιστοιχεί μία φάση της ανθρώπινης ζωής η οποία μοιάζει με το καλοκαίρι που γεννιέται, μεγαλώνει, ονειρεύεται, ωριμάζει και πεθαίνει για να ξανάρθει πάλι έπειτα από εννέα μήνες όσο διαρκεί δηλαδή η κύησή του στο χρόνο. Η ερμηνεία των επτά γραμμάτων μας οδηγεί στη συνειδητοποίηση ότι ο θάνατος δεν είναι το τέλος και ότι η ζωή νοηματοδοτείται από την ΑΓΑΠΗ. Το βιβλίο τελειώνει με την προτροπή της Αμοργού στην καρδιά κάθε ανθρώπου: «ΑΓΑΠΗΣΕ»!

 

Τι σύμπτωση; Οι λέξεις: ΑΓΑΠΗΣΕ –ΑΛΗΘΕΙΑ- ΑΜΟΡΓΟΣ αρχίζουν από Α και έχουν και οι τρεις 7 γράμματα!

 

Το βιβλίο έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές μερικές εκ των οποίων σας παραθέτουμε παρακάτω:

 

Στο έργο αυτό η συγγραφέας ανιχνεύει ερμητικά τη σημασία των αρχικών γραμμάτων της Αμοργού σε κάθε λέξη…

Σε θάλασσα  σε αγρούς και ελαιώνες στον παφλασμό των κυμάτων στον έρωτα της Ζωής για συνέχειά της στο τι είναι θάνατος και που οδεύει η ψυχή… η κ. Μωραϊτάκη φιλοσοφικά ακουμπάει το θέμα:

Επιλεκτικά πιάνουμε από το έργο λίγους στίχους:

 

«Ο Θάνατος να καταργήσει θέλει τη ζωή. Μα ο Άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να ζει. Έχει ένα Άλφα στην αρχή γιατί δεν έχει τέλος. Είναι Αθάνατος. Αλλά και ο θάνατος κάθε φορά που δίνει το παρόν «νάτος» σε ένα μέλλον οδηγεί και προσμονή δηλώνει με το «θα»…

 

Μ.Δ. Συνοδινός,

Τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Ιούλιος 2017.

 

=

 

«Τα επτά θαύματα του Αρχαίου Κόσμου». «Οι επτά επί Θήβαις», «Οι επτά Σοφοί της Αρχαίας Ελλάδος», «Οι επτά ημέρες της εβδομάδας», «Τα επτά Μυστήρια» και πολλά άλλα, η επτάφωτος λυχνία, Λία Μωραϊτάκη μας  αποκάλυψε κάτι παγκοίνως γνωστόν το οποίον όμως ήταν «Επτασφράγιστον μυστικόν»! Πρόκειται για την «Επτάφθογγον Αμοργόν»!! Η αλήθεια είναι πως δεν είχαμεν συνειδητοποιήσει ότι στην Αριθμοσοφίαν του επτά, συμπεριλαμβάνεται και η Αμοργός, δίπλα στους Πυθαγορείους, τους Αστρονόμους, την Αγίαν Γραφήν, τους Λαογράφους, τους προληπτικούς κ.α…

Άξια μνείας μεταξύ των άλλων είναι η αναφορά στα όνειρα. Στοχάζεται η συγραφεύς: «Όνειρα παρόντα όταν απουσιάζει η πραγματικότητα και απόντα όταν είναι παρούσα η ζωή», τα όνειρα επομένως εν τοις πράγμασι δεν είναι τίποτε άλλο από τους σχεδιασμούς για μία καλλίτερην ζωήν.

Ο ποντίφικας της ζωής ο Έρωτας, δεν λείπει από την Αμοργόν εμπεριεχόμενος στο γράμμα Ρ

Η ανάλυση εκάστου γράμματος της λέξεως Αμοργός γίνεται σε επτά επίπεδα. Ακροστιχίδες πρωτότυπες και ευρηματικές με πρώτην την ανάλυση και το νόημα των γραμμάτων της λέξεως Αμοργός…

Ανάδειξη της κυριαρχίας του Γράμματος Α (Αρχή του παντός) κατά θαυμάσιον τρόπον.

«Στης πΑτελίδας τη ρΑχη

Στης πετΑλούδας τα φτερΑ»…

 

Μιχαήλ Στρατουδάκης

Συγγραφέας – Δημοσιογράφος

 

==

 

Μέσα από τις επτά Στάσεις του υπέροχου ποιήματος, που μπορεί να θεωρηθεί ενιαίο σε αντιστοιχία με 7 γράμματα της λέξης «ΑΜΟΡΓΟΣ» η Λία σε παίρνει από το χέρι και σε σπρώχνει γλυκά για να δεις και να μάθεις κάτω από τον γαλάζιο ουρανό τον καλοκαιριάτικο ήλιο δίπλα στην καυτή Αμοργιανή την πέτρα, την απέραντη τη θάλασσα.

Και τι νόημα θα είχε η ζωή αν δεν υπήρχε το καλοκαίρι; Και τι νόημα θα είχε το καλοκαίρι αν δεν υπήρχε η Αμοργός… Τι νόημα θα είχαν αν μόνο τέλειωναν και δεν έρχονταν ξανά; «Αν ο θάνατος δεν ήταν συνάντηση ζωής σ’ άλλη διάσταση;»… Κι ο έρωτας;

Η αγάπη είναι παντού όπου κοιτάς/ Η Αμοργός είναι ο ίδιος ο έρωτας!».

…Η Αμοργός της Λίας είναι ο τόπος που τον απαντάς μονάχα όταν τον αξίζεις, ως άνθρωπος αληθινός, δισυπόστατος της ύλης και του πνεύματος…

Να είσαι καλά Λία και να γράφεις Ποίηση, γιατί έχει μεγάλη ανάγκη ο νους μας να βλέπει το καλοκαίρι να έρχεται πάντα. Ξανά!

 

Ειρήνη Π. Βεκρή

Συγγραφέας – Λογοτέχνης,

Μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Λίγα Λόγια για τη συγγραφέα…

Η Λία Μωραϊτάκη – Περδετζόγλου σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στον Τομέα Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης, της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά το παρελθόν εργάσθηκε ως δημοσιογράφος και παραγωγός στο ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σήμερα εργάζεται ως καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης σε Λύκειο των Αθηνών.

 

Για να αποκτήσετε το βιβλίο της Λίας Μωραϊτάκη – Περδετζόγλου μπορείτε να απευθύνεσθε στον Σύνδεσμο Αμοργίνων και στην Ένωση Καταπολιανών. Τα έσοδα των βιβλίων θα διατεθούν για τους σκοπούς του Συνδέσμου και της Ένωσης. Για περισσότερες πληροφορίες στο [email protected] και στο τηλ. 69 46 48 41 20.

 

Scan271

22195364_123653695051923_8663349721284458034_n

DSC_0344

ΛΙΑ 1