Αμοργιανές γευστικές εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε

485

Η Αμοργός δεν είναι μόνο ένας όμορφος τόπος, είναι ένα νησί με πλούσια γαστρονομία, με εκπληκτικά φαγητά και γλυκά. Με τον τρόπο που τα μαγειρεύουν οι Αμοργιανοί είναι σαν να θέλουν να γευτείς σε κάθε μπουκιά τη νοστιμιά όλου του νησιού! H Blue Star Ferries που πραγματοποιεί καθημερινά δρομολόγια από και προς την Αμοργό προτείνει σε όλους τους επισκέπτες του νησιού τις γευστικές εμπειρίες που πρέπει να ζήσουν!

  • Αν επιλέξετε ένα εισιτήριο για Αμοργό θα πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε ψημένη ρακή (σπιτικό λικέρ από βρασμένη ρακή με μέλι, μπαχαρικά και ξερά φρούτα σε διάφορες παραλλαγές) που σερβίρεται πάντα ζεστή.
  • Γευθείτε το περίφημο πατατάτο (κατσίκι ή αρνί με κόκκινη σάλτσα και πατάτες στο φούρνο) και Καλόγηρο (μελιτζάνες με κρέας, ντομάτα, φέτα και κασέρι στο φούρνο).
  • Μην χάσετε την αμοργιανή φάβα (από ποικιλία μπιζελιού με την ονομασία «κατσούνι» και χαρακτηριστική γλυκιά γεύση), είτε παντρεμένη (πουρές φάβας με κρεμμύδια) είτε σε φαβοκεφτέδες.
  • Δοκιμάστε τον πεντανόστιμο αμοργιανό καβουρμά (ομελέτα με χοιρινό κρέας και λίπος).
  • Δοκιμάστε το τοπικό τυρί Μαλακά (φρέσκο και μαλακό κατσικίσιο τυρί), αρωματικό μέλι και τους παύλους (ντόπια παξιμάδια από σιταροκρίθι).
  • Γλυκαθείτε με ξεροτήγανα (τηγανητές δίπλες χωρίς αυγό) με μέλι, κανέλα και σουσάμι.
  • Πάρτε ένα αμοργιανό παστέλι (από μέλι, σουσάμι και κύμινο) ως σνακ για τον δρόμο.
  • Στις ταβέρνες του νησιού θα ανακαλύψετε παραδοσιακές σπεσιαλιτέ που θα σας μείνουν αξέχαστες: χωριάτικο (μοσχάρι στο φούρνο με λαχανικά και κασέρι), εξοχικό (αρνί ή κατσίκι φούρνου με χόρτα, ντομάτα και ζυμαρικά), λούπινα λαδολέμονο (είδος λευκού φασολιού), χταποδόπιτα,  μελιτζάνα στο φούρνο (με ντομάτα, κανέλα, γαρύφαλλο, κρεμμύδια, σκόρδο και ξινομυζήθρα).
  • Στα πανηγύρια του νησιού θα δοκιμάσετε ξιδάτο (ένα είδος πατσά από κατσικίσιο κρέας) και κατσίκι γεμιστό (με ρύζι, εντόσθια, άνηθο και βότανα).