Για να μαθαίνεις πρώτος ότι συμβαίνει στο νησί

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε το βιβλίο «Ένας Άγιος της άγονης Γραμμής – Οσιομάρτυς Νεόφυτος ο Αμοργίνος»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 στη  Θεσσαλονίκη και την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018 στην Αθήνα, η παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Αργυρόπουλου: «Ένας άγιος της άγονης γραμμής Οσιομάρτυς Νεόφυτος ο Αμοργίνος».

Μεταξύ των φίλων που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση της Αθήνας ήταν και Αμοργιανοί όπως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αμοργίνων, Νικόλας Πράσινος, ο αρχαιολόγος Νικήτας Πάσσαρης ενώ την Ένωση Καταπολιανών εκπροσώπησαν η κ. Πίτσιου και η κ. Μωραϊτάκη – Περδετζόγλου.

Ο Νεόφυτος ο Αμοργίνος είναι ένας από αυτούς τους λιγότερο γνωστούς αγίους που αποτέλεσαν ένα πνευματικό ξέφωτο μαρτυρικού ηρωισμού  και συνάμα απόδειξη της δύναμης της πίστης στα δύσκολα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας στον ελλαδικό χώρο.

Μαρτύρησε το 1558 και χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί αιώνες, μέχρι να συναριθμηθεί στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας με σχετική Πατριαρχική Πράξη, που εκδόθηκε το 2003, αφού είχαν συγκεντρωθεί και τεκμηριωθεί τα ιστορικά δεδομένα γύρω από τον βίο, τη δράση και τον βίαιο θάνατό του.

Στο παρόν βιβλίο το πρώτο μέρος είναι αφιερωμένο στην ιστορία της Αμοργού και της Ι. Μ. Παναγίας της Χοζοβιώτισσας καθώς επίσης  και σε αυτή του νησιού των Λειψών όπου  και  μαρτύρησε ο άγιος. Στο δεύτερο μέρος ο συγγραφέας παρουσιάζει  τη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Νεοφύτου καθώς και τις ενέργειες αγιοκατάταξής του.

Για το βιβλίο στη  συμπρωτεύουσα  μίλησαν ο κ. Παναγιώτης Υφαντής, Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο  π. Μιχαήλ Κρανιώτης Θεολόγος Καθηγητής στο 4ο ΓΕΛ Κοζάνης και ο συγγραφέας. Των εισηγήσεων προηγήθηκε χαιρετισμός του εκπροσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης  πανοσιολογιωτάτου  αρχιμανδρίτου π. Διονυσίου Καραγιάννη.

Στην Αθήνα ομιλητές ήταν ο Αρχ. Ιωακείμ Αρχοντός, Θεολόγος, Ιατρός, Υποψ. Δρ. Ιστορίας, ο π. Αλέξανδρος Καριώτογλου, Δρ. Θεολογίας-Θρησκειολογίας και ο  Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Δρ. Θεολογίας, Εκπαιδευτικός, Διευθυντής του περιοδικού “Σύναξη”. Το παρόν έδωσαν αρκετοί Αμοργίνοι μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου  κ. Νικόλαος Πράσινος. Στις δύο εκδηλώσεις παρευρέθηκαν  μεταξύ των άλλων πολλοί εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.

 

Στατιστικά

Καιρός

Αμοργός
15°
Weather from OpenWeatherMap