Για να μαθαίνεις πρώτος ότι συμβαίνει στο νησί

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα των μαθητών/τριών της Ε΄-Στ΄τάξης του Δ.Σ. Αιγιάλης-Θολαρίων Αμοργού

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δίνει τη δυνατότητα στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Επισκέψεων, που οργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, και να επισκεφθούν τη Βουλή των Ελλήνων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγούνται στο κτίριο της Βουλής και ενημερώνονται για τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος με σκοπό την ενδυνάμωση της πολιτικής τους παιδείας, αλλά και τη γενικότερη ιστορική και μορφωτική τους καλλιέργεια.
Αποφασίσαμε, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειονότητας των γονέων των μαθητών/τριών της Ε΄-Στ΄τάξης του Δ.Σ. Αιγιάλης-Θολαρίων Αμοργού, να αδράξουμε την ευκαιρία και, με τη συνδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, να μετατρέψουμε την εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων σε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα. Στην εκπαιδευτική επίσκεψη συμμετείχαν έξι μαθητές από το σύνολο των εννέα μαθητών και μαθητριών της τάξης μαζί με τις θυγατέρες της δασκάλας της τάξης, μαθήτριες της Α΄ και Γ΄ τάξης.

Η εκδρομή μας ξεκίνησε την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017. Οι γονείς –ξεπερνώντας τους φόβους και τις αναστολές τους έδειξαν εμπιστοσύνη στα παιδιά τους και σε εμένα ως δασκάλα της τάξης, γεγονός για το οποίο ειλικρινά τους ευχαριστώ – αποχαιρέτησαν τα παιδιά τους, που για πρώτη φορά άνοιγαν τα φτερά τους για μια τέτοιου είδους εμπειρία. Φτάσαμε στο λιμάνι του Πειραιά και κατευθυνθήκαμε στο ξενοδοχείο μας, κοντά στο Μουσείο Ακρόπολης. Στις 7:00 μ.μ. μας υποδέχθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων και, μαζί με μαθητές/τριες της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, ξεναγηθήκαμε στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων και στην έκθεση «Ιωάννης Καποδίστριας : Η πορεία του στο χρόνο». Καθώς η συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων στην αίθουσα της Ολομέλειας είχε λάβει τέλος, μας δόθηκε η ευκαιρία να μπούμε στην αίθουσα και να καθίσουμε στα έδρανα των Βουλευτών –ειδάλλως θα περιοριζόμασταν στις θέσεις του θεωρείου. Η αξιοπρεπής συμπεριφορά των παιδιών και οι γνώσεις τους εξέπληξαν θετικά και αναγνωρίστηκαν από τους ανθρώπους που ανέλαβαν την ξενάγησή μας.
Το πρωί του Σαββάτου 25 Φεβρουαρίου 2017, η περιήγησή μας στην Αθήνα ξεκίνησε από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Καμία περιγραφή δεν μπορεί να αποτυπώσει τη μοναδικότητα του χώρου και την έκπληξη των παιδιών! Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το θωρηκτό «Αβέρωφ», το αντιτορπιλικό «Βέλος», το καλωδιακό «Θαλής ο Μιλήσιος» και ένα αντίγραφο τριήρους –ζωντανή ιστορία αγκυροβολημένη στο λιμάνι του Παλαιού Φαλήρου. Κατόπιν τροφή για σκέψη έδωσε η θεατρική παράσταση «Η τελευταία μαύρη γάτα» του Ευγένιου Τριβιζά στο Θέατρο «Άλφα Ιδέα», μια εξαιρετική διασκευή, πλούσια σε μηνύματα κατά του ρατσισμού, των στερεοτυπικών αγκυλώσεων και της χειραγώγησης του πλήθους. Για αρκετά παιδιά ήταν η πρώτη φορά που παρακολούθησαν θεατρική παράσταση και ήταν ευχής έργο που αυτό έγινε με μίας τέτοιας ποιότητας έργο. Η ημέρα έκλεισε με επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης : τα παιδιά εν είδη ντετέκτιβ, με ένα χάρτη στο χέρι κι αυτοκόλλητα –εκπαιδευτικό υλικό που παρέχει το Μουσείο- εξερεύνησαν ενθουσιασμένα το χώρο και τα εκθέματα προσπαθώντας να εντοπίσουν αγάλματα της θεάς Αθηνάς.
