Για να μαθαίνεις πρώτος ότι συμβαίνει στο νησί

DSC_0050

Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής στην Κάτω Μεριά

Το πανηγύρι της Αγιας Παρασκευής στην Κάτω Μεριά της Αμοργού είναι το μεγαλύτερο σε ολόκληρη τη νησιωτική Ελλάδα με πλήθος κόσμου να δίνει κάθε χρόνο ραντεβού στο νησί μόνο και μόνο για να παρευρεθεί σε αυτή τη γιορτή.  Περισσότερα από 3.500 με 4.000 άτομα στις 25 Ιουλίου παρευρίσκονται στον εσπερινό και τιμούν με την παρουσία τους την Αγία.

Οι Αμοργιανοί προετοιμάζονται για αυτή την ημέρα από της Αγίας Μαρίνας, στις 17 Ιουλίου. Η διαδικασία μπορεί να φαίνεται κοπιαστική αλλά είναι ιδιαιτέρως ευχάριστη. Όλος ο κόσμος πηγαίνει στην εκκλησία σιτάρι προκειμένου να γίνει αλεύρι και να φτιαχτούν με αυτό τα ψωμιά. Οι γυναίκες αναλαμβάνουν το αλεύρι ενώ οι άντρες μαζεύουν ξύλα και φροντίζουν τα καζάνια. Την ίδια ημέρα οι Αμοργιανοί σε ένα μεγάλο καζάνι φτιάχνουν φαγητό για όσους εργάζονται εκείνη τη στιγμή αλλά και για όσους περνούν τυχαία από εκεί.

Η εκκλησία είναι πλήρως εξοπλισμένη καθώς γύρω από αυτή υπάρχουν τραπεζαρίες, σφαγία, καφενείο, μαγειρείο, και ψυγεία. Για το πανηγύρι και τον κόσμο του απαιτούνται τουλάχιστον 1800 κιλά κρέατος. Όλα αυτά βέβαια είναι προσφορά των κατοίκων της Κάτω Μεριάς. Φέτος μέχρι τις 23 του μηνός είχαν σφάξει τουλάχιστον εφτά μοσχάρια. 

Για το παραδοσιακό πατατάτο χρειάζονται 150 κιλά κρέας και 180 κιλά πατάτες. Από αυτή την ποσότητα βγαίνουν 800 μερίδες οι οποίες προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο σε πήλινο. Κριθαράκι γιουβέτσι, γίδες βραστές, κοφτό με μυζήθρα αμοργιανή, πατσάδες από τις γίδες και τα μοσχάρια, παραδοσιακό ξυδάτο αποτελούν τα υπόλοιπα εδέσματα της γιορτής. Οι ντόπιοι έχουν φροντίσει και για όσους νηστεύουν, μαγειρεύοντάς τους ρεβύθια. Για όλα αυτά χρησιμοποιούν τουλάχιστον 13 με 15 τεράστια καζάνια.

Χειροποίητα είναι και τα ψωμιά που φτιάχνουν. Το ζύμωμα φέτος ξεκινά στις 23 Ιουλίου το μεσημέρι και τελειώνει το βράδυ της επόμενης ημέρας. Το εφτάζυμο,  όπως το ονομάζουν είναι μαύρο ψωμί φτιαγμένο με ντόπιο αλεύρι και με προζύμι.

Μετά τις ψαλμωδίες του εσπερινού ο οποίος πραγματοποιείται χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ.κ. Επιφανίου τη σειρά θα πάρουν τα βιολιά, οι χοροί και τα τραγούδια.

Σε ολόκληρο τον κόσμο προσφέρονται τα φαγητά που με πολύ κόπο και μεράκι έχουν φτιάξει οι Αμοργιανοι, άφθονο κρασί και μπίρες. Το κέφι και ο χορός κρατάει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το βράδυ οι ντόπιοι θα ξαναγεμίσουν τα καζάνια και για να είναι έτοιμοι για την επόμενη ημέρα. Ανήμερα της γιορτής της Αγίας στις 26 Ιουλίου μετά τη λειτουργία που τελείται στην εκκλησία, θα προσφερθεί στον κόσμο πατατάτο και ξυδάτο.

Για όποιον παρευρεθεί, το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Οι ντόπιοι με ευλάβεια κάθε χρόνο τιμούν την Αγία, προετοιμάζονται για το πληθος κόσμου που επισκέπτεται το νησί τους και διοργανώνουν τη μεγαλύτερη γιορτή σε ολόκληρο το Αιγαίο.

 

φωτογραφίες : Αντώνης Π.Βεκρής

DSC_0983 DSC_0984 DSC_0985 DSC_0986

DSC_0991 DSC_0993 DSC_0994 DSC_0997 DSC_1004 DSC_1005 DSC_1007

DSC_0067 DSC_0075 DSC_0078 DSC_0083 DSC_0087 DSC_0090 DSC_0113 DSC_0120 DSC_0125 DSC_0133 DSC_0136

DSC_0042 DSC_0043 DSC_0050 DSC_0055φωτ

Leave a comment

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter του amorgos-news.gr & μείνετε ενημερωμένοι για τα νέα του νησιού μας!

Στατιστικά

Σελίδες

Σελίδες|Hits |Επισκέψεις

  • Τελευταίες 24 ώρες: 0
  • Τελευταίες 7 ημέρες: 0
  • Τελευταίες 30 ημέρες: 0
  • Online επισκέπτες: 0
paginas web tijuana

Καιρός

Αμοργός
15°
Weather from OpenWeatherMap