Για να μαθαίνεις πρώτος ότι συμβαίνει στο νησί

“Βλέμματα ψυχής”: Η έκθεση ζωγραφικής της Στέλλας Σπανού

Η βιωματική σχέση της Αρχιτέκτονα – Ζωγράφου Στέλλας Σπανού με το νησί, αποτυπώνεται στα έργα της με ευαισθησία και πηγάζει από προσωπικές μνήμες, από την παιδική της ηλικία έως σήμερα. Αποτελεί ένα ταξίδι στο χρόνο, γιατί η σκέψη είναι πιο γρήγορη από οποιαδήποτε καράβι. Η έκθεση ζωγραφικής της Αμοργιανής Στέλλας πραγματοποιείται από την 1 έως τις 15 Ιουλίου στην Χώρα Αμοργού.

Η έκθεση των έργων της Στέλλας Σπανού περιλαμβάνει υδατογραφίες, λάδια, αλλά και ασπρόμαυρα έργα της με κάρβουνο. Αποτελεί ένα βήμα και είναι απόδειξη της συνεχούς αναζήτησης και της μεταβαλλόμενης σχέσης της καλλιτέχνιδας με το τοπίο.

Η Σπανού ακολουθεί ένα δικό της καλλιτεχνικό δρόμο, που τον καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό οι σπουδές της στην Αρχιτεκτονική. Το λιτό αφαιρετικό σκίτσο, αλλά και οι με θάρρος και θράσος γραμμές, γεμάτες ένταση, δημιουργούν έργα δυναμικά, που χαρακτηρίζονται όμως πάντα από μία ενδόμυχη αρμονία και μέτρο, τα οποία είναι βασικά γνωρίσματα της αφαιρετικής αρχέτυπης Κυκλαδικής αρχιτεκτονικής και τέχνης.
Τα έργα που παρουσιάζονται, φιλοτεχνημένα από το 2012 έως το 2018, είναι μια σπουδή της Στέλλας Σπανού πάνω στο μοναδικό φως και την απεραντοσύνη των τοπίων της Αμοργού.
Η περίοδος 2012 – 2013, περιλαμβάνει έργα με κάρβουνο και κυρίως πορτραίτα Αμοργιανών, σε μια προσπάθεια της καλλιτέχνιδας να διατηρήσει τη μνήμη του Τόπου, γιατί Τόπος δεν είναι παρά οι άνθρωποι που ζούν και δρούν εκεί, και δυστυχώς αυτές οι τόσο εκφραστικές, αγνές και δουλεμένες κάτω από τον δυνατό ήλιο του νησιού, με τα σκαμμένα από ρυτίδες πρόσωπα, φιγούρες μιας άλλης εποχής, ολοένα λιγοστεύουν και χάνονται. Στα μάτια τους, στο καθαρό τους βλέμμα καθρεφτίζεται η ψυχή τους.
Από το 2014 έως το 2015, αρχίζει η αναζήτηση του χρώματος για τη Σπανού, με διάφανα και αέρινα υδατοχρώματα, αλλά και λάδια, δουλεμένα με την αγριάδα και την ελευθερία της σπάτουλας, χαρακτηριστικό μιας εσωτερικής κρυμμένης εκρηκτικής παλέτας, που καθορίζεται όμως από πολύ οργανωμένες γραμμές.

Η Στέλλα Σπανού εμπεριέχει μέσα της τρέλα του νησιού, που όμως τιθασεύεται από τους κανόνες της Αρχιτεκτονικής.Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά διαμορφώνουν τη ζωγραφική της.

Οι συνθέσεις που παρουσιάζονται, είναι πάντοτε οικείες στην ίδια και ως τέτοιες έχουν αποτυπωθεί. Αποτελούν άμεσα βιώματα και είναι μέρος της προσωπικότητας και του χαρακτήρα της ζωγράφου, με αποτέλεσμα να γεννούν μια τέχνη που σε ταξιδεύει και περιέχει την γαλήνη και την ιδιαίτερη ενέργεια του νησιού της Αμοργού.

Τελευταία δουλειά της καλλιτέχνιδος 2016 – 2018 είναι τα έργα με μαύρο μελάνι που έχει την ιδιότητα να αλλάζει χρώμα ανάλογα με την ποσότητα του νερού και την υφή του χαρτιού, με αποτέλεσμα το έργο να αποτελεί έκπληξη και να μεταβάλεται καθως στεγνώνει το χρώμα.

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα

Η Στέλλα Σπανού σπούδασε υποκρίτικη 2016-2018 στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Αθηναίκη Σκηνή και στα τελευταία αυτά έργα είναι ξεκάθαρη η μεγαλύτερη ελευθερία στο ύφος της, καθώς η ζωγραφική ειναι άμεση έκφραση του ψυχισμού του δημιουργού.
Αέρινες ακουαρέλες και λάδια, δουλεμένα με ένταση προκαλούν όνειρα, σκέψεις και συναισθήματα. Εικόνες που μοιάζουν να κινούνται, μαγνητίζουν με την απλότητα τους.

Η Στέλλα Σπανού γεννήθηκε στην Αμοργό το 1985 και αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή της Ξάνθης το 2008. Εργάστηκε για 4 χρόνια σε τεχνικό γραφείο στην Αμοργό. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής κοντά στον ζωγράφο Άρη Μαυρονικόλα και γλυπτικής στην γλύπτρια και καθηγήτρια της ΑΣΚΤ Ολυμπία Φίκα. Διατήρησε την Amorgos Art Gallery (2011-2015). Φοίτησε στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης ”Αθηναϊκή Σκηνή” (2016-2018). Έχει εκθέσει έργα της στην Ελλάδα (Πειραιά ,Νάξο ,Σύρο ,Σαντορίνη ,Αμοργό) και στο εξωτερικό (Ρώμη). Δύο ακουαρέλλες της έχουν βραβευτεί στη διεθνή έκθεση ζωγραφικής ”Il Premio Capitolium” στη Ρώμη τον Μάιο του 2016.


Stella Spanou
Painting Exhibition
1-15 July, 2018 in Chora of Amorgos

” Using the eyes of the soul ”

Airy watercolors and oils, worked with tension, cause dreams, thoughts and feelings. Images which appear to move, captivate with their simplicity.

Stella Spanou was born in Amorgos in 1985 and graduated from the School of Architecture of Xanthi in 2008. She attended painting classes by the painter Aris Mavronicolas and sculpture classes by the sculptor and professor of the Fine Arts School of Athens Fika Olympia. Stella Spanou was running her own gallery in Amorgos the ” Amorgos Art Gallery ”(2011-2015). She has studied in Drama School (2016-2018). Stella Spanou has exhibited her work in Greece (Peraios – Museum of trains,Naxos,Syros, Santorini, Amorgos) and abroad (Rome). Two watercolours of the artist have been awarded at the international art exhibition ”Il Premio Capitolium” in Rome in May 2016.

Στατιστικά

Καιρός

Αμοργός
15°
Weather from OpenWeatherMap