Ήρωες της καθημερινότητας που σώζουν ζωές και δημόσια πρόσωπα που αποστέλλουν μηνύματα ειρήνης. Αριθμός – ρεκόρ υποψηφίων διεκδικούν το Νόμπελ Ειρήνης 2016 του οποίου ο νικητής θα ανακοινωθεί την Παρασκευή.
Σε 376 ανέρχονται οι μνηστήρες του φετινού Νόμπελ Ειρήνης, 228 είναι τα άτομα και 148 οι οργανισμοί που διαγωνίζονται για τον τίτλο. Την περασμένη χρονιά η Νορβηγική Επιτροπή αποφάσισε να απονείμει το βραβείο στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας.
Θα χρειαστεί να περάσει μισός αιώνα για να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των υποψηφίων του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, η βρετανική εφημερίδα Guardian όμως παρουσίασε τις προβλέψεις της.
Οι έλληνες νησιώτες
Με γενναιότητα και πνεύμα αλληλεγγύης έλληνες νησιώτες στάθηκαν απέναντι στην προσφυγική και ανθρωπιστική κρίση. Σε μια περίοδο πρωτοφανούς κινητικότητας εκατομμυρίων ανθρώπων προς την Ευρώπη, κάτοικοι της Λέσβου βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Φρόντισαν, έδωσαν τροφή και στέγη, μίλησαν, άκουσαν ανθρώπους κατατρεγμένους που αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη.
«Εάν οι έλληνες νησιώτες κερδίσουν το φετινό βραβείο Νόμπελ, δεν θα είναι επειδή το θέλουν. Παρά την ύφεση και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, άνοιξαν τα σπίτια τους στους πρόσφυγες», αναφέρει ο Guardian.
Παρόλο που η επιτροπή των βραβείων Νόμπελ δεν έχει δημοσιεύσει ονόματα υποψηφίων, έγινε γνωστό στις αρχές του χρόνου ότι δύο κάτοικοι της Σκάλας Συκαμνιάς Λέσβου , η 85χρονη Αιμιλία Καμβύση, παιδί Μικρασιατών προσφύγων από το Μοσχονήσι, την οποία απαθανάτισε ο φακός να ταΐζει με μπιμπερό ένα βρέφος από την Συρία, και ο 40χρονος ψαράς Στρατής Βαλαμιός, ως εκπρόσωποι των ελλήνων εθελοντών, προτάθηκαν για Νόμπελ.
«Δεν είναι ηρωισμός να κάνεις το αυτονόητο», είχε δηλώσει ο κ. Βαλαμιός στο in.gr με λόγια λιτά και αληθινά. Αρνήθηκε να μιλήσει για πράξεις ηρωικές, αλλά έκανε λόγο για πράξεις αυτονόητες μπροστά σε καταστάσεις που μαρτυρούν μια βαθιά κρίση.
«Το χωριό δεν είχε συνηθίσει να βλέπει τόσα πνιγμένα μωρά», είχε τονίσει αναφερόμενος στην πιο δραματική όψη του προσφυγικού.
Υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης έχει αποσπάσει και η βραβευμένη με Όσκαρ αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σαράντον που στην καρδιά της προσφυγικής κρίσης στάθηκε δίπλα σε εκατοντάδες εθελοντές για να βοηθήσει τους πρόσφυγες.
Τα «Λευκά Κράνη» της Συρίας
Έχουν σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ορισμένες μάλιστα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 60.000, μέσα από ερείπια και πεδία μαχών τα τελευταία πέντε χρόνια του πολέμου στη Συρία. Τα μέλη της ομάδας «Λευκά Κράνη» που σχηματίστηκαν από τη μεσαία τάξη της προπολεμικής Συρίας έχουν ως σύνθημά τους τη φράση: «Σώζοντας μια ζωή, σώζεται η ανθρωπότητα».
Ωστόσο, τραγικό θάνατο έχουν βρει 160 μέλη της ομάδας από ρίψεις βομβών σε κτίρια που είχαν ήδη βομβαρδιστεί.
Απεγκλωβίζουν τραυματίες και ανασύρουν πτώματα από τα συντρίμμια, στέλνοντας μήνυμα ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας.
Οι καμπάνες του πολέμου δεν φαίνεται να ηχούν αποτρεπτικά για τα «Λευκά Κράνη» που παρά τους βομβαρδισμούς σε ιατρικά κέντρα και τον κίνδυνο του θανάτου να καραδοκεί αποδεικνύουν τη σημασία του έργου τους.