Με όρεξη ξεκινήσαμε το πρωί της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου 2017 και στις 10:00 π.μ. φτάσαμε στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Συμμετείχαμε σε δίωρο παιχνίδι θησαυρού με στόχο να κατασκευάσουμε το δικό μας Βασιλιά Καρνάβαλο, παρακολουθήσαμε προβολή στη Θόλο με θέμα «Τιτάνες στην Εποχή των Παγετώνων», περιηγηθήκαμε στην αφιερωμένη στο Φαραώ Τουταγχαμών έκθεση και τέλος παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση «Ο Εμίλ και οι Ντετέκτιβς». Αποχωρήσαμε από τον Ελληνικό Κόσμο στις 5:00 μ.μ. για να κατευθυνθούμε στο Ευγενίδειο ίδρυμα και να παρακολουθήσουμε παράσταση στο Ψηφιακό Πλανητάριο σχετική με το «Κρυμμένο Σύμπαν».
Ξημέρωσε Καθαρά Δευτέρα και δε θα μπορούσαμε να επιλέξουμε καλύτερο μέρος για να γιορτάσουμε τα Κούλουμα : Αττικό Ζωολογικό Πάρκο! Επιδείξεις δελφινιών, τάισμα αρκούδων και αρπακτικών πουλιών, ελέφαντες, αιλουροειδή, λεμούριοι και πιγκουίνοι άφησαν άναυδα τα παιδιά.
Περίπου στις 5:30 μ.μ. της Δευτέρας πήραμε το δρόμο για το λιμάνι του Πειραιά, το δρόμο της επιστροφής. Με βαριά καρδιά, τα παιδιά ευχόντουσαν να μπορούσαν να σταματήσουν το χρόνο. «Όλα τελείωσαν!» διαπίστωναν με παράπονο. Όχι, δεν τελείωσε τίποτε! Αντίθετα αυτό το ταξίδι μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για να βλέπουμε πλέον τα πράγματα από μια νέα οπτική γωνία. Μετά από αυτό το ταξίδι η Αθήνα δε θα είναι ποτέ πλέον η ίδια με πριν : δεν θα είναι πλέον, και το διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι, μόνο μια απρόσωπη, βουερή τσιμεντούπολη αλλά και μία πόλη πλούσια σε ερεθίσματα και ευκαιρίες για όποιον ενδιαφέρεται να τα ανακαλύψει. Ίσως αυτό να αποτελεί το καλύτερο μάθημα που κατάκτησαν τα παιδιά σε αυτό το ταξίδι : τα πράγματα είναι εκεί και περιμένουν να τα ανακαλύψουμε, αρκεί να έχουμε ανοιχτά τα μάτια της ψυχής και της καρδιάς μας.
Τα παιδιά μετά από αυτή την εμπειρία, ίσως μπορούν να κατανοήσουν πλέον καλύτερα τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη :
«…Μια από τις μεγαλύτερες λαχτάρες της ζωής μου στάθηκε πάντα το ταξίδι. Να δω, ν’ αγγίξω άγνωρα χώματα, να μπω να κολυμπήσω σε άγνωρες θάλασσες, να γυρίσω τη γης, να βλέπω και να μη χορταίνω καινούριες στεριές και θάλασσες κι ανθρώπους κι ιδέες και να τα βλέπω όλα για πρώτη φορά, να τα βλέπω όλα για τελευταία φορά, με μακρόσερτη ματιά, κι έπειτα να σφαλνώ τα μάτια και να νιώθω τα πλούτη να κατασταλάζουν μέσα μου ήσυχα, τρικυμιστά, όπως θέλουν, ωσότου να τα περάσει από τη ψιλή κρισάρα ο καιρός, να κατασταλάξει απ’ όλες τις χαρές και τις πίκρες το ξαθέρι –τούτη η αλχημεία της καρδιάς είναι, θαρρώ, μια μεγάλη, αντάξια του ανθρώπου ηδονή».
Η Διευθύντρια του Σχολείου
και δασκάλα της Ε΄-Στ΄ τάξης
Αναγνώστου Μαρία

DSCN8758

Leave a comment

Στατιστικά

Καιρός

Αμοργός
23°
21°
Tue
21°
Wed
22°
Thu
20°
Fri
Weather from OpenWeatherMap