Άνγκελα Μέρκελ
Φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης 2016 θεωρείται η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Το όνομά της πρωταγωνίστησε και την περασμένη χρονιά στα γραφεία στοιχημάτων για το Νόμπελ, αφότου άνοιξε τα σύνορα της Γερμανίας στους πρόσφυγες. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας TNS Forschung, η συγκεκριμένη πολιτική έριξε την δημοτικότητα της Μέρκελ.
Όπως υπογραμμίζει ο Guardian, ανακούφιση θα έπρεπε να έχει κυριεύσει τη γερμανίδα καγκελάριο η μη απόκτηση του βραβείου το 2015. Η νίκη θα σήμαινε δέσμευση και θα όριζε κατά έναν σημαντικό βαθμό τον τρόπο που εφαρμόζει την πολιτική της.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύρια πρόσφυγες εισέρευσαν στη Γερμανία πέρυσι, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες αφίξεις αναμένονται μέχρι το τέλος του 2016.
Ωστόσο, ανησυχίες έχουν διατυπωθεί από γερμανούς πολίτες σε θέματα εργασίας. Στοίχημα αποτελεί για την Μέρκελ η αντιμετώπιση του προσφυγικού εν μέσω επικρίσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που επικαλέστηκε πηγές στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, η Γερμανία θα δέχεται 500 πρόσφυγες μηνιαίως από την Ελλάδα και την Ιταλία.
Να σημειωθεί ότι στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ευχαρίστησε την καγκελάριο και τον γερμανικό λαό για τις προσπάθειες που καταβάλουν ώστε να εκτονωθεί η μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.
Πάπας Φραγκίσκος
Ηχηρό όνομα τα δύο τελευταία χρόνια για τη νίκη του Νόμπελ Ειρήνης, ο Πάπας Φραγκίσκος πρωταγωνιστεί συχνά στα μέσα ενημέρωσης με τις δηλώσεις του. Ανοιχτός σε άθεους και ομοφυλόφιλους, εάν κερδίσει το βραβείο θα είναι ο πρώτος Πάπας που αποσπά τέτοια διάκριση.
Έχει απευθύνει έκκληση σε κυβερνήσεις και πολίτες ώστε να προσφέρουν γενναιόδωρη βοήθεια στους πρόσφυγες. Τον Απρίλιο επισκέφθηκε τη Λέσβο για να τους διαβεβαιώσει ότι δεν είναι μόνοι στη μάχη που δίνουν. Προσέφερε, μάλιστα, καταφύγιο σε 12 πρόσφυγες στο Βατικανό.
Έχει καλέσει, δε, τα πιο εύρωστα κράτη να πληρώσουν το κοινωνικό χρέος τους στα φτωχότερα, ενώ έχει αποκαλέσει «κοπριά του διαβόλου» τον καπιταλισμό.
Παραδοσιακούς εκκλησιαστικούς κύκλους έχουν κλονίσει δηλώσεις του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ορισμένοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι πίσω από τις εκφράσεις συμπόνιας για τους φτωχούς «κρύβεται» η προσκόλληση στην Καθολική διδασκαλία σχετικά με την άμβλωση.
Χουάν Μανουέλ Σάντος και «Τιμοσένκο»
Υποψήφιοι για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι τόσο ο Κολομβαινός πρόεδρος, Χουάν Μανουέλ Σάντος, όσο και ο ηγέτης των Farc, Ροντρίγκο Λοντόνο, γνωστός ως Τιμοσένκο, για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό πολέμου 52 χρόνων.
Οι πιθανότητές του βραβείου, ωστόσο, σβήνουν καθώς τα δύο πρόσωπα έρχονται αντιμέτωπα με το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής που απέρριψε με ποσοστό 50,24% την συμφωνία.
Ως μέρος της συμφωνίας, οι FARC θα κατέβαζαν οριστικά τα όπλα και θα μετεξελίσσονταν σε πολιτικό κόμμα μέσα σε ένα εξάμηνο. Η απόρριψη της συμφωνίας στην κάλπη δεν εκτροχιάζει απαραίτητα την ειρηνευτική διαδικασία, όμως την επαναφέρει στο καθεστώς αβεβαιότητας.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας τόνισε πως θα συναντηθεί με τους ηγέτες όλων των πολιτικών κομμάτων για να συζητηθεί πώς θα προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία και πρόσθεσε πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν θα πλήξει τη σταθερότητα της χώρας.
Ελισάβετ Σταμοπούλου
Newsroom ΔΟΛ